Ar trešās vietas diplomu no konkursa “Latvijas 2007. gada pavārs” atgriezies “Hotel Tigra” restorāna “Eifrata” šefpavārs Jānis Sproģis.
J.Sproģis bija vienīgais finālists, kurš nepārstāvēja Rīgu vai Jūrmalu.
Par konkursa nozīmību liecina
fakts, ka pavāru veikumu vērtēja neatkarīga žūrija, kurā bija pārstāvji no Somijas, Anglijas, Lietuvas, Igaunijas un Krievijas. Konkursam pieteicās 20 pavāri, žūrija, izvērtējot saņemtās receptūras, noteica astoņus finālistus, kuri cīnījās par ceļojošo balvu „Reaton Zelta pavārnīcu”.
“Manā pavāra praksē šis bija pirmais konkurss, tāpēc ar trešo vietu esmu ļoti apmierināts, jo konkurence bija nopietna. Kā panākumu novērtēju jau to, ka iekļuvu finālā, tas deva stimulu Rīgā parādīt visu savu prasmi. Tas, ka esmu no mazpilsētas, deva priekšrocības, jo mans ēdiens atšķīrās no Rīgas restorānu pavāru gatavotā,” stāsta J.Sproģis.
Konkursantiem vispirms bija jāsagatavo mājas darbs, kurā jāiesniedz atbilstoši konkursa nosacījumiem izstrādātas un noformētas divas — auksto uzkodu un pamatēdiena – receptes. Tajās bija jābūt iekļautiem obligātajiem produktiem, proti, aukstās uzkodas recepte no zandarta un meža sēnēm, izmantojot arī rapšu eļļu, un pamatēdiena recepte no cūkgaļas filejas un ķirbjiem, izmantojot arī kaņepes. Klāt varēja likt jebkuru produktu, protams, ievērojot to saderību.
“Vēl nezinot obligātos produktus, galvā jau izstrādāju iespējamās receptes. Te svarīga tā zināšanu bāze, kas ir pavāram. Kad uzzināju konkursa nosacījumus, šo to no izdomātā nācās atmest, bet pamats palika. Savs nopelns bija Francijas pavāriem, kuri šogad strādāja mūsu virtuvē, viņi papildināja manu zināšanu bagāžu, varētu teikt – pavēra apvārsni nedaudz plašāku. Viņu ietekmē sāku interesēties par biomolekulāro virtuvi, un konkursā prezentēju savu ideju par olas dzeltenuma īpašu pagatavošanu, ko žūrija vēl nekur nebija redzējusi,” teica J.Sproģis, atzīstot, ka paldies jāsaka arī savai komandai restorānā un viesnīcas vadībai, kas nedēļā pirms konkursa viņam devusi vairāk brīva laika, lai labāk sagatavotos finālam.
Ņemot vērā zināšanas un konkursa nosacījumus, tapa J.Sproģa piedāvājums: aukstā uzkoda – mazsālīta zandarta balotīne ar marinētām gailenēm, apdedzinātām olu dzeltenuma putām, romiešu salātiem un gaisīgo raviolli, bet pamatēdienā – cūkgaļas fileja ar spāņu desu, krāsnī apžāvētiem dārzeņiem, garšaugiem un ķirbju – mannas kraukšķīgo kroketi, kas pildīta ar kartupeļu grūdeni un pasniegta ar kaņepju sviesta mērci.
Šie ēdieni bija jāpagatavo noteiktā laikā un jāpasniedz žūrijai. Žūrija vērtēja ēdiena noformējumu, garšu un produktu saderību, kas deva visvairāk punktu, kā arī tehnisko meistarību un darba organizēšanu.
“Nenoliedzami, ka satraukums bija lielāks nekā ikdienā, jo nācās strādāt ne tikai skatītāju, bet arī žūrijas komisijas acu priekšā. Viņi regulāri nāca skatīties, iepazīstoties pat ar to, kas tiek izmests atkritumos, skatījās uz katru niansi. Izmantoju visu atvēlēto laiku, tāpat arī konkurenti, jo laika faktors ir svarīgs. Jo vairāk laika, jo vairāk var bagātināt garšas buķeti,” skaidro šefpavārs, piebilstot, ka ļoti vērtīgas bijušas arī pārrunas ar žūriju pēc konkursa.
Konkursā uzvarēja Raimonds Zommers (restorāns “Kaļķu vārti”), otrajā vietā – Vasīlijs Strelkovs (restorāns “Aquarius”, Jūrmala), bet svarīgi atzīmēt, ka aiz Jāņa Sproģa palika pavāri no “Kaļķu vārtiem”, “Hotel Bergs”, “Vincents”.
“Trešā vieta ir apliecinājums, ka to varu, tāpēc ir gandarījums par paveikto. Tas ir arī labs ieraksts CV, kas uzliek arī pienākumus tiešajā darbā,” atzīst J.Sproģis.
Komentāri