Pirmdiena, 22. jūlijs
Vārda dienas: Marija, Marika, Marina

Artūrs Vadzis jau divkārtējais čempions ultragarajās distancēs

Jānis Gabrāns
15:29
17.08.2022
8
Arturs Vadzis 1

“Strīķupes Stirnu bukā” dažādās distancēs   uz starta stājās pāris tūkstoši skrējēju.

Latvijas čempionāts

Garākās distances “Vilks” dalībnieki cīnījās par Latvijas čempionāta medaļām ultragarajos taku skrējienos. 72 kilometru garo distanci, kas startēja Līgatnē, bet finišēja Raiskuma pagastā, visātrāk veica drustēnietis Artūrs Vadzis (“Pulsometrs.lv”/ “Osveikals.lv”/ “Trailvienība”), ceļā pavadot piecas stundas 48,01 minūti. Šī Artūram ir otrā uzvara Latvijas čempionātā ultragarajās distancēs, viņš ātrākais bija arī 2020.gadā. Čempionāts ultragarajās distancēs notiek sesto gadu, viņa kontā līdztekus divām uzvarām ir viena otrā vieta, viena trešā, kā arī piektā un sestā vieta.

Šoreiz viņš par divām minūtēm un 24 sekundēm apsteidza Andri Ronimoisu (“Inov8”/ “Osveikals.lv”/ “Rieksti”), bet trešās vietas ieguvējs Artūrs Pauliņš (“Scott Running Latvia”) no uzvarētāja atpalika par vairāk nekā 12 minūtēm. Vēl var minēt, ka 18.vietā absolūtajā vērtējumā Kaspars Krēvics (“Noskrien Cēsis”), kuram 15.vieta savā VL1 grupā. Kopumā šajā distancē finišēja 159 skrējēji, un pēdējie distancē pavadīja vairāk par 13 stundām.

Artūrs Vadzis    “Druvai” atzina, ka par uzvaru nācies pacīkstēties, bet tā tomēr nākusi nedaudz vieglāk nekā 2020.gadā, kad otrās vietas ieguvējs atpalika tikai pusotru minūti. Artūrs gan atklāj, ka šogad distances pirmajā pusē par uzvaru neesot domājis, jo Andris Ronimoiss pirmajos kilometros jau iekrājis ievērojamu pārsvaru: “Kad uzzināju, ka viņš priekšā    piecas vai sešas minūtes, sapratu, ka panākt nevaru, un turpināju skriet savā tempā. Pat pēc 45 kilometra viņa pārsvars bija vairāk nekā sešas minūtes, tad nu domāju, kā nosargāt otro vietu, jo aiz muguras bija spēcīgi konkurenti Artūrs Pauliņš un Jānis Kūms. Biju pārsteigts, ka apmēram 53. kilometrā man pateica, ka Andris priekšā vairs tikai minūtes trīs, un pēc neilga laika viņu ieraudzīju. Arvien vairāk tuvojos, redzēju, ka Andris izskatās bēdīgi,  domāju, konkurents vairs nebūs. Taču, kad apdzinu, viņš dabūja otro elpu un nelaida mani prom. Kādus desmit kilometrus turpat aiz muguras bija,    man arī spēki gāja mazumā, un tā jau bija cīņa vairāk ar sevi. Drošības sajūta par uzvaru iestājās kādus trīs kilometrus pirms finiša, kad kāpumos Andri aiz sevis vairs neredzēju. Sapratu, ka būs!”

Skrējējs stāsta, ka katrs distancei izvēlas savu taktiku un viņējā līdz šim vienmēr atmaksājusies. Viņš sākot piesardzīgāk, tad “ieslēdzot” savu tempu, ko cenšoties turēt.

“Kad parādījās cerība, ka varu Andri noķert, tad sākās tā īstā sacensība. Taču vienmēr ir jāsaprot robeža, ko vari un ko nevari,” norāda A. Vadzis.

Ar sasniegto rezultātu esot apmierināts. Plānojis kilometru skriet nedaudz zem piecām minūtēm, tas arī izdevies.

Viņš arī stāsta, ka trase bijusi ļoti laba: “Augstuma metru savācās krietni daudz, apmēram 1500 metri. Kāpumi gar Amatu, pie Cēsīm jāuzskrien Ozolkalnā, tad lejā pa Žagarkalnu, augšā – Cīruļkalnā. Tomēr var teikt, ka trase bija ātra, jo sausa atšķirībā no iepriekšējā gada. Šoreiz kājas neslīdēja dubļos. Nebija daudz grants ceļu vai asfalta, laba trase taku skriešanai.”

Artūrs ir viens no retajiem, kurš piedalījies ultragarajās distancēs visos līdz šim notikušajos Latvijas čempionātos, vienmēr finišējot sešniekā. Viņš neslēpj, ka ir patīkami atskatīties uz paveikto, viņam patīkot Latvijā skriet garās distances.

Jautāts par konkurentiem, Artūrs stāsta, ka jauni vārdi ienāk reti: “Šogad ultragarajā distancē debitēja orientierists Artūrs Pauliņš, kurš ir spēcīgs skrējējs, ko apliecina izcīnītā trešā vieta. Pirms sacensībām viņš bija lielais nezināmais, daudzi uzskatīja, ka Artūrs pat varētu uzvarēt. Taču kopumā jau vadošie skrējēji ir vieni un tie paši, lai gan visi spēcīgākie reti kad piedalās, jo katram savi sacensību plāni. Kopējais līmenis mūsu skrējējiem ir augsts, tāpēc čempionātos spēcīga konkurence.”

Uzvara Latvijas čempionātā A. Vadzim dod tiesības pārstāvēt Latviju 2023.gada kalnu un taku skriešanas Pasaules čempionātā, kas jūnija sākumā plānots Austrijas kalnos Insbrukā.

Šogad vēl priekšā esot gada galvenais starts, sacensības “Ultra Pirineu” Spānijā 1.oktobrī, kas, pēc Artūrs teiktā, ir īsta kalnu ultra. Uz starta stāsies 1300 skrējēju, lai veiktu 100 kilometru distanci ar 6600 augstuma metriem.

“Stirnu buks” pie Strīķupes

Latvijā populārākā taku skrējiena “Stirnu buks” šīs vasaras piedāvājumā trīs posmi, kā viņi paši saka, “Trejbuks”. Tas tāpēc, ka gada sākumā vēl tika atdots iepriekšējās sezonas “parāds”, kad pandēmija liedza īstenot ieplānoto. Trejbuka pirmais posms “Strīķupes Stirnu buks” bija Cēsu novadā.

Jau ierasti posma ietvaros notika Skolēnu čempionāts, kur ātrāko skolu konkurencē sestajā vietā Cēsu 1.pamatskolas skrējēji.

Atsevišķās grupās šāds veikums:  U10V grupā 8.vietā Gus­tavs Krieviņš (Cēsu 2.pamatskola); U10S grupā 7.vietā    Alise Krastiņa (Cēsu 1.pamatskola/ Frozen); U12V grupā 2.vietā Jānis Turlajs (Straupes pamatskola), 5. Kristiāns Ezeriņš (Vec­piebalgas vidusskola), 7. Bruno Kārkliņš (Stalbes pamatskola/ Valmieras Sporta skola); U12S grupā 2.vietā Adele Šlēžiņa (Cēsu 1.pamatskola/ “Bērzkrogs Au­to”), 7. Nellija Puriņa (Pas­tariņa sākumskola/ “Dako Ziemeļvid­zeme”); U14S grupā 3.vietā Līva Lielbārde (Vec­piebalgas vidusskola), 7. Annija Krieviņa (Cēsu 2.pamatskola); U16V grupā 7.vietā Emīls Eglīte (Priekuļu vidusskola).

Tomēr kopumā jāatzīst, ka samērā maz skrējēju no novada skolām, īpaši ņemot vērā, ka sacensības notika pašu novadā.

Vēl nedaudz par rezultātiem citās seriāla distancēs. Distancē “Vāvere” trešajā vietā absolūtajā vērtējumā Kaspars Vīksne (“Supervaroņi”).

Distancē “Zaķis” absolūtajā vērtējumā sestajā vietā Jānis Olengovičs (“Pūpolegles”), bet savā VZ2 grupā viņam ceturtais rezultāts. Sestais ātrākais šajā grupā Agris Krūmiņš (“Scott Running Latvia”). Grupā VZ1 6.vietā Edijs Dzalbs (“Scott Running Latvia”); SZ2 grupā 4. Jolanta Krastiņa (Cēsis); SZ3 grupā 3. Anita Ieviņa (“Noskrien Cēsis”); VZ4 grupā 2.vietā Uģis Dančauskis (“TRX Cēsis”), 3. Ivars Oraševskis (Auciems); SZ4 grupā ātrākā Žanete Leimane (“TRX Cēsis”).

Distancē “Stirnu buks” SB3 grupā 2.vietā Elita Zālīte (“TRX Cēsis”), 5. Iveta Zāģere (“Meri­di­āns”).

Nākošais posms 10.septembrī Tērvetē, Dobeles novadā, bet trešais 1.oktobrī    Lielajā ciemā, Tukuma novadā.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Saistītie raksti

Azarts pludmales smiltīs

18:28
15.07.2024
64

Šīs nedēļas nogalē Cēsu stadiona pludmales volejbola laukumos norisināsies Latvijas čempionāta pludmales volejbolā trešais posms. Dalībnieku vidū redzēsim arī Cēsu novada spēlētājus, informē sporta kluba “IVI” pārstāvis Igors Pupurs. Klubs panācis vienošanos ar Volejbola federāciju, ka pamatturnīrā var startēt divi dāmu un divi vīriešu du­eti. Lai noskaidrotu, kuriem būs šī iespēja, aizvadīts atlases turnīrs. Atbilstoši […]

“Stirnu buks” skrien Vecpiebalgā

07:01
11.07.2024
63

Jau ierasts, ka Cēsu novadā vasarā vienu reizi sarodas populārākā taku skrējiena “Stirnu buks” dalībnieki. Šoreiz visi devās uz Piebalgu, lai “Vēveros” aizvadītu “Vecpiebalgas Stirnu buku”, seriāla 4. posmu. Jaukos laika apstākļos distancēs devās 3136 skrējēji un pārgājiena dalībnieki. To vidū arī tādi pazīstami sportisti kā pasaules U23 vicečempione slēpošanā Patrīcija Eiduka, Latvijas rekordists un […]

Aleksandrs Volkovs diska mešanā paliek nepārspēts

06:59
10.07.2024
106

Valmierā Jāņa Daliņa stadionā divu dienu garumā aizvadītas sacensības “Valsts prezidenta balvu izcīņa”, kas notika jau 30.reizi. Vienlaikus šis bija visu triju Baltijas valstu komandu čempionāts, kas norisinājās 61.reizi. Komandu vērtējumā uzvarēja Igaunija – 291,5 punkts, Latvija spēja otrajā sacensību dienā apsteigt Lietuvu, ierindojoties otrajā vietā ar    249,5 punktiem, kamēr lietuviešiem -– 243 punkti. […]

Veiksmīgi starti jaunajiem jātniekiem

06:35
09.07.2024
59

Jātnieku kluba “Kasbilles raibie zirgi”, kas darbojas Raiskuma pagastā, divpadsmitgadīgā jātniece Bille Pušinska Latvijas čempionātā konkūrā maršrutā ar 85 cm šķēršļiem otrās grupas poniju jātnieku konkurencē ieguva pirmo vietu. Meitene startēja ar poniju Petit Danseur un sacentās grupā, kurā piedalījās sportisti līdz 16 gadu vecumam. Billes trīspadsmitgadīgais brālis Kaspars Pušinskis ar savu komandas biedri Raffaellu […]

Medību šaušanā ar loku mūsu novadniekiem izcili panākumi

06:27
08.07.2024
89

Mūsu novadnieki ar teicamiem rezultātiem startējuši Eiropas loka mednieku čempionātā. Visi trīs Cēsu novada sportisti, kas piedalījās sacensībās, mājās pārveda godalgas. Nītau­rietis Andris Kuzņecovs izcīnīja zelta medaļu un Eiropas čempiona titulu AMBB-C klasē, kā arī vienā no vingrinājumiem laboja Eiropas rekordu. Čempionāta zeltu ieguva arī nītauriete Inga Či­gone, startējot AFBB-C klasē, bet Drabešu pagasta iedzīvotāja […]

“Kāpas trīsdienas” izskrietas

05:24
04.07.2024
121

Daugavpils pusē aizvadītas Baltijā lielākās orientēšanās sacensības “Kāpas trīsdienas”, kas šogad pulcēja 1850 dalībniekus no 12 valstīm, 157 orientēšanās klubiem. To vidū arī klubs “Meridiāns OK/ CPSS”, klubu vērtējumā ieņemot sesto vietu. “Kāpas trīsdienās” dalībnieki atbilstoši savām spējām var izvēlēties veikt īso (S) vai garo (L) distanci. Orientieristi trīs dienu laikā sacentās trijās distancēs, katrā […]

Tautas balss

Prieks par sakārtoto un skaisto ielu

17:29
15.07.2024
29
Cēsniece O. raksta:

“Cēsīs, atjaunotajā Bērzaines ielas posmā, ierīkoti glīti soliņi un atkritumu urnas, apkārtne tīra. Jauki tur piesēst. Bērzaines iedzīvotāji beidzot ir ieguvēji. Labi sakārtota gan Gaujas, gan Bērzaines iela. Par to prieks,” pārdomās dalījās seniore, cēsniece O.

Haoss ar pasažieru pārvadājumiem

17:28
15.07.2024
23
Lasītājs J. raksta:

“Ik pa brīdim parādās ziņas, ka nav skaidrs, kas mūspusē nodrošinās sabiedriskā transporta pakalpojumus. Valsts pasūtījumā ar līgumiem un pārsūdzībām tāds juceklis, ka neviens no malas netiek skaidrībā. Jūnija nogalē pakalpojumu atļāva veikt CATA, bet tikai līdz gada beigām. Taču nav dzirdams, ko atbildīgie dara, lai sajukums neturpinātos. Nesaprotu, kā Satiksmes ministrija pieļauj tādu bardaku,” […]

Nevar sagaidīt

16:55
15.07.2024
17
Piebaldzēns raksta:

“Sola un sola, ka Jaunpiebalgā drīz būs gatavs pansionāts, bet kā nav, tā nav. Gan jau vainojami būvnieki, bet žēl, ka vietējai varai nav nekādu iespēju procesu pasteidzināt. Tur būtu gan darba vietas vietējiem, gan pagastā apgrozītos vairāk cilvēku, proti, pie pansionāta iemītniekiem brauktu ciemos tuvinieki, draugi. Tirgotājiem būtu lielāks apgrozījums,” pārdomās dalījās piebaldzēns.

Botāniskais dārzs pilsētas centrā

16:54
15.07.2024
23
Cēsnieks O. raksta:

“Gāju Cēsīs pa Rīgas ielu, mani uzrunāja tūristi, ārzemnieki. Lūdza padomu, kā aizbraukt uz Līgatni, jautāja par Cēsīm. Un prasīja, kā var iekļūt Rīgas ielas botāniskajā dārzā. Jā, tur īpašums, kura adrese ir Rīgas iela 41, aizaudzis ar kokiem, krūmiem. No ielas to nodala dēļu žogs, gājējus šī vieta netraucē, bet iebraucējiem rada dīvainu iespaidu,” […]

Trūkst inženieru

10:49
09.07.2024
30
J. raksta:

“Ziņās televīzijā stāsta, ka Latvijā trūkst augsti kvalificētu speciālistu mežsaimniecībā un lauksaimniecībā. Jau labi zinām, ka trūkst arī celtniecības inženieru, elektroinženieru un līdzīgu profesiju speciālistu. Te nu esam nonākuši ar savu izglītības sistēmu. Ja bērnam skolā neiemāca rēķināt, ja viņš neapgūst fizikas, ķīmijas pamatus, tad vēlāk, protams, neizvēlas studēt inženierzinātnes, profesijas, kas saistītas ar matemātiku, […]

Sludinājumi