Pirmdiena, 22. jūlijs
Vārda dienas: Marija, Marika, Marina

Cīņas sports dod pilnvērtīgu attīstību

Jānis Gabrāns
15:48
07.11.2022
5
Cinas Sports 1

Varbūt klusi un nemanāmi pilsētas sporta dzīvē, bet labi atpazīstami Latvijas un Baltijas cīņas sportā ir jaunie cīkstoņi no Paula Budovska Latvijas Centrālā cīņas kluba Cēsīs. Viņi regulāri un ar panākumiem piedalās dažāda mēroga sacensībās.

Augsti viesi

Skolēnu brīvlaikā uz treniņu pie jaunajiem cīkstoņiem ieradās vairākkārtējā Eiropas čempione, Pasaules čempionātu medaļniece, trīs olimpisko spēļu dalībniece Anastasija Grigorjeva, kura atzina, ka gatava startēt olimpiskajās spēlēs arī 2024.gadā Parīzē. Kopā ar viņu treniņu vadīja arī U-23 Pasaules čempionāta bronzas medaļas ieguvējs Ivars Samušonoks. Ieradās arī bijusī cīkstone Laura Skujiņa, kura darbojas Latvijas Sporta cīņas federācijas valdē un ir Latvijas sieviešu izlases vecākā trenere.

L.Skujiņa pastāstīja, ka kopš vasaras labākie cīkstoņi dodas uz klubiem, sporta skolām, kurās attīsta cīņas sportu, gan brīvo, gan grieķu – romiešu cīņu: “Aiz­braucam ciemos, palūkojamies, kā veicas treneriem, audzēkņiem, vadām treniņu, pārrunājam aktu­ālos jautājumus. Sacensībās jau tiekamies ar treneriem, bet tad katram vairāk uzmanības jāveltī audzēkņiem, garākas sarunas neizdodas.

Otrkārt, šī ir iespēja bērniem klātienē satikt labākos sportistus, redzēt viņus treniņu procesā. Lieli sportisti parasti ir savos turnīros, treniņnometnēs, bērni – savās sacensībās, viņu ceļi nekrustojas.”

Federācijas pārstāve ļoti atzinīgi izteicās par Cēsu cīņas klubu, kas valstī esot visaktīvākais sacensību, turnīru dalībnieks. Gandrīz katru nedēļu jaunie sportisti piedalās kādās sacensībās gan Latvijā, gan brauc uz turnīriem Igaunijā, Lietuvā, Polijā, citviet. Un ne tikai piedalās, bet arī uzrāda ļoti labus rezultātus.

“Tāpēc ļoti gribējām atbraukt uz Cēsīm, kur mērķtiecīgi darbojas Andis Ruicis ar savu komandu,” teica L. Skujiņa. “Šie mazie klubi    pelnījuši īpašu atzinību, jo sporta skolām ir vieglāk, tām ir lielāks finansējums, daudz treneru. Bet klubi, kur treneri strādā, ziedojot savu brīvo laiku, īpaši atzīmējami. Jo vairāk tāpēc, ka ar šiem ierobežotajiem resursiem spēj parādīt atzīstamus rezultātus!”

Daudzpusīga attīstība

Lūgta raksturot situāciju Latvijā cīņas sporta veidos bērnu un jauniešu līmenī, L. Skujiņa atzīst, ka interese trenēties ir ļoti liela. Tas labi redzams sacensībās, kurās pulcējas aptuveni 300 jauno cīkstoņu: “Šajā vecumā ir liela konkurence, un tādā var izaugt labi sportisti. Ir patīkami, ka bērnu un jauniešu vecuma grupas ir tik kuplas, tas ļauj cerēt, ka izaugs vairāki pasaules klases cīkstoņi, meitenes un zēni. Jo vairāk dalībnieku šajā vecumā, jo lielāka iespēja, ka izveidosies kāds Ei­ropas, pasaules līmeņa cīkstonis. Protams,  nonākot jauniešu, junioru vecumā, dalībnieku skaits sarūk, tā ir visos sporta veidos, un tas ir saprotami. Jaunietis kādus paša izvirzītos mērķus sportā    sasniedzis, viņš lūkojas pēc jauniem izaicinājumiem, un ļoti iespējams, ka tie jau ir citās jomā. Taču esmu pārliecināta, ka laiks cīņas sportā devis ļoti daudz, ir nostiprināta veselība, uzlabota fiziskā sagatavotība, jaunietis kļuvis gudrāks, jo aktīvs dzīvesveids uzlabo arī smadzeņu darbību. Treneru un federācijas uzdevums ir ne tikai izaudzināt labus sportistus, bet arī labus un gudrus cilvēkus, kuri turpina izglītoties, kļūst par augstas klases speciālistiem dažādās nozarēs.”

Atbildot uz jautājumu, kāpēc bērnam jāizvēlas treniņi brīvajā cīņā, L. Skujiņa akcentē vairākus ieguvumus: “Galvenais, ka šajā sporta veidā treniņi bērnu un jauniešu līmenī ir ļoti daudzpusīgi. Treniņi ir ne tikai cīņā, cīkstoņi spēlē futbolu, basketbolu, skrien krosu, spēlē arī dambreti, kas attīsta domāšanu, mācās akrobātiku, kas notiek retā sporta veidā. Cīkstoņiem tā ir norma, viņi met salto, kūleņus, dažādus “ritenīšus”, jau no mazotnes uzlabojot savas koordinācijas spējas. Treniņu process ir ļoti dažāds, tāpēc bērniem jo interesants.

Ieguvums arī tas, ka cīņas sports iemāca bērnam būt pārliecinātam par sevi, kļūt drošākam ikdienā, kontaktējoties ar citiem. Iziet viens pret vienu uz paklāja, tas ir liels stress, un cīkstoņi ar to iemācās tikt galā jau no agras bērnības. Tas ļauj dzīvē būt pārliecinātākam.”

Valstī pārsvarā cīņas sports ir sporta skolās, aktīvu klubu nav daudz. Sporta skolām vieglāk, naudu dod valsts, pašvaldības, klubiem finansējums jāmeklē pašiem. Ir labi, ja palīdz pašvaldība, ja izdodas atrast atbalstītājus, jo federācija neko palīdzēt nevar, atzīst L. Skujiņa. Federācijas atbalsts tiek tikai sportistiem, kuri iekļūst valsts izlasē, arī tas tikai no U20 grupas.

Sacensības savās mājās

Skolēnu brīvlaikā Cēsu klubs uzņēma starptautiskas sacensības, kurās startēja gandrīz 300 jauno cīkstoņu, pārstāvot Igau­niju, Lat­viju un Lietuvu. Jau ierasti cīņas paklāji bija izvietoti Cēsu 2.pamatskolas sporta zālē.

Paši mazākie savu varējumu rādīja sacensībās “Cēsu kauss 2022”, un arī te labs sniegums mājiniekiem. Meiteņu konkurencē savā svara kategorijā uzvaru izcīnīja Liega Ruice, sudraba medaļas Kerijai Treijai un Dārtai Untālai, bet bronza -    Evelīnai Ruicei. Piektajā vietā Anna Jokste.

Zēnu konkurencē savās svara kategorijās uzvarēja Leonīds Gammeršmidts,    Niks Tustanov­skis, otrajā vietā – Jānis Ruicis,    Kristaps Suncelis, Juris Ruicis, bet Andreas Vilčinskis un Alekss Svelme ierindojās 5.vietā,.

Taču galvenā uzmanība bija pievērsta sacensībām “Nablust Nabik Noorte”, kuru 4.posms notika Cēsīs. Arī šajā spēcīgajā konkurencē mājinieki bez godalgām nepalika. Savā vecuma grupā uzvaru izcīnīja    Kristaps Suncelis, uz goda pjedestāla otrā pakāpiena kāpa Juris Ruicis, Tomass Lie­piņš, Samanta Eltermane, bronzas godalga Rihardam Untālam un   Jānim Ruicim, bet Alekss Svelme, Anna Jokste, Agnese Sproģe un Lāsma Surgunte ierindojās 5.vietā.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Saistītie raksti

Azarts pludmales smiltīs

18:28
15.07.2024
64

Šīs nedēļas nogalē Cēsu stadiona pludmales volejbola laukumos norisināsies Latvijas čempionāta pludmales volejbolā trešais posms. Dalībnieku vidū redzēsim arī Cēsu novada spēlētājus, informē sporta kluba “IVI” pārstāvis Igors Pupurs. Klubs panācis vienošanos ar Volejbola federāciju, ka pamatturnīrā var startēt divi dāmu un divi vīriešu du­eti. Lai noskaidrotu, kuriem būs šī iespēja, aizvadīts atlases turnīrs. Atbilstoši […]

“Stirnu buks” skrien Vecpiebalgā

07:01
11.07.2024
63

Jau ierasts, ka Cēsu novadā vasarā vienu reizi sarodas populārākā taku skrējiena “Stirnu buks” dalībnieki. Šoreiz visi devās uz Piebalgu, lai “Vēveros” aizvadītu “Vecpiebalgas Stirnu buku”, seriāla 4. posmu. Jaukos laika apstākļos distancēs devās 3136 skrējēji un pārgājiena dalībnieki. To vidū arī tādi pazīstami sportisti kā pasaules U23 vicečempione slēpošanā Patrīcija Eiduka, Latvijas rekordists un […]

Aleksandrs Volkovs diska mešanā paliek nepārspēts

06:59
10.07.2024
106

Valmierā Jāņa Daliņa stadionā divu dienu garumā aizvadītas sacensības “Valsts prezidenta balvu izcīņa”, kas notika jau 30.reizi. Vienlaikus šis bija visu triju Baltijas valstu komandu čempionāts, kas norisinājās 61.reizi. Komandu vērtējumā uzvarēja Igaunija – 291,5 punkts, Latvija spēja otrajā sacensību dienā apsteigt Lietuvu, ierindojoties otrajā vietā ar    249,5 punktiem, kamēr lietuviešiem -– 243 punkti. […]

Veiksmīgi starti jaunajiem jātniekiem

06:35
09.07.2024
59

Jātnieku kluba “Kasbilles raibie zirgi”, kas darbojas Raiskuma pagastā, divpadsmitgadīgā jātniece Bille Pušinska Latvijas čempionātā konkūrā maršrutā ar 85 cm šķēršļiem otrās grupas poniju jātnieku konkurencē ieguva pirmo vietu. Meitene startēja ar poniju Petit Danseur un sacentās grupā, kurā piedalījās sportisti līdz 16 gadu vecumam. Billes trīspadsmitgadīgais brālis Kaspars Pušinskis ar savu komandas biedri Raffaellu […]

Medību šaušanā ar loku mūsu novadniekiem izcili panākumi

06:27
08.07.2024
89

Mūsu novadnieki ar teicamiem rezultātiem startējuši Eiropas loka mednieku čempionātā. Visi trīs Cēsu novada sportisti, kas piedalījās sacensībās, mājās pārveda godalgas. Nītau­rietis Andris Kuzņecovs izcīnīja zelta medaļu un Eiropas čempiona titulu AMBB-C klasē, kā arī vienā no vingrinājumiem laboja Eiropas rekordu. Čempionāta zeltu ieguva arī nītauriete Inga Či­gone, startējot AFBB-C klasē, bet Drabešu pagasta iedzīvotāja […]

“Kāpas trīsdienas” izskrietas

05:24
04.07.2024
121

Daugavpils pusē aizvadītas Baltijā lielākās orientēšanās sacensības “Kāpas trīsdienas”, kas šogad pulcēja 1850 dalībniekus no 12 valstīm, 157 orientēšanās klubiem. To vidū arī klubs “Meridiāns OK/ CPSS”, klubu vērtējumā ieņemot sesto vietu. “Kāpas trīsdienās” dalībnieki atbilstoši savām spējām var izvēlēties veikt īso (S) vai garo (L) distanci. Orientieristi trīs dienu laikā sacentās trijās distancēs, katrā […]

Tautas balss

Prieks par sakārtoto un skaisto ielu

17:29
15.07.2024
29
Cēsniece O. raksta:

“Cēsīs, atjaunotajā Bērzaines ielas posmā, ierīkoti glīti soliņi un atkritumu urnas, apkārtne tīra. Jauki tur piesēst. Bērzaines iedzīvotāji beidzot ir ieguvēji. Labi sakārtota gan Gaujas, gan Bērzaines iela. Par to prieks,” pārdomās dalījās seniore, cēsniece O.

Haoss ar pasažieru pārvadājumiem

17:28
15.07.2024
23
Lasītājs J. raksta:

“Ik pa brīdim parādās ziņas, ka nav skaidrs, kas mūspusē nodrošinās sabiedriskā transporta pakalpojumus. Valsts pasūtījumā ar līgumiem un pārsūdzībām tāds juceklis, ka neviens no malas netiek skaidrībā. Jūnija nogalē pakalpojumu atļāva veikt CATA, bet tikai līdz gada beigām. Taču nav dzirdams, ko atbildīgie dara, lai sajukums neturpinātos. Nesaprotu, kā Satiksmes ministrija pieļauj tādu bardaku,” […]

Nevar sagaidīt

16:55
15.07.2024
17
Piebaldzēns raksta:

“Sola un sola, ka Jaunpiebalgā drīz būs gatavs pansionāts, bet kā nav, tā nav. Gan jau vainojami būvnieki, bet žēl, ka vietējai varai nav nekādu iespēju procesu pasteidzināt. Tur būtu gan darba vietas vietējiem, gan pagastā apgrozītos vairāk cilvēku, proti, pie pansionāta iemītniekiem brauktu ciemos tuvinieki, draugi. Tirgotājiem būtu lielāks apgrozījums,” pārdomās dalījās piebaldzēns.

Botāniskais dārzs pilsētas centrā

16:54
15.07.2024
23
Cēsnieks O. raksta:

“Gāju Cēsīs pa Rīgas ielu, mani uzrunāja tūristi, ārzemnieki. Lūdza padomu, kā aizbraukt uz Līgatni, jautāja par Cēsīm. Un prasīja, kā var iekļūt Rīgas ielas botāniskajā dārzā. Jā, tur īpašums, kura adrese ir Rīgas iela 41, aizaudzis ar kokiem, krūmiem. No ielas to nodala dēļu žogs, gājējus šī vieta netraucē, bet iebraucējiem rada dīvainu iespaidu,” […]

Trūkst inženieru

10:49
09.07.2024
30
J. raksta:

“Ziņās televīzijā stāsta, ka Latvijā trūkst augsti kvalificētu speciālistu mežsaimniecībā un lauksaimniecībā. Jau labi zinām, ka trūkst arī celtniecības inženieru, elektroinženieru un līdzīgu profesiju speciālistu. Te nu esam nonākuši ar savu izglītības sistēmu. Ja bērnam skolā neiemāca rēķināt, ja viņš neapgūst fizikas, ķīmijas pamatus, tad vēlāk, protams, neizvēlas studēt inženierzinātnes, profesijas, kas saistītas ar matemātiku, […]

Sludinājumi