Trešdiena, 3. jūlijs
Vārda dienas: Benita, Everita, Verita, Emerita

Gādāt par skatuvi sportistu uznācienam

Jānis Gabrāns
22:16
03.04.2023
3
Ibu World Cup Biathlon, Sprint Women, Nove Mesto (cze)

03.03.2023, Nove Mesto, Czech Republic (CZE): Janis Berzins (LAT) - IBU World Cup Biathlon, sprint women, Nove Mesto (CZE). www.biathlonworld.com © Hiller/IBU. Handout picture by the International Biathlon Union. For editorial use only. Resale or distribution is prohibited.

Pasaules biatlona sezona noslēgusies, tāpēc “Druva” uz sarunu aicināja Jāni Bērziņu, Starptautiskās biatlona federācijas (IBU) tehnisko delegātu, kura pārziņā ir materiālu (ekipējuma) kontrole starptautiskajās sacensībās.

Biatlona sezona viņam paiet, braucot no vienām sacensībām uz nākamajām, tie ir Pasaules kausa (PK) posmi, Pasaules čempionāti, Olimpiskās spēles. Kā viņš pats saka, sezonas laikā apmēram 60 sacensībās jāgādā, lai viss noritētu atbilstoši prasībām.

Kovida ietekme

Šogad atkal sezona bija kā pirms kovida – ar skatītājiem visos posmos. Tomēr J. Bērziņš norāda, ka tik liels līdzjutēju pieplūdums kā agrāk tomēr nav bijis: “Tam vairāki faktori, iespējams, joprojām nedaudz traucē kovids, kas nav pazudis, bet, pieļauju, ka vairāk izvēli ietekmē energokrīze, kas likusi visā Eiropā skatīties maciņos. Daudz kas ir dārgāks – degviela, viesnīcas, biļešu ce- nas -, un līdzjutēji sāk rēķināt, vai braukt uz trim četriem Pasaules kausa posmiem, vai tikai uz Pasaules čempionātu.”

Jautāts, vai arī tie, kuri gādā par norisi, sajūt skatītāju atgriešanos, viņš norāda, ka to redz caur dalībnieku prizmu, kuri citādi uzvedas, gatavojas. Protams, līdz ar skatītāju atgriešanos stadionā ir pavisam cita aura, atkal ir biatlona svētki, ne tikai sacensības. Tiesa, lielajam skatītāju atbalstam stadionā esot arī kāds mīnuss, jo brīdī, kad skatītāju tūkstoši uzgavilē savējiem, tehniskie darbinieki, tiesneši neko nedzird rācijās.

Iepriekšējās sezonās sportistiem, komandu pārstāvjiem, visiem iesaistītajiem bija stingrs kovida protokols, kā šogad? “Pilnīgi nekas,” saka J. Bērziņš. “Šajā sakarā bija nelieli skandāliņi, kad, piemēram, priekšpēdējā Pasaules kausa posmā Norvēģijas biatlonisti brāļi Bo, zinot, ka tests pozitīvs, tomēr devās uz startu. Nebija nekāda protokola, nekādu sankciju, katra sportista brīva izvēle un atbildība.”

Taču kopumā sezona pagājusi mierīgi, daži kovida uzliesmojumi fiksēti Pasaules kausa noslēdzošajos posmos. Pieredze rādot, ka tradicionāli biežāk saslimst, ne tikai ar “Covid-19”, posmos pēc Pasaules čempionāta, jo tad sportistiem atbildības līmenis un uzmanība jūtami krītas. Sezonas sākumā visi ļoti koncentrēti, visi grib piedalīties Pasaules čempionātā, ir liela spriedze komandās, bet līdz ar Eiropas un Pasaules čempionātu iestājas atslābums.

Karsta duša un silta sega

Stāstot par savu darba dienu, Jānis neslēpj, ka tā ir ļoti gara un sacensību arēnā nākas pavadīt krietni vairāk laika nekā sportistiem. Jāierodas jau dienu pirms pirmā starta, lai pārbaudītu, vai viss sagatavots. Sacensību dienā tehniskie delegāti ir pirmie stadionā, jau ap septiņiem astoņiem rītā, bet atpakaļ uz viesnīcu dodas tikai ap vakariņu laiku – septiņiem astoņiem. Visa diena paiet stadionā, neraugoties uz laika apstākļiem, pārsvarā uz kājām, nemitīgi sekojot līdzi notiekošajam, cenšoties pamanīt kļūdas, kādus centienus apiet noteikumus.

“Kad vakarā aizbrauc uz viesnīcu, neko vairs negribas, dažkārt pat vakariņas,” saka J. Bērziņš. “Pēc aukstās dienas ir vēlme pēc karstas dušas un zem segas! Protams, arī socializēšanās daž­kārt ir nepieciešama, jo tiesneši mainās gandrīz katru nedēļu, viņi vēlas parunāties, tas ir jārespektē.”

Aizvadītajā sezonā visi PK posmi un Pasaules čempionāts bija Eiropā, vietās, kur biatlons notiek tradicionāli. Vieglāk vadīt sacensības, ja cilvēki zinoši?

J. Bērziņš norāda, ka patiesībā tā ir lielākā problēma: “Šajās arē­nās viena no devīzēm – mēs to darām jau 30 gadus! Tieši tā ir problēma, jau 30 gadus kaut kas tiek darīts nepareizi, katru gadu mainās noteikumi, bet vietējie darbinieki turpina visu darīt pa vecam. Viņiem liekas, ka visu zina, jo darījuši to visu dzīvi, tad nu nākas viņiem ieskaidrot, kā darīt pareizi.

Pilnīgs pretstats bija Olimpiskās spēles Ķīnā, kur tiesneši bija cilvēki, kuri ar to saskārās pirmo reizi. Viņiem sākumā pat nebija nojausmas, kur nonākuši, kas vispār ir biatlons. Kopā lēnām gājām cauri visam procesam, kas jāpārbauda, kā tas jādara, bet dienas laikā visi bija visu sapratuši, un sacensībās aizritēja tādā līmenī, ka viņu darbību var filmēt un rādīt tiesnešiem Eiropā kā pamācību. Tas kārtējo reizi parāda, ka dažkārt kaut ko iemācīt no nulles ir daudz vieglāk, nekā pārmācīt.”

Jau rakstījām, ka Latvijas biatlonā šajā sezonā bija kāds lielisks brīdis – 3.vieta 1+1 stafetē, kur to izcīnīja Baiba Bendika un Andrejs Rastorgujevs. Vai piepildītajā dienā, gādājot par sacensību norisi, sanāk laiks arī pasekot notikumiem trasē?

“Ļoti minimāli,” atzīst J. Bērziņš. “Tiesa, es    vienmēr uzzinu, kuri būs seši pirmie, jo palīdzu organizēt puķu ceremoniju, kad sveic pirmo sešnieku. Bija ļoti patīkami uz pjedestāla redzēt mūsu duetu, tas bija liels notikums. Latviešiem kaut kā ierasts, ka sākums stafetēm ir veiksmīgs, esam līderos, un tad kaut kas līdz galam nenostrādā, rezultāta nav.”

Sagatavot skatuvi jaunajai sezonai

Sezona noslēgusies, bet tas nenozīmē, ka tehniskajiem delegātiem pauze līdz nākamajai sezonai. Jau tūlīt sāksies stadionu inspicēšana nākamajai sezonai, visas vasaras garumā iepazīstoties ar pārmaiņām, kas iecerētas stadionos, izvērtēt, kā tās darbosies. Sportisti jaunajai sezonai gatavojas, īstenojot noteiktu treniņu programmu, tikmēr IBU pārstāji, kā zina teikt J. Bērziņš, sagatavo skatuvi sportistu nākamajiem uznācieniem: “Tad ir liels darbs, prasa daudz laika, bet vēl sarežģītāk ir salikt kalendāru, starta laikus, un jau sezonas sākumā jāsniedz informācija par nākamo sezonu, jo, kā zināms, lielajā sportā viss ir pakārtots televīzijai. Cīņa par raidlaikiem ir milzīga, televīzijas seko līdzi statistikai. Tiem sporta veidiem, kuriem skatītāju vairāk, “Eurosport” kanālā ir priekšroka. Ir jau vēl nezināmais, ja kādas sacensības kādu apstākļu dēļ nākas pārcelt par stundu vai atcelt pavisam kā šosezon pēdējā PK posmā, kad miglas dēļ nācās atcelt sprintu sievietēm. Televīzijas programma pilnībā rezervēta jau gadu uz priekšu, tā nosaka visu, bet bez tās nekādi nevaram.”

J. Bērziņš atzīst, ka sezonas noslēgumā vienmēr esot dalītas jūtas: “Nedaudz žēl, ka sezona beigusies, ka paskrējusi tik ātri, bet ir prieks, ka viss izdevies labi! Un nav noslēpums, ka arī vasara paskries ātri, drīz varēs secināt, ka klāt jau pirmais Pasaules kausa posms!”

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Saistītie raksti

Tituli un medaļas sadalītas

05:22
03.07.2024
5

Valmierā, Jāņa Daliņa stadionā, Latvijas čempionātā vieglatlētikā pieaugušajiem, kur reizē tika noskaidroti arī labākie U23 grupā, uz starta stājās arī vairāki Cēsu novada atlēti. Gandrīz visi tika pie godalgām gan pieaugušo grupā, gan U23 ieskaitē. Jau ierasti teicami startēja trenera Māra Urtāna audzēkņi no “CPSS/ Cēsu Vieglatlētikas klubs” komandas, kopumā izcīnot desmit godalgas. Pirmajā dienā […]

Ar domām jau Parīzē

06:40
29.06.2024
88

Jau rakstījām, ka Parīzes Olimpiskajās spēlēs BMX riteņbraukšanā Latviju pārstāvēs Jaunpiebalgas vidusskolas šī gada absolvente Veronika Monika Stūriška. Viņa aizvada pirmo sezonu U23 vecuma grupā un jau izcīnījusi gan Pasaules, gan Eiropas čempiones titulus. Veiksmīgi starti arī Pasaules kausa izcīņā, kur kopvērtējumā viņai trešā vieta. “Druva” sazinājās ar sportisti, lai pārrunātu aizvadītos Pasaules un Eiropas […]

Skrējiens “Jānis” jau 35. gadu

10:14
27.06.2024
195

Tradicionālajā skrējienā “Jānis”, kas Cēsīs notika jau 35. reizi, dalībnieku skaits itin kupls, vairāk nekā 400 skrējēju un nūjotāju. Pēdējos gados visos “Jāņos” iesaistās arī viņi. Nūjotāji, kas arī pēdējos gados piedalās šajā pasākumā, gan necīnās par godalgotajām vietām, bet pie balvām var tikt noslēguma izlozē. Šoreiz piedalījās 20 Jāņi un sešas Līgas. Dalībnieku vidū […]

Pludmales volejbols sit augstu vilni

10:22
25.06.2024
125

Vasara sevi pieteikusi ar sau­li, lietu un, protams, pludmales volejbolu. Regulārie turnīri sākušies arī Cēsu novadā, un visi pulcē lielu skaitu dalībnieku. “Cēsu Open 2024” Cēsu pilsētas stadionā aizvadīts pirmais posms “Cēsu Open 2024”, un šis turnīrs, ko rīko sporta klubs “IVI”, notiek trešo vasaru. Cīņa par balvām ierasti risinās kungu, dāmu un MIX grupās. […]

Rollerslēpotājiem pirmās medaļas

10:19
25.06.2024
57

Cēsu Olimpiskā centra slēpošanas – biatlona kompleksā aizvadītas Latvijas Slēpošanas federācijas (LSF) kausa izcīņas sacensības rollerslēpošanā, kas vienlaikus bija arī FIS sacensības. Šī bija arī pirmā atlases kārta LSF rollerslēpošanas izlases sastāva noteikšanai dalībai Pasaules kausa posmos. Šogad Latvija būs pirmā, kas uzņems Pasaules kausa posmu rollerslēpošanā, tas notiks jūlija vidū Madonā, norāda LSF pārstāvis […]

Biatlonisti sāk vasaras sezonu

05:25
20.06.2024
308

Jau ierasti vasaras biatlona sacensību sezona sākas ar slēpošanas un biatlona kluba “Cēsis” balvas izcīņu biatlona šaušanas vingrinājumos. Trenere Ilze Cekule stāsta, ka šis ir pirmais pārbaudījums, lai redzētu, kā veicies treniņos vasaras sezonā: “Sacensības notika vingrinājumos, kas raksturīgi biatlona sacensībām, tikai bez slodzes – šaušana uz punktiem pirmā šāviena vingrinājumā, kā arī kombinētajā vingrinājumā […]

Tautas balss

Pļauj, ka putekļi pa gaisu

10:12
02.07.2024
18
Priekulietis A. raksta:

“Priekuļu centrā pagājušajā nedēļā pašvaldība pļāva zāli, putekļi vien gāja pa gaisu. Zā­līte tik īsa un nīkulīga, ka tur nav, ko pļaut. Bet laikam jau noteiktie kvadrātmetri jāno­pļauj, citādi nesaņems naudu. Manuprāt, pļaušanu nevajadzētu organizēt pēc grafika, bet gan tad, kad tas nepieciešams,” pārdomās dalījās priekulietis A.

Zāļu ražotāji negodprātīgi

12:29
28.06.2024
18
Lasītāja raksta:

“Re nu! Eiropā ražotāji zāļu cenas valstīm nosaka slepeni, mazākās un nabadzīgākās valstis maksā vairāk. Tāpēc jau arī mums ir tik dārgi medikamenti un jauno zāļu maz. Te būtu gudri, ja, piemēram, Baltijas valstis vienotos un iepirktu vajadzīgo kopā. Bet varbūt jautājums jārisina Eiropas Savienības līmenī?” sprieda lasītāja.

Autobusu pieturā lietū un vējā

12:29
28.06.2024
59
Vilma raksta:

“Ikdienā diezgan bieži nākas ar autobusu braukt no Valmieras un Cēsu autoostas. Autobusa gaidīšanu abās pilsētās nevar salīdzināt. Valmierā nojume pasargā pasažierus no lietus un saules, Cēsīs pa bedrainu laukumu no stacijas ēkas var aizklunkurēt līdz pieturai, sēdēt uz soliņa, lai kādi laikapstākļi, un skatīties uz apdrupušo mūra sienu,” pārdomās dalījās Vilma un piebilda, ka […]

Pasaki, kas ir tavs draugs…

10:01
25.06.2024
26
Politikas vērotājs raksta:

“Kā gan Krievijas sabiedrība var nejusties pazemota, ja viņu valsts līderim jāslēdz vienošanās ar visu citu pasaules valstu ignorēto un nosodīto Ziemeļkoreju? Tas taču ir kauns, ka par sabiedroto jāizvēlas kas tāds!” pauda politikas vērotājs.

Vai tiešām ietaupīja

10:01
25.06.2024
22
Zaubēniete raksta:

“Zaubē vairs nav pagasta pārvaldes. Nezinu, cik daudz paš­valdība ietaupīja, bet cilvēkiem gan tagad grūtāk. Nav speciālista, kas var pastāstīt par visiem jautājumiem pagastā, par katru jāiet pie cita darbinieka. Kad bija pārvalde, bija tā kā drošāk, zināji, ka ir, uz kuru paļauties, arī kam prasīt atbildību,” pastāstīja zaubēniete.

Sludinājumi