Trešdiena, 3. jūlijs
Vārda dienas: Benita, Everita, Verita, Emerita

Vecpiebalgas BMX klubs atkal uzplaukst

Jānis Gabrāns
10:54
08.08.2023
41
Bmx Vecpiebalga

BMX Vecpiebalga

Jau vairāk nekā desmit gadu BMX saimē sevi piesaka Vecpiebalgas jaunie braucēji.

Bijuši veiksmīgāki gadi, klusāki, bet tā jau laikam šī sporta veida īpatnība, ka bērni, kuri veido lielāko daļu dalībnieku, izaug, pamet sporta veidu, līdz ar viņiem aiziet arī aktīvie vecāki, uz kuru pleciem balstās kluba darbība. Ir labi, ja vieta nepaliek tukša, bet nāk nākamie aktīvisti, kuri grib, lai bērniem būtu, kur realizēt savus sapņus. Šāds scenārijs arī sporta klubā “Vecpiebalga”, kurā pērn mainījās valdes sastāvs, tika ievēlēts jauns valdes priekšsēdētājs, un Vecpiebalgas BMX vārds atkal tiek spodrināts.

Vecpiebalgā 2011.gadā tika uzcelta BMX trase, kopš tā laika tur regulāri notiek arī valsts mēroga sacensības. Jūlijā tur aizvadītas divu dienu sacensības. Pirmajā dienā mājinieki uzņēma 235 dalībniekus no Latvijas, Igaunijas, Somijas un Lietuvas, kuri cīnījās par sestā posma “Crystal Dent BMX Latvijas kausu”, bet dienu vēlāk 211 dalībnieki sacentās “SK Vecpiebalga kausa 2023” izcīņā.

Sacensību organizēšana jaunajai valdei bijis liels izaicinājums, atzīst kluba pārstāve Inga Širaka. Līdzdarbojušies visu jauno braucēju vecāki, gādāts, lai sacensības notiktu iespējami augstākā kvalitātē: “Visiem nācās pamatīgi iespringt, jo darāmā tāda mēroga sacensību sarīkošanā ļoti daudz. Sākot ar dokumentu sagatavošanu līdz trases sakārtošanai tik lielam notikumam. Esam pateicīgi visiem atbalstītājiem, kuri palīdzēja arī sacensību organizēšanas procesā. Jauno BMX braucēju vecāki ieguldījuši milzīgu darbu, tēvi gatavoja trasi, mammas strādāja pie atbalstītāju meklējumiem, veidoja vizualizācijas kausiem un sociālajiem tīkliem, šuva medaļu lentītes, krāsoja pjedestālu, ravēja, lai viss būtu efektīgi. Kluba prezidents Edgars Bērzkalns cītīgi strādāja pie formalitātēm. Kopīgi veidoja nolikumu, to pozitīvi novērtēja citu sporta klubu pārstāvji. Tas bija trīs mēnešu intensīvs darbs, bet pēc tam ir milzīgs gandarījums par paveikto! To vēl vairāk vairoja pozitīvās atsauksmes no citiem klubiem, arī Riteņbraukšanas federācijas.”

Šajā sezonā darbu sācis arī jauns treneris Kalvis Kuprans, kurš mēro ceļu no Madonas. Klubā trenējas 15 sportisti, un, pēc I. Širakas teiktā, treniņi notiek visu gadu: “Vasarā ir trīs treniņi nedēļā, ziemā – divi treniņi sporta zālē. Treneris ļoti uzticīgs mūsu klubam, neizlaiž nevienu treniņu, tikai, kad bija pārāk stiprs lietus, atcēla. Galvenais, ka bērni ir gatavi iesaistīties, visi to dara ar lielu azartu.”

BMX trasē bērni ir ne tikai treniņos, arī citā laikā, tādēļ sava trase ir milzīgs pienesums vietējai kopienai. Tiesa, prasītos veikt trases starta kalna pārbūvi, bet tam vajadzīgs lielāks finansējums, saviem spēkiem klubs to nevar īstenot. Pērn paši veikuši dažus aktuālus uzlabošanas darbus. Šajā sporta veidā viss ir uz vecāku pleciem, cenšas piesaistīt atbalstītājus, bet vajadzību jau vienmēr daudz.

Kādi braucējiem panākumi savā trasē? Pirmajā sacensību dienā uz goda pjedestāla G7-8 grupā kāpa Agate Širaka, izcīnot sudraba godalgu. Finālā iekļuva arī Markuss Ginters B7 grupā, finišējot 7.vietā, kā arī Armands Gulbis B13-14 grupā, finišējot 8.vietā.

Otrajā dienā G6 grupā uzvarēja Alise Rogozina, kurai šīs bija debijas sacensības. G7-8 grupā 3.vietā Agate Širaka, B5 grupā 4.vietā Henrijs Gulbis, bet B13 grupā 2.vietā Armands Gulbis, 5. Mārcis Bridāgs, 6. Danils Smir­novs.

Kluba krāsas aizstāvēja arī Markuss Ginters, Rihards Bērzkalns, Gustavs Vaišļa, kuram arī šī bija BMX debija.

I. Širaka stāsta, ka šajā sezonā    Vecpiebalgas vārds izskan katrā no Latvijas sacensību posmiem, jo kāds no braucējiem iegūst god­algotu vietu. Agate Širaka savā G7-8 vecuma grupā izcīnīja Latvijas vicečempiones titulu un visu sezonu ir starp labākajām braucējām savā grupā. No puišiem labu sniegumu rāda Armands Gulbis, savējo panākumi iedvesmo arī citus kluba braucējus. Bērni cenšas neizlaist nevienas sacensības, kopā ar treneri kāpj busiņā, brauc uz sacensībām, jo tieši tā veidojas tā kluba kopība, veidojas komanda.

Izaugsmi, panākumus ietekmē tas, ka bērni grib trenēties, jo paši izdarījuši šo izvēli.

“Manuprāt, tas ir pareizākais, ka bērni paši izvēlas sporta veidu, nevis dara to vecāku ietekmē,” saka I. Širaka. “Agate ir labs piemērs, ka ar vēlmi var sasniegt daudz. Es negribēju, ka viņa startē BMX, bet Agate burtiski izlūdzās šo iespēju, un, lūk, viss izdodas lieliski. Arī Alise, kura Vecpiebalgā debitēja ar uzvaru G6 klasē, pirms gada vēl bija skatītājos, tad viņai iedegās acis uz BMX, un pēc gada meitene jau kāpa uz goda pjedestāla.

Varu teikt, ka SK “Vec­piebalga” turpinās iesākto ceļu, radot pozitīvas emocijas gan bērniem, gan vecākiem. Ceram, ka tiksim sadzirdēti un Cēsu novada pašvaldība vai kāds pašmāju uzņēmējs nāks talkā ar papildu līdzekļiem trases uzlabošanā, jo nepieciešama starta kalna rekon­strukcija. Šajā sporta veidā treniņi tiek aizvadīti karstā saulē, vējā un lietū, tādēļ būtu svarīgi uzbūvēt nojumi virs starta barjeras, lai bērniem ir neliels patvērums. Vide ir tā, kas bērniem un viņu vecākiem rada pozitīvas emocijas, iedvesmo turpināt iesākto, nepadoties,” saka I.Širaka.

Sacensību sezona vēl turpināsies Mārupē, Valmierā, Smiltenē, bet oktobrī noslēgsies Ādažos.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Saistītie raksti

Tituli un medaļas sadalītas

05:22
03.07.2024
7

Valmierā, Jāņa Daliņa stadionā, Latvijas čempionātā vieglatlētikā pieaugušajiem, kur reizē tika noskaidroti arī labākie U23 grupā, uz starta stājās arī vairāki Cēsu novada atlēti. Gandrīz visi tika pie godalgām gan pieaugušo grupā, gan U23 ieskaitē. Jau ierasti teicami startēja trenera Māra Urtāna audzēkņi no “CPSS/ Cēsu Vieglatlētikas klubs” komandas, kopumā izcīnot desmit godalgas. Pirmajā dienā […]

Ar domām jau Parīzē

06:40
29.06.2024
88

Jau rakstījām, ka Parīzes Olimpiskajās spēlēs BMX riteņbraukšanā Latviju pārstāvēs Jaunpiebalgas vidusskolas šī gada absolvente Veronika Monika Stūriška. Viņa aizvada pirmo sezonu U23 vecuma grupā un jau izcīnījusi gan Pasaules, gan Eiropas čempiones titulus. Veiksmīgi starti arī Pasaules kausa izcīņā, kur kopvērtējumā viņai trešā vieta. “Druva” sazinājās ar sportisti, lai pārrunātu aizvadītos Pasaules un Eiropas […]

Skrējiens “Jānis” jau 35. gadu

10:14
27.06.2024
198

Tradicionālajā skrējienā “Jānis”, kas Cēsīs notika jau 35. reizi, dalībnieku skaits itin kupls, vairāk nekā 400 skrējēju un nūjotāju. Pēdējos gados visos “Jāņos” iesaistās arī viņi. Nūjotāji, kas arī pēdējos gados piedalās šajā pasākumā, gan necīnās par godalgotajām vietām, bet pie balvām var tikt noslēguma izlozē. Šoreiz piedalījās 20 Jāņi un sešas Līgas. Dalībnieku vidū […]

Pludmales volejbols sit augstu vilni

10:22
25.06.2024
125

Vasara sevi pieteikusi ar sau­li, lietu un, protams, pludmales volejbolu. Regulārie turnīri sākušies arī Cēsu novadā, un visi pulcē lielu skaitu dalībnieku. “Cēsu Open 2024” Cēsu pilsētas stadionā aizvadīts pirmais posms “Cēsu Open 2024”, un šis turnīrs, ko rīko sporta klubs “IVI”, notiek trešo vasaru. Cīņa par balvām ierasti risinās kungu, dāmu un MIX grupās. […]

Rollerslēpotājiem pirmās medaļas

10:19
25.06.2024
57

Cēsu Olimpiskā centra slēpošanas – biatlona kompleksā aizvadītas Latvijas Slēpošanas federācijas (LSF) kausa izcīņas sacensības rollerslēpošanā, kas vienlaikus bija arī FIS sacensības. Šī bija arī pirmā atlases kārta LSF rollerslēpošanas izlases sastāva noteikšanai dalībai Pasaules kausa posmos. Šogad Latvija būs pirmā, kas uzņems Pasaules kausa posmu rollerslēpošanā, tas notiks jūlija vidū Madonā, norāda LSF pārstāvis […]

Biatlonisti sāk vasaras sezonu

05:25
20.06.2024
308

Jau ierasti vasaras biatlona sacensību sezona sākas ar slēpošanas un biatlona kluba “Cēsis” balvas izcīņu biatlona šaušanas vingrinājumos. Trenere Ilze Cekule stāsta, ka šis ir pirmais pārbaudījums, lai redzētu, kā veicies treniņos vasaras sezonā: “Sacensības notika vingrinājumos, kas raksturīgi biatlona sacensībām, tikai bez slodzes – šaušana uz punktiem pirmā šāviena vingrinājumā, kā arī kombinētajā vingrinājumā […]

Tautas balss

Pļauj, ka putekļi pa gaisu

10:12
02.07.2024
18
Priekulietis A. raksta:

“Priekuļu centrā pagājušajā nedēļā pašvaldība pļāva zāli, putekļi vien gāja pa gaisu. Zā­līte tik īsa un nīkulīga, ka tur nav, ko pļaut. Bet laikam jau noteiktie kvadrātmetri jāno­pļauj, citādi nesaņems naudu. Manuprāt, pļaušanu nevajadzētu organizēt pēc grafika, bet gan tad, kad tas nepieciešams,” pārdomās dalījās priekulietis A.

Zāļu ražotāji negodprātīgi

12:29
28.06.2024
18
Lasītāja raksta:

“Re nu! Eiropā ražotāji zāļu cenas valstīm nosaka slepeni, mazākās un nabadzīgākās valstis maksā vairāk. Tāpēc jau arī mums ir tik dārgi medikamenti un jauno zāļu maz. Te būtu gudri, ja, piemēram, Baltijas valstis vienotos un iepirktu vajadzīgo kopā. Bet varbūt jautājums jārisina Eiropas Savienības līmenī?” sprieda lasītāja.

Autobusu pieturā lietū un vējā

12:29
28.06.2024
59
Vilma raksta:

“Ikdienā diezgan bieži nākas ar autobusu braukt no Valmieras un Cēsu autoostas. Autobusa gaidīšanu abās pilsētās nevar salīdzināt. Valmierā nojume pasargā pasažierus no lietus un saules, Cēsīs pa bedrainu laukumu no stacijas ēkas var aizklunkurēt līdz pieturai, sēdēt uz soliņa, lai kādi laikapstākļi, un skatīties uz apdrupušo mūra sienu,” pārdomās dalījās Vilma un piebilda, ka […]

Pasaki, kas ir tavs draugs…

10:01
25.06.2024
26
Politikas vērotājs raksta:

“Kā gan Krievijas sabiedrība var nejusties pazemota, ja viņu valsts līderim jāslēdz vienošanās ar visu citu pasaules valstu ignorēto un nosodīto Ziemeļkoreju? Tas taču ir kauns, ka par sabiedroto jāizvēlas kas tāds!” pauda politikas vērotājs.

Vai tiešām ietaupīja

10:01
25.06.2024
22
Zaubēniete raksta:

“Zaubē vairs nav pagasta pārvaldes. Nezinu, cik daudz paš­valdība ietaupīja, bet cilvēkiem gan tagad grūtāk. Nav speciālista, kas var pastāstīt par visiem jautājumiem pagastā, par katru jāiet pie cita darbinieka. Kad bija pārvalde, bija tā kā drošāk, zināji, ka ir, uz kuru paļauties, arī kam prasīt atbildību,” pastāstīja zaubēniete.

Sludinājumi