Pirmdiena, 22. jūlijs
Vārda dienas: Marija, Marika, Marina

Sekundes desmitdaļu vērtība

Jānis Gabrāns
04:43
23.10.2023
7
Sandra Grosberga1 1

Eiropas čempionāta orientēšanās sacensībās sprintā Latvijas izlases sastāvā ļoti veiksmīgi aizvadīja Sandra Grosberga, apliecinot, ka ir piederīga pasaules orientēšanās elitei.

Nu jau vairākus gadus tiek nodalīti pilsētas sprints un meža distances. Sandra Eiropas čempionātā sprintā startēja oktobra sākumā Itālijā, bet Pasaules čempionāts meža distancēs šogad bija Šveicē. Nākamgad būs otrādi, Pasaules čempionāts sprintā un Eiropas čempionāts meža distancēs.

Gatavoties virtuāli

Eiropas čempionāts sākās ar sprintu, kur S. Grosberga kā vienīgā no Latvijas pārvarēja kvalifikācijas sacensības, iekļūstot finālā. Tajā Sandra trīs kilometrus garo distanci veica bez kļūdām, izcīnot augsto septīto vietu, sekundi atpaliekot no sestās vietas. Šis ir viņas augstākais sasniegums sprintā starptautiskajos čempionātos. Pirms diviem gadiem Šveicē viņa šajā distancē bija desmitā.

Lai arī 7. vieta ir labs panākums, pati orientieriste pēc finiša atzina, ka prieks nav tik liels, kā gribētos: “Vasarā Pasaules čempionātā vidējā distancē biju septītā, tas bija negaidīti, tāpēc biju priecīga par rezultātu. Sprintā zināju, ka varu būt labāko sešniekā, tāpēc septītā vieta nedaudz apbēdināja.”

Jautāta, vai šī vieta ļauj skaudrāk apzināties vienas sekundes vērtību, S. Grosberga norāda, ka nav runa pat par sekundi, tikai par trim desmitdaļām, kas zaudētas sestās vietas ieguvējai: “Agrāk rezultātus noapaļoja sekundēs, tad man, visticamāk, būtu dalīta sestā vieta, tagad jau līdz desmitdaļām, tāpēc paliku aiz sešnieka. Šoreiz laiks nebija manā pusē, bet gan jau būs!”

Viņa stāsta, ka rūpīgi gatavojusies šim startam, pirms tam izpētījusi pilsētu ar Google Street View, lai saprastu, kā izskatās laukumi, ielas. Tāda gatavošanās orientieristu vidū neesot nekas jauns, tiesa, ne visās pilsētās šis ielas skats ir detalizēti izveidots.

“Veronā, kur notika sacensības, viss centrs bija perfekti uzfilmēts, tas ļāva detalizēti sagatavoties sprintam kaut virtuāli,” saka Sandra. “Tāds mājas darbs vajadzīgs, ja apzinies, ka katra sekundes desmitdaļa ir svarīga. Tas tiešām palīdz, jo vizuāli zinu, kā viss izskatās, nav negaidītu pārsteigumu.”

Ne tikai sportiskā gatavība

Otrā disciplīna bija jauktā sprinta stafete, kur Latvijas komandā Sandra Grosberga startēja kopā ar Andri Jubeli, Rūdolfu Zērni un Elzu Ķuzi. Pirmajā etapā distancē devās Sandra, stafeti nododot augstajā ceturtajā vietā. Lai arī komandas biedriem neizdevās noturēt viņas uzlikto latiņu, izcīnītā 13.vieta 25.komandu konkurencē arī ir labs sasniegums.  Eiropas čempionāts noslēdzās ar knock- out sprintu, kurā, lai nokļūtu finālā, bija jāpārvar vairākas kārtas.    Sandra atkal kā vienīgā no Latvijas izlases orientieristiem pārvarēja kvalifikācijas barjeru, veiksmīgi aizvadīts arī ceturtdaļfināls, kurā viņa savā skrējienā uzvarēja, iekļūstot pusfinālā, nonākot soli līdz finālam. Taču pusfinālā  piepildījās orientieristes prognoze, ka sagaidāmas samērā vienkāršas distances, kurās daudz izšķirs skriešanas ātrums. Noturēt līderu tempu neizdevās, un pusfināls noslēgts piektajā vietā, neiekļūstot finālā. Kopvērtējumā viņai    13.vieta.

Vērtējot savu sniegumu čempionātā kopumā, S. Grosberga saka, ka ir ļoti priecīga par rezultātiem un, lai arī startēts jau vairākos Eiropas un Pasaules čempionātos, šis bijis pirmais, kurā sešus no sešiem startiem veikusi bez kļūdām. Vai tas nāca viegli?

“Noteikti nē,” saka Sandra. “Čempionāta programma ļoti intensīva, un tikt cauri, nepieļaujot kļūdas, nav vienkārši. Tas prasa ne tikai fizisko un tehnisko sagatavotību, bet arī mentālo stabilitāti. Orientēšanās sprints ir ļoti specifiska šī sporta veida daļa, atšķirīga no orientēšanās mežā. Pilsētas sprintos lēmumi jāpieņem sekundes desmitdaļā, jābūt ātrai reakcijai, nevar stāvēt un domāt, nemitīgi jābūt kustībā, pareizā kustībā. Nav vienkārši visu salikt kopā, bet šoreiz izdevās! Rezultātu ietekmē ļoti daudz dažādu faktoru, ne visi ir saistīti ar sportisko sagatavotību. Savā dzīvē šobrīd jūtos laimīga, jūtos ļoti labi, atbalstīta no ģimenes, tāpēc arī sportā viss izdodas viegli.”

Sportiste saka paldies trenerim Dāvidam Stefanskim, kurš viņas orientēšanās tehniku  pacēlis augstākā līmenī: “Šogad esmu aizvadījusi par 30 procentiem vairāk nekā citus gadus tieši orientēšanās treniņu, un to uzreiz jūtu sacensībās. Viss jau ir vienkārši, lai labi orientētos, daudz jāskatās kartē, gluži kā, lai labi spēlētu tenisu, daudz jāsit pa bumbiņu.
Ātrums, kādā prasa skriet elites līmenis orientēšanās sportā, ir mežonīgs, bet spēju pierādīt, ka tas nav neaizsniedzams arī mums. Ja runāju par savu fizisko gatavību, tādā līmenī kā tagad esmu jau dažus pēdējos gadus. Nav tā, ka šogad esmu spēcīgāka, vienkārši rezultātu nosaka daudzas citas lietas.”  Lūgta komentēt viņas teikto pēc čempionāta, ka šoreiz distances bijušas vieglas no orientēšanās viedokļa, visu noteicis sportistu ātrums, Sandra saka: “No vienas puses, tā varētu teikt, bet uzskatu, ka visas distances ir pietiekami sarežģītas, bet, ja sportistam liekas, ka tas tā nav, viņš pārāk lēni skrien.”

Noteikt prioritātes

Sprinta distances tiek veidotas pilsētā, kur var būt daudz cilvēku, kas var traucēt sacensību norisei, bet tādās lielās sacensības tas tomēr tiek kontrolēts, saka sportiste. Verona ir viena no tūristu apmeklētākajām pilsētām, visu izkontrolēt būtu sarežģīti, taču rīkotāji tam pievērsuši lielu uzmanību. Daž­viet uz sacensību laiku pat slē­gti tilti, neļaujot tūristiem iekļūt vecpilsētā, lai neradītu burzmu.Uz norādi, ka tad jau itāļi pacentušies, Sandra smaidot saka: “Tas attiecināms tikai uz šo sacensību sadaļu. Kopumā bija labi jūtama itāļu pieeja, ka gan jau viss būs labi. Daudz kas bija pavirši izdarīts, bet galvenais, ka distanču līmenī viss bija kārtībā.”

Oficiālā orientēšanās sezona beigusies, var atskatīties uz paveikto arī Latvijā. Sandra uzvarēja sprinta čempionātā, kopā ar komandas biedriem komandu sprintā, garajā distancē izcīnīja sudrabu, vidējā distancē finišēja ceturtā. Latvijas kausa kopvērtējumā ieņēma otro vietu, no astoņiem posmiem, kuros startēja, uzvarēja sešos, divos bija otrā. Viņa norāda, ka Latvijā šogad startējusi ļoti maz. Lai konkurētu pasaules līmenī, jānosaka citas prioritātes, jāizvēlas citas sacensības, citas nometnes: “Viss tiek pakārtots galvenajiem startiem, kas ir Pasaules un Eiropas čempionāti. Nākamā gada galvenās sacensības ir Pasaules čempionāts sprinta distancēs, kas notiks Edin­burgā, Lielbritānijā. Jāsāk iepazīt Edinburgas ielas, tāpēc braukšu turp uz vairākām treniņnometnēm pirms čempionāta, lai trenētos vietās, kur būs atļauts skriet, jo apvidos, kur notiks sacensības, pirms tām nav ļauts to darīt.”

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Saistītie raksti

Azarts pludmales smiltīs

18:28
15.07.2024
64

Šīs nedēļas nogalē Cēsu stadiona pludmales volejbola laukumos norisināsies Latvijas čempionāta pludmales volejbolā trešais posms. Dalībnieku vidū redzēsim arī Cēsu novada spēlētājus, informē sporta kluba “IVI” pārstāvis Igors Pupurs. Klubs panācis vienošanos ar Volejbola federāciju, ka pamatturnīrā var startēt divi dāmu un divi vīriešu du­eti. Lai noskaidrotu, kuriem būs šī iespēja, aizvadīts atlases turnīrs. Atbilstoši […]

“Stirnu buks” skrien Vecpiebalgā

07:01
11.07.2024
63

Jau ierasts, ka Cēsu novadā vasarā vienu reizi sarodas populārākā taku skrējiena “Stirnu buks” dalībnieki. Šoreiz visi devās uz Piebalgu, lai “Vēveros” aizvadītu “Vecpiebalgas Stirnu buku”, seriāla 4. posmu. Jaukos laika apstākļos distancēs devās 3136 skrējēji un pārgājiena dalībnieki. To vidū arī tādi pazīstami sportisti kā pasaules U23 vicečempione slēpošanā Patrīcija Eiduka, Latvijas rekordists un […]

Aleksandrs Volkovs diska mešanā paliek nepārspēts

06:59
10.07.2024
106

Valmierā Jāņa Daliņa stadionā divu dienu garumā aizvadītas sacensības “Valsts prezidenta balvu izcīņa”, kas notika jau 30.reizi. Vienlaikus šis bija visu triju Baltijas valstu komandu čempionāts, kas norisinājās 61.reizi. Komandu vērtējumā uzvarēja Igaunija – 291,5 punkts, Latvija spēja otrajā sacensību dienā apsteigt Lietuvu, ierindojoties otrajā vietā ar    249,5 punktiem, kamēr lietuviešiem -– 243 punkti. […]

Veiksmīgi starti jaunajiem jātniekiem

06:35
09.07.2024
59

Jātnieku kluba “Kasbilles raibie zirgi”, kas darbojas Raiskuma pagastā, divpadsmitgadīgā jātniece Bille Pušinska Latvijas čempionātā konkūrā maršrutā ar 85 cm šķēršļiem otrās grupas poniju jātnieku konkurencē ieguva pirmo vietu. Meitene startēja ar poniju Petit Danseur un sacentās grupā, kurā piedalījās sportisti līdz 16 gadu vecumam. Billes trīspadsmitgadīgais brālis Kaspars Pušinskis ar savu komandas biedri Raffaellu […]

Medību šaušanā ar loku mūsu novadniekiem izcili panākumi

06:27
08.07.2024
89

Mūsu novadnieki ar teicamiem rezultātiem startējuši Eiropas loka mednieku čempionātā. Visi trīs Cēsu novada sportisti, kas piedalījās sacensībās, mājās pārveda godalgas. Nītau­rietis Andris Kuzņecovs izcīnīja zelta medaļu un Eiropas čempiona titulu AMBB-C klasē, kā arī vienā no vingrinājumiem laboja Eiropas rekordu. Čempionāta zeltu ieguva arī nītauriete Inga Či­gone, startējot AFBB-C klasē, bet Drabešu pagasta iedzīvotāja […]

“Kāpas trīsdienas” izskrietas

05:24
04.07.2024
121

Daugavpils pusē aizvadītas Baltijā lielākās orientēšanās sacensības “Kāpas trīsdienas”, kas šogad pulcēja 1850 dalībniekus no 12 valstīm, 157 orientēšanās klubiem. To vidū arī klubs “Meridiāns OK/ CPSS”, klubu vērtējumā ieņemot sesto vietu. “Kāpas trīsdienās” dalībnieki atbilstoši savām spējām var izvēlēties veikt īso (S) vai garo (L) distanci. Orientieristi trīs dienu laikā sacentās trijās distancēs, katrā […]

Tautas balss

Prieks par sakārtoto un skaisto ielu

17:29
15.07.2024
29
Cēsniece O. raksta:

“Cēsīs, atjaunotajā Bērzaines ielas posmā, ierīkoti glīti soliņi un atkritumu urnas, apkārtne tīra. Jauki tur piesēst. Bērzaines iedzīvotāji beidzot ir ieguvēji. Labi sakārtota gan Gaujas, gan Bērzaines iela. Par to prieks,” pārdomās dalījās seniore, cēsniece O.

Haoss ar pasažieru pārvadājumiem

17:28
15.07.2024
23
Lasītājs J. raksta:

“Ik pa brīdim parādās ziņas, ka nav skaidrs, kas mūspusē nodrošinās sabiedriskā transporta pakalpojumus. Valsts pasūtījumā ar līgumiem un pārsūdzībām tāds juceklis, ka neviens no malas netiek skaidrībā. Jūnija nogalē pakalpojumu atļāva veikt CATA, bet tikai līdz gada beigām. Taču nav dzirdams, ko atbildīgie dara, lai sajukums neturpinātos. Nesaprotu, kā Satiksmes ministrija pieļauj tādu bardaku,” […]

Nevar sagaidīt

16:55
15.07.2024
17
Piebaldzēns raksta:

“Sola un sola, ka Jaunpiebalgā drīz būs gatavs pansionāts, bet kā nav, tā nav. Gan jau vainojami būvnieki, bet žēl, ka vietējai varai nav nekādu iespēju procesu pasteidzināt. Tur būtu gan darba vietas vietējiem, gan pagastā apgrozītos vairāk cilvēku, proti, pie pansionāta iemītniekiem brauktu ciemos tuvinieki, draugi. Tirgotājiem būtu lielāks apgrozījums,” pārdomās dalījās piebaldzēns.

Botāniskais dārzs pilsētas centrā

16:54
15.07.2024
23
Cēsnieks O. raksta:

“Gāju Cēsīs pa Rīgas ielu, mani uzrunāja tūristi, ārzemnieki. Lūdza padomu, kā aizbraukt uz Līgatni, jautāja par Cēsīm. Un prasīja, kā var iekļūt Rīgas ielas botāniskajā dārzā. Jā, tur īpašums, kura adrese ir Rīgas iela 41, aizaudzis ar kokiem, krūmiem. No ielas to nodala dēļu žogs, gājējus šī vieta netraucē, bet iebraucējiem rada dīvainu iespaidu,” […]

Trūkst inženieru

10:49
09.07.2024
30
J. raksta:

“Ziņās televīzijā stāsta, ka Latvijā trūkst augsti kvalificētu speciālistu mežsaimniecībā un lauksaimniecībā. Jau labi zinām, ka trūkst arī celtniecības inženieru, elektroinženieru un līdzīgu profesiju speciālistu. Te nu esam nonākuši ar savu izglītības sistēmu. Ja bērnam skolā neiemāca rēķināt, ja viņš neapgūst fizikas, ķīmijas pamatus, tad vēlāk, protams, neizvēlas studēt inženierzinātnes, profesijas, kas saistītas ar matemātiku, […]

Sludinājumi