Trešdiena, 15. janvāris
Vārda dienas: Fēlikss, Felicita

Augu neredzamā spēka ieguvēja

Līga Eglīte
09:08
21.03.2018
145
Paula Viksna Kopa Ar Kolegem Foto Leglite

Biju pārsteigta uzzinot, ka Vaira Kārkliņa nav vienkārši zāļu sieva, viduslaiku farmācijas fane un eksperimentētāja. Viņa ir Liepājas Universitātes
docente un pedagoģijas zinātņu doktore, ikdienā Dabas un inženierzinātņu fakultātē vada nodarbības matemātikā un tās mācīšanas metodikā topošajiem skolotājiem.

Vasarā Saulgriežu laikā, kad ar augu un ārstniecības zinā­ša­nām liepājniece Vaira Kārkliņa dalījās Āraišos, tur notika ārst­nie­­cības un ēdamo augu se­mi­nārs. Paralēli lietišķajām zināt­nes jo­mām ikdienas darbā, Vaira Kār­­kliņa ieguvusi floras dizai­ne­res un dārza dizaineres kvali­fi­kāciju savam priekam, bet tagad arī zināšanās dalās, vadot ziedu di­zai­na studiju „Liepzars” un kursus floristikā. Liepājniece vada ekskursijas, rīko degustācijas un izdevusi divas grāmatas.

“Esmu eksperimentētāja. Gar­lai­cīgas nodarbes man neder,” atzīstas rosīgā zāļu sieva. “Vēlos visu laiku kaut ko atklāt. Mani interesē dažādi veidi, kā augi var mums palīdzēt, jo vākt tos tikai tējai šķiet pārāk vienkārši. Baudu man sagādā ēst gatavošana tieši dabā, kur blakus viss zied un čalo putni. Kad sāku vadīt šādas nodarbības, studenti jautāja: “Vai es palikšu dzīvs?” Bija arī neiz­pratne – ko tu tādas nezāles piedāvā, kam tas vajadzīgs?”

Meža un pļavas augu izmantošanu pārtikā Vaira Kārkliņa izmēģina kopš 2004. gada un 2016. gadā izdevusi grāmatu “Sav­vaļas augu virtuve” ar 60 pārbaudītām, uzlabotām vai ori­ģi­nālām receptēm un ilustra­tī­viem autores foto.

“Izveidoju receptes visām sezonām,” viņa stāsta. “Savvaļas augu iedarbība ir ļoti spēcīga, tos vajag lietot daudz mazāk nekā kultūraugus. Salātu bļodai pietiek ar sauju pieneņu un gaiļbiksīšu lapiņu, pāris bērza vai cita koka jaunajām lapiņām, dažiem zie­di­ņiem, aptuveni desmit pum­pu­riem. Eksperimentus turpināšu ar savvaļas augu konserviem – ko var skābēt un citādi sagatavot. Vispirms pašai viss jāizmēģina.”
Interese par augiem Vairai sā­kusies ģimenē, jo vecāki no­dar­bo­jušies ar liliju selekciju. “Mums viss dārzs bija lilijās! Vien­mēr domāju, kā saglabāt spēcīgo smaržu,” viņa stāsta. “Izžāvēju ziedus, bet tie ne pēc kā nesmaržoja. Nākošais solis bija iegūt ēteriskās eļļas no savvaļas augiem. Meklēju, kur Eiropā varētu šo procesu apgūt. Francija atkrita, jo nezinu valodu. Aiz­brau­cu mācīties uz Austriju.”
Jau astoņus gadus Vaira Kār­­kliņa eksperimentē. Viņa ieguvusi destilātus jeb hidrolātus no simts dažādiem augiem, tapusi grāmata “Augu

hidrolāti vese­lībai, lab­sa­jūtai un uzturam”. Pagaidām Latvijā tas ir vienīgais izdevums par šo tēmu. Abas grāmatas autore izdevusi par saviem lī­dzek­ļiem. Interesenti tās iegūst, tie­ko­ties ar Vairu Kārkliņu semi­nāros vai uzmeklējot ar interneta starp­nie­cību.
Atbraucot no Austrijas, augu pēt­niece domājusi – nu tik būs, taču vīlusies: “Iegādātais apa­rā­tiņš bija mazs, atklāju, ka veik­­smes gadījumā no augiem var iegūt tikai divus līdz trīs mililitrus ēte­riskās eļļas. Par maz! No­spriedu, ka tā ir izsviesta nauda… Un tomēr! Šķidrums, ko ieguvu, jauki smaržoja. Atkal meklēju in­ter­ne­tā, ko varētu darīt tālāk, un uz­zināju par hidro­lātiem.”

Līdz šim dzirdēts un lasīts par destilātiem, ziedūdeņiem, kok­ū­de­ņiem. Hidrolātu iegūst, laižot karstu tvaiku caur augiem. Tvaiks “paņem līdzi” no augiem bio­lo­ģiski aktīvās vielas, kas ir vieg­lākas nekā ūdens. Kon­den­sējoties rodas šķidrums, ko dēvē par hidrolātu. Izklausās zināt­niski, taču senos laikos iesākumā tam bijis nepieciešams vienkārši katls, jo ar smaržūdeņu ieguvi nodarbojušās sievietes.
Vaira Kārkliņa papildina: “Šajā procesā iegūts destilēts ūdens un vielas no augiem, arī ēteriskās eļļas, organiskās skābes, aldehīdi un ketoni, kas visi kopā hidrolātu iekonservē un ļauj saglabāt ilgāk. Nav jāpievieno nekādas kon­ser­vējošās vielas. Hidrolāti labi glabājas vismaz gadu. Nav jātur ledusskapī.”

Āraišos seminārā dalībnieki izmēģināja dažādus hidrolātus, līdz visus ietina pļavas smaržu mākonis. Izrādās, ka lietošanai ir gandrīz simt veidu. Ne tikai ādas kopšanai, sejas tīrīšanai, izsitumu, kukaiņu kodumu ārstēšanai, arī ūdens dezinficēšanai, lab­sa­jūtai, aromterapijai, garastāvokļa uzlabošanai, pat smaku maz­in­ā­šanai telpās vai skapjos.

Tālākais hidrolātu meistares stāsts sāka atgādināt alķīmiju: “Hidrolātus var izmantot uzturā – marinādēm, dzērieniem, maizei. Visur, kur ēdiena gatavošanai nepieciešams ūdens, var pievienot atbilstošu hidrolātu,”uzsver prak­tiķe. “Nedrīkst pieliet par daudz! Apmēram vienu trešdaļu no mai­zes cepšanai nepieciešamā šķid­ru­ma ņem ķimeņu vai timiāna hidrolātu un iegūst spē­cīgu garšu. Saldējumam var uz­smi­dzināt piparmētru hid­ro­lātu. Redzams nav, bet garšo pēc piparmētrām. Jādarbojas radoši! Var jaukt kopā dažādus hidrolātus un radīt savu aromātu. Tas ir līdzīgi, kā par­fi-mēri rada smar­žas. Es vienmēr saku – augi pa­līdz!”.

Kad raksts jau bija gatavs, internetā atradu, ka Vaira Kār­kliņa rudenī radījusi “Trej­de­vi­ņu au­gu eliksīru”, kura nos­lē­pu­mai­nā un sarežģītā recepte sag­la­bājusies no XI gadsimta alķīmijas grāmatām. Sešus mē­ne­šu noga­ta­vinātajam 27 augu izvilkumam pievienots 23 karātu zelts.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Psihiatrija mazāk sataustāma, bet sabiedrībai ļoti vajadzīga

06:46
15.01.2025
8

Garīgās veselības jautājumi sabiedrībā aizvien aktualizējas, tāpēc aizvien būtiskāk ir nodrošināt ārstu psihiatru pieejamību. Līdz ar paaudžu nomaiņu kādu laiku šo speciālistu pieejamība Cēsu klīnikā bija mazinājusies, bet kopš decembra nogales klīnikas Garīgās veselības centra komandai pievienojies vēl viens sertificēts, pieredzējis psihiatrs – daktere Juta Jaudzema. Ārsta grādu Juta Jaudze­ma ieguva 2011. gadā, absolvējot Rīgas […]

Kā zobārstniecības procedūras var uzlabot jūsu smaidu?

10:59
14.01.2025
30

Smaids ir viena no mūsu spēcīgākajām vizītkartēm, kas atstāj paliekošu iespaidu gan uz citiem, gan uz mums pašiem. Zobu estētika un veselība būtiski ietekmē mūsu pārliecību un labsajūtu, tādēļ rūpes par zobiem ir ne tikai higiēniska, bet arī estētiska prioritāte. Dažādas zobārstniecības procedūras mūsdienās piedāvā iespējas uzlabot smaida izskatu un saglabāt zobus veselus. Mūsdienu zobārstniecība […]

Lejas palīdzējušas kāpt augstāk

07:20
12.01.2025
586

Cēsnieks Jānis Pilābers vada uzņēmumu “Duck Woodworks”, nodrošinot darbu 21 cilvēkam. Uzņēmums eksportē bērnu mēbeles un attīstošās rotaļlietas uz 20 valstīm, bet produkciju lieto 78 valstīs. Jānis desmit gadus ir laimīgi kopā ar savu mīļoto sievieti Sandru, ar kuru ir precējies septiņus gadus, un audzina divus dēlus – trīsgadīgu un piecgadīgu. Tomēr ne vienmēr ir […]

Zemessardzes veterāna jubilejas pārdomas

16:05
10.01.2025
41

Ziemassvētkos, Zemessardzes 27.kājnieku bataljona veterāns un viens no zemessardzes dibinātājiem Vidzemē, cēsnieks Andrejs Nestro svinēja 90 gadu jubileju. Jaunībā viņš Rīgas Elektro­me­hāniskajā tehnikumā apguva automātiku un telemehāniku, ilgus gadus strādāja uzņēmumā “Med­te­hnika”, taču, Latvijai atgūstot neatkarību, bez šaubīšanās iesaistījās Zemessardzes izveidē. “Jau pašā 90. gadu sākumā trijatā – Jēkabs Blaus, Mārtiņš Berķis un es – […]

Jauns gads – līdzīgi kā jauns rīts

10:06
06.01.2025
45

Rīts ir starts tavai dienai! Kā dienu iesāksi, tā dienu piedzīvosi! Saruna ar astroloģi INITU DILĀNI. -Par Jauno gadu un apņemšanos – kā vērtējat paradumu šajā laikā apņemties kaut ko jaunu? -Pēc maniem novērojumiem jaunā gada apņemšanās cilvēkiem drīz vien noplok un tiek aizmirstas jau dažas dienas pēc gadu mijas (smejas). Man nekad nav bijusi […]

Horoskopi 2025

06:56
31.12.2024
1377

Horoskopi tapuši sadarbībā ar astroloģi Ritu Riekstiņu. AUNS 2025. gads ir jaunu sākumu un drosmīgu pārvērtību gads! Kos­miskais posms ir paredzēts lielām pārmaiņām, kas Aunus ieved jaunās izaugsmes, izpausmes un identitātes izpētes jomās. 2025. gads aicina izpētīt šīs zīmes pārstāvjus savu radošo, jūtīgo pusi. Marta Auna aptumsums virza uz jaunu dzīves pavērsienu, savukārt gan Venera, gan […]

Tautas balss

Ar kādu ātrumu brauc kravas mašīnas

11:35
15.01.2025
11
J. raksta:

“Lasu par traģisko avāriju uz Ventspils šosejas, kurā bojā gāja skolotāja un mirusi arī viena skolniece, bet vēl dažām meitenēm nopietni jāārstējas slimnīcā. Laikam jau vainīgais būs mikroautobusa šoferis, kurš veda dziedātājas, jo, kā stāsta mediji, busiņš bijis braukšanai pretējā joslā un satriecies ar kravas mašīnu. Bet gribu gan teikt vienu lietu, vai bija pareizi […]

Jālabo pārbrauktuve

11:35
15.01.2025
7
Lasītāja raksta:

“Tā arī mēs, liepēneši, nevaram sagaidīt, kad “Latvijas Dzelzceļš” salabos pārbrauktuvi. No un uz būvmateriālu rūpnīcu sezonas laikā brauc daudz kravas mašīnu, pa Cēsu-Valmieras ceļu bieži pārvietojas kokvedēji, pārbrauktuves segums kļūst aizvien sliktāks,” pau­da lasītāja.

Bedres tikai dažas, bet nepatīkamas

11:34
15.01.2025
7
Cēsnieks raksta:

“Cēsīs Birzes iela tiešām ir labi sakārtota, izdevīgi to izmantot, ja jāapbrauc pilsētas centrs. Tikai nelielajā vecā asfalta daļā laikā, kad kūst sniegs un līst, padziļinās bedres. Tās nav lielas, bet diezgan dziļas, automašīnai var pārsist riepu, īpaši braucot tumsā un lietū,” sacīja cēsnieks, aicinot ielas apsaimniekotājus bedres aizbērt.

Pirts – ikdienai, ne atpūtai

10:44
13.01.2025
28
Lasītāja V. raksta:

“Līgatnē nav skaidrības par pirti. Tā iedota nomā uzņēmējam, bet vai viņš nepaaugstinās maksu par pēršanos? Tā nu ir, ka mazajā pilsētiņā ir daudz mājokļu, kuros nav vannas istabas, pirts ir ikdie­nas nepieciešamība, ne atpū­-tas procedūra. Saprotams, ka viss kļūst dārgāks, taču mazgāšanās ir ikdienas nepieciešamība, tāpēc pašvaldībai ir jāpadomā, lai tā ir pieejama arī […]

Vajag arī rīta pusē

10:43
13.01.2025
26
I. no Raunas. raksta:

“Raunā pasta nodaļa tagad atrodas pagasta centrā. Ir ērti ieiet, nav jākāpj pa kāpnēm, kā bija pasta mājā.Taču pasta darba laiks gan ir neizprotams – darba dienās no plkst. 13.30 līdz 16.30. Laucinieki taču uz pagasta cen­tru brauc no rīta, ne pēcpus­dienā. Arī centrā dzī­vojošie seniori lietas kārto rī­ta pusē. Bet, ja cilvēks strādā, kad […]

Sludinājumi