Pirmdiena, 6. maijs
Vārda dienas: Gaidis, Didzis

Tomātu trakums virtuvē

Liene Lote Grizāne
12:53
16.09.2015
19
P9060051 1

Tomāti ir vieni no garšīgākajiem dārzeņiem. Turklāt iecienītākie ir tie, kas audzēti piemājas siltumnīcā un dēstīti īstā zemē.

Tieši tādus tomātus pieredzējušais pavārs Dzintars Zīle šoreiz bija gatavs likt dažādos ēdienos. Viņš norāda, ka tomāti visbiežāk tiek asociēti ar itāliešu virtuvi, kur tie tiek ēsti svaigā veidā, kaltēti vai pievienoti jebkurai picai.
“Šoreiz mēs picu negatavosim, bet paskatīsimies uz tomātu nedaudz citādāk. Laikam jau ierasts, ka latvietis tomātu vai nu pasniegs, pagatavojot gurķu – tomātu salātus, kas sajaukti ar krējumu, vai arī liks burciņā želatīnā,” smaidot saka Dz. Zīle, kurš nolēmis no tomātiem gatavot sacepumu, zupu un arī kūku.

Pavārs teic, tomāti, ja vien audzēti pašu siltumnīcā, ir vitamīniem bagāts dārzenis, kuru kulinārijā iespējams izmantot ļoti daudzveidīgi. Tomāti satur C, B1, B2, B6, E, K vitamīnus, nikotīnskābi, kāliju, magniju, dzelzi, cinku, kalciju, nātriju, hromu, dabīgus antioksidantus. Turklāt tomāts ir ļoti pateicīgs, lai no tā pagatavotu visdažādākos ēdienus.

“Vispirms gatavosim tomātu zupu, kuru pasniegsim ar ciabatas maizīti. Taču, lai zupa būtu gardāka, mēs varam arī šo maizi nedaudz uzlabot. Es iegādājos ciabatas maizīti, ar nazi to sagriezu rūtīs līdz apakšējai garozai. Maizē ieliek svaigus pētersīļus vai timiānu, nedaudz ķiploka un pārlej ar kausētu sviestu, tad liek cepeškrāsnī, pāris minūšu silda, tad tā būs lieliska piedeva tomātu zupai,” norāda pieredzējušais pavārs.

Viņš stāsta, ka tomātus var pasniegt kopā ar gaļu, var gatavot sacepumus, taisīt tomātu sulu vai pat tos blenderēt un saldēt ziemai.

“Ļoti ātri var pagatavot tomātu sorbetu. Galvenais, jānoblanšē tomāti. Tas nozīmē, ka tomātu ieliek verdošā ūdenī, nedaudz patur un tad novelk miziņu. Šādus tomātus sablenderē, tiem pievienojot nedaudz sāls, piparu, cukura, timiāna, bazilika un ievieto saldētavā. Šādu sorbertu (saldētas sulas gabaliņi) var pasniegt kā piedevu gaļas ēdieniem vai jebkam citam. Turklāt šādā veidā tiks saglabāta vasaras tomātu labā garša un aromāts,” bilst pavārs.

Dz. Zīle norāda, ka restorānu virtuvēs daudz tiek izmantoti saulē kaltēti vai konservēti tomāti. Bet viņš uzsver, ka, protams, visgardākais ir tomāts, kas tikko plūkts.

“Tā mēs varam sacīt par jebkuru dārzeni vai ogu. Turklāt vienmēr vajag virtuvē gatavot tos dārzeņus, kas konkrētajā brīdī pieejami dārzā, tirgū. Tomātu laiks drīz beigsies. Izdarīgākie saimnieki dažādos salātos gatavo arī zaļus tomātus. Ir saimnieces, kuras prot tomātus nogatavināt. Atceros no bērnības, kad rudenī mājā uz palodzēm sagūla zaļgani tomāti, kuri pamazām kļuva sārti,” stāsta pavārs un norāda, ka ir ļoti daudz dažādi konservi, salāti, kuros tomātus sagatavot ziemai.

Vieni no vienkāršākajiem salātiem, kurus var pagatavot katra saimniece un ziemā pasniegt pie makaroniem, kartupeļiem vai gaļas ēdieniem, ir šādi: “Sarīvētus burkānus liek lielā katlā, aplej ar eļļu un sautē, līdz tie kļūst pusmīksti. Tad pievieno sīpolus un atkal sautē, kamēr sīpoli kļūst zeltaini. Liek klāt rupji sagrieztus tomātus, kuriem ir novilkta miziņa, un visu uzvāra. Pieliek sāli, cukuru, piparus, pievieno tomātu mērci un vāra apmēram stundu. Gatavos salātus liek burciņās un noslēdz ar vāciņu.”

Interesanti ir arī tomātu – pupiņu salāti ziemai. To pagatavošanai nepieciešami 3 kg mīkstu tomātu, 2 kg burkānu, 2 kg sīpolu, 10 sarkano saldo piparu, 4 ēdamkarotes sāls, 300 g cukura, kg pupiņu.

Lai pagatavotu šos salātus, vispirms nepieciešams pupiņas izmērcēt 12 stundas un tad novārīt līdz gatavībai. Dārzeņus sasmalcina – burkānus sarīvē, nemizotu papriku un tomātus sagriež. Paprikas un tomātu miziņas netraucē, jo vāroties izšķīdīs. Sasmalcinātos dārzeņus pievieno izvārītajām pupiņām un 1,5 stundu sutina uz lēnas uguns. Karstu masu pilda dezinficētās burkās, aizvāko, ietin biezā segā un patur 12 stundas.

Rudenīgi īpaša tomātu biezzupa

Nepieciešams (1 porcijai):
5 svaigi tomāti
1 mazā kārba konservētu tomātu savā sulā
3 burkāni
3 ķiplokdaiviņas
2 kāti selerijas
Sīpols
Sāls, pipari, buljons
Eļļa

Tomātus pārgriež uz pusēm, sakārto uz cepešpannas, pārkaisa ar sāli, pipariem un liek cepeškrāsnī nedaudz apcepties. Tomātu starpās var ielikt pa ķiploka daiviņai un uzlikt timiāna zariņu.

Kamēr tomāti cepas, katliņā ielej nedaudz eļļas un iegriež tajā sīpolu, burkānus un nedaudz apcepina. Pievieno tomātus savā sulā, kā arī tos, kas apcepušies cepeškrāsnī. Pievieno nedaudz iepriekš vārīta buljona vai buljona kubiņu, visu samaisa un tad sablenderē viendabīgā masā.

Zupu lej bļodiņā un pasniedz, pārlejot nedaudz skābā krējuma. Ja zupu pasniedz pieaugušajiem, to var gatavot stiprāku, pievienojot vai nu Tabasko piparu vai Vusteršīras mērci.

Dārzeņu sacepums ar tomātiem

Nepieciešams:
Kartupeļi
Baklažāns
Cukini
Tomāti
Sīpols
Ķiploks
Garšvielas
Sviests

Vispirms uz pannas sviestā apcep zeltaini brūnas kartupeļu ripiņas. Pēc tam apcep sīpolu ripiņas un ķiploku daiviņas, baklažānu. Tomātus un cukini atstāj sagrieztus svaigā veidā.

Tad visus dārzeņus kārto cepešpannā – kartupeļus, sīpolus, ķiplokus, cukini, baklažānu un tomātus. Nedaudz pārlej tomātu mērci. Būtu labi, ja tā būtu pašu pagatavota – blanšētus tomātus bez mizas sablenderē, pievienojot sāli un piparus.

Dārzeņu sacepumu liek cepeškrāsnī cepties 180 grādos 20 minūtes. Beigās var pārkaisīt Parmazana sieru. Var pasniegt kā pamatēdienu vai kā piedevu gaļai.

Veselīgā tomātu kūka

Nepieciešams:
400 g pilngraudu miltu
2 tējk. cepamā pulvera
2 tējk. sodas
3 tējk. kanēļa
2 šķipsniņas sāls
100 g gaišā brūnā cukura
6 sarkanie plūmju tomāti (blanšēti)
150 ml olīveļļas
3 ēd. k. ābolu etiķa

Vispirms bļodā samaisa visas sausās izejvielas – pilngraudu miltus, sodu, cepamo pulveri, kanēli, cukuru un sāli. Citā traukā blanšētus tomātus (bez miziņas) sagriež kubiciņos, pievieno olīveļļu un ābolu etiķi. Kad tas izdarīts, tomātus ar piedevām pievieno sausajai masai, ar rokām visu lēnām iecilā, lai izveidojas viendabīga un mitra masa.

Kūkas mīklu kārto siera kūkas formā, kas izklāta ar cepamo papīru un nedaudz iesmērēta ar sviestu. Mīkla būs nedaudz mitra, bet irdena. Kūku cep 185 grādos apmēram 25 līdz 30 minūtes. Kūka iznāks drupana. To var pasniegt ar jau pieminēto tomātu sorbetu.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Skaisti zied papardītes. Dejot var jebkurā vecumā un ne tikai pārī

06:02
06.05.2024
27

Dāmu deju kopas “Papardīte”15 gadu jubilejas koncerts “Ziedu virpulī” Stalbes Tautas namā bijaapliecinājums deju priekam. Uzstājās ne tikai stalbēnietes, arī draugu kolektīvi, radot dejotprieku kā sev, tā skatītājiem un noslēgumā kopīgi ballējoties. Kolektīva vadītāja Ginta Berķe atklāj, ka, mācoties deju “Puķe sarkanā”, radusies vīzija, ka ar to varētu atklāt jubilejas koncertu. Tā nācis arī pasākuma […]

Būt par diriģentu – un dziedāt

05:05
05.05.2024
133

Nesen klausītājus Amatas kultūras namā priecēja kvinteta “Belcanto” koncerts. Viens no pieciem skaisto balsu īpašniekiem ir ULVIS KRIEVIŅŠ. Ar viņu sarunājāmies par ceļu mūzikā, dziedāšanu kvintetā un nākotnes plāniem. -“Belcanto” ir jauns kolektīvs. Kā tas radās? -Esam apvienojušies pieci draugi. Visi mācāmies Alfrēda Kalniņa Cēsu Mūzikas vidusskolā diriģentos, es esmu trešajā kursā. Kādā brīdī izdomājām, […]

Kūku māksliniece - no vaļasprieka līdz uzņēmējdarbībai

05:10
04.05.2024
651

“Pēc četriem gadiem kā konditore uzņēmumā, saņemot daudz komplimentu un pateicību par izcilajām kūkām, kas bija tieši tādas, kā klienti vēlējās, radās iedvesma pilnveidoties. Sākotnēji mani motivēja meitas, kuras iedrošināja uzsākt savu ceļu un censties vēl vairāk, jo cilvēkiem patika manas kūkas un svētku uzkodas. Tomēr bija svarīgi apdomāt, kā darboties, jo man nozīmīga bija […]

Vērtīgākais – kulturāli kvalitatīva, veselīga vide ģimenei un bērnam tuvu pie dabas

05:15
30.04.2024
287

“Man ļoti patīk, ka Skujene nav pārāk tālu no pilsētas. Gabaliņš ir, tomēr nav pārlieku sarežģīti aizbraukt līdz Cēsīm. Skujene ir diezgan mierīga vieta, sakopta un skaista. Te ir skaisti lauku ceļi, lielāki un mazāki. Tuvu ezeri un upes. Priecē sakoptais pagasta centrs. Cik nu pašvaldība iespēju robežās mēģina organizēt pasākumus un uzturēt teritoriju, tik […]

Par Lielo talku un ne tikai

17:02
28.04.2024
82
1

27.aprīlī norisināsies ikgadējais vides sakopšanas notikums – Lielā talka, kas notiks jau septiņpa­dsmito reizi. Šī gada moto ir “Tīri – zaļi – ilgi!”. Sarunājos ar Cēsu pašvaldības Centrālās administrācijas Īpašumu apsaimniekošanas pārvaldes teritorijas apsaimniekošanas speciālisti SIGNI ĶERPI. Viņa kopš 2021.gada Cēsu novadā ir Lielās talkas koordinatore. -Kā vērtējat Cēsu novadā padarīto? -Katru gadu cilvēki aktīvi […]

Filma par cilvēku, viņa izvēli un laiku

06:15
27.04.2024
112

Antras Cilinskas un Annas Vidulejas filma “Podnieks par Podnieku. Laika liecinieks” skatāma visā Latvijā. Ar filmas režisori un producenti Antru Cilinsku tikšanās notika pēc viena no kino seansiem Cēsīs. Juris Podnieks (1950. gada 5. decembris – 1992. gada 23. jūnijs) ir tā dēvētās latviešu poētiskās kinodokumentālistu skolas jaunās paaudzes spilgtākais un talantīgākais kinooperators, režisors un […]

Tautas balss

Krūmi aizsedz krustojumus

12:21
05.05.2024
20
Druva raksta:

“Viss sazaļojis, saplaukuši arī krūmi. Tāpēc gribētos lūgt dažos Cēsu ielu krustojumos tos pavērtēt, vai nevajag apcirpt, lai netraucē autovadītājiem pārskatīt ceļu. Nezinu, kuram dienestam vajadzētu apsekot pilsētu, bet gan jau tāds ir. Īpaši jau bažas par to, ka no krustojuma pa ietvi var izbraukt velosipēdists vai skrejriteņa vadītājs. Tie pārvietojas ātrāk nekā gājēji, un […]

Lielisks pakalpojums

12:20
05.05.2024
15
Druva raksta:

“Izlasīju avīzē par Cēsu Veselības istabu. Arī es gribu teikt paldies, ka ir vieta , kur var uzzināt to, ko par savu veselību nesaproti, jo nereti ģimenes ārstam tādas it kā vienkāršas lietas neērti prasīt. Māsiņa pastāsta, izskaidro, pasaka, kad tiešām jāmeklē dakteris, kad pietiek ar to, ko pats ikdienā vari uzlabot,” sacīja seniore.

Rezultātu gaidām pārāk ātri

12:20
05.05.2024
19
Druva raksta:

“Daži Saeimas deputāti rosina pārskatīt administratīvi teritoriālo reformu, jo neesot gaidīto ieguvumu. Ļoti dīvains arguments. Ko gan nepilnos trīs gados var tādu paveikt, lai jau būtu redzams būtisks rezultāts? Saprotams, ka pirmajos divos gados apvienotie novadi cits citu tikai iepazina, tapa un dažās vietās vēl top jaunā pārvaldības struktūra, veidojas padziļināta izpratne par kopējo attīstību. […]

Daudznozīmīgās zīmes

12:11
05.05.2024
19
Druva raksta:

“Otrdienas “Druvā” redzamā zīme “70”, kuras stabiņš ir gandrīz horizontāls pret zemi un rāda uz lauka, ne ceļa pusi, varētu būt norāde, ka tur uz tīruma vai tuvīnā mežā strādā 70 cilvēki,” atsaucoties uz aicinājumu vērtēt, ko izsaka neparasti novietotā norāde, versiju pauda lasītājs A.

Labāk uzraksts, ne karogs

16:57
26.04.2024
28
Druva raksta:

“No rudens pārtikas precēm būs redzami jānorāda valsts, kur tā ražota. Saprotu, ka to varēs parādīt ar karodziņu vai uzrakstu. Es domāju, ka vislabāk būs pietiekami lieliem burtiem rakstīts uzraksts, jo vai gan daudzi uzreiz atšķirs, piemēram, Slovākijas un Slovēnijas karogus. Arī tagad jau uz produktiem norāda izcelsmes valsti, tikai nereti uzraksts ir tik maziem […]

Sludinājumi