Svētdien, 24.jūlijā, Turaidā notiks Maizes diena, kurā tiks godāta maize, notiks sarunas ar etnogrāfi Indru Čeksteri, kā arī pašiem dalībniekiem būs iespēja cept maizi, informēja Turaidas muzejrezervāta Krājuma un izglītojošā darba daļas galvenā speciāliste Una Dimitere.
Maizes, Jēkaba jeb Saimnieka dienā no plkst.13 līdz 16 Turaidā ikvienam būs iespēja iesaistīties pasākuma norisēs, kas notiks četrās daļās, risinot maizes tapšanas gaitu. Pirmā pasākuma daļa būs “Atved miežus, atved graudus”, pēc tam sekos “Abra mani pabaroja” un “Smuks apaļis kukulītis”, bet sarīkojums noslēgsies ar pasākumu “Sargies maizīte, nu tevi ēdīs”.
Pasākumā par senču labības novākšanas un maizes cepšanas tradīcijām stāstīs etnogrāfe Čekstere, kura savas zināšanas ieguvusi ilgstoša izpētes darba rezultātā, tās apkopojot grāmatā “Mūsu maize”. Ar savām receptēm, pieredzi un gudriem padomiem maizes cepšanā dalīsies Turaidā sabraukušie maizes cepēji no tuvākām un tālākām vietām.
Maizes tapšanas ceļu apmeklētājiem iepazīt palīdzēs Turaidas muzejrezervāta krājuma etnogrāfisko priekšmetu izstāde, kurā būs apskatāmas dažādu veidu abras, baļļas, sieti, lizes, spriguļi un citi mūsdienās reti sastopami darba rīki. Turaidas saimnieces lieliem un maziem ļaus izmēģināt, kā ļaudis savulaik ieguva miltus, beržot graudus ar graudberzi. Uz ugunskura katrs tiks aicināts cept savu Turaidas spēka maizīti un, lai mirklis saldāks, baudīt to ar tikko sviestu šīs vasaras medu.
Svētkos kopā ar Rencēnu folkloras kopu “Rota” neiztrūks arī tautasdziesmas, rotaļas, danči un stāsti par maizes tēmu, kā arī visi varēs iegādāties pašceptu maizi un medu.
Maizes diena iezīmē viena cēliena beigas un jauna sākšanos – siena pļauja pabeigta, sākta labības pļaušana. Maize ir viens no senākajiem pārtikas produktiem pasaulē, ilgu laiku tas bijis galvenais iztikas avots, tāpēc cilvēki pret maizīti izturējušies ar cieņu visos laikos. Maize ir mājas un ģimenes svētība. Tā salīdzināta ar sauli un māti, kas ir dzīvības simbols.
Kopš senseniem laikiem latvieši turējuši godā zemes arāju, labības sējēju, graudu malēju, maizes cepēju un pašu maizi.
LETA
Komentāri