Pirmdiena, 15. decembris
Vārda dienas: Johanna, Hanna, Jana

“Zelta sviests” un “Zaļais siers” top Raunā

Druva
23:00
08.10.2007
15

Jau trīs mēnešus Latvijā nopērkams “Zaļais siers” un “Zelta sviests”. To ražo SIA “Siera ražotne” Raunā, kuras emblēmu rotā siera āboliņš.

Iecere par savu ražotni uzņēmuma īpašniekiem – dēlam un mātei – Ilmāram un Marijai Ceriņiem briedusi pāris gadus.

“Pēc profesijas esmu piena produktu tehnologs un pavārs. Pēc skolas beigšanas pastrādāju par pavāru Cēsīs, Rīgā, tad ārzemēs celtniecībā. Atgriezos un sāku veidot ražotni,” stāsta divdesmitčetrgadīgais Ilmārs.

Ēkai, kurā ražošana iekārtota, vēl pirms gada bija tikai četras sienas. Siltā ziema nāca talkā, Ilmārs saviem spēkiem līdz pavasarim to pārvērta līdz nepazīšanai. Tika ņemts gan kredīts, gan ieguldīta ārzemēs nopelnītā nauda. Ar lepnumu viņš stāsta, ka iegūta Pārtikas un veterinārā dienesta atzīšana, un nākotnē nav šķēršļu, lai produkciju eksportētu. Šogad Latvijā šī ražot-ne ir vienīgā piena pārstrādes firma, kura ieguvusi atzīšanu. Tātad jauni uzņēmumi šajā nozarē netiek dibināti, bet pārējie to sen izdarījuši.

“Mēs ražojam to, ar ko lielie uzņēmumi nekrāmējas. “Zaļais siers” un “Zelta sviests” ir ekskluzīvi, tomēr ikdienā lietojami piena produkti, tāpēc arī to cena nav maza,” stāsta Ilmārs. Viņš arī ir vienīgais ražotnē strādājošais. Gan pats gatavo sieru un sviestu, gan to piegādā tirgotājiem. “Es daru, ja ko nemāku, mammas padoms ir neatsverams,” saka piensaimnieks.

Raunēnieši ir vienīgie Latvijā, kuri ražo “Zaļo sieru”. Daudzi to nepazīst, bet, kad pagaršo, atzīst par labu un labprāt nopērk. “Tie, kam 50, 60 gadi, kā arī vecāki cilvēki, atceras, ka bērnībā bijis tāds zaļais siers. Tikai toreiz tas bija konusa formā, tagad mēs sagatavojam jau sarīvētu, lai uzreiz var bērt uz sviestmaizes, likt klāt mērcēm, makaronu ēdieniem,” stāsta Marija Ceriņa.

Dārzā tiek izaudzēts siera āboliņš. To izžāvē, tad pievieno siera masai. Āboliņš ir tas, kas dod īpašo garšu, smaržu un krāsu. Jau tagad ir skaidrs, ka nākamgad siera āboliņš tiks sēts lielākā platībā. Pieprasījums pēc siera palielinās. Mēnesī Raunas ražotnē patlaban sagatavo ap 300 kilogramu “Zaļā siera”. Cēsīs to var nopirkt tirgū, veikalā “Solo” un vēl dažviet. “Zaļais siers” ir liess, un diētu cienītāji to jau atzinuši.

“Zelta sviests” patiesi ir dzeltens kā zelts. Tas ir 98 procentīgs

piena tauku koncentrāts, kas iegūts, tehnoloģiskā procesā apstrādājot sviestu. “Zelta sviests” ir atzīts par ļoti veselīgu produktu. To plaši izmanto kosmētikā. Produkts ir bagāts ar A un B taukos šķīstošajiem vitamīniem.

“Zelta sviests” nesatur krāsvielas un konservantus. “Izejvielas iepērkam no Dundagas un Straupes pienotavas un radām jaunus produktus. “Zaļā siera” ceļš līdz patērētājiem ir vismaz 2,5 mēneši, sviests gan divās, trijās dienās ir gatavs,” stāsta Ilmārs.

Jaunam uzņēmumam un produktiem nebūt nav viegli iekarot ēdāju uzticību. “Zaļā siera” un “Zelta sviesta” ražotāji izmanto katru iespēju, lai par šiem piena produktiem stāstītu, iepazīstinātu. “Braukājam pa gadatirgiem. Ir interesanti vērot cilvēkus. Sākumā ar izbrīnu, neuzticību garšo, tad smaida un vēlas nopirkt,” domās dalās siera meistars un piebilst, ka līdzīga reakcija ir gan bērniem, jauniešiem, gan pieaugušajiem. “Pašiem vien tirgus jāiekaro. Lielāko daļu produkcijas nododam vairumtirgotājiem. Tā kā strādāju viens, citādi nevaru. Katru dienu cits darbs darāms – sviests jākarsē, jālej traukos, siers jāliek gatavināties, jārīvē, jāved uz Rīgu. Galvenais, ko nekad neaizmirstu – produktu kvalitātei vienmēr jābūt vienādai, ” par ikdienu stāsta Ilmārs un piebilst, ka vēl vismaz līdz pavasarim strādās viens. Kad būs lielāks pieprasījums, tad, protams, paša spēkiem vien galā netiks.

“Siera ražotne” tuvākajā laikā pircējiem piedāvās vēl vienu Latvijas sieru klāstam pēdējos gadus desmitos nepazīstamu produktu – knapsieriņus</i.. Tas ir kaltēts biezpiena siers. Sākumā būs divu veidu – ar ķimenēm un ar garšvielām. Pirmie jau ir gatavi, mēneša laikā interesenti varēs baudīt pie alus vai grauzt čipsu vietā. “Arī knapsieriņus neviens cits neražo,” ar gandarījumu saka Ilmārs Ceriņš un ir pārliecināts, ka šādus ekskluzīvus produktus patērētājiem var piedāvāt tikai mazi uzņēmumi. “Siera ražotne” ir mazs ģimenes uzņēmums, diezin vai tāds otrs Latvijā ir. Var vien papildināt siera meistaru, ka viss Raunā ražotais ir bez konservantiem un krāsvielām.

“Ražojot sieru, jādomā labas domas, lai tas izdotos ar labu garšu un pircējiem neliktu vilties,” kā padomu dodama, saka Marija Ceriņa.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Ar “Japānas pasakas” palīdzību veicina integrēšanu

00:00
15.12.2025
27

Koncertzālē “Cēsis” izskanējis Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra fonda (LNSO fonds) projekta koncert uzvedums “Japānas pasaka”, uz ko bija aicinātas Cēsu novada un Vidzemes skolu 3. – 12. klases, saņemot ielūgumu par piedalīšanos radošā aktivitātē. Pirms uzveduma notika sociālā darba, izglītības un kultūras profesionāļiem paredzēta ekspertu diskusija “Bērnu ar īpašām vajadzībām integrēšana sabiedrībā, izmantojot kultūras un […]

Vēsturisku ēku siltināšanas meistardarbnīca tiekas Ieriķos

00:00
14.12.2025
58

Nepieredzētu atsaucību piedzīvoja biedrības “Cēsu mantojums” sadarbībā ar Cēsu novada pašvaldību 5. un 6. decembrī rīkotā vēsturisku ēku siltināšanas meistardarbnīca, kas notika “Baložu mājā” Ieriķos jeb vēsturiskajā Ieriķu pasta ēkā. Sestdien Ieriķos sastaptie meistarklases organizatori “Dru­­­­vai” atzina, ka pieteikušies 40 dalībnieki, kas esot tiešām daudz. Meistardarbnīcas mērķis bija sniegt praktiskas zināšanas par vēsturisku ēku siltināšanu […]

Jaunās telpas Rainī apskatījuši pirmie interesenti

00:00
13.12.2025
82

Šajās dienās iespējams pieteikties biroja telpu nomas tiesību izsolei radošas un digitālas komercdarbības veikšanai Cēsīs, Raiņa kvartālā, Raiņa ielā 27. Cēsu novada pašvaldībai piederošajā ēkā, kas ieguvusi pilnīgi jaunas aprises, reizē saglabājot industriālās vides elpu, piedāvātas 11 biroja telpas ēkas pirmajā stāvā – piecas ar skatu uz iekšpagalmu un sešas ar skatu uz Raiņa ielu. […]

Katru gadu aizvien vairāk skaistu sētu

00:00
12.12.2025
153

Dzērbenes pils, tērpta greznā rotā un mirdzot Ziemassvētku ugunīs, jau attāli sveic ikvienu. Vecpiebalgas apvienības pārvaldes konkursa “Sakoptākā sēta”  dalībnieki un kaimiņi, saposušies šīgada laureātu godināšanas reizei, piepilda Tautas nama zāli. Jau astoto gadu vistumšākajā laikā, kad vakari gari un rīti vēli, cilvēki satiekas, lai atcerētos vasaru un domās jau būtu pavasarī, lai kopā priecātos par […]

Cēsīs izskan koncerts “Veltījums Djūkam Elingtonam”

00:00
11.12.2025
52
1

Djūks Elingtons noteikti ir bijis viens no galvenajiem personāžiem, kas veidojis džeza mūziku un lielās džeza mūzikas orķestrācijas. “Viņa darbības laikā arī pamazām izveidojies tāds klasiskais bigbenda sastāvs, kādu to redzam šobrīd, arī šeit uz skatuves,” sestdien, 6.decembrī, uzsākot uzstāšanos koncertzālē “Cēsis”, atzina Latvijas Radio bigbenda vadītājs Kārlis Vanags. Koncertā sestdien izskanēja Latvijas Radio bigbenda […]

Piparkūkas, vaska sveces, egļu smarža un dziesmas

00:00
10.12.2025
147

Skan Ziemassvētku dziesmas, muzicē Aivars Lapšāns. Tā ir sestdiena, kad Cēsu tirgus rosība dzirdama tālu, jo daudzi laiku velta, lai iepirktos. Jau rīta agrumā cēsnieki un iebraucēji no pagastiem ir klāt īpašajā Zie­massvētku tirdziņā. Tirdzi­nie­ki stendos radījuši gaidāmo svētku noskaņu, piedāvā gan saldus, gan ceptus, žāvētus, skābētus un marinētus kārumus, gan kaut ko jauku daiļumam […]

Tautas balss

Klientus necenšas piesaistīt

15:11
13.12.2025
25
Lasītāja I. raksta:

“Cēsīs “Latvijas Pasta” nodaļa tagad atrodas tirdzniecības centrā “Solo”. Ieejot lielajā ēkā, grūti saprast, kur atrodas pasts. Ir gan izlikta plāksne ar norādi, bet to var arī nepamanīt. Informācijas statīvs novietots uz grīdas, savukārt košie un pamanāmie veikalu nosaukumi virs tirdzniecības telpu durvīm neapzināti liek starp tiem meklēt pasta nosaukumu. Cilvēks skatās un nesaprot, kur […]

Latvijas preces - dārgas

15:11
13.12.2025
23
Seniore M. raksta:

“Visur mudina pirkt Latvijas pārtikas preces. Bet, kad veikalā paskatās, cik tās maksā, tomēr jāizvēlas ievestie produkti. Ne­zinu, vai pie vietējās produkcijas augstajām cenām vainojami tirgotāji vai ražotāji, bet kaut kas tur nav kārtībā. Vēl arī jāsaka, ka ne vienmēr vietējā produkta garša ir labāka nekā importētajām precēm. Protams, tas ir gau­mes jautājums, bet man […]

Ko mainīs likuma maiņa

11:58
07.12.2025
37
1
Lasītāja A. raksta:

“Lasu, ka mājdzīvnieks, suns, kaķis vai cits, nedrīkstēs būt īpašums. Bet kāds tad tam būs statuss, un kuram būs jāuzņemas atbildība par dzīvnieka ēdināšanu, uzraudzību, apstākļiem, kādos tas tiek turēts? Ja tas nav mans īpašums, kādu atbildību no manis var prasīt? Šķiet, juridisko formulējumu maiņa radīs daudz neskaidrību, nesapratnes. Kas sunīti, kaķīti vai papagaili mīl, […]

Cik dārgas dāvanas nes Ziemassvētku vecītis

11:57
06.12.2025
41
1
Vecmāmiņa raksta:

“Gatavojamies Zie­mas­svētkiem. Bērni raksta vēstules vecītim, stāstot, ko vēlas saņemt dāvanās, taču viņu vēlmes kļūst aizvien lielākas. Cits prasa jaunāko aifonu, cits ceļojumu uz Amerikas Disnejlendu. Saprotu, ka laiks sarežģīts, skolā, īpaši lauku mācību iestādēs, kopā mācās turīgā zemnieka un trūcīgā rokpeļņa bērns. Viens uz svētkiem saņems slēpošanu Austrijā, otrs varbūt jaunu džemperīti. Kā sadzīvot? […]

Veidenbauma prēmijas tradīcija izgaist

09:49
01.12.2025
39
G.Z. raksta:

“Uz Cēsīm nebraucu, uzskatu, ka Liepā dibinātās prēmijas tradīcija ir mirusi, to apliecina arī tas, ka prēmiju saņēmušie vairs uz pasākumu neierodas (tā bija arī iepriekšējo reizi). Iespējams, mūsdienu organizatori neprot pildīt savu misiju. Protams, laiki mainās, varbūt arī tradīcijām jāmainās, bet ir jāpaskaidro un jāpastāsta tautai, ka tiek radīts kas jauns,” atsaucoties uz “Druvas” […]

Sludinājumi