Pirmdiena, 17. marts
Vārda dienas: Ģertrūde, Gerda, Gerhards

Vēl neaizpildīta tirgus niša

Druva
00:00
21.03.2007
10

Kartupelis kā īsts tirgus produkts vēl tikai gaida savu renesansi. Tirdzniecības un ēdināšanas uzņēmumos lielākoties tiek piedāvāts anonīms kartupelis bez šķirnes un īpašību identitātes. Tādu atziņu klausītāji varēja gūt Priekuļu laukaugu selekcijas institūta rīkotajā seminārā „Ielūdz ikdienišķais kartupelis”, kurā kartupeļu selekcijas grupas vadītāja, zinātņu doktore Gunta Bebre, zinātņu doktore Ilze Skrabule un pētniece Marija Oša iepazīstināja ar tirgus orientēta pētījuma rezultātiem.

Kāpēc ne tikai audzētājam, bet arī patērētājam būtu jāzina šķirne? Tādēļ, ka šķirne ietver sevī noteiktas kartupeļa kā produkta īpašības – miltainību,

acu dziļumu, formu, turgoru, mīkstuma krāsu, garšu, tumšošanos un citas īpašības. Zinot šķirni, iespējams iegādāties tieši to, ko pircējs vēlas, izraudzīties piemērotākos kartupeļus konkrētam pagatavošanas veidam.

Šķirņu piedāvājums Latvijā ir samērā plašs, parādījis pētījums. Pārliecinoši populārāko šķirņu sarakstā ierakstāma ‘Adretta’, ’Asterix’, ‘Agrie dzeltenie’, ‘Vineta’, ‘Sante’, ‘Laura’, ‘Madara’, ‘Bete’, stāstīja Gunta Bebre. Sastopamas arī lokāli izplatītas šķirnes. Liepājas pusē – ‘Ķeizars Vilhelms’, Latgalē – ‘Siņeglazka. Plašs šķirņu klāsts, visticamāk, Priekuļu kartupeļu selekcijas seno tradīciju ietekmē, ir Cēsu tirgū, kur iegādājamas vairāk nekā desmit šķirnes.

Pētnieču veiktā aptauja liecina, ka vairāk nekā pusei aptaujāto pircēju, pērkot kartupeļus, svarīgs izvēles kritērijs ir šķirne. Diemžēl ne visi tirgotāji to nosauc. Tirgū parasti norāda šķirni. Samērā laba situācija ir arī lielveikalos. Fasētiem kartupeļiem šķirni gan norāda, taču sveramajiem šķirnes nosaukuma parasti nav, un to arī lielākoties nav iespējams uzzināt.

Ja tirdzniecības uzņēmumos kartupeļu šķirnei jau sāk parādīties nozīme, „tad ēdināšanas uzņēmumos tai aizvien vēl maza loma,” atzina pētniece Marija Oša. Taču katram ēdiena veidam ir piemērota cita šķirne pat tad, ja neņem vērā ēdēju individuālās garšas izjūtas. Marija Oša stāstīja par to, kādas šķirnes labāk der salātiem, kādas pasniegšanai vārītus kā piedevu, kādas cepšanai, kādas biezenim. Droši vien daudzām saimniecēm būs interesanti uzzināt, ka pirms un pēc vārīšanas dažas šķirnes netumšojas, piemēram ‘Lambada’, ‘Madara’, ‘Vitara’, nedaudz tumšojas ‘Asterix’, ‘Monta’, ‘Bete’, bet spēcīgi – ‘Agrie dzeltenie’, ‘Lenora’, ‘Brasla’. Pētījumā degustatori vērtējuši garšas īpašības, miltainību, piemērotību frī gatavošanai.

Pētījums arī uzsver, cik vērtīgs ir kartupelis. „Tam piemīt izcilas diētiskas īpašības, tas satur daudz C vitamīna, arī B grupas vitamīnus, ir šķiedrvielas un citas vērtīgas vielas. Kartupelī ir ļoti maz tauku, tas nesatur holesterīnu,” sacīja Ilze Skrabule. Atkarībā no kartupeļu gatavošanas paņēmiena, bagātīgā uzturvērtība samazinās vai saglabājas. Pētījuma rezultāti liecina, ka visvairāk no tā, ko tupenim devusi daba, saglabājas, gatavojot kartupeli nemizotu. Labākie ir divi paņēmieni – tvaicēšana un cepšana krāsnī, bet garšīgāks ir pēdējais. Pētījuma gaitā atklāts, ka piemērotākās cepšanai krāsnī ir mazāk pazīstamas šķirnes, piemēram, ‘Bellarosa”, ‘Lenora’, ‘Marabell’, ‘Daugava’ un citas.

Šim kartupeļu gatavošanas veidam nepieciešami lieli bumbuļi, vislabāk ap 300 gramu smagi.

Uzņēmējiem par kartupeļiem, kas der cepšanai krāsnī, ir aizvien lielāka interese. SIA „Cafe popular” šefpavāre Gita Vaļģe pastāstīja, ka uzņēmums vēlas piedāvāt pieprasīto krāsnī cepto kartupeli, taču izmēģinot vairākas tepat Cēsu tirgū nopērkamās šķirnes, tā arī nav atrasta īstā.

„Ceru, ka šajā seminārā uzzināšanu, kādu šķirni izraudzīties, varbūt izdosies atrast sakarus ar sadarbības partneriem. Uzņēmumu interesē iegādāties arī tādu šķirni, kurai būtu nelieli, vienādi bumbuļi. Ārzemēs tādus piedāvā, bet pie mums neesmu atradusi,” sacīja Gita Vaļģe.

Diemžēl šefpavārei nācās vilties. Latvijā neaudzē īpaši krāsnī cepšanai piemērotas kartupeļu šķirnes. Parasti tiek atlasīta lielākā frakcija no garšas ziņā atbilstošākajām šķirnēm. Tā kā pagājušajā gadā sausuma dēļ lielu bumbuļu bija maz, veidojās deficīts. Kā dzirdēts, ēdināšanas uzņēmums „Lido” savām vajadzībām kartupeļus ievedot. Te nu mūsu audzētājiem paveras brīva niša, kurai noteikti būtu augošs pieprasījums. Varbūt arī mazie, ovālie kartupelīši, par kuriem interesējas ēdināšanas uzņēmumi, varētu būt viens no produktiem, kas ļautu noturēties tirgū arī nelielam un vidējam kartupeļu audzētājam?

Pētījuma autores semināra dalībniekus iepazīstināja ar kartupeļu glabāšanas un iepakošanas problēmām veikalos, stāstīja par zaļošanu izraisošiem faktiem, klasifikāciju, atbilstoši izmantošanai, kā arī katram gatavošanas veidam piemērotākajām šķirnēm.

Pētījums veikts ar Izglītības un zinātnes ministrijas atbalstu. Piedalījās kartupeļu audzēšanas uzņēmums “Ruģēni” un” kafejnīca “Kāre” no Valmieras rajona, “Aloja Agro” no Limbažiem un Cēsu kafejnīca “Solo”.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Stacijas laukumā sākusies pārbūve

00:00
17.03.2025
28

Stacijas laukumā Cēsīs sākusies rekonstrukcija. Teritorija ir ierobežota, bet pagaidām gājēji bez problēmām var nokļūt stacijā, bibliotēkā. Ierobežojumi radījuši izmaiņas autobusu pasažieriem un tiem, kuri izmantoja autostāvvietas Raiņa ielā vai piestāja pie bibliotēkas. Raiņa ielas posmā tagad ir autobusu pieturvietas, tāpat arī pie bibliotēkas. Bijušajās autobusu pieturvietās ir informācija, kur šo reisu autobuss piestāj tagad. […]

Rozulas “zelta fonds” un laimīgo govju gardais piens

00:00
16.03.2025
153
1

Pērn Stalbes pagasta SIA “Vienotnes” saņēma novada uzņēmēju    balvu nominācijā “Gadalauksaimnieks”. Rozulas piena lopkopības saimniecība strādā jau vairāk nekā trīsdesmit gadus. “Sākām ar to, kas palika pāri pēc kopsaimniecības privatizācijas – viena ferma un zeme, ko nomājām,” saka tās valdes priekšsēdētājs Norumnds Ruķis. “Tagad apsaimniekojam 400 ha, no kuriem 180 ha ir mūsu īpašumā. […]

Arī sociālajam darbam svarīgas jaunas šķautnes

00:00
15.03.2025
34

Mācību ciklā “Kā radīt inovācijas sociālo pakalpojumu jomā?” valsts un pašvaldību darbinieki, nevalstisko organizāciju pārstāvji, komersanti un sociālie uzņēmēji padziļina zināšanas un iemaņas inovatīvu sociālo pakalpojumu radīšanai un attīstīšanai. Mācību cikla, ko organizē Sabiedrības integrācijas fonds (SIF), otrais seminārs notika Cēsīs. Mūspuses sociālās jomas pārstāvji atzīst, ka tā bija lieliska iespēja gūt papildu zināšanas, kā […]

Ja dara paši, tad ir arī atbalsts

00:00
14.03.2025
94

Pagastu uzņēmēji spriež par sadarbību ar pašvaldību Gada sākumā Smiltenes pašvaldība novada pagastos aicina uzņēmējus, lai iepazīstinātu ar aktualitātēm un atbalsta iespējām uzņēmējdarbības uzsākšanai un attīstībai. Raunā pulcējās gan raunēnieši, gan drustēnieši. Pašvaldības izpilddirektora vietniece Evija Zurģe un Attīstības un plānošanas nodaļas vadītājas vietnieks uzņēmējdarbības jautājumos Modris Apsītis pastāstīja par uzņēmējdarbības ideju konkursu “Atgriezies Smiltenes […]

Pateicība par Zemessardzes popularizēšanu

00:00
12.03.2025
54

Laikraksts “Druva” saņēmis Aizsardzības ministrijas pateicību nominācijā “Zemessardzes popularizētājs”. Svinīgajā pasākumā, kurā Aizsardzības ministrija godināja uzņēmumus, pašvaldības, izglītības iestādes, sabiedriskās organizācijas un citus Zemessardzes atbalstītājus, pasniedza 73 pateicības rakstus un deviņus Goda rakstus dažādās kategorijās. Aizsardzības ministrs Andris Sprūds uzrunā svētku dalībniekiem uzsvēra Zemessardzes nozīmīgo lomu Latvijas bruņoto spēku struktūrā un katra zemessarga devumu nacionālās […]

Cēsu autoostā mainīta autobusu pieturu atrašanās

14:42
11.03.2025
235

No vakardienas, 10.marta, Cēsu autoostā mainīta sabiedriskā transporta organizācija, arī autobusu iekāpšanas un izkāpšanas platformu atrašanās vietas, informē Cēsu novada pašvaldība. Izmaiņas saistītas ar plānoto Stacijas laukuma un tam pieguļošo ielu rekonstrukciju. Pasažierus aicina pārliecināties par sava reisa platformas numuru un tās atrašanās vietu. Izmaiņas skar Rīgas un Lim­bažu virziena autobusus, kam pieturvieta būs pie […]

Tautas balss

Kāpēc pusnaktī kopj ietves?

17:23
16.03.2025
23
Lasītājs raksta:

“Pusnaktī mani pamodināja traks troksnis, šķita, brauc traktors vai pat tanks. Vienu mirkli iedomājos, ka varbūt man atvesta malka, to izgāž, bet aptvēru, ka naktī jau nu to diezin vai vestu. Gāju skatīties pa logu, kas notiek. Ielas zaļajā zonā starp ietvi un brauktuvi strādāja neliels traktors. Ko tur zālājam darīja, nesapratu, tikai nākamajā dienā […]

Mazajam velosipēdistam nepieciešama ķivere

17:15
16.03.2025
12
Lasītāja P. raksta:

“Nu jau Cēsu ielās aizvien vairāk velosipēdistu. Tas priecē, kā teikt, pavasara vēstnesis. Taču apbēdina, kā nepilngadīgajiem riteņbraucējiem galvā nav ķiveres. Daudz taču nevajag, lai paslīdētu kādā slīpumā vai peļķē, kristu. Tas nu būtu vecāku pienākums – mācīt, ka ķivere jāvalkā,” sacīja lasītāja P.

Nav jāgaužas, bet jādarbojas

14:50
13.03.2025
21
Cēsnieks T. raksta:

“Man liekas, satraukumam, ka Latvijā ir nedroši, nav pamata. Esmu diezgan pārliecināta, ka mums tuvākajos gados nekas nedraud, neviens te neuzbruks. Taču, ka pasaules kārtība mainās un katram pašam vairāk jāatbild par sevi un savu valsti, tas gan skaidri redzams. Nav, ko gausties, jādarbojas savas valsts labā,” sacīja cēsnieks T.

Tualetes svarīgas ģimenēm ar bērniem

14:49
12.03.2025
26
Māmiņa raksta:

“Kļūst siltāks, ģimenes ar maziem bērniem vairāk dodas pastaigās, bet Cēsīs, Pils parkā, tualete slēgta. Kur aiziet? Tāds četrgadnieks vajadzību iet uz tualeti saprot tikai pēdējā mirklī, paciesties nevar. Gaidītu, ka pašvaldība vairāk parūpētos par šādām situācijām, lai vismaz brīvdienās cēsnieku pastaigu vietu tuvumā būtu tualetes,” rosināja kuplas ģimenes māmiņa.

Budžetam vispirms jānodrošina primārās vajadzības

14:48
12.03.2025
28
11
Lasītāja raksta:

“Izlasīju “Cēsu Vēstīs” datus par šī gada Cēsu novada budžetu. Nesaprotu, pēc kādiem kritērijiem piešķir līdzekļus dažādiem darbiem. Piemēram, Eduarda Veidenbauma muzejā pieejamības nodrošināšanai 67 tūkstoši eiro. Nesaku, ka nevajag tādu pasākumu, bet vai šis ir īstais brīdis, kad varam atļauties uzlabot memoriālā muzeja pieejamību. Tajā pašā laikā patvertņu uzlabošanai visā novadā paredzēti tikai 30 […]

Sludinājumi