Svētdiena, 28. jūlijs
Vārda dienas: Cecīlija, Cilda

Svaigas garšas nozīme

Druva
00:00
29.03.2008
4

Svaigas dilles, baziliks vai piparmētra ienes pavisam citu garšas burvību ēdienu gatavošanā, nekā šo garšvielu kaltētā versija, taču nepieciešamības gadījumā var izmantot arī kaltētus garšaugus. Ja agrāk aktīvākie garšaugu cienītāji tos audzēja uz palodzes, tagad arī veikalos iespējams iegādāties arvien plašāku piedāvājumu. Svarīgi atcerēties, ka garšaugu lietošana ļauj samazināt sāls patēriņu, tāpēc īpaši ieteicama cilvēkiem ar sirds un asinsvadu saslimšanām. Vērtīgo minerālvielu un dabisko vitamīnu klātbūtne padara garšaugus par svarīgu pilnvērtīga uztura sastāvdaļu. Lai saglabātu vērtīgās vielas, garšaugus vislabāk izmantot svaigā veidā, mazgāt tikai nepieciešamības gadījumā un sasmalcināt iespējami īsu brīdi pirms izmantošanas.

To, ka garšaugu un garšvielu pievienošana ēdienam padara tos ne vien garšīgākus, bet arī vieglāk sagremojamus, zināja pat senie romieši.

Tāpēc ik pa laikam zināšanas par garšaugiem jāatsvaidzina, un to palīdzēs izdarīt mūsu sadarbības partneris “Santa Maria”. Šoreiz par dažiem garšaugiem.

Viens no populārākajiem Ziemeļeiropas garšaugiem, nenoliedzami, ir dilles, un vasarā tās audzē vai katrā piemājas dārziņā. Tāpēc katram zināms, ka tās ideāli piemērotas gurķu ēdieniem, tvaicētām, marinētām un ceptām zivīm, zupām, kartupeļu salātiem. Dilles var pievienot gaļas ēdieniem, sacepumiem, mērcēm. Tās var izmantot arī samērā netradicionāli, skatīt receptes raksta beigās.

Zināms ir arī koriandrs jeb kinza. Eiropas virtuvēs vairāk izmanto koriandra sēklas, bet Āzijā to lieto svaigā veidā, tāpēc nereti koriandru dēvē arī par Āzijas pētersīli. Koriandrs ar tam piemītošo apelsīnu aromātu un maigo saldeno garšu atgādina salvijas un citrona maisījumu. Koriandrs piešķir patīkamu garšu maltās gaļas ēdieniem, zupām, marinādēm, siļķei un maizei. Koriandra svaigās, vitamīniem bagātās lapas, ko plaši izmanto kulinārijā, pazīstamas arī ar nosaukumu kinza. No tām gatavo salātus, pievieno gaļas, zivju, pākšaugu un dārzeņu ēdieniem, kā arī dažādām zupām un mērcēm. Koriandru ir ieteicams lietot kopā ar ķimenēm, čili, svaigu piparmētru, raudeni, baziliku un ķiplokiem.

Estragona tipisko garšu, kas mazliet atgādina fenheli vai anīsu, veido augstais dažādo ēterisko eļļu saturs. Estragons labi papildina dažādas mērces, tas lietojams arī pie tvaicētiem vai ceptiem vistas un zivju, arī aknu ēdieniem. Labi garšos arī zaļumu sviests ar estragonu.

Majorāns ir lielisks sabiedrotais visiem aknu ēdieniem, bet arī cepti kartupeļi garšos interesantāk, ja tajos neilgi pirms cepšanas beigām iemaisīsiet šķipsniņu kaltēta majorāna. Tā viegli saldenais aromāts piemērots gan cūkas un liellopu gaļai, gan garšaugu maizītēm un maizei, kas gatavota no kviešu miltiem.

Piparmētrai piemīt viegli saldens aromāts un atsvaidzinoša garša. Tā ļoti labi sader ar jaunajiem kartupeļiem, zirņiem, burkāniem un tomātiem, jēra un putnu gaļas marinādēm, mērcēm un ēdieniem. Piparmētra ir neatņemama karsto dzērienu un augļu desertu, kā arī jogurta mērču un krēmzupu sastāvdaļa.

Šoreiz divas receptes, kā izmantot dilles. Diļļu un sinepju mērce. Ņemam astoņas ēdamkarotes vidēji asu sinepju, trīs ēdamkarotes šķidra medus, vienu ēdamkaroti baltvīna etiķa, 100 ml eļļas, saišķīti svaigu vai trīs ēdamkarotes kaltētu “Santa Maria” diļļu.

Sinepes, medu un etiķi labi samaisām, ar putojamo slotiņu pakāpeniski iemaisām eļļu. Ja masa par biezu, pievienojam nedaudz silta ūdens. Dilles sakapājam un iemaisām mērcē. Ja izmanto kaltētās dilles, mērcei pirms pasniegšanas ļauj ievilkties. Mērce izmantojama kā piedeva grilētai gaļai un zivju ēdieniem. Drīz sāksies gaļas cepšanas sezona, tad nu var draugus pārsteigt ar šādu gardu mērci.

Vēl kāds savdabīgs diļļu pielietojums – Sāļais diļļu kēkss. Ņemam 250 gramus miltu, trīs tējkarotes “Santa Maria” cepamā pulvera, vienu ēdamkaroti cukura, pustējkaroti sāls, 50 gramus mīksta sviesta, 125 gramus rīvēta siera, vienu olu, 200 ml piena, divas ēdamkarotes “Santa Maria” diļļu un divas ēdamkarotes “Santa Maria” apcepto sīpolu pārslu.

Cepeškrāsni uzkarsējam līdz 180 grādiem. Kēksa formu ietaukojam un izkaisām ar miltiem. Miltus, cepamo pulveri, cukuru, sieru, dilles, sīpolus un sāli sajaucam bļodā. Citā bļodā saputojam olu, pievienojam mīkstu sviestu un pienu. Sajaucam miltu maisījumu ar olu – piena maisījumu līdz viendabīgai masai, mīklu liekam formā un cepam 45 – 50 minūtes zeltaini brūnu (pārbauda ar koka irbulīti, vai gatavs). Izņemam no krāsns, ļaujam nedaudz atdzist, tad izņemam no formas un ļaujam atdzist pilnībā.

Lai labi garšo!

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Saistītie raksti

Diskutē, kā uzlabot bērnu zobu veselību

07:10
28.07.2024
4

Kamēr citviet Eiropā ir pašsaprotami, ka bērniem un pieaugušajiem ir veseli zobi, Latvijā ir pašsaprotami, ka zobus mazākā vai lielākā mērā ir skāris kariess. Lai diskutētu par situāciju zobu veselībā un zobārstniecībā, Vispasaules cēsnieku dienās Cēsīs notika paneļdiskusija “Zobārstniecības aprūpes izaicinājumi Latvijā – Vai Cēsis būs pārmaiņu sākums?”. Cēsniece, Rīgas Stradiņa univer­sitātes (RSU) Zobārstnie­cī­bas fakultātes […]

Dzied un stāsta par dzīvi un darbu Norvēģijā

00:00
28.07.2024
17

Vispasaules cēsnieku dienās Cēsu pilsētas pansionātā ar stāstu par dzīvi Norvēģijā un darbu viesojās Ina Vīne. Ina ir dzimusi nītauriete, bet desmit gadus pirms došanās uz ārzemēm nodzīvoja Cēsīs. Tagad jau septiņpadsmit gadi aizvadīti Norvēģijā. Tur, ilgojoties pēc latviskā, viņa spēlē ģitāru un dzied latviešiem tuvās dziesmas, arī tautas dziesmas. Ar tām I.Vīne iepriecināja arī […]

Kā sev nenodarīt pāri, ēdot dārza veltes

07:54
27.07.2024
10

Kurš gan vasarā necenšas iespējami vairāk pamieloties ar vietējo dārzu labumiem. Ogas, augļi, svaigi dārzeņi, to vai nu katrs izaudzē pats, vai nopērk tirgū. Šie labumi ir bagāti ar vitamīniem, antioksidantiem un šķiedrvielām, taču ne katrs tos var ēst, cik vēlas. Šīs dabas veltes var radīt kairinājumu kuņģī, izraisot dedzināšanu un citas nepatīkamas sajūtas. Kādos […]

Izrāda senču mantojuma pūra lādes

00:00
27.07.2024
20

Pie Stalbes Tautas nama otro gadu tika rādīts, kas glabājas pagasta dzimtu pūra lādēs. Ikviens bija aicināts neturēt sveci zem pūra un muzikālās noskaņās dalīties ar senču atstāto mantojumu un arī ar paša darināto. Pasākumā bija skatāmi daudzi krāšņi zeķu un cimdu pāri, tamborētas endzetes spilvendrānām, izšūti dekoratīvie spilveni, grīdceliņi un citi rokdarbi. Par katru […]

Turpinās sadarbība Vācu kapu kopšanā

00:00
26.07.2024
32
1

Cēsīs viesojās Bundesvēra Rezervistu apvienības Tīringenas nodaļas Gēras sekcijas pārstāvis atvaļinātais feldfēbelis Marcels Herbsts. Pirms desmit gadiem Latvijas Brāļu kapu komitejas un vācu Karavīru kapu kopšanas apvienības “Volksbund” kopā ar Bundesvēra Rezervistu apvienības Tīringenas nodaļas Gēras sekcijas biedriem rīkoja Latvijas Zemessardzes un vācu karavīru kapu sakopšanas talku Cēsu Vācu kapos, šajos gados par kapu kopšanu […]

Vakar Gulbenes novadā divas automašīnu zādzības

09:39
25.07.2024
278

Aizvadītajā diennaktī Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes apkalpojamā teritorijā saņemta informācija par 66 gadījumiem, kad iedzīvotāji vērsušies pēc palīdzības policijā vai konstatēts, ka noticis noziedzīgs nodarījums. Reģistrēti 14 ceļu satiksmes negadījumi, kur divos gadījumos kopumā cietušas divas personas. Ceļu satiksmes jomā pieņemti 116 administratīvā pārkāpuma lēmumi, tajā skaitā 60 par ātruma pārsniegšanu. NODARĪJUMI PRET ĪPAŠUMU […]

Tautas balss

Varbūt jāalgo ārzemnieki

11:11
25.07.2024
69
Seniors raksta:

“Kad beidzot būs skaidrība par nodokļiem, tos cels vai ne! Darba grupa strādāja divus gadus, visi taču saņēma darba samaksu, vai tiešām nav nekāda saprotama rezultāta? Ja jau paši netiekam galā, tad lai labāk maksā citu valstu ekspertiem,” bija neapmierināts seniors.

Vajadzīgs veloceliņš uz Ninieri

11:10
25.07.2024
30
Riteņbraucēja raksta:

“No Cēsīm uz Līviem uzbūvēts labs veloceliņš. Tāds ir arī uz Priekuļiem. Taču daudzi cēsnieki vasarā ar divriteņiem brauc uz Niniera ezeru. Arī uz turieni vajadzētu veloceliņu, cilvēki to tiešām bieži izmantotu. Ninierī peldas ne tikai vasarās, daudzi to dara visu gadu. Protams, ziemā jau ar velosipēdu nebrauksi, bet pavasarī var sākt diezgan agri, un […]

Tīrumam apkārt ziedošs žogs

11:09
24.07.2024
21
Anda raksta:

“Zemnieki nav apmierināti un uzskata, ka ir muļķīgi apkārt laukiem atstāt neapstrādātu joslu. Viņiem taisnība, ka tā ir nezāļu audzēšanai. Nesen ceļmalā upes krastā redzēju dzeltenu labības lauku, un ap to visapkārt platā joslā zied puķu spriganes. Tās kā dzīvžogs apņēmis tīrumu. Vai tā ir prātīga saimniekošana! Puķu spriganes jau tā izplatās kā neapturama sērga. […]

Vai Baltijas ceļš aizmirsts?

12:07
23.07.2024
37
1
J. raksta:

“Visur dzirdu tikai par svētkiem, par Cēsu, Pārgaujas, Vecpiebalgas un citiem. Cēsīs uz svētkiem nezin kāpēc pat uzaicināts Livonijas ordeņa mestra Pletenberga radinieks. Bet kāda tur radniecība, ja pagājis pus gadu tūkstotis, kopš Pletenbergs sēdēja ordeņa pilī Cēsīs. Un nez vai vietējiem iedzīvotājiem bija no tā kāds labums. Taču šoreiz ne par to. Mani pārsteidz, […]

Lielā politika rada bažas

11:05
23.07.2024
17
Lasītāja K. raksta:

“Kad klausos par Amerikas prezidenta priekšvēlēšanu kampaņu un to, ko žurnālisti stāsta par Donaldu Trampu, sajūtas nav labas. Ja ASV tiešām Ukrainai vairs nepalīdzēs vai mazāk palīdzēs cīņā ar iebrucēju, Krievija jutīsies vēl varenāka. Ja sāksies sarunas par kara apturēšanu uz Ukrainai atņemto teritoriju rēķina, kur garantija, ka Krievija līdzīgu taktiku neturpinās citās kaimiņu valstīs? […]

Sludinājumi