Svētdiena, 7. decembris
Vārda dienas: Antonija, Anta, Dzirkstīte

Svaigas garšas nozīme

Druva
00:00
29.03.2008
11

Svaigas dilles, baziliks vai piparmētra ienes pavisam citu garšas burvību ēdienu gatavošanā, nekā šo garšvielu kaltētā versija, taču nepieciešamības gadījumā var izmantot arī kaltētus garšaugus. Ja agrāk aktīvākie garšaugu cienītāji tos audzēja uz palodzes, tagad arī veikalos iespējams iegādāties arvien plašāku piedāvājumu. Svarīgi atcerēties, ka garšaugu lietošana ļauj samazināt sāls patēriņu, tāpēc īpaši ieteicama cilvēkiem ar sirds un asinsvadu saslimšanām. Vērtīgo minerālvielu un dabisko vitamīnu klātbūtne padara garšaugus par svarīgu pilnvērtīga uztura sastāvdaļu. Lai saglabātu vērtīgās vielas, garšaugus vislabāk izmantot svaigā veidā, mazgāt tikai nepieciešamības gadījumā un sasmalcināt iespējami īsu brīdi pirms izmantošanas.

To, ka garšaugu un garšvielu pievienošana ēdienam padara tos ne vien garšīgākus, bet arī vieglāk sagremojamus, zināja pat senie romieši.

Tāpēc ik pa laikam zināšanas par garšaugiem jāatsvaidzina, un to palīdzēs izdarīt mūsu sadarbības partneris “Santa Maria”. Šoreiz par dažiem garšaugiem.

Viens no populārākajiem Ziemeļeiropas garšaugiem, nenoliedzami, ir dilles, un vasarā tās audzē vai katrā piemājas dārziņā. Tāpēc katram zināms, ka tās ideāli piemērotas gurķu ēdieniem, tvaicētām, marinētām un ceptām zivīm, zupām, kartupeļu salātiem. Dilles var pievienot gaļas ēdieniem, sacepumiem, mērcēm. Tās var izmantot arī samērā netradicionāli, skatīt receptes raksta beigās.

Zināms ir arī koriandrs jeb kinza. Eiropas virtuvēs vairāk izmanto koriandra sēklas, bet Āzijā to lieto svaigā veidā, tāpēc nereti koriandru dēvē arī par Āzijas pētersīli. Koriandrs ar tam piemītošo apelsīnu aromātu un maigo saldeno garšu atgādina salvijas un citrona maisījumu. Koriandrs piešķir patīkamu garšu maltās gaļas ēdieniem, zupām, marinādēm, siļķei un maizei. Koriandra svaigās, vitamīniem bagātās lapas, ko plaši izmanto kulinārijā, pazīstamas arī ar nosaukumu kinza. No tām gatavo salātus, pievieno gaļas, zivju, pākšaugu un dārzeņu ēdieniem, kā arī dažādām zupām un mērcēm. Koriandru ir ieteicams lietot kopā ar ķimenēm, čili, svaigu piparmētru, raudeni, baziliku un ķiplokiem.

Estragona tipisko garšu, kas mazliet atgādina fenheli vai anīsu, veido augstais dažādo ēterisko eļļu saturs. Estragons labi papildina dažādas mērces, tas lietojams arī pie tvaicētiem vai ceptiem vistas un zivju, arī aknu ēdieniem. Labi garšos arī zaļumu sviests ar estragonu.

Majorāns ir lielisks sabiedrotais visiem aknu ēdieniem, bet arī cepti kartupeļi garšos interesantāk, ja tajos neilgi pirms cepšanas beigām iemaisīsiet šķipsniņu kaltēta majorāna. Tā viegli saldenais aromāts piemērots gan cūkas un liellopu gaļai, gan garšaugu maizītēm un maizei, kas gatavota no kviešu miltiem.

Piparmētrai piemīt viegli saldens aromāts un atsvaidzinoša garša. Tā ļoti labi sader ar jaunajiem kartupeļiem, zirņiem, burkāniem un tomātiem, jēra un putnu gaļas marinādēm, mērcēm un ēdieniem. Piparmētra ir neatņemama karsto dzērienu un augļu desertu, kā arī jogurta mērču un krēmzupu sastāvdaļa.

Šoreiz divas receptes, kā izmantot dilles. Diļļu un sinepju mērce. Ņemam astoņas ēdamkarotes vidēji asu sinepju, trīs ēdamkarotes šķidra medus, vienu ēdamkaroti baltvīna etiķa, 100 ml eļļas, saišķīti svaigu vai trīs ēdamkarotes kaltētu “Santa Maria” diļļu.

Sinepes, medu un etiķi labi samaisām, ar putojamo slotiņu pakāpeniski iemaisām eļļu. Ja masa par biezu, pievienojam nedaudz silta ūdens. Dilles sakapājam un iemaisām mērcē. Ja izmanto kaltētās dilles, mērcei pirms pasniegšanas ļauj ievilkties. Mērce izmantojama kā piedeva grilētai gaļai un zivju ēdieniem. Drīz sāksies gaļas cepšanas sezona, tad nu var draugus pārsteigt ar šādu gardu mērci.

Vēl kāds savdabīgs diļļu pielietojums – Sāļais diļļu kēkss. Ņemam 250 gramus miltu, trīs tējkarotes “Santa Maria” cepamā pulvera, vienu ēdamkaroti cukura, pustējkaroti sāls, 50 gramus mīksta sviesta, 125 gramus rīvēta siera, vienu olu, 200 ml piena, divas ēdamkarotes “Santa Maria” diļļu un divas ēdamkarotes “Santa Maria” apcepto sīpolu pārslu.

Cepeškrāsni uzkarsējam līdz 180 grādiem. Kēksa formu ietaukojam un izkaisām ar miltiem. Miltus, cepamo pulveri, cukuru, sieru, dilles, sīpolus un sāli sajaucam bļodā. Citā bļodā saputojam olu, pievienojam mīkstu sviestu un pienu. Sajaucam miltu maisījumu ar olu – piena maisījumu līdz viendabīgai masai, mīklu liekam formā un cepam 45 – 50 minūtes zeltaini brūnu (pārbauda ar koka irbulīti, vai gatavs). Izņemam no krāsns, ļaujam nedaudz atdzist, tad izņemam no formas un ļaujam atdzist pilnībā.

Lai labi garšo!

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Atklāj priekšmetu un uzzini tā stāstu

00:00
07.12.2025
25

Cēsu muzejā simtgades izstādē “Cēluma simtā satikšanās. No Vidzemes muižām līdz Cēsu muzejam” apmeklētāji nesteidzas. Te ir daudz interesanta, ko pētīt, uzzināt, iespēja pārliecināties par kādiem zināmiem faktiem, kā arī var  apskatīt vēsturiskus priekšmetus, gūt priekšstatu par Bauņu, Jāņamuižas, Kārļu, Ruckas, Ungurmuižas, Vecates, Veselavas muižu, Cēsu pilsmuižā, Mazstraupes un Lielstraupes pilī krātajām vērtībām. Visas šīs […]

Turpina tradīciju - veidot eglīšu aleju

00:00
06.12.2025
35

Šonedēļ Cēsīs, Rožu laukumā, alejā izvietotas 25 mazas eglītes, kas ved līdz lielajai svētku eglei. Šajās dienās novadnieki rotās arī īsās eglītes, ļaujoties pērn aizsāktajai tradīcijai, lai svētdien, 7.decembrī, atklātu zaļoksno aleju. Cēsu novada pašvaldības iestādes Kultūras pārvaldes vadītājas vietniece Kristīne Timer­mane-Malēja pastāsta, ka pērn izvietoja 20 eglītes, jo nebija zināms, cik aktīvi iedzīvotāji iesaistīties […]

Gadskārtēji sveic gan pieredzējušos, gan jaunpienācējus Cēsu uzņēmēju vidē

00:00
05.12.2025
165

Cēsu novada uzņēmēji  tikās pašvaldības rīkotā forumā, lai kopīgi atskatītos uz aizvadīto darba gadu un pasniegtu pagodinājumus par paveikto kādā īpašā jomā. Pasākuma ievadā bija iespējams iepazīt vietējos uzņēmējus un viņu produkciju, kam piešķirta preču zīme “Radīts Cēsu novadā”. Pasākumu, kurā ieskatu tautsaimniecībā Latvijā,  reģionā vai novadā sniedz amatpersonas un speciālisti, caurvija uzņēmēju apbalvošana. To […]

Kad vainojams tas, kurš nav klāt

00:00
04.12.2025
432
2

Drustu Tautas namā tikties ar vēja parka “Augstkalni”, ko būvē Drustu un Launkalnes pagastā, būvniekiem un projekta attīstītāju bija sanācis ap pussimts iedzīvotāju. Ne tikai drustēnieši, arī kaimiņi no Jaunpiebalgas. Aktuālākais jautājums – ceļi Drusti – Jaunpiebalga un Drusti – Launkalne. Tos ikdienā izmanto vēja elektrostacijas (VES) būvnieki, no karjera Jaunpiebalgā ved granti, lai ierīkotu pievedceļus […]

Kino CĒSIS piedalās Eiropas kino naktī un aicina uz filmas “Buenosairesas meitenes” bezmaksas seansu

12:06
03.12.2025
46

Kino CĒSIS, kas darbojas Koncertzālē “Cēsis”, līdz ar vairāk nekā 90 kinoteātriem visā Eiropā svinēs Eiropas kino nakti, 4. decembrī aicinot uz filmas “Buenosairesas meitenes” bezmaksas seansu un sarunu pēc filmas “Māksla kā terapija”. Eiropas kino nakti organizē starptautiskais kinoteātru tīkls “Europa Cinemas” un “Creative Europe MEDIA” – Eiropas Komisijas programma, kas atbalsta Eiropas audiovizuālo […]

Satiekas Cēsu kultūras gada noslēgums un Ziemassvētku gaidīšana

00:00
03.12.2025
95

Cēsu novada pašvaldības iniciatīvas “Cēsis 2025. gada Latvijas kultūras galvaspilsēta” noslēguma notikumi Cēsīs pulcēja apmeklētājus gan koncertzālē, gan pilsētas laukumos. Ar Sergeja Rahmaņinova Trešo klavierkoncertu pianista Daumanta Liepiņa un Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra izpildījumā izskanēja koncerts, kas, kā norādījusi pašvaldība, iezīmēja “muzikālu atskatu uz kultūras galvaspilsētas gadu”. Klausī­tāji ar stāvovācijām pateicās par mūziķu sniegumu, bet […]

Tautas balss

Ko mainīs likuma maiņa

11:58
07.12.2025
13
Lasītāja A. raksta:

“Lasu, ka mājdzīvnieks, suns, kaķis vai cits, nedrīkstēs būt īpašums. Bet kāds tad tam būs statuss, un kuram būs jāuzņemas atbildība par dzīvnieka ēdināšanu, uzraudzību, apstākļiem, kādos tas tiek turēts? Ja tas nav mans īpašums, kādu atbildību no manis var prasīt? Šķiet, juridisko formulējumu maiņa radīs daudz neskaidrību, nesapratnes. Kas sunīti, kaķīti vai papagaili mīl, […]

Cik dārgas dāvanas nes Ziemassvētku vecītis

11:57
06.12.2025
20
Vecmāmiņa raksta:

“Gatavojamies Zie­mas­svētkiem. Bērni raksta vēstules vecītim, stāstot, ko vēlas saņemt dāvanās, taču viņu vēlmes kļūst aizvien lielākas. Cits prasa jaunāko aifonu, cits ceļojumu uz Amerikas Disnejlendu. Saprotu, ka laiks sarežģīts, skolā, īpaši lauku mācību iestādēs, kopā mācās turīgā zemnieka un trūcīgā rokpeļņa bērns. Viens uz svētkiem saņems slēpošanu Austrijā, otrs varbūt jaunu džemperīti. Kā sadzīvot? […]

Veidenbauma prēmijas tradīcija izgaist

09:49
01.12.2025
29
G.Z. raksta:

“Uz Cēsīm nebraucu, uzskatu, ka Liepā dibinātās prēmijas tradīcija ir mirusi, to apliecina arī tas, ka prēmiju saņēmušie vairs uz pasākumu neierodas (tā bija arī iepriekšējo reizi). Iespējams, mūsdienu organizatori neprot pildīt savu misiju. Protams, laiki mainās, varbūt arī tradīcijām jāmainās, bet ir jāpaskaidro un jāpastāsta tautai, ka tiek radīts kas jauns,” atsaucoties uz “Druvas” […]

Ielas daļa joprojām tumsā

08:29
24.11.2025
42
1
Iedzīvotāja raksta:

“Cēsīs, Lenču ielā, garš posms joprojām tumšajā diennakts laikā nav apgaismots. Ja jau tur nav iespējams pievadīt elektrību, varbūt pašvaldība var izvietot gaismekļus, kas izmanto saules enerģiju. Privā­tajās teritorijās tādi mēdz būt. Ielu laternas, protams, tie neaizvietos, tomēr būs daudz patīkamāka sajūtu gan gājējiem, gan braucējiem,” ieteica Lenču ielas apkaimes iedzīvotāja.

Ja nav savas automašīnas

08:29
24.11.2025
31
Līgatnes iedzīvotāja raksta:

“Ja nav sava transporta, mums, līgatniešiem, nav iespējas aizbraukt uz koncertu vai izrādi Cēsīs. Pēdējais autobuss uz mūsu pusi nāk astoņos vakarā, bet arī ar to var aizbraukt tikai līdz Augšlīgatnei, ne pilsētai. Tātad var teikt, ka kultūras pasākumi pilsētā mums nav pieejami. Kā to varētu mainīt?” jautāja Līgatnes iedzīvotāja.

Sludinājumi