Pirmdiena, 15. decembris
Vārda dienas: Johanna, Hanna, Jana

Kārums vakaram

Druva
23:00
16.10.2008
16
200810162111083271

Jo laiks vēsāks un vakari tumšāki, jo vairāk organisms alkst pēc kāda kāruma vakarā, ko piekost pie tējas. Var jau ieiet kādā veikalā un nopirkt, ko sirds kāro, bet daudz labāk garšos paša pagatavots gardums. Teiksim, uzcept kādu kūku vai kēksu. Patiesībā tas nav nekas sarežģīts. Ja gribas vispār pa ātro, nopērkam veikalā jau gatavu sauso maisījumu, pievienojam nepieciešamās sastāvdaļas, ja ir vēlme, papildinām ar augļiem, riekstiem, ievārījumiem un šaujam krāsnī iekšā. Bet var pats visu paveikt no sākuma līdz galam. Ieteicams sākt ar vienkāršākām receptēm, ar katru reizi kāpinot savu meistarību un arī izdomu.

Lūk, divas vienkāršas receptes. Pirmā noderēs arī tiem, kam mājas nav cepeškrāsns. Rezultāts būs līdzīgs zināmajai saldajai brunetei, tāpēc sauksim to vēsā brunete.

Ņemam paciņu cepumu “Selga”, 200 gramus smagu tāfelīti melnās šokolādes, 170 g sviesta, aprikozes, riekstus, rozīnes.

Noskalojam aprikozes un rozīnes, aplejam ar ūdeni, lai izmirkst. Cepumus sasmalcinām. Var to paveikt ar blenderi, bet itin labi rezultātu var sasniegt ar koka stampiņu. Katliņā izkausējam sviestu un gabaliņos salauztu šokolādi. Ja dzīve liekas rūgta, saldumam var pievienot kādu karoti medus. Visas sastāvdaļas sajaucam, pievienojot arī lazdu vai Indijas riekstus. Garenā formā ieklājam pārtikas plēvi un lejam tajā sagatavoto masu. Pārklājam ar pārtikas plēvi un uz dažām stundām ieliekam ledusskapī. Viens, divi un gatavs!

Vakarā pie tējas tases labi noderēs arī aprikožu drumstalkūka.

Vispirms pagatavojam drumstalas virskārtai. Tam nepieciešams: 175 g miltu, 140 g smalkā cukura, 140 g mīksta sviesta, viena tējkarote malta kanēļa.

Liekam visas sastāvdaļas virtuves kombainā, pievienojam ceturtdaļtējkaroti sāls un visu sajaucam, lai veidotos drumslas.

Tad gatavojam kūkas pamatu. Ņemam 175 g mīksta sviesta, 200 g brūnā cukura, trīs palielas olas, 175 g miltu, vienu tējkaroti cepamā pulvera, dažas ēdamkarotes piena. Vēl nepieciešamas astoņas svaigas vai konservētas aprikozes, ko sagriežam četrās daiviņās.

Ar mikseri sajaucam visas sastāvdaļas, izņemot pienu un aprikozes. Tad mīklai pakāpeniski pievienojam pienu, līdz veidojas krējumveidīga mīkla, kas viegli krīt nost no karotes. Mīklu liekam seklā kūkas veidnē, ko ieziežam ar sviestu. Izlīdzinām, virsū sakārtojam aprikozes, tām pa virsu uzberam sagatavotās drumslas un viegli piespiežam. Liekam kūku 180 grādus karstā cepeškrāsnī un cepam 45 – 50 minūtes, līdz virspuse ir zeltaina. Kūkas gatavību pārbaudām ar koka irbulīti, te noderēs kaut vai zobu bakstāmais, ja mīkla klāt nelīp, kūka ir gatava.

Atdzesējam to, sagriežam gabaliņos un pirms pasniegšanas pārkaisām ar pūdercukuru.

Lai labi garšo!

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Ar “Japānas pasakas” palīdzību veicina integrēšanu

00:00
15.12.2025
27

Koncertzālē “Cēsis” izskanējis Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra fonda (LNSO fonds) projekta koncert uzvedums “Japānas pasaka”, uz ko bija aicinātas Cēsu novada un Vidzemes skolu 3. – 12. klases, saņemot ielūgumu par piedalīšanos radošā aktivitātē. Pirms uzveduma notika sociālā darba, izglītības un kultūras profesionāļiem paredzēta ekspertu diskusija “Bērnu ar īpašām vajadzībām integrēšana sabiedrībā, izmantojot kultūras un […]

Vēsturisku ēku siltināšanas meistardarbnīca tiekas Ieriķos

00:00
14.12.2025
61

Nepieredzētu atsaucību piedzīvoja biedrības “Cēsu mantojums” sadarbībā ar Cēsu novada pašvaldību 5. un 6. decembrī rīkotā vēsturisku ēku siltināšanas meistardarbnīca, kas notika “Baložu mājā” Ieriķos jeb vēsturiskajā Ieriķu pasta ēkā. Sestdien Ieriķos sastaptie meistarklases organizatori “Dru­­­­vai” atzina, ka pieteikušies 40 dalībnieki, kas esot tiešām daudz. Meistardarbnīcas mērķis bija sniegt praktiskas zināšanas par vēsturisku ēku siltināšanu […]

Jaunās telpas Rainī apskatījuši pirmie interesenti

00:00
13.12.2025
82

Šajās dienās iespējams pieteikties biroja telpu nomas tiesību izsolei radošas un digitālas komercdarbības veikšanai Cēsīs, Raiņa kvartālā, Raiņa ielā 27. Cēsu novada pašvaldībai piederošajā ēkā, kas ieguvusi pilnīgi jaunas aprises, reizē saglabājot industriālās vides elpu, piedāvātas 11 biroja telpas ēkas pirmajā stāvā – piecas ar skatu uz iekšpagalmu un sešas ar skatu uz Raiņa ielu. […]

Katru gadu aizvien vairāk skaistu sētu

00:00
12.12.2025
153

Dzērbenes pils, tērpta greznā rotā un mirdzot Ziemassvētku ugunīs, jau attāli sveic ikvienu. Vecpiebalgas apvienības pārvaldes konkursa “Sakoptākā sēta”  dalībnieki un kaimiņi, saposušies šīgada laureātu godināšanas reizei, piepilda Tautas nama zāli. Jau astoto gadu vistumšākajā laikā, kad vakari gari un rīti vēli, cilvēki satiekas, lai atcerētos vasaru un domās jau būtu pavasarī, lai kopā priecātos par […]

Cēsīs izskan koncerts “Veltījums Djūkam Elingtonam”

00:00
11.12.2025
52
1

Djūks Elingtons noteikti ir bijis viens no galvenajiem personāžiem, kas veidojis džeza mūziku un lielās džeza mūzikas orķestrācijas. “Viņa darbības laikā arī pamazām izveidojies tāds klasiskais bigbenda sastāvs, kādu to redzam šobrīd, arī šeit uz skatuves,” sestdien, 6.decembrī, uzsākot uzstāšanos koncertzālē “Cēsis”, atzina Latvijas Radio bigbenda vadītājs Kārlis Vanags. Koncertā sestdien izskanēja Latvijas Radio bigbenda […]

Piparkūkas, vaska sveces, egļu smarža un dziesmas

00:00
10.12.2025
147

Skan Ziemassvētku dziesmas, muzicē Aivars Lapšāns. Tā ir sestdiena, kad Cēsu tirgus rosība dzirdama tālu, jo daudzi laiku velta, lai iepirktos. Jau rīta agrumā cēsnieki un iebraucēji no pagastiem ir klāt īpašajā Zie­massvētku tirdziņā. Tirdzi­nie­ki stendos radījuši gaidāmo svētku noskaņu, piedāvā gan saldus, gan ceptus, žāvētus, skābētus un marinētus kārumus, gan kaut ko jauku daiļumam […]

Tautas balss

Klientus necenšas piesaistīt

15:11
13.12.2025
25
Lasītāja I. raksta:

“Cēsīs “Latvijas Pasta” nodaļa tagad atrodas tirdzniecības centrā “Solo”. Ieejot lielajā ēkā, grūti saprast, kur atrodas pasts. Ir gan izlikta plāksne ar norādi, bet to var arī nepamanīt. Informācijas statīvs novietots uz grīdas, savukārt košie un pamanāmie veikalu nosaukumi virs tirdzniecības telpu durvīm neapzināti liek starp tiem meklēt pasta nosaukumu. Cilvēks skatās un nesaprot, kur […]

Latvijas preces - dārgas

15:11
13.12.2025
23
Seniore M. raksta:

“Visur mudina pirkt Latvijas pārtikas preces. Bet, kad veikalā paskatās, cik tās maksā, tomēr jāizvēlas ievestie produkti. Ne­zinu, vai pie vietējās produkcijas augstajām cenām vainojami tirgotāji vai ražotāji, bet kaut kas tur nav kārtībā. Vēl arī jāsaka, ka ne vienmēr vietējā produkta garša ir labāka nekā importētajām precēm. Protams, tas ir gau­mes jautājums, bet man […]

Ko mainīs likuma maiņa

11:58
07.12.2025
37
1
Lasītāja A. raksta:

“Lasu, ka mājdzīvnieks, suns, kaķis vai cits, nedrīkstēs būt īpašums. Bet kāds tad tam būs statuss, un kuram būs jāuzņemas atbildība par dzīvnieka ēdināšanu, uzraudzību, apstākļiem, kādos tas tiek turēts? Ja tas nav mans īpašums, kādu atbildību no manis var prasīt? Šķiet, juridisko formulējumu maiņa radīs daudz neskaidrību, nesapratnes. Kas sunīti, kaķīti vai papagaili mīl, […]

Cik dārgas dāvanas nes Ziemassvētku vecītis

11:57
06.12.2025
41
1
Vecmāmiņa raksta:

“Gatavojamies Zie­mas­svētkiem. Bērni raksta vēstules vecītim, stāstot, ko vēlas saņemt dāvanās, taču viņu vēlmes kļūst aizvien lielākas. Cits prasa jaunāko aifonu, cits ceļojumu uz Amerikas Disnejlendu. Saprotu, ka laiks sarežģīts, skolā, īpaši lauku mācību iestādēs, kopā mācās turīgā zemnieka un trūcīgā rokpeļņa bērns. Viens uz svētkiem saņems slēpošanu Austrijā, otrs varbūt jaunu džemperīti. Kā sadzīvot? […]

Veidenbauma prēmijas tradīcija izgaist

09:49
01.12.2025
39
G.Z. raksta:

“Uz Cēsīm nebraucu, uzskatu, ka Liepā dibinātās prēmijas tradīcija ir mirusi, to apliecina arī tas, ka prēmiju saņēmušie vairs uz pasākumu neierodas (tā bija arī iepriekšējo reizi). Iespējams, mūsdienu organizatori neprot pildīt savu misiju. Protams, laiki mainās, varbūt arī tradīcijām jāmainās, bet ir jāpaskaidro un jāpastāsta tautai, ka tiek radīts kas jauns,” atsaucoties uz “Druvas” […]

Sludinājumi