Svētdiena, 21. decembris
Vārda dienas: Toms, Tomass, Saulcerīte

Karsta un bagātīga

Druva
00:00
16.01.2009
12
200901152303478432

Jānis Gabrāns

Kad pārnākam mājās pēc ziemas prieku baudīšanas, vislabāk sasildīties ar karstu un garšīgu zupu. Jau pēc dažām karotēm jūtams, kā siltums pārņem ķermeni un dzīve kļūst brīnišķīga. Zupas ir lielisks ātru un vienkāršu vakariņu risinājums. Tās var būt gan vieglas un maigas, gan treknas un sātīgas, viss atkarīgs no gatavotāja vēlmēm un iemaņām.

Šoreiz nedaudz par biezeņzupām un krēmzupām. Pēc konsistences abas ir līdzīgas, vien ar to atšķirību, ka krēmzupām pievieno saldo krējumu vai pienu. Biezeņzupās ieteicams izmantot cieti saturošus dārzeņus, kas zupu padarīs biezāku. Sastāvdaļas krēmzupas pagatavošanai ir ārkārtīgi daudzveidīgas, un to kombinācijas ir neizsmeļamas. Te fantāzijai nav robežu, un katrs var radīt savu iecienītāko krēmzupas vai biezeņzupas recepti.

Zupas garšu interesantāku padarīs garšvielas, piemēram, tomātu biezzupai labi piederēsies baziliks, pētersīlis, ķiploks un sīpols. Savdabīgāku garšu var iegūt, pievienojot “Santa Maria” piedevu picai, kuras sastāvā ir majorāns, raudene un baziliks.

Viens padoms: gatavojot zupu, kam ir gaiša krāsa, vislabāk izmantot baltos piparus, lai izvairītos no melnajām daļiņām gaišajā ēdienā.

Lai padarītu zupu samtainu, to sakuļ viendabīgā masā, izmantojot virtuves kombainu vai blenderi.

Dažas receptes.

Burkānu-ābolu krēmzupa ar kariju. Ņemam divus stingrus ābolus, divus burkānus, litru piena vai saldā krējuma, divas ēdamkarotes eļļas, tējkaroti “Santa Maria”, sāli, piparus.

Ābolus nomizojam un sagriežam, burkānus sagriežam pusaplīšos. Katliņā ielejam pusporciju eļļas un sautējam burkānus un ābolus, līdz tie kļūst mīksti. Pievienojam kariju pēc garšas, tad pielejam saldo krējumu vai pienu un turpinām sautēt burkānus un ābolus, līdz tie gatavi. Sablenderējam, pievienojam atlikušo eļļu, sāli un piparus pēc garšas.

Dārzeņu krēmzupa ar bekonu. Ņemam 250 g tomātu savā sulā , sīpolu, vidēju burkānu, 100 g selerijas saknes, 200 g bekona, 50 g saldā krējuma, sāli, melnos piparus, kaltētu baziliku un timiānu. Katliņā apcepam sagrieztus sīpolus, burkānus, seleriju, pusi bekona un baziliku. Pievienojam tomātus savā sulā un vārām, kamēr dārzeņi gatavi. Pievienojam saldo krējumu, sāli, piparus pēc garšas, šķipsniņu timiāna un visu sablenderējam. Atlikušo bekonu apcep lielā tauku daudzumā. Zupu lejam šķīvī, virsū kārtojam bekonu un zaļumus.

Svarīga nianse ir arī zupas greznojums, kas var gan uzlabot garšu, gan izcelt krāsu. Arī te iespējas visplašākās, var izmantot svaigus garšaugus, sarīvētu vai sadrupinātu sieru, sakapātu cieti vārītu olu, kraukšķīgus speķa gabaliņus, maizes grauzdiņus un daudz ko citu, ko pats atrodat par labu esam. Lai labi garšo!

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Būt tuvāk viens otram un savām vērtībām

00:00
21.12.2025
27

Cēsu klīnikas ­­­­dar­binieki tikās gada izskaņas svinīgā pasākumā “Tuvumā”, lai atskatītos uz paveikto, novērtētu sasniegto un pateiktu paldies. Pasākuma vadmotīvs šogad bija tuvums – viens otram, savām vērtībām un svētku priekam. Cēsu klīnikas valdes priekšsēdētāja daktere Inga Ažiņa “Druvai” pauda: “Aizvadītais gada izskaņas pasākums mums visiem bija īpašs – ne tikai tāpēc, ka varējām satikties […]

Jaunpiebalgā zināšanas un prasmes veicina ziedošanu bērniem ar kustību traucējumiem

00:00
20.12.2025
52

Ar erudīcijas spēli “Apslēptās zināšanas” un dāsni nosolītiem amatnieku un mājražotāju darbiem Jaunpiebalgā savākti 2141 eiro bērnu ar kustību traucējumiem atbalstam. Labdarības pasākums – aizraujošas zinību sacensības un vietējo meistaru darbu izsole – pagasta Kultūras centrā notika otro gadu. Idejas iniciatore Kitija Stauvere ir bērnu un jauniešu interešu centra “Tagad” vadītāja. “Tas bija negaidīti! Tā […]

Sēņu festivāls labi “iesakņojas”

00:00
19.12.2025
50

Jau trešo gadu Cēsīs norisinājās īpašs sēņu un mākslas vienotībai veltīts festivāls, kas šogad ieguvis nosaukumu “Mikokultūra”, ik gadu tā programmai – tāpat kā sēnēm labvēlīgos apstākļos – tikai pieaugot un paplašinoties. Aizvadītajā sestdienā dažādās pilsētas vietās apmeklētāji varēja gūt visnotaļ plaša spektra informāciju par sēnēm – no to audzēšanas pieredzes stāstiem, sēņu kulinārijas brīnumu […]

Cēsīs autobusi sāk kursēt no atjaunotā Stacijas laukuma

00:00
18.12.2025
400

15.decembrī gan kājāmgājēji, gan autobraucēji ievēroja, ka Cēsu Stacijas laukumā vairs nav norobežojošo zīmju, kas liegtu kustību. Tā kā pabeigti galvenie rekonstrukcijas darbi, šodien no plkst. 12 AS “CATA” atsāks reisu izpildi un pasažieru apkalpošanu atjaunotajā teritorijā, izmantojot jaunizveidotās iekāpšanas un izkāpšanas platformas. Galvenais, kas iedzīvotājiem jāievēro, – tagad transporta kustība Stacijas laukumā organizēta pa […]

Straupe – maza toreiz un tagad. Pamanāma un zināma

10:05
17.12.2025
134

Straupe bija mazākā pilsēta Hanzas savienībā pirms gadsimtiem un tāda ir arī mūsdienu tīklojumā “Jaunā Hanza”.  “Vēsturiskā atmiņa veido identitāti. Hanzas savienība ir saistīta ar Straupi. Kaut tas bija ļoti tālā pagātnē, pret šo laiku ir pozitīva attieksme. Straupie­šiem sava vēsture ir svarīga,” saka Lielstraupes pils pārvald­niece Rudīte Vasile un pastāsta, ka ik vasaru Pārgaujas […]

Ne tikai kārtības sargi, bet arī iedvesmas avots cits citam

00:00
17.12.2025
582

Gadskārtējā policistu apbalvošanas pasākumā, kas aizvadītajā nedēļā norisinājās Limbažos, arī šoreiz par īpašākiem darba sasniegumiem vai ievērojamu dienestā aizvadīto laiku godināta virkne Vidzemes kārtībsargu, tostarp arī 18 no Dienvidvidzemes iecirkņa, kura pārziņā ir Cēsu un Madonas novads. Atzīmējot Valsts policijas (VP) 107. gadadienu, teju 60 Vidzemes reģiona pārvaldes (VRP) likumsargu 11. decembrī bija aicināti uz […]

Tautas balss

Egle rada prieku

09:57
17.12.2025
19
Cēsniece L. raksta:

“Priecājos par Cēsu galveno egli Vienības laukumā. Tā izgreznota ļoti jaukām gaismiņām. Prieks skatīties gan autobraucējiem, gan gājējiem. Šajās tumšajās dienās, ieraugot mirdzošās spuldzītes, sejā iezogas smaids,” sacīja cēsniece L.

Klientus necenšas piesaistīt

15:11
13.12.2025
36
Lasītāja I. raksta:

“Cēsīs “Latvijas Pasta” nodaļa tagad atrodas tirdzniecības centrā “Solo”. Ieejot lielajā ēkā, grūti saprast, kur atrodas pasts. Ir gan izlikta plāksne ar norādi, bet to var arī nepamanīt. Informācijas statīvs novietots uz grīdas, savukārt košie un pamanāmie veikalu nosaukumi virs tirdzniecības telpu durvīm neapzināti liek starp tiem meklēt pasta nosaukumu. Cilvēks skatās un nesaprot, kur […]

Latvijas preces - dārgas

15:11
13.12.2025
33
Seniore M. raksta:

“Visur mudina pirkt Latvijas pārtikas preces. Bet, kad veikalā paskatās, cik tās maksā, tomēr jāizvēlas ievestie produkti. Ne­zinu, vai pie vietējās produkcijas augstajām cenām vainojami tirgotāji vai ražotāji, bet kaut kas tur nav kārtībā. Vēl arī jāsaka, ka ne vienmēr vietējā produkta garša ir labāka nekā importētajām precēm. Protams, tas ir gau­mes jautājums, bet man […]

Ko mainīs likuma maiņa

11:58
07.12.2025
50
1
Lasītāja A. raksta:

“Lasu, ka mājdzīvnieks, suns, kaķis vai cits, nedrīkstēs būt īpašums. Bet kāds tad tam būs statuss, un kuram būs jāuzņemas atbildība par dzīvnieka ēdināšanu, uzraudzību, apstākļiem, kādos tas tiek turēts? Ja tas nav mans īpašums, kādu atbildību no manis var prasīt? Šķiet, juridisko formulējumu maiņa radīs daudz neskaidrību, nesapratnes. Kas sunīti, kaķīti vai papagaili mīl, […]

Cik dārgas dāvanas nes Ziemassvētku vecītis

11:57
06.12.2025
51
1
Vecmāmiņa raksta:

“Gatavojamies Zie­mas­svētkiem. Bērni raksta vēstules vecītim, stāstot, ko vēlas saņemt dāvanās, taču viņu vēlmes kļūst aizvien lielākas. Cits prasa jaunāko aifonu, cits ceļojumu uz Amerikas Disnejlendu. Saprotu, ka laiks sarežģīts, skolā, īpaši lauku mācību iestādēs, kopā mācās turīgā zemnieka un trūcīgā rokpeļņa bērns. Viens uz svētkiem saņems slēpošanu Austrijā, otrs varbūt jaunu džemperīti. Kā sadzīvot? […]

Sludinājumi