Amatas novada z/s “Āraiši” šonedēļ sākusies kāpostu skābēšana. Kā “Druvai” atzina z/s “Āraiši” siltumnīcu vadītāja Līga Bondare, neskatoties uz sauso vasaru, kāpostu raža izdevusies laba.
“Salīdzinoši šai vasarai kāpostu raža tiešām nav slikta. Pa septembri un oktobri kāposti saņēmās un labi saauga. Bija iestādīti nepilni seši hektāri. Audzējam kāpostus tik daudz, cik ziemā varam ieskābēt. Lai pa ziemu pašiem būtu darbs,” saka L. Bondare un piebilst, ka skābēšanas darbi šonedēļ sākušies.
“Pircēji veikalos jau sāk prasīt kāpostiņus. Bet pārāk ātri skābēšanu sākt nevar, ja kāposti vēl nav atdzisuši. Tā ka ātrāk par novembri skābēt nesākam. Bez tam saēvelētiem kāpostiem ir labi divas, trīs nedēļas pastāvēt, un tikai tad sākam fasēšanas darbus. Šogad otro gadu neskābējam vairs mucās, bet konteineros. Tā ir daudz vienkāršāk,” saka z/s “Āraiši” siltumnīcu vadītāja.
L. Bondare atklāj, ka jau sen ir izveidojusies sadarbība ar “Mego” veikalu tīklu, kam piegādā savu saražoto preci. Arī vēl dažām nelielām Rīgas un Cēsu bāzēm tiek piegādāta produkcija.
“Pagājušajā gadā mums bija lieli remontdarbi, lai telpas atbilstu Eiropas prasībām un standartiem. Arī tehnika pa šiem gadiem ir mainījusies. Atceros, kā kādreiz kāpostus ēvelējām ar rokām. Darbiniecēm sāpēja rokas. Tagad viss ir mainījies. Bez tam visi darbinieki bija seminārā par higiēnas prasību ievērošanu darba vietā. Tā kā izglītojamies un ejam laikam līdzi. Konkurence? Strādājam ar saviem pastāvīgajiem klientiem un jaunus necenšamies meklēt,” saka L. Bondare.
Jautāta, kad ir aktīvākais kāpostu pirkšanas laiks, siltumnīcu vadītāja atbild, ka par kāpostu noietu nevar sūdzēties visu ziemu.
“Aktīvāk varbūt pērk decembrī uz Ziemassvētkiem. Liels pieprasījums vēl ir martā,” atzīst L. Bondare un piebilst, ka daudzi vairs neizvēlas kāpostus audzēt piemājas saimniecībā, jo ne jau kāpostu skābēšana ir grūts darbs, bet audzēšana, laistīšana un cīņa ar kukaiņiem.
Arī kāpostu skābētāja Dace Melnalksne atklāj, ka mājās kāpostus neaudzējot. Ja nepieciešamas, darbā nopērkot kādu kāpostu spainīti.
“Kāpostus skābēju te jau desmit gadus. Esmu pieradusi pie šī darba un man patīk. Mēs esam vieni no tiem, kuri kāpostiem klāt neliek nekādas piedevas. Tikai sāli, cukuru un ķimenes. Veikalos, kad paskatās, kāpostiem klāt ir vai nu citronskābe, vai kaut kādas E vielas,” saka D. Melnalksne.
Komentāri