
Ja par vitamīnu rezervēm bijis prātā padomāt rudenī, tad tagad ir īstais laiks, kad no saldētavām izņemt, skābās odziņas vai no pagrabiem uznest burkas, kurās rudens veltes labi saglabājušās, ar ūdeni aplietas. Ja tas nav izdarīts, tad droši var doties arī uz tirgu un par vitamīniem bagāto preci apjautāties tirgotājiem. Varbūt atrodas arī kāds dzērveņu litrs.
Speciālisti zina, ka dzērvenes savu vērtību saglabā vismaz četrus mēnešus pēc lasīšanas.
Palīdz pret gripu
Dzērvenes lieto saaukstēšanās slimību un gripas profilaksei, paaugstināta asinsspiediena samazināšanai, bronhīta, plaušu tuberkulozes, kā arī vielmaiņas traucējumu gadījumos.
Saaukstēšanās slimību profilaksei iesaka dzērvenes lietot kopā ar medu 1:1, var lietot dzērveņu sulu vai svaigas ogas – dzērvenes samaļ, pievieno medu un ēd pa ēdamkarotei pāris reizes dienā.
Dzērvenēm piemīt antiseptiska, urīndzenoša un dziedējoša, kā arī temperatūru pazeminoša iedarbība. Tās normalizē zarnu darbību, stimulē aizkuņģa dziedzeri un aizkavē nierakmeņu veidošanos.
Dzērvenes tiek uzskatītas par ļoti labu organisma attīrīšanas līdzekli. Ogas satur pektīnus, kas veicina holesterīna samazināšanos un toksīnu izvadīšanu no organisma.
Oga tautas receptēs
Visbiežāk dzērvenes ieteic lietot organisma spēcināšanai. * Puslitram dzērveņu liek virsū 1-2 daiviņas izspiestu ķiploku un 2-3 ēdamkarotes medus. Burciņu pārsedz, liek ledusskapī uz 2-3dienām, līdz medus un ķiploka izvilkums iztek cauri dzērvenēm. Ēd pa karotei no rītiem. * Glāzi dzērveņu sasmalcina blenderī, pievieno 200 gramus medus, ēdamkaroti valriekstu un ēdamkaroti konjaka. Ēd pa karotei no rītiem un vakarā. * Dzērveņu dzērienu gatavo no 200 gramiem ogu, pusotra litra ūdens, pievieno simt gramu cukura , mazliet kanēļa un pāris citrona šķēles. Dzērvenēm uzlej nedaudz karsta ūdens un sablenderē (dzērvenes var arī uzvārīt, uzliekot katliņam vāku, nedaudz pavāra un tad ar koka piestu izspiež sulu). Pielej atlikušo ūdeni un uzvāra. Caur sietu izkāš, pievieno pēc garšas cukuru, vaniļu un citrona šķēli. Var lietot karstu vai aukstu. * Ja gribas baudīt našķi ar dzērvenēm, tad var pagatavot rupjmaizes kārtojumu. Ņem 200 gramus sakaltušas rupjmaizes, 100 gramus dzērveņu ievārījuma, trīs ēdamkarotes cukura, apmēram 100 gramus saldā krējuma, kanēli un vaniļas cukuru. Rupjmaizi sarīvē uz rupjās rīves, liek uzkarsētā pannā bez taukvielām, pievieno daļu cukura un pāris šķipsniņu kanēļa, apgrauzdē. Saputo saldo krējumu, pievienojot atlikušo cukuru un šķipsniņu vaniļas cukura.
Atdzesētu rupjmaizi kārto traukā, virsū liek dzērveņu ievārījumu, putukrējumu un atkal rupjmaizi. Dekorē ar svaigām dzērvenēm. Sastāvdaļu daudzumu un kārtas variē atkarībā no paredzamā ēdāju skaita.
Komentāri