Pirmdiena, 15. decembris
Vārda dienas: Johanna, Hanna, Jana

Griķu lauku mazāk, raža lielāka

Sarmīte Feldmane
23:00
14.10.2019
162
Griki 2 Copy 1

Gatavie griķu riekstiņi laukus iekrāso brūnganus. Pēc salnām ir īstais laiks kulšanai. “Raža nokulta. Tagad tiek žāvēta, lobīta,” pastāsta raiskumietis Gints Raiska, kurš kā individuālais komersants “GRG FOOD” loba gan tēva saimniecībā “Munduri” izaudzētos griķus, gan sniedz pakalpojumus citiem. Gints pastāsta, ka šogad griķi auguši 40 hektāros un novāktas ap 50 tonnas graudu. “Raža lielāka nekā pērn,” viņš uzsver, atzīstot, ka tagad svarīgi izaudzēto pārdot. “Tirgus ir ļoti mainīgs. Lai gan Latvijā izaudzē mazāk, nekā patērē, kopējā tirgū arī mūs skar citur izaudzētās ražas un cenas,” pastāsta raiskumietis un uzsver, ka tirgus iespējas ir, katram tās jāmeklē.

Drabešu pagasta zemnieku saim­niecībā “Kalna Smīdes 1” griķi izauguši 42 hektāros. Saim­nieks Jānis Sietiņsons pastāsta, ka citus gadus bijis ap simts hektāru, bet to, cik daudz sēt, regulē tirgus. “Kalna Smīdēs 1” griķus audzē jau no 90.gadu sākuma. Pēdējos 20 gados tie ir viena no graudaugu un nektāraugu kultūrām, kas aug saimniecības 400 hektāros. Sākumā griķus audzēja kā nek­tāraugu bitēm, tāpat arī facēliju, balto amoliņu.

J.Sietiņsona saimniecība ir viena no pirmajām sēklaudzēšanas saimniecībām šaipusē. Tagad tā bioloģiskajām saimniecībām piedāvā griķu, rudzu, auzu, zirņu, facēlijas, amoliņa sēklu. “Saimnie­kojot bioloģiski, ir svarīgi domāt, kā ielabot augsni, pabarot augus. Griķi ir vieni no tiem, kas bagātina augsni,” skaidro saimnieks un piebilst: “Ja neizdodas izaudzēt sēklu, jo sertifikācijā kvalitātes prasības tikpat augstas kā konvencionālajā lauksaimniecībā, tad pārdodam pārtikai.”

J.Sietiņsons atzīst, ka tirgus gan Latvijā, gan visā Eiropā ir ļoti mainīgs un tas nemotivē audzēt griķus. “Šogad griķu platības ir krietni mazākas. Pēdējos gados Eiropas Savienībā arvien vairāk ienāk graudaugi no Ukrainas, Krievijas. Arī patērētāji nemaina paradumus un tāpēc, ka kāda produkta tirgū vairāk, nesāk to vairāk ēst. Konkurencē cenas samazinās. Ar to ražotājam jārēķinās, patlaban pieprasījums ir mazs,” skaidro griķu audzētājs un uzsver, ka daudziem zemniekiem vēl glabāšanā ir iepriekšējo gadu ražas krājumi. Lietuvā ir reģioni, kur daudz audzē griķus, arī Igaunijā ir audzētāji.

Jaunais zemnieks, saimniecības ražošanas vadītājs Uģis Vī­tiņš atzīst: “Kad ienācu lauksaimniecībā, nesapratu, kā var būt tā, ka izaudzē,bet nav, kur pārdot. Ir jāizsver, ko un kāpēc audzēt. Lauk­saimniecību redzu kā biznesu, kurā var pelnīt.” Jānis piebilst, ka šodien zemniekam jādomā, nevis kā izaudzēt, pārstrādāt, bet kā pārdot. Viņš arī piebilst, ka, gadiem strādājot bioloģiskajā lauksaimniecībā, zina, cik grūti izpildīt prasības, un brīžam rodas šau­bas, vai Ukrainā un Krievijā tiešām tās ievēro.

Drabešu pagasta saimniecība piedāvā Latvijā vēl maz pazīstamos zaļos griķus. Lobīšanā neizmanto tvaiku, graudi tiek lobīti mehāniski. Ir atrasts sadarbības partneris Igaunijā, kas Latvijā bioloģiski audzētos griķus izloba.

“Latvijā neizdevās atrast, jo ir tikai pāris uzņēmēju, kas nodarbojas ar bioloģiski audzētu griķu apstrādi, viņi nav ieinteresēti sadarboties. Toties griķus tīrām un kaltējam “Priekuļu rapsī”, ar ko izveidojusies laba sadarbība,” pastāsta U.Vītiņš.

Gan J.Sietiņsons, gan U.Vītiņš uzsver, ka diemžēl daudzi nezina par zaļajiem griķiem, patērētāji ir jāizglīto. “Skandināvijas valstīs ir grūti nopirkt brūnus griķus, jo lielākoties ir zaļie. Esmu pārliecināts, ka zaļie griķi – tā ir nākotne,” teic J.Sietiņsons un ar gandarījumu pastāsta, ka izstādē “Riga food” bijusi liela interese un Valmierā restorānu nedēļā var nogaršot Drabešu pagastā audzētos zaļos griķus.

“Sekojam līdzi sinoptiķu prognozēm, lai varētu kult. Trijās dienās to var izdarīt,” saka U.Vītiņš. Cik hektāros pavasarī tiks sēti griķi, zemnieki atturas prognozēt. Viss atkarīgs no tirgus.

Šopavasar griķus nesēja Liepas pagasta saimniecībā “Mētras” . “Griķus sēju ik pa pāris gadiem. Tirgus ir mainīgs. Daudz kas atkarīgs no tā, cik ieved. Jārēķinās, ka griķi ir vēlā kultūra – vēlu sēj un vēlu novāc. Tā kā šogad audzēju pupas un zirņauzas, varētu būt sarežģīti reizē novākt trīs vēlās kultūras,” pastāsta zemniece Sarmīte Orehova. Viņa atklāj, ka šoruden maz zemnieku izmanto “Mētru” kaltes pakalpojumu – griķu tīrīšanu, žāvēšanu un lobīšanu. “Simtos hektāru to vairs neaudzē. Tā bija pirms dažiem gadiem,” saka S.Orehova.

Pēc Statistikas pārvaldes datiem pērn griķu sējumi Latvijā aizņēma 27,9 tūkstošus hektāru, bet pirms gada 30,9 tūkstošus hektāru. 2017.gadā Latvijā novāca 17,1 tūkstoti tonnu griķu, pērn 25,3 tūkstošus. Arī vidējā ražība pērn bija krietni lielāka – 9,7 centneri no hektāra, bet pirms gada – 5,5.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Ar “Japānas pasakas” palīdzību veicina integrēšanu

00:00
15.12.2025
25

Koncertzālē “Cēsis” izskanējis Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra fonda (LNSO fonds) projekta koncert uzvedums “Japānas pasaka”, uz ko bija aicinātas Cēsu novada un Vidzemes skolu 3. – 12. klases, saņemot ielūgumu par piedalīšanos radošā aktivitātē. Pirms uzveduma notika sociālā darba, izglītības un kultūras profesionāļiem paredzēta ekspertu diskusija “Bērnu ar īpašām vajadzībām integrēšana sabiedrībā, izmantojot kultūras un […]

Vēsturisku ēku siltināšanas meistardarbnīca tiekas Ieriķos

00:00
14.12.2025
50

Nepieredzētu atsaucību piedzīvoja biedrības “Cēsu mantojums” sadarbībā ar Cēsu novada pašvaldību 5. un 6. decembrī rīkotā vēsturisku ēku siltināšanas meistardarbnīca, kas notika “Baložu mājā” Ieriķos jeb vēsturiskajā Ieriķu pasta ēkā. Sestdien Ieriķos sastaptie meistarklases organizatori “Dru­­­­vai” atzina, ka pieteikušies 40 dalībnieki, kas esot tiešām daudz. Meistardarbnīcas mērķis bija sniegt praktiskas zināšanas par vēsturisku ēku siltināšanu […]

Jaunās telpas Rainī apskatījuši pirmie interesenti

00:00
13.12.2025
76

Šajās dienās iespējams pieteikties biroja telpu nomas tiesību izsolei radošas un digitālas komercdarbības veikšanai Cēsīs, Raiņa kvartālā, Raiņa ielā 27. Cēsu novada pašvaldībai piederošajā ēkā, kas ieguvusi pilnīgi jaunas aprises, reizē saglabājot industriālās vides elpu, piedāvātas 11 biroja telpas ēkas pirmajā stāvā – piecas ar skatu uz iekšpagalmu un sešas ar skatu uz Raiņa ielu. […]

Katru gadu aizvien vairāk skaistu sētu

00:00
12.12.2025
151

Dzērbenes pils, tērpta greznā rotā un mirdzot Ziemassvētku ugunīs, jau attāli sveic ikvienu. Vecpiebalgas apvienības pārvaldes konkursa “Sakoptākā sēta”  dalībnieki un kaimiņi, saposušies šīgada laureātu godināšanas reizei, piepilda Tautas nama zāli. Jau astoto gadu vistumšākajā laikā, kad vakari gari un rīti vēli, cilvēki satiekas, lai atcerētos vasaru un domās jau būtu pavasarī, lai kopā priecātos par […]

Cēsīs izskan koncerts “Veltījums Djūkam Elingtonam”

00:00
11.12.2025
51
1

Djūks Elingtons noteikti ir bijis viens no galvenajiem personāžiem, kas veidojis džeza mūziku un lielās džeza mūzikas orķestrācijas. “Viņa darbības laikā arī pamazām izveidojies tāds klasiskais bigbenda sastāvs, kādu to redzam šobrīd, arī šeit uz skatuves,” sestdien, 6.decembrī, uzsākot uzstāšanos koncertzālē “Cēsis”, atzina Latvijas Radio bigbenda vadītājs Kārlis Vanags. Koncertā sestdien izskanēja Latvijas Radio bigbenda […]

Piparkūkas, vaska sveces, egļu smarža un dziesmas

00:00
10.12.2025
147

Skan Ziemassvētku dziesmas, muzicē Aivars Lapšāns. Tā ir sestdiena, kad Cēsu tirgus rosība dzirdama tālu, jo daudzi laiku velta, lai iepirktos. Jau rīta agrumā cēsnieki un iebraucēji no pagastiem ir klāt īpašajā Zie­massvētku tirdziņā. Tirdzi­nie­ki stendos radījuši gaidāmo svētku noskaņu, piedāvā gan saldus, gan ceptus, žāvētus, skābētus un marinētus kārumus, gan kaut ko jauku daiļumam […]

Tautas balss

Klientus necenšas piesaistīt

15:11
13.12.2025
24
Lasītāja I. raksta:

“Cēsīs “Latvijas Pasta” nodaļa tagad atrodas tirdzniecības centrā “Solo”. Ieejot lielajā ēkā, grūti saprast, kur atrodas pasts. Ir gan izlikta plāksne ar norādi, bet to var arī nepamanīt. Informācijas statīvs novietots uz grīdas, savukārt košie un pamanāmie veikalu nosaukumi virs tirdzniecības telpu durvīm neapzināti liek starp tiem meklēt pasta nosaukumu. Cilvēks skatās un nesaprot, kur […]

Latvijas preces - dārgas

15:11
13.12.2025
21
Seniore M. raksta:

“Visur mudina pirkt Latvijas pārtikas preces. Bet, kad veikalā paskatās, cik tās maksā, tomēr jāizvēlas ievestie produkti. Ne­zinu, vai pie vietējās produkcijas augstajām cenām vainojami tirgotāji vai ražotāji, bet kaut kas tur nav kārtībā. Vēl arī jāsaka, ka ne vienmēr vietējā produkta garša ir labāka nekā importētajām precēm. Protams, tas ir gau­mes jautājums, bet man […]

Ko mainīs likuma maiņa

11:58
07.12.2025
36
1
Lasītāja A. raksta:

“Lasu, ka mājdzīvnieks, suns, kaķis vai cits, nedrīkstēs būt īpašums. Bet kāds tad tam būs statuss, un kuram būs jāuzņemas atbildība par dzīvnieka ēdināšanu, uzraudzību, apstākļiem, kādos tas tiek turēts? Ja tas nav mans īpašums, kādu atbildību no manis var prasīt? Šķiet, juridisko formulējumu maiņa radīs daudz neskaidrību, nesapratnes. Kas sunīti, kaķīti vai papagaili mīl, […]

Cik dārgas dāvanas nes Ziemassvētku vecītis

11:57
06.12.2025
40
1
Vecmāmiņa raksta:

“Gatavojamies Zie­mas­svētkiem. Bērni raksta vēstules vecītim, stāstot, ko vēlas saņemt dāvanās, taču viņu vēlmes kļūst aizvien lielākas. Cits prasa jaunāko aifonu, cits ceļojumu uz Amerikas Disnejlendu. Saprotu, ka laiks sarežģīts, skolā, īpaši lauku mācību iestādēs, kopā mācās turīgā zemnieka un trūcīgā rokpeļņa bērns. Viens uz svētkiem saņems slēpošanu Austrijā, otrs varbūt jaunu džemperīti. Kā sadzīvot? […]

Veidenbauma prēmijas tradīcija izgaist

09:49
01.12.2025
38
G.Z. raksta:

“Uz Cēsīm nebraucu, uzskatu, ka Liepā dibinātās prēmijas tradīcija ir mirusi, to apliecina arī tas, ka prēmiju saņēmušie vairs uz pasākumu neierodas (tā bija arī iepriekšējo reizi). Iespējams, mūsdienu organizatori neprot pildīt savu misiju. Protams, laiki mainās, varbūt arī tradīcijām jāmainās, bet ir jāpaskaidro un jāpastāsta tautai, ka tiek radīts kas jauns,” atsaucoties uz “Druvas” […]

Sludinājumi