“”Cēsu alus” ir pozitīvi ambiciozs uzņēmums, mērķtiecīgs, optimistisks. Mums ir tradīcijas, vēsture, zināšanas, kas ir mūsu bagātība. Mēs ejam līdzi laikam. Vecā alus darītava bija zinošs, pieredzes bagāts sirmgalvis. Pirms desmit gadiem piedzima mazdēls,” saka a/s “Cēsu alus” valdes priekšsēdētāja Eva Sietiņsone.
Kompānija pēdējos gados ļoti strauji augusi. Arī aizvadītais gads ielicis pamatus turpmākajam. Par nepilniem 30 procentiem palielināti pārdošanas apjomi. Ražošanas uzņēmumam tas ir daudz. “Esam bijuši veiksmīgi visās dzērienu kategorijās, ko patērētājiem piedāvājam,” ar gandarījumu atzīst valdes priekšsēdētāja. Tas panākts, bagātinot produkcijas klāstu, piedāvājot patērētājiem interesantus iepakojumus. Pērn “Cēsu alus” palielinājis savu ietekmi tirgū. Šobrīd tie ir 25 procenti. “Katra ceturtā izdzertā alus pudele ir no “Cēsu alus”. Cēsīs un Vidzemē esam līderi. Ja Latvijā esam otrais iecienītākais zīmols, Cēsīs un Vidzemē populārākais,” saka Eva Sietiņsone un piebilst, ja pirms desmit gadiem “Cēsu alu” ļoti labi zināja Cēsīs, tad tagad visā Latvijā.
Kompānija ik sezonu patērētājiem piedāvā ko jaunu. Viens no pēdējiem jaunumiem ir “Dry” alus. Pilnīgi atšķirīgā iepakojumā no ierastā. Vienu pudeli var atvērt ar otru, jo apakšā ir attaisāmais. Tas ērti un mūsdienīgi.
Ziemā, kad iecienītāks ir tumšais alus, patērētājiem tiek piedāvāts “Cēsu balsam porter”. “Alus baudītāji ievēro jaunumus un atzinīgi tos novērtē, ” pārliecināta Eva Sietiņsone un atklāj, ka pērn uzņēmumā īstenots nozīmīgs projekts – skārdeņu iepakojuma izmaiņas. Trīs jaunie mākslinieki izveidoja skārdeņu dizainu. Uzzīmēja, kā viņi jūt garšu. Krāsainais, interesantais iepakojuma risinājums pieprasījumu pēc alus skārdenēs dubultoja.
Pēdējos divos gados daudzi iecienījuši “Cēsu alus” ražoto bagātināto ūdeni “Aqua Plus” ar L karnitīnu un aktīviem cilvēkiem “Aqua Plus Sport” ar vitamīniem. Pasaulē šādi ūdeņi ir iecienīti, īpaši sieviešu vidū, jo L karnitīns veicina svara samazināšanos, kā arī uzlabo vielmaiņu un aktivizē tauku pārstrādi enerģijā. Šie ir tikai pēdējie jaunumi, ko kompānija piedāvājusi patērētājiem. Pavisam drīz būs atkal. “Arī šogad plānojam palielināt pārdošanas apjomus un kļūt par vēl lielāku spēlētāju tirgū,” uzsver valdes priekšsēdētāja. Šogad ražotnē tiks uzstādīta skārdeņu līnija, Latvijā būsim pirmie starp alus darītājiem, kas veiks tik nozīmīgus ieguldījumus skārdeņu iepakojumā. Šis iepakojums pēdējos gados kļuvis ļoti iecienīts. Arī tāpēc, ka “Cēsu alus” skārdeni piedāvā higiēniski noslēgtu ar foliju. ” Kopumā ražošanas attīstībā šogad ieguldīsim septiņus miljonus latu, lielāko daļu investēsim skārdeņu līnijā. Visticamāk, tās būs lielākās investīcijas pārtikas rūpniecībā Latvijā,” domās dalās Eva Sietiņsone. Līdztekus tiks paplašināta noliktava, pilnveidota loģistikas centra darbība, paplašinātas priekšattīrīšanas iekārtas. Arī šie darbi prasīs lielas investīcijas.
Pērn “Cēsu alus” teritorijā notika avārija. “Kā cilvēkiem savs liktenis, arī labu uzņēmumu var piemeklēt nelaime. Mēs no kļūdām mācāmies. Šis gads paies zem darba aizsardzības zīmoga. Dziļi izanalizējām, kādēļ tas varēja notikt, kuras ir tās jomas, kuras jāuzlabo. Jāpilnveido sadarbība pašiem, ar atbildīgajiem dienestiem, lai problēmas, ja tās rastos, ātrāk varētu risināt. Šogad daudz investēsim darba aizsardzībā, lai uzņēmums būtu drošāks darbiniekiem un apkārtējiem, pilnveidosim brīdinājuma sistēmu,” stāsta valdes priekšsēdētāja. Kopā ar VUGD paredzētas ugunsdzēsības mācības. Tiks izspēlēta kāda avārijas situācija, lai katrs saprastu, kā reaģēt, ko darīt, lai reāli izjustu, kā varētu būt. “Neviens nav pasargāts no negadījumiem. Katram darbiniekam jāprot kritiskā situācijā rīkoties. To mācīsimies,” saka Eva Sietiņsone.
Līdz ar skārdeņu līnijas uzstādīšanu būs vēl 20 darba vietas. Patlaban uzņēmumā strādā 220 cilvēki, pamatā cēsnieki. Arī birojā Rīgā liela daļa darbinieku ir cēsnieki. “Cēsniekiem ir lepnums strādāt “Cēsu alū” – kompānijā, ko pazīst Latvijā,” ar gandarījumu saka valdes priekšsēdētāja. Strādājot tik strauji augošā uzņēmumā, zināšanas visu laiku jāpapildina,
un tā ir iespēja pilnveidoties. Lielākā daļa vadošo darbinieku karjeru veidojuši uzņēmumā. Kompānijā ir demokrātiska lēmumu pieņemšana, katrs vadītājs domā, kā izdarīt labāk. Tā rodas jaunas idejas, tās var pilnveidot un attīstīt. “Darbinieki attīsta uzņēmumu, bet uzņēmums dod iespēju veidot karjeru. Tās ir iespējas, ko piedāvā liela kompānija. Bezdarbību nepiedāvājam! Jābūt degsmei par savu darbu, ja ir vēlme ko sasniegt, tas izdodas. Ja nav vēlēšanās, tad arī neko nesasniegsi,” stāsta Eva Sietiņsone un piebilst, ka kompānija atbalsta tos, kuri mācās, kā arī rod iespēju speciālistiem pilnveidot zināšanas. Pērn galvenais aldaris mācījās Vācijā vienā no pazīstamākajām aldaru skolām.
Par strādājošo trūkumu “Cēsu alus” vadība īpaši nesūrojas. Uzņēmumā ar labu vārdu ir prestiži strādāt. Ir specifiski amati, kuriem ilgāk jāpameklē atbilstošs darbinieks. Alus darītāji jau gatavojas vasaras sezonai, pieņem strādājošos. Patlaban Latvijā darba devēji meklē lojālus, mērķtiecīgus darbiniekus. Ieguvējs ir tas, kurš velta uzmanību darbinieku motivācijai, nodrošina sociālās garantijas, gādā, lai būtu labi darba apstākļi, atpūtas telpas. Pērn pēc vērtējuma “Cēsu alus” atzīts par uzņēmumu ar augstāko reputāciju Vidzemē, bet Latvijā ierindots 23. vietā. Brīvo arodbiedrību savienība kompāniju apbalvojusi kā labāko sociālo partneri dialoga veidošanā ar strādājošajiem.
“”Cēsu alus” ir ne tikai darba vieta, tā ir liela ģimene,” uzsver valdes priekšsēdētāja.
Jau piecus gadus darbinieki kopā ar ģimenēm sanāk lielajos pasākumos – vasarā sporta dienā kādā skaistā vietā, bet janvārī satiekas ballē. Arī nodaļas rīko savus pasākumus – spēlē boulingu, brauc uz teātri, kas kuram šķiet interesantāk.
“Cēsis ir mūsu pilsēta,” vairākkārt sarunā uzsver valdes priekšsēdētāja. Kompānijas atbalsts dažādiem pasākumiem, projektiem, pilsētas labiekārtošanā jau kļuvis par tradīciju. Arī turpmāk ne reiz vien labvēļu vidū dzirdēsim “Cēsu alus” vārdu. To Latvijā skandē arī volejbola komanda. Šogad izveidota arī darbinieku komanda, kura piedalās amatieru sacensībās. Kāds cēsnieks par darbu pilsētas labā vasarā atkal saņems “Cēsu alus” iedibināto balvu “Cēsnieks”.
“Kas devis vislielāko gandarījumu?” pajautāju valdes priekšsēdētājai Evai Sietiņsonei. “Cilvēki un labs vārds par kompāniju,” atbilde bija īsa un konkrēta.
Komentāri