Trešdiena, 3. jūlijs
Vārda dienas: Benita, Everita, Verita, Emerita

Kilograms Našķoties Zane

Druva
11:12
14.01.2020
39
Naskoties 1 1200x675 2

Cēsnieci Zani Grēviņu (Ozoliņu) jeb kā Našķoties Zane pazīst ikviens gardēdis un pavārmākslas entuziasts. Jauniete ir grāmatas “Našķoties” autore, tas ir viens no visvairāk pirktajiem izdevumiem grāmatnīcās.

Tajā apkopotas teju vai simts vienkārši pagatavojamu ēdienu receptes, kas papildinātas ar kārdinošiem foto kadriem. Zane par sevi feisbukā raksta: “Dienās es strādāju, naktīs es guļu, un kaut kur tam visam pa vidu es gatavoju ēst un par to uzrakstu.”

Zane ir cēsniece, bet pirms astoņiem gadiem devusies studēt uz Rīgu un tur arī palikusi uz dzīvi. Tomēr saikne ar Cēsīm nav zudusi, viņa bieži apciemo savu ģimeni. Jauniete absolvējusi Rīgas Stradiņa universitāti, mācījusies multimediju komunikāciju.

Par to, kā tapa pavārgrāmata, Zane laikraksta “Druva” lasītājiem atklāj: “Ar ēst gatavošanu aizraujos, kopš sevi atceros, pirms gadiem četriem receptes sāku publicēt internetā, lai katram draugam, kurš lūdz dalīties ar kādu recepti, nebūtu jāatbild atsevišķi. Pēc laika pamanīju, ka draugu pulks, kuri skatās manas receptes internetā, patiesībā ir mērāms tūkstošos. Vietne bija kļuvusi par vienu no populārākajiem blogiem Latvijā, to lasa un ēdiena receptes izmēģina ne tikai Cēsīs, Rīgā, Durbē un Aizkrauklē, bet arī Dubajā, Londonā un Parīzē. Tas viss iedvesmoja turpināt. Pēc kāda laika sāku darboties žurnālā “Pie Galda”, un jau pēc nepilna gada ar redakciju vienojāmies, ka bloga digitālo saturu varam kopīgiem spēkiem ietilpināt arī grāmatas formātā.”

Zane par publicēto recepšu izvēli stāsta: “Vispirms grāmatā vēlējos satilpināt kaudzi recepšu, lai tā noderētu gan saldumu mīļiem, gan arī tiem, kuriem vislabāk pie sirds iet speķa pīrādziņš un desmaize.” Vienas nodaļas nosaukums ir “Našķoties superzvaigznes”, kurā apvienota neliela daļa blogā publicēto un lasītāju iecienītāko ēdienu recepšu. Pārējās nodaļās ir iepriekš nepublicētas Zanes ģimenē ļoti iemīļotu ēdienu receptes. Jauniete atzīst: “Kaut grāmatas tapšanas laikā lapaspušu skaits strauji palielinājās, daudzas blogā lasāmās receptes “palika aiz borta”. Par to nebēdājos, esmu dzirdējusi, ka tās izdrukātas vai ar roku pārrakstītas glabājas starp “Našķoties” lappusēm.”

Grāmatas veidošana ir bijusi interesenta un laikietilpīga: “Man visgrūtāk bija noticēt, ka tas notiek pa īstam un kopā ar burvīgo atbalsta un darba komandu patiešām tapinām grāmatu. Darbs bija draudzīgām emocijām piepildīts. Neļāvu sev rakstīt brīžos, kad nebija iedvesmas, jo zinu, ka tad nekas labs nesanāk, to ievēroju vēl joprojām. Lietas var darīt labi tikai tad, kad to patiešām ļoti gribas, nevis tad, kad spiež termiņi un liela pienākuma apziņa, tāpēc centos, lai viss notiek vieglā ritmā un atmosfērā.”

Turot rokās pirmo izdevumu, bijusi pat tāda kā neticība, ka tā tiešām ir īstenība. “Kad grāmatas tapšanas komandas dalībniece Māra teica, ka atvesti pirmie sai­ņi, lēcu uz divriteņa un braucu uz izdevniecību. Trīcošām rokām attaisīju paciņu, paņēmu vienu grāmatu, tā sver tieši kilogramu, un raudāju. Šis īpašais eksemplārs nonāca pie manas mammas, zinu, ka līdzīgas sajūtas pārņēma arī daudzus līdzjutējus no ģimenes un draugu pulka, tāpēc droši varu teikt, ka mana pirmā grāmata ir no visām pusēm apslacīta ar prieka asarām un ar patiesu tā brīža saviļņojumu,” emocijas atklāj Zane.

Par to, kā rodas iedvesma receptēm, jauniete stāsta: “Visla­bākās idejas rodas, braucot ar riteni, dodoties cauri tirgum vai atverot ledusskapi un ieraugot to, kas tajā draud sabojāties vai vienkārši izskatās tāds, ka kaut ko no tā varētu pagatavot. Pēcāk domas raisās pašas.

Ļoti liela nozīme manā garšas izjūtā ir tam, ar ko kopā ēdiens tiek notiesāts vai kur es atrodos. Īpaši garšīgi man šķiet tomāti karstā vasaras dienā siltumnīcā, kad tie tikko noplūkti un vēl pavisam silti. Vislabāk pankūkas garšo pie mammas, bet frī kartupeļi ir vislabākie, ja tie pagatavoti kraukšķīgi, pasniegti konusveida tūtiņās un tiek apēsti, ejot pa ielu un runājot ar draugiem. Protams, svarīga ir arī kvalitāte un pagatavošanas maniere. Taču domāju, ka ne vienmēr restorānā ar visbaltāko galdautu un psrofesionālākajiem viesmīļiem ēdiens liksies visgaršīgākais, ja nebūs pievienota šķipsniņa sajūtu,” dalās ēdienu blogere. Pavārgrāmatas autori bieži aicina uz tikšanos ar lasītājiem, viņa bija arī dzimtajās Cēsīs. Pasā­kums Cēsu Centrālajā bibliotēkā izvērties aizkustinošs. “Vēlos pateikties visiem, kuri atnāca uz tikšanos, bet īpaši pasveicināt viešņu, kuru neizdevās atpazīt un kārtīgi pateikties. Tā bija ļoti jauka dāma, viņa man uzdāvāja godam kalpojušu, 1938. gadā izdotu pavārgrāmatu “Jaunā virtuve”. Pal­dies, paldies, paldies! Grāmata ir goda vietā mūsu mājas virtuvē,” saka Našķoties Zane.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Saistītie raksti

…no Amatas uz Tūju un tālāk – prom vasarā!

05:17
03.07.2024
8

Skanīgs, sportisks un zaļš šogad izvērtās mācību gada noslēgums Amatas pamatskolā. “Baudījām programmas “Latvijas skolas soma” kultūr­izglītojošās pr­og­ram­mas “Leģendas mūzikā” un “Instrumentu karnevāls”. Skolas direktoram Valdim Nītiņam izdevās ambiciozais, skolēnus tik ļoti intriģējošais divu dienu Vidzemes jūrmalas piedzīvojums: pārgājiens ar nakšņošanu teltīs, pašu gatavotām vakariņām un brokastīm,” tā par atraktīvo skolas mācību gada noslēgumu pastāsta […]

Sapnis par savu mini zoo

10:10
25.06.2024
270
1

Sandijs Polis teic – nav labākas, skaistākas un mierpilnākas vietas uz pasaules par Ieriķiem. Jaunietis ir īsts ieriķietis, te arī šogad absolvē Amatas pamatskolu. “Visa mana dzīve ritējusi pa un ap Ieriķiem. Te noteikti ir vieta, kur rast īstu mieru un ļaut vaļu emocijām. Ieriķos var iziet ārā kopā ar draugiem, bieži apmeklējam sporta laukumu […]

Jauniešiem svarīga iekļaujoša sabiedrība

06:16
19.06.2024
67

Kā jauniešus ar ierobežotām iespējām iekļaut jaunatnes darbā un sabiedrībā kopumā un kādas metodes, strādājot ar šo iedzīvotāju grupu, būtu labākās, tāda bija galvenā tēma Vidzemes nevalstisko organizāciju forumā. Pasākums Liepas jauniešu centrā “Apelsīns” pulcēja 40 pārstāvjus no Cēsu, Valmieras, Lim­bažu, Smiltenes novada un Rīgas organizācijām. Tēma ir plaša, jaunieši ar ierobežotām iespējām nav tikai […]

Švīkas sirds rotaļpagalmā

00:00
18.06.2024
52

Bērni apgūst dažādas vizuālās mākslas tehnikas, bet galvenais ir katra īpašās izpausmes Ar izstādes “Švīkas sirds rotaļpagalmā” atklāšanu CATA kultūras namā vēl vienu māksliniecisko gadu noslēdz Daigas Jirgensones vadītā mākslas darb­nīca “9 kaķi”. Izstādes atklāšana ir kā svētki pēc padarītā darba, kur bērniem ir iespēja pabūt ar saviem vecākiem un vecvecākiem, kā arī gandarījums redzēt […]

Novada skolēni sadejo Cēsīs. Lietus svētkiem netraucē

14:34
05.06.2024
104

Ap tūkstotim mazu un lielu dejotāju no visa plašā novada 1. jūnijā Cēsu Pils parka estrādē izdejoja Cēsu novada Skolu jaunatnes deju svētkus “Viņi to pa īstam prot”. Svētki notika pēc astoņu gadu pārtraukuma, pulcējot dalībniekus no pašvaldības iestāžu kolektīviem – skolām, kultūras namiem un centriem – Cēsīm, Priekuļiem, Liepas, Straupes, Zaubes, Nī­taures, Drabešiem, Jaunpiebalgas […]

Drosmīgi piedalās runas konkursā “Pūcīte”

06:08
03.06.2024
133

Uzdrošinoties, pilnveidojot publiskās uzstāšanās prasmes, runājot mikrofonā, parādot sevi plašākai auditorijai, pārliecinoties par savām spējām, kā arī sniedzot prieku paši sevi un skatītājiem, 27 pirmsskolas vecuma bērni no visa plašā Cēsu novada piedalījās izteiksmīgās runas konkursā “Pūcīte” Līgatnē, radošajā kvartālā “Zeit”. Konkursa dalībnieki pirms tam jau bija izturējuši atlasi savā pirmsskolas izglītības iestādē. Dalībniekus sagaidīja […]

Tautas balss

Pļauj, ka putekļi pa gaisu

10:12
02.07.2024
19
Priekulietis A. raksta:

“Priekuļu centrā pagājušajā nedēļā pašvaldība pļāva zāli, putekļi vien gāja pa gaisu. Zā­līte tik īsa un nīkulīga, ka tur nav, ko pļaut. Bet laikam jau noteiktie kvadrātmetri jāno­pļauj, citādi nesaņems naudu. Manuprāt, pļaušanu nevajadzētu organizēt pēc grafika, bet gan tad, kad tas nepieciešams,” pārdomās dalījās priekulietis A.

Zāļu ražotāji negodprātīgi

12:29
28.06.2024
18
Lasītāja raksta:

“Re nu! Eiropā ražotāji zāļu cenas valstīm nosaka slepeni, mazākās un nabadzīgākās valstis maksā vairāk. Tāpēc jau arī mums ir tik dārgi medikamenti un jauno zāļu maz. Te būtu gudri, ja, piemēram, Baltijas valstis vienotos un iepirktu vajadzīgo kopā. Bet varbūt jautājums jārisina Eiropas Savienības līmenī?” sprieda lasītāja.

Autobusu pieturā lietū un vējā

12:29
28.06.2024
59
Vilma raksta:

“Ikdienā diezgan bieži nākas ar autobusu braukt no Valmieras un Cēsu autoostas. Autobusa gaidīšanu abās pilsētās nevar salīdzināt. Valmierā nojume pasargā pasažierus no lietus un saules, Cēsīs pa bedrainu laukumu no stacijas ēkas var aizklunkurēt līdz pieturai, sēdēt uz soliņa, lai kādi laikapstākļi, un skatīties uz apdrupušo mūra sienu,” pārdomās dalījās Vilma un piebilda, ka […]

Pasaki, kas ir tavs draugs…

10:01
25.06.2024
26
Politikas vērotājs raksta:

“Kā gan Krievijas sabiedrība var nejusties pazemota, ja viņu valsts līderim jāslēdz vienošanās ar visu citu pasaules valstu ignorēto un nosodīto Ziemeļkoreju? Tas taču ir kauns, ka par sabiedroto jāizvēlas kas tāds!” pauda politikas vērotājs.

Vai tiešām ietaupīja

10:01
25.06.2024
22
Zaubēniete raksta:

“Zaubē vairs nav pagasta pārvaldes. Nezinu, cik daudz paš­valdība ietaupīja, bet cilvēkiem gan tagad grūtāk. Nav speciālista, kas var pastāstīt par visiem jautājumiem pagastā, par katru jāiet pie cita darbinieka. Kad bija pārvalde, bija tā kā drošāk, zināji, ka ir, uz kuru paļauties, arī kam prasīt atbildību,” pastāstīja zaubēniete.

Sludinājumi