Trešdiena, 17. decembris
Vārda dienas: Hilda, Teiksma

Kilograms Našķoties Zane

Druva
11:12
14.01.2020
154
Naskoties 1 1200x675 2

Cēsnieci Zani Grēviņu (Ozoliņu) jeb kā Našķoties Zane pazīst ikviens gardēdis un pavārmākslas entuziasts. Jauniete ir grāmatas “Našķoties” autore, tas ir viens no visvairāk pirktajiem izdevumiem grāmatnīcās.

Tajā apkopotas teju vai simts vienkārši pagatavojamu ēdienu receptes, kas papildinātas ar kārdinošiem foto kadriem. Zane par sevi feisbukā raksta: “Dienās es strādāju, naktīs es guļu, un kaut kur tam visam pa vidu es gatavoju ēst un par to uzrakstu.”

Zane ir cēsniece, bet pirms astoņiem gadiem devusies studēt uz Rīgu un tur arī palikusi uz dzīvi. Tomēr saikne ar Cēsīm nav zudusi, viņa bieži apciemo savu ģimeni. Jauniete absolvējusi Rīgas Stradiņa universitāti, mācījusies multimediju komunikāciju.

Par to, kā tapa pavārgrāmata, Zane laikraksta “Druva” lasītājiem atklāj: “Ar ēst gatavošanu aizraujos, kopš sevi atceros, pirms gadiem četriem receptes sāku publicēt internetā, lai katram draugam, kurš lūdz dalīties ar kādu recepti, nebūtu jāatbild atsevišķi. Pēc laika pamanīju, ka draugu pulks, kuri skatās manas receptes internetā, patiesībā ir mērāms tūkstošos. Vietne bija kļuvusi par vienu no populārākajiem blogiem Latvijā, to lasa un ēdiena receptes izmēģina ne tikai Cēsīs, Rīgā, Durbē un Aizkrauklē, bet arī Dubajā, Londonā un Parīzē. Tas viss iedvesmoja turpināt. Pēc kāda laika sāku darboties žurnālā “Pie Galda”, un jau pēc nepilna gada ar redakciju vienojāmies, ka bloga digitālo saturu varam kopīgiem spēkiem ietilpināt arī grāmatas formātā.”

Zane par publicēto recepšu izvēli stāsta: “Vispirms grāmatā vēlējos satilpināt kaudzi recepšu, lai tā noderētu gan saldumu mīļiem, gan arī tiem, kuriem vislabāk pie sirds iet speķa pīrādziņš un desmaize.” Vienas nodaļas nosaukums ir “Našķoties superzvaigznes”, kurā apvienota neliela daļa blogā publicēto un lasītāju iecienītāko ēdienu recepšu. Pārējās nodaļās ir iepriekš nepublicētas Zanes ģimenē ļoti iemīļotu ēdienu receptes. Jauniete atzīst: “Kaut grāmatas tapšanas laikā lapaspušu skaits strauji palielinājās, daudzas blogā lasāmās receptes “palika aiz borta”. Par to nebēdājos, esmu dzirdējusi, ka tās izdrukātas vai ar roku pārrakstītas glabājas starp “Našķoties” lappusēm.”

Grāmatas veidošana ir bijusi interesenta un laikietilpīga: “Man visgrūtāk bija noticēt, ka tas notiek pa īstam un kopā ar burvīgo atbalsta un darba komandu patiešām tapinām grāmatu. Darbs bija draudzīgām emocijām piepildīts. Neļāvu sev rakstīt brīžos, kad nebija iedvesmas, jo zinu, ka tad nekas labs nesanāk, to ievēroju vēl joprojām. Lietas var darīt labi tikai tad, kad to patiešām ļoti gribas, nevis tad, kad spiež termiņi un liela pienākuma apziņa, tāpēc centos, lai viss notiek vieglā ritmā un atmosfērā.”

Turot rokās pirmo izdevumu, bijusi pat tāda kā neticība, ka tā tiešām ir īstenība. “Kad grāmatas tapšanas komandas dalībniece Māra teica, ka atvesti pirmie sai­ņi, lēcu uz divriteņa un braucu uz izdevniecību. Trīcošām rokām attaisīju paciņu, paņēmu vienu grāmatu, tā sver tieši kilogramu, un raudāju. Šis īpašais eksemplārs nonāca pie manas mammas, zinu, ka līdzīgas sajūtas pārņēma arī daudzus līdzjutējus no ģimenes un draugu pulka, tāpēc droši varu teikt, ka mana pirmā grāmata ir no visām pusēm apslacīta ar prieka asarām un ar patiesu tā brīža saviļņojumu,” emocijas atklāj Zane.

Par to, kā rodas iedvesma receptēm, jauniete stāsta: “Visla­bākās idejas rodas, braucot ar riteni, dodoties cauri tirgum vai atverot ledusskapi un ieraugot to, kas tajā draud sabojāties vai vienkārši izskatās tāds, ka kaut ko no tā varētu pagatavot. Pēcāk domas raisās pašas.

Ļoti liela nozīme manā garšas izjūtā ir tam, ar ko kopā ēdiens tiek notiesāts vai kur es atrodos. Īpaši garšīgi man šķiet tomāti karstā vasaras dienā siltumnīcā, kad tie tikko noplūkti un vēl pavisam silti. Vislabāk pankūkas garšo pie mammas, bet frī kartupeļi ir vislabākie, ja tie pagatavoti kraukšķīgi, pasniegti konusveida tūtiņās un tiek apēsti, ejot pa ielu un runājot ar draugiem. Protams, svarīga ir arī kvalitāte un pagatavošanas maniere. Taču domāju, ka ne vienmēr restorānā ar visbaltāko galdautu un psrofesionālākajiem viesmīļiem ēdiens liksies visgaršīgākais, ja nebūs pievienota šķipsniņa sajūtu,” dalās ēdienu blogere. Pavārgrāmatas autori bieži aicina uz tikšanos ar lasītājiem, viņa bija arī dzimtajās Cēsīs. Pasā­kums Cēsu Centrālajā bibliotēkā izvērties aizkustinošs. “Vēlos pateikties visiem, kuri atnāca uz tikšanos, bet īpaši pasveicināt viešņu, kuru neizdevās atpazīt un kārtīgi pateikties. Tā bija ļoti jauka dāma, viņa man uzdāvāja godam kalpojušu, 1938. gadā izdotu pavārgrāmatu “Jaunā virtuve”. Pal­dies, paldies, paldies! Grāmata ir goda vietā mūsu mājas virtuvē,” saka Našķoties Zane.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Uz “Mākslas šķūni” pēc dāvanām

06:28
17.12.2025
10

Šķūnis Pētera Rozenberga Cēsu pilsētas Mākslas skolas    pagalmā nedēļas nogalē bija izgaismots, skanēja mūzika un piesaistīja ikviena garāmgājēja uzmanību. “Mums ir šķūnis, kuru var pārvērst par “Mākslas šķūni”,” saka pedagoģe, Ziemassvētku tirdziņa projekta vadītāja Ilma Strazdiņa. Te skolas audzēkņi agrāko gadu tieši tirdziņam    radītie darbi salikti kā izstādē, izgaismoti. Gleznas, zīmējumi, grafikas, keramika, […]

Jauniešu mājas popularizēšanai rada video

05:16
11.12.2025
92

Cēsīs daudzus gadus darbojas Jauniešu māja, kur jaunajiem cilvēkiem ir iespēja kopā saturīgi pavadīt brīvo laiku, kā arī izaicināt sevi, organizējot dažādus jauniešiem interesantus pasākumus. Jauniešu mājā darbojas arī 12. klases skolniece Annija Līce. Viņa bija aizdomājusies, kāpēc šo vietu neapmeklē vairāk jauniešu, kas tam varētu būt par iemeslu. Un, tā kā viņas vien­audžiem ikdienas […]

Pirmais Vidzemes reģiona konkurss pūšaminstrumentu spēlē

05:11
10.12.2025
127

Alfrēda Kalniņa Cēsu Mūzikas vidusskolā (AKCMV) norisinājās pirmais Vidzemes reģiona mūzikas skolu audzēkņu konkurss pūšaminstrumentu spēlē “Wenden Wind”. Tajā piedalījās 43 dalībnieki no Vidzemes, tajā skaitā pieci no AKCMV un četri no Jaunpiebal­gas Mūzikas un mākslas skolas. Konkursa nosaukumā simboliski apvienots senais Cēsu pilsētas vārds “Wenden” un pū­šaminstrumentu starptautiskā skanējuma vārds “Wind”, akcentējot gan vietējo […]

Izmest ēdienu, kaitēt videi un radīt zaudējumus sev

05:55
04.12.2025
54

Todien Priekuļu pamatskolā valdīja liela rosība – notika diskusijas, sarunas, meistarklases – , un  viss tikai par pārtiku. Gan to, ko ēdam un neapēdam, bet izmetam atkritumos, gan kā to izmantot ilgāk. Priekuļu pamatskolai ir ekoskolas statuss. Audzēkņi arī ikdienā izzina un cenšas ievērot videi draudzīgas dzīves pamatus. “Skolā ir nopietna pieeja videi un ilgtspējīgiem […]

"Draudzīgie" – skola, kur mācās skolēni un skolotāji

05:51
02.12.2025
193

“Druva” ar Draudzīgā Aicinājuma Cēsu Valsts ģimnāzijas (DACVĢ) direktoru Oskaru Kaulēnu un direktora vietnieci izglītības jomā Līgu Piksi-Zvirbuli tiekas, lai runātu par skolas 35. jubileju, bet tieši šajās dienās skolas vadība saņēmusi vairākus apbalvojumus par veiksmīgu darbu. Skolas direktoram piešķirta Cēsu novada pašvaldības “Gada balva izglītībā” kategorijā “Vadītājs-līderis”, bet pēc sarunas uzzinām, ka L. Pikse-Zvirbule […]

Plāceņi un ievārījums no miziņām

05:04
30.10.2025
140

Vidzemes Tehnoloģiju un dizaina tehnikuma (VTDT) audzēkņi līdzdarbojas Cēsu novada pašvaldības iniciatīvai “Dalies ar pārtiku Cēsu novadā”. Lai Cēsu novadniekos iedzīvinātu apzinātu un arī apzinīgāku attieksmi pret pārtikas atkritumiem, nupat tautā laisto tālruņu lietotni “Whatsapp” un sociālā medija “Facebook” kontu produktu bezmaksas apmaiņai iecerēts papildināt arī ar studentu pārbaudītām ēdienu receptēm, kur sastāvdaļās ir visiem […]

Tautas balss

Klientus necenšas piesaistīt

15:11
13.12.2025
31
Lasītāja I. raksta:

“Cēsīs “Latvijas Pasta” nodaļa tagad atrodas tirdzniecības centrā “Solo”. Ieejot lielajā ēkā, grūti saprast, kur atrodas pasts. Ir gan izlikta plāksne ar norādi, bet to var arī nepamanīt. Informācijas statīvs novietots uz grīdas, savukārt košie un pamanāmie veikalu nosaukumi virs tirdzniecības telpu durvīm neapzināti liek starp tiem meklēt pasta nosaukumu. Cilvēks skatās un nesaprot, kur […]

Latvijas preces - dārgas

15:11
13.12.2025
29
Seniore M. raksta:

“Visur mudina pirkt Latvijas pārtikas preces. Bet, kad veikalā paskatās, cik tās maksā, tomēr jāizvēlas ievestie produkti. Ne­zinu, vai pie vietējās produkcijas augstajām cenām vainojami tirgotāji vai ražotāji, bet kaut kas tur nav kārtībā. Vēl arī jāsaka, ka ne vienmēr vietējā produkta garša ir labāka nekā importētajām precēm. Protams, tas ir gau­mes jautājums, bet man […]

Ko mainīs likuma maiņa

11:58
07.12.2025
42
1
Lasītāja A. raksta:

“Lasu, ka mājdzīvnieks, suns, kaķis vai cits, nedrīkstēs būt īpašums. Bet kāds tad tam būs statuss, un kuram būs jāuzņemas atbildība par dzīvnieka ēdināšanu, uzraudzību, apstākļiem, kādos tas tiek turēts? Ja tas nav mans īpašums, kādu atbildību no manis var prasīt? Šķiet, juridisko formulējumu maiņa radīs daudz neskaidrību, nesapratnes. Kas sunīti, kaķīti vai papagaili mīl, […]

Cik dārgas dāvanas nes Ziemassvētku vecītis

11:57
06.12.2025
44
1
Vecmāmiņa raksta:

“Gatavojamies Zie­mas­svētkiem. Bērni raksta vēstules vecītim, stāstot, ko vēlas saņemt dāvanās, taču viņu vēlmes kļūst aizvien lielākas. Cits prasa jaunāko aifonu, cits ceļojumu uz Amerikas Disnejlendu. Saprotu, ka laiks sarežģīts, skolā, īpaši lauku mācību iestādēs, kopā mācās turīgā zemnieka un trūcīgā rokpeļņa bērns. Viens uz svētkiem saņems slēpošanu Austrijā, otrs varbūt jaunu džemperīti. Kā sadzīvot? […]

Veidenbauma prēmijas tradīcija izgaist

09:49
01.12.2025
42
G.Z. raksta:

“Uz Cēsīm nebraucu, uzskatu, ka Liepā dibinātās prēmijas tradīcija ir mirusi, to apliecina arī tas, ka prēmiju saņēmušie vairs uz pasākumu neierodas (tā bija arī iepriekšējo reizi). Iespējams, mūsdienu organizatori neprot pildīt savu misiju. Protams, laiki mainās, varbūt arī tradīcijām jāmainās, bet ir jāpaskaidro un jāpastāsta tautai, ka tiek radīts kas jauns,” atsaucoties uz “Druvas” […]

Sludinājumi