Kuram gan nav nācies kādreiz apjukt smalkās viesībās vai restorānā pie klāta galda ar pāris veidiem dakšiņu, nazīšu un glāžu. Domāju, ka katrs ir apguvis pamatmanieri rīkoties ar dakšiņu kreisajā un nazīti – labajā rokā. Bet ir taču lietas, kuras zināt nenāk par skādi! * Kad visi ir apsēdušies pie mielasta galda, vispirms katrs paņem auduma salveti un, uz pusēm pārlocījis, izklāj uz ceļiem. * Ūdeni no glāzes var padzerties uzreiz, bet, lai dzertu vīnu, vajag pagaidīt, līdz glāzi pacels namatēvs. Tas, kurš nedzer vīnu, var pacelt glāzi ar ūdeni. * Ja par ēdiena pasniegšanu rūpējas viesmīlis, viņš pasniedz porcijas mielasta dalībniekiem no labās puses; no kreisās puses piedāvā ēdienu, kurus katrs pats ņem no servējamiem traukiem. * Maltīte sākas tikai tad, kad namamāte ir saņēmusi savu porciju un sāk ēst. * Zupu piedāvā no dziļā šķīvja, buljonu – no tasītes ar osiņu. Karstu zupu neiederas pūst, to neuzkrītoši var pamaisīt ar karoti. * Zivis parasti ēd ar zivju nazi un dakšiņu, ar divām dakšiņām vai ar parasto nazi un dakšiņu. * Gaļu nogriež tikai vienam kumosam. Visa gaļa uzreiz gabaliņos nav jāsagriež. Neiederas arī rokā ņemt vistas stilbiņu vai ribiņas. * Desertam paredzētā dakšiņa jāņem kreisajā rokā, karote – labajā. Ar dakšiņu saldo ēdienu uzliek uz karotītes. Atkarībā no ēdiena veida var izmantot vai nu tikai dakšiņu, vai karoti. * Augļus ņem ar rokām no augļu vāzes un uzliek uz sava šķīvja. * Ja dzēriens jābauda remdens, piemēram, sarkanvīns, glāze jāsatver virs kājiņas – tā, lai rokas siltums pāriet uz vīnu. Bet, ja tiek piedāvāts baltvīns vai šampanietis, glāzi tur aiz kājiņas, lai dzēriens saglabātos vēss. * Konjaka glāzei apliek plaukstas, lai sasildītu dzērienu. Maizes šķīvis un sviesta nazis kreisajā pusē. 1. Zupas karote. 2. Zivju nazis un dakšiņa. 3. Pamatēdiena nazis un dakšiņa. 4. Deserta karotīte un dakšiņa (karotīte – labajā, dakšiņa – kreisajā rokā).
Ko pie kā? Buljons – heress. Zivs – baltvīns. Gaļa – sarkanvīns. Sakņu ēdieni – minerālūdens. Siers – sarkanvīns. Deserts – saldais vīns vai šampanietis. Der zināt * Ēšanas starplaikā nazis un dakšiņa tiek nolikti uz šķīvja, dakšiņas zari uz leju. Tad viesmīlis zinās, ka ēšana tiks turpināta. * Kad ēšana pabeigta, dakšiņu un nazi noliek blakus. Dakšiņas zari uz augšu, naža asmens uz dakšiņas pusi. Viesmīlis to uztvers kā zīmi novākt šķīvi.
Komentāri