Otrdiena, 23. jūlijs
Vārda dienas: Magda, Magone, Mērija, Magdalēna

Būt par karavīra uzticības personu

Druva
00:00
03.02.2007
6
5lp Celmins

Janvāra sākumā no misijas Irākā atgriezās NBS Instruktoru skolas kapelāns Normunds Celmiņš, kurš ir arī Smiltenes evaņģēliski luteriskās baznīcas mācītājs. Šī bija otrā reize, kad kapelāns bija pasaules karstākajā punktā. Pirmajā reizē viņš Irākā uzturējās desmit dienas, šoreiz aizvadīja pilnu termiņu – sešarpus mēnešus. NBS kapelāni darbojas saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem, kuros teikts, ka kapelāni nodrošina NBS personālsastāva garīgo aprūpi.

– Kas pamudināja kļūt par kapelānu?

– Bija vairāki apsvērumi. Gribējās dzīvē kaut ko pamainīt, jo ir labi, ja ikdienā ienāk kas jauns. Viens no maniem bijušajiem kursa biedriem strādāja par kapelānu, un sarunā ar viņu sāku domāt par šo izvēli. Tikos ar virskapelānu, pārrunājām interesējošos jautājumus, es izteicu savu vēlmi, bet viss it kā ar to beidzās. Pagāja gandrīz divi gadi, zvanīja virskapelāna vietnieks un jautāja, vai mana vēlme joprojām ir spēkā. Tā pamazām viss sakārtojās, un nu jau gandrīz divus gadus esmu kapelāns. Paralēli turpinu arī kalpošanu Smiltenes evaņģēliski luteriskajā baznīcā. Manuprāt, viena kalpošana otru papildina, dod plašāku skatījumu uz dzīvi un palīdz ieraudzīt to, ko, kalpojot tikai baznīcā, būtu grūtāk ieraudzīt.

– Ar ko atšķiras kalpošana draudzē un bruņotajos spēkos?

– Ir atšķirīga publika. Draudzē ir cilvēki, kuri pārsvarā zina, ko viņi grib, lai gan mācītājs kalpo ne tikai draudzē, bet strādā arī ar cilvēkiem ārpus baznīcas. Armijā nākas būt saskarsmē ar karavīriem, kuru lielais vairums nav kādas draudzes locekļi. Protams, ir arī ticīgi cilvēki un draudžu locekļi, bet viņi ir mazākumā. Līdz ar to atšķiras tas, ko ar viņiem var runāt. Nevar tik tieši kā baznīcā, jāmeklē citi ceļi.

Kapelāna uzdevums ir palīdzēt karavīram, būt par uzticības personu, atbalstīt viņu, motivēt, iedrošināt. Ar kapelānu karavīrs var pārrunāt jautājumus, ko nerunās ar tiešo komandieri.

– Tātad kapelāns daļēji pilda arī psihologa funkcijas?

– Jā, kaut kādas paralēles varētu būt, protams, saglabājot to, ka kapelāns ir garīdznieks, ka primārais ir attiecības ar Dievu. Tas nenozīmē, ka vienmēr tas jānosauc vārdā, bet tas ir kapelāna atskaites punkts. Amerikāņiem un britiem armijā ir gan kapelānu, gan psihologu dienests. Daudz ko viņi dara kopā, lai varētu vairāk palīdzēt karavīriem. Šobrīd arī Latvijas armijā tiek veidots psihologu dienests.

Arī kapelāna dienests Latvijas armijā ir ļoti jauns. Ja salīdzinām, ASV armijā tas pastāv jau no 1775.gada, bet pie mums sāka veidoties tikai pēc neatkarības atgūšanas. Pirmās Latvijas armijā bija prakse, ka garīdznieki no luterāņu un pareizticīgo baznīcām uz līguma pamata ik pa laikam kalpoja armijā. Var teikt, ka šie garīdznieki pildīja kapelānu pienākumus, lai gan oficiāli šis dienests nepastāvēja.

– Vai tas, ka kapelāna atskaites punkts ir Dievs, nerada karavīriem nedrošību? It īpaši tiem, kuriem nekad nav bijusi saistība ar ticības jautājumiem.

– Kādreiz varbūt jā, bet kapelāna mērķis nav kādu piespiest kļūt par ticīgo. Es dodu iespēju ticīgajiem kopt savu ticību un cenšos palīdzēt tiem, kuri meklē, šaubās, bet nekādā gadījumā negatavojos kādu pierunāt kļūt par kristieti. Ja esmu kapelāns, tas nenozīmē, ka runāšu tikai par Dievu, lai gan ir arī šāds stereotips. Ja karavīrs ir neticīgs, runāju viņam saprotamā valodā. Svarīgi atrast katram to īpašo pieeju un, jo vairāk izdodas iepazīt kādu cilvēku, jo vieglāk atrast iespēju runāt ar viņu. Tas nav vienkārši, bet, manuprāt, karavīram šādas sarunas ir nepieciešamas.

– Pavisam nesen atgriezies no Irākas. Kāpēc turp dodas kapelāns?

– Vispirms jau – tā ikvienam karavīram, arī kapelānam ir brīvprātīga izvēle. Galvenais mērķis – būt kopā ar karavīriem ikdienā, iedrošināt viņus, uzklausīt, stiprināt, atbalstīt. Aizbraukt uz desmit dienām ir viens, bet būt kopā ikdienā ilgā laika posmā – pavisam kas cits. Tas ir grūtāk, bet ļauj attiecības un kontaktus veidot daudz dziļāk.

– Vai karstajos punktos karavīri vairāk meklē kapelānu?

– Tas atkarīgs no katra cilvēka. Kā Latvijā, tā tur karavīri pilda savus uzdevumus, atšķirība tikai apstāklī, ka Irākā ir bīstamāk. Šādās vietās karavīri vairāk sāk domāt, ka ir kāds augstāks spēks, kas sargā. Tie, kuri bijuši misijā, vislabāk apzinās, ka viņi ir tikai cilvēki, nevis kaut kādi supermeni. Tur karavīri ir atvērtāki. Protams, arī man ir lielāka atbildība.

– Kapelānam arī ir ierocis?

– Nē, saskaņā ar Ženēvas konvenciju.

– Biji Irākā, kad gāja bojā abi Latvijas karavīri. Vai neienāca prātā, ka varēji būt viņu vietā?

– Bija rotas vadības lēmums, ka kapelāns ārpus bāzes nebrauks. Bet pieļauju, ka tad šādas domas bija ikvienam no Latvijas karavīriem. Tas bija smags brīdis un vajadzēja panākt, lai visi turas kopā un viens otru atbalsta. Ja karavīriem šādā mirklī ir kas sakāms, viņi to var izstāstīt kapelānam, lai smagums nepaliek. Mudināju viņus to darīt, jo zinām, cik svarīgi izrunāties grūtos brīžos.

– Runājot armijā ar karavīriem, neizskan jautājums, kāpēc Dievs pieļauj nelaimes, kur bojā iet nevainīgi cilvēki?

– Šādās reizēs saku, ka ir jautājumi, kuriem konkrētajā vietā un laikā man nav vienas viennozīmīgas atbildes. Ne tāpēc, ka tās nav vispār, bet tāpēc, ka es to nezinu. Ir daudz apstākļu, kuri summējas, veidojot konkrētā brīža realitāti.

Kā es to redzu? Dievs šo pasauli nav radījis kā marionešu teātri, nav redzamu vai neredzamu diedziņu, ar kuriem mēs būtu savienoti ar Dievu. Katram cilvēkam ir iespēja izvēlēties darīt labu vai ļaunu, un šī rīcība ietekmē ļoti daudzus citus, kuriem visbiežāk ar konkrēto cilvēku un viņa izvēli nav nekāda sakara. Tas nav attiecināms tikai uz Irāku, bet uz pasaules notikumiem kopumā. Tas noved līdz tam, ko Bībele saka par grēkā krišanu, kas sabojā cilvēka attiecības ar Dievu un cilvēku sasvstarpējās attiecības. Ko lai dara, pasaule ir nepilnīga. No otras puses, mēs daudz ko radām šajā pasaulē, un arī tam ir sekas. Cilvēks saskaņā ar kristīgo pārliecību ir grēcīgs un sabojājis attiecības ar Dievu. Grēcīgums ir cilvēkā pašā, ja viņš nespēj to valdīt, sekas ir tādas, kas nenes labumu ne viņam, ne citiem. Tāpēc nav viennozīmīgas atbildes, kāpēc notiek tieši tā un ne citādi.

– Karavīram, it īpaši karstajos punktos, nākas lietot ieroci pašaizsardzības nolūkā. Kā kapelāns šajā brīdī skaidro bausli – tev nebūs nokaut?

– Šis jautājums ir komplicētāks. Nav pieļaujama atriebība vai tīša nogalināšana, bet nekur Bībelē nav teikts, ka nedrīkstam aizsargāt sevi, citus cilvēkus, savu valsti. Arī Irākā, kur mūsu karavīri tieši neaizsargā savu valstu, mērķis ir palīdzēt nodibināt šajā valstī kārtību, lai cilvēki varētu dzīvot mierīgu, normālu dzīvi. Lai tur nebūtu haosa.

Bībele saka, ka katra valsts vara ir Dieva gribēta, un tai uzticēts zobens, lai spriestu tiesu un nodrošinātu kārtību. Tāpēc arī policija un armija nēsā ieročus, lai nodrošinātu kārtību un drošību. Tas, ka ir armijas, kas uzbrūk un terorizē citas valstis, nenozīmē, ka savā būtībā armija vai ieroči ir slikti. Jebkuru lietu var izmantot labiem un sliktiem nolūkiem. Nav pat vajadzīgi ieroči, arī ar, piemēram, sveci var izdarīt labu, bet var izraisīt arī ugunsgrēku. Tāpat ir ar ieročiem un armiju.

Daudz sanāk diskutēt par šo bausli, kā tas iet kopā ar karavīra dienestu. Mans mērķis jau nav viņus pārliecināt par manis teiktā patiesību, bet likt saprast, ka ir vēl viena atbilde uz konkrēto jautājumu. Katrs pats var izvēlēties, pieņemt to vai ne.

– Kāda ir kapelāna ikdiena misijā Irākā?

– Laiks pagāja kopā ar karavīriem, pārrunās, kopīgās sporta aktivitātēs. Meklēju laiku, kad viņiem brīvs brīdis un vēlme kontaktēties. Man jābūt pieejamam gandrīz nepārtraukti. Nav vienotas receptes, kā vadīt dienas un, lai arī liekas, ka visu laiku esmu vienā vietā, starp vieniem un tiem pašiem cilvēkiem, katra diena bija citādāka.

Svētdienās bija dievkalpojumi, kurus varēja apmeklēt ikviens. Protams, nācēju nebija daudz, bet iemesli tam dažādi. Sarunās, piemēram, uzzināju, ka daži baidās, vai visu sapratīs latviešu valodā. Ikdienā viņam pietiek ar sarunvalodas zināšanām, bet dievkalpojumam, viņuprāt, ar to par maz. Vēl viens iemels, ka kapelānu dienests, kā minēju, ir jauns, un vajadzīgs laiks, lai karavīri pie tā pierastu. Viņiem jāpierod, ka ir šāda iespēja, ka to var izmantot ikviens. Un vēl, mēs jau ikdienā redzam, cik daudz jaunu vīriešu nāk uz baznīcu.

Pusgada laikā varbūt nebiju tuvu notikumiem, jo ārpus bāzes netiku, bet šī netiešā saikne ar notiekošo ārpusē bija caur karavīriem, sarunājoties ar viņiem. Es to izdzīvoju caur viņu pārdzīvojumiem.

– Vai seši mēneši misijā maina cilvēku?

– Noteikti. Ir pat pārmaiņas, ko cilvēks atbraucot pat vēl īsti neapzinās. Tās liek par sevi manīt tikai pēc kāda laika. Domāju, ka to vislabāk pamana tuvinieki. Jo laiks prombūtnē ir pietiekami ilgs un atstāj katra dvēselē kādas pēdas.

– Karavīri vēl ir atturīgi pret kapelānu dienestu. Vai nav sajūta, ka darbs nenes tos augļus, kādus gribētos?

– Tad jāatceras Pāvila teiktais, ka ir viens, kurš stāda, otrs, kurš laista, un trešais, kurš ievāc ražu. Varbūt es un mani kolēģi kapelānu dienestā esam tie, kuri stāda un laista, bet augļus ievāks kādi citi.

Katram ceļš uz ticību ir citādāks. Ir daudzi, kuri ir ceļā, kuri domā par šiem jautājumiem. Arī Irākā bija karavīri, kuri bija gatavi, atbraucot mājās, iet kristīties un turpināt šo ceļu. Viņu nav ļoti daudz, bet Dievs strādā šajos cilvēkos. Kapelāna klātbūtne palīdz šīs lietas ātrāk un labāk sakārtot.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Saistītie raksti

Cēsu svētki - atskats

12:31
23.07.2024
62

Gājienā lepni par sevi un Cēsīm Trijās dienās pilsēta nenogura. Savu ceļu tuvāk zvaigznēm, lai cik augstu kuram tās būtu, ja vien vēlējās, ieraudzīja Cēsu 818. dzimšanas dienas svinību katrs dalībnieks. No vēstures līdz šodienai, no nopietnībai līdz nebēdnīgai jautrībai un spēku pārbaudei sportiskās sacensībās. Un, protams, satikšanās prieks ik uz soļa senajās un aizvien […]

Mērķis zināms – Zaļais kurss

10:58
23.07.2024
31

Festivālā “Rodam Raunā”, kura tēma šovasar bija “Pļava. Ko sēsi, to pļausi”, kā ik gadu notika arī uzņēmēju diskusija. Šoreiz par ikvienam aktuālo Eiropas zaļo kursu. Tajā piedalījās Raunas SIA “Firma “Pasāža”” valdes priekšsēdētāja Dace Neiberga, Zemkopības ministrijas Lauksai­mnie­cības departamenta Lauksai­mniecības ilgtspējīgas attīstības nodaļas vadītāja Kristīne Sirmā, Latvijas Lauku konsultāciju centra Cēsu nodaļas vadītāja Dace […]

Sniega kupenas vasarā. Hortenzijas

00:00
23.07.2024
41

Iebraucot Stalbes pagasta “Ozolkalnos”, pie norādes zīmes zied hortenzijas. “Man patīk visas puķes,” saka Baiba Svīķe un uzreiz atklāj, ka daudziem šķiet, hortenzijas ir vecu māju puķe, bet tā nav, mūsdienās tā ir tik moderna un dažāda. “Ziedi kupli, to krāsa mainās, cēla, liels krūms ar vieglumu,” tā Baiba raksturo hortenziju un uzsver: “Ja tās […]

Mazajam liepēnietim Kārlim īpaša uzmanība

00:00
22.07.2024
52

Vidzemes slimnīcā sagaidīts šī gada 400. bērniņš – puisītis Kārlis, kurš piedzimis liepēniešu ģimenei, informēja Vidzemes slimnīcā. Pasauli satikt Kārlis ieradās 10. jūlijā plkst. 11:52, mazulis dzimšanas brīdī svēra 3020 g un bija 51 cm garš. Tā kā arī abiem vecākiem – Kristiānai un Kristiānam – vārds sākas ar K, arī jaundzimušajam dots vārds, kas […]

Dienestu posteņiem būs ērtākas telpas

00:00
21.07.2024
47

Lai uzlabotu ēkas energoefektivitāti, aktīvi noris būvdarbi pašvaldības ēkā Brāļu Kaudzīšu ielā 9, Jaunpiebalgā. Ēkā atrodas Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) Jaunpiebalgas postenis. Darbi jau no pirmajām dienām pavasara beigās sokas raiti, vērtē Jaunpiebalgas apvienības pārvaldes vadītāja Dace Bišere-Valdemiere. Ja atklājas kādas problēmas, tām ātri rod risinājumu: “Bet jāteic, […]

Sirsnīgi un priecīgi nosvin Cēsu pansionāta jubileju

00:00
20.07.2024
79

Ar dziesmām, dejām, pansionāta jeb namiņa, kā iestādi dēvē darbinieki un iemītnieki, atmiņu stāstiem, svētku torti, daudziem sveicieniem, laba vēlējumiem, atzinības rakstiem un pateicībām aizvadīta Cēsu pilsētas pansionāta 30. jubileja. Svinot dienu, kad pirms 30 gadiem pašvaldības pansionāts pārcēlās no Glūdas kalna uz Cīrulīšiem, kopā ar iestādē dzīvojošajiem bija esošie un bijušie darbinieki, kādreizējie lēmumu […]

Tautas balss

Vai Baltijas ceļš aizmirsts?

12:07
23.07.2024
16
J. raksta:

“Visur dzirdu tikai par svētkiem, par Cēsu, Pārgaujas, Vecpiebalgas un citiem. Cēsīs uz svētkiem nezin kāpēc pat uzaicināts Livonijas ordeņa mestra Pletenberga radinieks. Bet kāda tur radniecība, ja pagājis pus gadu tūkstotis, kopš Pletenbergs sēdēja ordeņa pilī Cēsīs. Un nez vai vietējiem iedzīvotājiem bija no tā kāds labums. Taču šoreiz ne par to. Mani pārsteidz, […]

Lielā politika rada bažas

11:05
23.07.2024
13
Lasītāja K. raksta:

“Kad klausos par Amerikas prezidenta priekšvēlēšanu kampaņu un to, ko žurnālisti stāsta par Donaldu Trampu, sajūtas nav labas. Ja ASV tiešām Ukrainai vairs nepalīdzēs vai mazāk palīdzēs cīņā ar iebrucēju, Krievija jutīsies vēl varenāka. Ja sāksies sarunas par kara apturēšanu uz Ukrainai atņemto teritoriju rēķina, kur garantija, ka Krievija līdzīgu taktiku neturpinās citās kaimiņu valstīs? […]

Skujenes pazīšanās zīme - neasfaltēti ceļi

10:54
23.07.2024
12
Autobraucēja raksta:

“Mūsu pagastu, Skujeni, viegli atrast. Šeit nekādas ceļazīmes nav vajadzīgas. Ja sākas neasfaltēts ceļš (Krustakrogs- Skujene), dodieties tik tālāk un būsit Skujenē. Ceļmalās, kur krūmi, samaziniet ātrumu, aiz tiem sekos līkums. Mierīgi braucot, nepārsniedzot ātrumu, nokļūsiet uz asfaltētiem ceļiem un droši varēsiet turpināt ceļu – Skujene beigusies!” ar ironiju saka autobraucēja ar stāžu.

Laiks pļaut zeltslotiņas

10:54
23.07.2024
11
1
Lasītāja G. raksta:

“Gar ceļu no pašām Cēsīm, caur Dukuriem un pamazām līdz Valmierai izplatās invazīvās Kanādas zeltslotiņas. Tagad tās sāk ziedēt, drīz izplatīs pūkainas sēklas, kas nākamgad jau veidos biežākas audzes. Cēsu novada pašvaldība un Latvijas Valsts ceļi ir informēti par situāciju, bet pagaidām invazīvos augus nepļauj, taču gar ceļu ir arī Eiropa nozīmes aizsargājamie biotopi,” uzsver […]

Prieks par sakārtoto un skaisto ielu

17:29
15.07.2024
31
Cēsniece O. raksta:

“Cēsīs, atjaunotajā Bērzaines ielas posmā, ierīkoti glīti soliņi un atkritumu urnas, apkārtne tīra. Jauki tur piesēst. Bērzaines iedzīvotāji beidzot ir ieguvēji. Labi sakārtota gan Gaujas, gan Bērzaines iela. Par to prieks,” pārdomās dalījās seniore, cēsniece O.

Sludinājumi