Ceturtdiena, 25. jūlijs
Vārda dienas: Kristīne, Kristīna, Krista, Kristiāna, Kristiāns

Mācēt pasniegt ēdienu

Kristīne Lāce
23:00
12.10.2019
10
Ar Mari Jansonu 1

Sākoties jaunajam mācību gadam, Vidzemes Tehnoloģiju un dizaina tehnikuma ēdināšanas pakalpojumu audzēkņiem bija iespēja asistēt divos prestižos izstādes Riga Food 2019 pavāru konkursos.

Dace Stīpniece, Vidzemes Tehnoloģiju un dizaina tehnikuma profesionālo priekšmetu skolotāja, “Druvai” stāsta: “Katru gadu septembrī notiek šāda izstāde, un, pateicoties absolventam un Latvijā populārajam pavāram Mārim Jansonam, kurš uzrunāja “Pavāru kluba” valdes priekšsēdētāju un šefpavāri Svetlanu Rižkovu, pirmo reizi piedalījās arī mūsu tehnikums. Uzaici­nājumu piedalīties prestižajā pasākumā saņēmu īsi pirms mācību gada sākuma. Augusta pēdējās dienās apzināju audzēkņus, kuri mācās par ēdināšanas un pakalpojumu speciālistiem, visi teica jāvārdu. Un tā astoņi audzēkņi – Betija Bērziņa, Renāts Vanags, Pārsla Puriņa, Madara Ilze Eglīte, Raivo Krastiņš, Samanta Tropa, Evita Priedīte un Agija Ķēde – 5. un 6.septembrī pārstāvēja Vid­zemes Tehnoloģiju un dizaina tehnikumu izstādes Riga Food 2019 starptautiskajos konkursos.”

Pirmajā dienā audzēkņi konkursa “Bocuse d’Or” Latvijas atlasē pasniedza divu Latvijas šefpavāru – Dināra Zvidriņa un Jura Latišenoka – pagatavotos ēdienus profesionāļu žūrijai, kurā bija pārstāvji no Beļģijas, Lielbri­tā­nijas, Krievijas, Igaunijas, Zviedrijas un Norvēģijas.

Trešā kursa studente Madara Ilze stāsta: “Šī bija ļoti lieliska pieredze. No sākuma, kad ieraudzījām, kā agrā rīta stundā jau rosās konkursa pavāri, gan bija satraukums. Profesionāla viesmīle mūs apmācīja, kā un kas jādara, jo pirmo reizi startējām kā vienota komanda. Respektīvi, mums visiem bija jāpieiet pie apkalpotā galdiņa un sinhroni jāpasniedz porcija katram žūrijas loceklim, pēc tam reizē jāpagriežas un jā­aiz­iet.”

Dace Stīpniece paskaidroja: “Pavāram viesmīļu darbs ir svarīgs, jo pagatavotie ēdieni jāpa­sniedz noteiktā laikā. Ja tas neizdevās, tad tika noņemti punkti. Tāpēc svarīgs ir ne tikai pavāra darbs, bet arī viņa sadarbība ar viesmīli.”

Otrajā dienā audzēkņi apkalpoja klientus pop-up restorānā konkursa “Baltijas kulinārais mantojums” ietvaros, kurā sacentās Latvijas, Lietuvas un Igau­nijas pavāru komandas.

“Ļoti jutām līdzi latviešu pavāriem. Bija interesanti vērot, kā pavāri nervozē, kad kaut kas nesanāk vai jāmaina kāds katla vai pannas vāks. Mūsu kā viesmīļu uzdevums bija aiznest porciju klientam, to pasniegt, neizrādot satraukumu, un smaidīt. Protams, tas viss atkal bija jādara sinhroni – bija jāseko līdzi, ko dara blakus viesmīlis. Tas bija pārbaudījums mums visiem, jo bija jāmāk strādāt komandā un jābūt precīziem, ko līdz šim skolā neesam mācījušies un darījuši,” atzina Madara.

Dace Stīpniece smaidot pavēstīja: “Sākotnēji nemaz nezināju, kas audzēkņiem kā viesmīļiem būs jādara. Brīžiem biju pat vairāk sabijusies un uztraukusies nekā viņi, jo vēroju visu no malas. Redzēju, ka viesmīle, kura ar viņiem strādāja, dod norādījumus un pamācības, kā uzdevums jāpaveic. Priecājos, ka audzēkņi uzmanīgi ieklausījās, pēc tam veiksmīgi visu paveica. Es varēju atbalstīt ar mīļu skatienu no attāluma un īsos pārtraukumos ar uzmundrinošiem vārdiem, lai viņu acīs būtu degsme, ka mēs kopā to varam izdarīt. Parasti uz šiem pasākumiem aicina Rīgas skolas, bet esmu gandarīta un lepna, ka Vidzemes Tehnoloģiju un dizaina tehnikums, izglītības iestāde, kura atrodas ārpus galvaspilsētas, var asistēt šādos konkursos.”

Madara, izvērtējot abas konkursa dienas, secina: “Vēlētos, lai šādas iespējas būtu biežāk, jo zināšanas, kas gūtas, sēžot skolas solā, manuprāt, tik labi ātri nepaliek atmiņā, kā pielietojot. Šī bija arī lieliska iespēja vairāk iepazīties ar mūsu skolas ceturtā kursa audzēkņiem, jo ikdienā kontaktējamies maz. Mums bija vienotības sajūta, jo tiecāmies uz kopīgu mērķi, lai pierādītu profesionalitāti un pārstāvētu skolu. Bija liels prieks un gandarījums, ka pēc padarītā mums labus vārdus teica pasākuma organizatori.”

Arī trešā kursa studente Evita Priedīte atzina: “Kaut gan man vairāk patīk pavārmāksla, tomēr, ja tiks piedāvāts, noteikti izmantotu šādu iespēju viesmīlības nozarē arī turpmāk, jo pieredze noderēs darba gaitās.”

Dace Stīpniece pateicas Mārim Jansonam: “Viņš vienmēr interesējas par skolu, audzēkņiem, labprāt aicina arī praksē, kā arī viesojas pie mums ar brīnišķīgām meistarklasēm. Lielu paldies saku arī “Pavāru klubs” valdes priekšsēdētājai Svetlanai Rižkovai par doto iespēju mūsu jauniešiem piedalīties tādā konkursā un gūt vērtīgu praktisko pieredzi.”

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Saistītie raksti

Kas mežā, tas tirgū

00:00
25.07.2024
4

Darba dienās Cēsu tirgū rimta dzīvība. Āra teritorijā dārzeņi, ogas, meža veltes. Pāris tirgotāju piedāvā gailenes. Cena no četriem eiro par litra trauciņu, ir arī mellenes, lācenes par astoņiem eiro. Jānis no Pārgaujas mežiem atvedis gailenes un mellenes. “Iegāju mežā un iznesu trīs spaiņus gaileņu,” pasmej Jānis un uzsver, ka īsts sēņotājs atradīs sēnes arī […]

Dzimtas likteņstāsts grāmatā

06:06
24.07.2024
25

Diena mākslai “Vieta, kur pagātnes satiekas ar šodienu” Zosēnu pagasta Skrāģu krogā veltīta divdesmit pieciem gadiem kopš sestajiem Piebalgas kultūras svētkiem Zosēnos un operas “Baņuta” libreta autora Artura Krūmiņa un komponista Alfrēda Kalniņa 145. dzimšanas dienai. Mākslas dienā tika atvērta arī Ilzes Būmanes grāmata “Piebal­dzēns ar pasaules apvārsni” par Artura Krūmiņa dzimtas likteņstāstu. Gan pats […]

Vai dzima tradīcija? Cēsu jubilejai Svētku koris, kurā ap simts dziedātāju

00:00
24.07.2024
67

Latvietim svētki bez dziedāšanas nav svētki. Kur nu vēl cēsniekiem Cēsu 818.dzimšanas dienā. Bija skaidrs, ka bez koriem neiztikt, bet koris var būt daudz plašāks. Un tika aicināts ikviens, kurš grib dziedāt. Diriģente Marika Slotina-Brante kopā ar instrumentālā ansambļa vadītāju Emīlu Zilbertu izraudzījās pazīstamas dziesmas: tautasdziesmas, dziesmas teātra izrādēm un kino, šlāgerus un citu no […]

Cēsu svētki - atskats

12:31
23.07.2024
104

Gājienā lepni par sevi un Cēsīm Trijās dienās pilsēta nenogura. Savu ceļu tuvāk zvaigznēm, lai cik augstu kuram tās būtu, ja vien vēlējās, ieraudzīja Cēsu 818. dzimšanas dienas svinību katrs dalībnieks. No vēstures līdz šodienai, no nopietnībai līdz nebēdnīgai jautrībai un spēku pārbaudei sportiskās sacensībās. Un, protams, satikšanās prieks ik uz soļa senajās un aizvien […]

Mērķis zināms – Zaļais kurss

10:58
23.07.2024
60

Festivālā “Rodam Raunā”, kura tēma šovasar bija “Pļava. Ko sēsi, to pļausi”, kā ik gadu notika arī uzņēmēju diskusija. Šoreiz par ikvienam aktuālo Eiropas zaļo kursu. Tajā piedalījās Raunas SIA “Firma “Pasāža”” valdes priekšsēdētāja Dace Neiberga, Zemkopības ministrijas Lauksai­mnie­cības departamenta Lauksai­mniecības ilgtspējīgas attīstības nodaļas vadītāja Kristīne Sirmā, Latvijas Lauku konsultāciju centra Cēsu nodaļas vadītāja Dace […]

Sniega kupenas vasarā. Hortenzijas

00:00
23.07.2024
141

Iebraucot Stalbes pagasta “Ozolkalnos”, pie norādes zīmes zied hortenzijas. “Man patīk visas puķes,” saka Baiba Svīķe un uzreiz atklāj, ka daudziem šķiet, hortenzijas ir vecu māju puķe, bet tā nav, mūsdienās tā ir tik moderna un dažāda. “Ziedi kupli, to krāsa mainās, cēla, liels krūms ar vieglumu,” tā Baiba raksturo hortenziju un uzsver: “Ja tās […]

Tautas balss

Tīrumam apkārt ziedošs žogs

11:09
24.07.2024
15
Anda raksta:

“Zemnieki nav apmierināti un uzskata, ka ir muļķīgi apkārt laukiem atstāt neapstrādātu joslu. Viņiem taisnība, ka tā ir nezāļu audzēšanai. Nesen ceļmalā upes krastā redzēju dzeltenu labības lauku, un ap to visapkārt platā joslā zied puķu spriganes. Tās kā dzīvžogs apņēmis tīrumu. Vai tā ir prātīga saimniekošana! Puķu spriganes jau tā izplatās kā neapturama sērga. […]

Vai Baltijas ceļš aizmirsts?

12:07
23.07.2024
28
J. raksta:

“Visur dzirdu tikai par svētkiem, par Cēsu, Pārgaujas, Vecpiebalgas un citiem. Cēsīs uz svētkiem nezin kāpēc pat uzaicināts Livonijas ordeņa mestra Pletenberga radinieks. Bet kāda tur radniecība, ja pagājis pus gadu tūkstotis, kopš Pletenbergs sēdēja ordeņa pilī Cēsīs. Un nez vai vietējiem iedzīvotājiem bija no tā kāds labums. Taču šoreiz ne par to. Mani pārsteidz, […]

Lielā politika rada bažas

11:05
23.07.2024
16
Lasītāja K. raksta:

“Kad klausos par Amerikas prezidenta priekšvēlēšanu kampaņu un to, ko žurnālisti stāsta par Donaldu Trampu, sajūtas nav labas. Ja ASV tiešām Ukrainai vairs nepalīdzēs vai mazāk palīdzēs cīņā ar iebrucēju, Krievija jutīsies vēl varenāka. Ja sāksies sarunas par kara apturēšanu uz Ukrainai atņemto teritoriju rēķina, kur garantija, ka Krievija līdzīgu taktiku neturpinās citās kaimiņu valstīs? […]

Skujenes pazīšanās zīme - neasfaltēti ceļi

10:54
23.07.2024
14
Autobraucēja raksta:

“Mūsu pagastu, Skujeni, viegli atrast. Šeit nekādas ceļazīmes nav vajadzīgas. Ja sākas neasfaltēts ceļš (Krustakrogs- Skujene), dodieties tik tālāk un būsit Skujenē. Ceļmalās, kur krūmi, samaziniet ātrumu, aiz tiem sekos līkums. Mierīgi braucot, nepārsniedzot ātrumu, nokļūsiet uz asfaltētiem ceļiem un droši varēsiet turpināt ceļu – Skujene beigusies!” ar ironiju saka autobraucēja ar stāžu.

Laiks pļaut zeltslotiņas

10:54
23.07.2024
14
1
Lasītāja G. raksta:

“Gar ceļu no pašām Cēsīm, caur Dukuriem un pamazām līdz Valmierai izplatās invazīvās Kanādas zeltslotiņas. Tagad tās sāk ziedēt, drīz izplatīs pūkainas sēklas, kas nākamgad jau veidos biežākas audzes. Cēsu novada pašvaldība un Latvijas Valsts ceļi ir informēti par situāciju, bet pagaidām invazīvos augus nepļauj, taču gar ceļu ir arī Eiropa nozīmes aizsargājamie biotopi,” uzsver […]

Sludinājumi