Trešdiena, 24. jūlijs
Vārda dienas: Kristīne, Kristīna, Krista, Kristiāna, Kristiāns

Sākušies pavasara liegumi

Druva
23:00
27.03.2007
4

Sākoties pavasarim, stājušies spēkā dažādi ierobežojumi zivju ieguvei. Valsts vides dienesta jūras un iekšējo ūdeņu pārvaldes inspektors Uldis Lencbergs skaidro, ka, salīdzinot ar pagājušo gadu, nekas nav mainījies, bet vērts vēlreiz atgādināt svarīgāko.

Šajā laikā ir trīs galvenie liegumi. Sakarā ar to, ka sācies līdaku nārsts, no 16.marta līdz 30.aprīlim aizliegts spiningot un makšķerēt ar dzīvo zivtiņu. “Saprotu, ka spiningošana ir viens no makšķerēšanas pamatveidiem, daudzi ar to nodarbojas un ir grūti atturēties, bet ja likumdošana to nosaka, tātad nekādas atlaides nedrīkst būt,” saka U.Lencbergs.

Dažos upju posmos noteikti makšķerēšanas aizliegumi, kas skar arī mūsu rajonu. Tā, no 1.aprīļa līdz 31.maijam makšķerēt nedrīkst Gaujā posmā no Amatas ietekas līdz Līgatnes upes ietekai, kā arī Braslas upē no Braslas HES līdz upes ietekai Gaujā. U.Lencbergs skaidro, ka tas galvenokārt saistīts ar alatu nārstu, bet šādi tiek sargāti arī laši un taimiņi.

“Vēl jāatceras, ka no 16.aprīļa līdz 31.maijam aizliegts makšķerēt no laivām un makšķerēt ar jebkura veida makšķeri kanālos un caurtecēs starp ezeriem. Ja par laivām cilvēki vēl atceras, tad otro aizliegumu ne reti piemirst. Šie pārkāpumi visbiežāk fiksēti starp Inesi un Taunu, starp Raiskumu un Auciemu, arī citās vietas. Šie aizliegumi saistīti ar to, ka pavasarī notiek intensīva zivju migrācija un šajās caurtecēs ir daudz zivju. Tāpēc nevajadzētu traucēt migrāciju,” uzsver U.Lencbergs.

Noteikti arī aizliegumi konkrētām zivju sugām. No 16.marta līdz 30.aprīlim aizliegts iegūt līdakas. Alatas aizliegts makšķerēt no 16.marta līdz 15.maijam, jo šajā laikā notiek to nārsts. Šo zivju populācija samazinās, tāpēc ļauts noķert tikai vienu alatu. Par šī aizlieguma pārkāpšanu gaidāms itin bargs sods. Vēl jāatzīmē, ka no 16.aprīļa līdz 31.maijam nedrīkst makšķerēt arī zandartus.

U.Lencbergs informē, ka katru pavasari nākas fiksēt šim laikam raksturīgus pārkāpumus: “Lai arī jau pagājuši trīs mēneši, atklājas, ka ne visiem ir nopirktas makšķernieku kartes. Otrs izplatīts pārkāpums ir pārāk liels makšķerrīku skaits, lai gan noteikumi paredz, ka vienam makšķerniekam var būt jebkura veida divi makšķerrīki un katram trīs āķi. Taču makšķernieki ne reti grēko, bet par to pienākas sods. Makšķerēšanas noteikumi arī paredz, ka nedrīkst atrasties ūdenstilpes tiešā tuvumā ar makšķerrīkiem, kas konkrētajā laikā vai vietā ir aizliegti. Arī to ne visi ievēro, bet pēc būtības nekādām diskusijām šajā jautājumā nevajadzētu būt. Ja tas ir aizliegts, tātad – nedrīkst!

Noteikumi nosaka arī to, ka makšķerrīkus nedrīkst atstāt bez uzraudzības, bet daudzi cenšas blēdīties, ieliekot divas, trīs liekas makšķeres attālāk no sevis. Ja nāk inspektors, viņi saka, ka tās nav viņu makšķeres, bet kāds ielicis un aizgājis. Tā viņš noveļ no sevis atbildību, tiesa, makšķeres ir zaudētas, bet, ja kontrole neuznāk, viņš var nelikumīgi iegūt zivis.

Vēl gribu atgādināt, ka makšķerēšanas noteikumos noteikts, ka zivs pēc noķeršanas jānogalina, protams, ja zivi pēc noķeršanas neatlaiž atpakaļ. Vajadzētu cienīt sevi un savu iedomājamo pretinieci un, ja tā ir lielāka zivs, nevajadzētu tai likt mocīties.”

Tiem, kuri nodomājuši izaicināt likteni un pārkāpt likumus, vajadzētu painteresēties, kas draud, ja nelikumīgā darbība tiks fiksēta. Sodi nebūt nav mazi, varbūt nemaz nav vērts riskēt. Jo var iestāties arī kriminālatbildība, kas paredz reālu brīvības atņemšanu.

“Noteikts, ka taimiņus un lašus rajona upēs aizliegts iegūt visa gada garumā, bet dzirdēts, ka kāds kaut ko noķēris arī tagad pavasarī. Varu atgādināt, ka katra nelikumīgi iegūta zivs izmaksās 97,50 latus. Nedrīkst iegūt arī nēģus un vēžus, jo rajonā nekur nav izstrādāti tehniskie noteikumi par licencēto vēžošanu.

Ja kāds redz rupjus makšķerēšanas noteikumus pārkāpumus, viņš var zvanīt 26563566. Būšu tikai pateicīgs, ja kopīgiem spēkiem izdosies nosargāt pavasara nārstu,” saka U.Lencbergs.

Bet ir arī kaut kas atļauts. Šobrīd spēkā ir Salacgrīvas pilsētas un lauku teritorijas nolikums par licencēto taimiņu zveju Salacas upē. Tiesa, tikai šīs pašvaldības teritorijā. Par to domā arī Ainažu pašvaldības teritorijā. Pašlaik ir nopērkamas 25 licences dienā, kas nav daudz, bet šis skaitlis balstīts uz konkrētiem aprēķiniem. Licences nopirkt nav viegli, tas jādara jau iepriekš. Sīkāku informāciju var uzzināt pie Ulda Lencberga.

Vēl jāatgādina kāda nianse. Makšķerēšanas noteikumos teikts, ka nedrīkst piemēslot makšķerēšanas vietas un dabu, bet, braukājot pavasarī pa šīm vietām, vides inspektoriem nākas secināt, ka aina ir ļoti bēdīga. Tāpēc U.Lencbergs aicina makšķerniekus nepiesārņot mežu, bet rūpēties par apkārtējās vides tīrību: “Kopīgiem spēkiem mēs varam saglabāt tīru vidi, nosargāt zivis lieguma laikā. Ieguvēji būsim visi!”.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Saistītie raksti

Dzimtas likteņstāsts grāmatā

06:06
24.07.2024
5

Diena mākslai “Vieta, kur pagātnes satiekas ar šodienu” Zosēnu pagasta Skrāģu krogā veltīta divdesmit pieciem gadiem kopš sestajiem Piebalgas kultūras svētkiem Zosēnos un operas “Baņuta” libreta autora Artura Krūmiņa un komponista Alfrēda Kalniņa 145. dzimšanas dienai. Mākslas dienā tika atvērta arī Ilzes Būmanes grāmata “Piebal­dzēns ar pasaules apvārsni” par Artura Krūmiņa dzimtas likteņstāstu. Gan pats […]

Vai dzima tradīcija? Cēsu jubilejai Svētku koris, kurā ap simts dziedātāju

00:00
24.07.2024
11

Latvietim svētki bez dziedāšanas nav svētki. Kur nu vēl cēsniekiem Cēsu 818.dzimšanas dienā. Bija skaidrs, ka bez koriem neiztikt, bet koris var būt daudz plašāks. Un tika aicināts ikviens, kurš grib dziedāt. Diriģente Marika Slotina-Brante kopā ar instrumentālā ansambļa vadītāju Emīlu Zilbertu izraudzījās pazīstamas dziesmas: tautasdziesmas, dziesmas teātra izrādēm un kino, šlāgerus un citu no […]

Cēsu svētki - atskats

12:31
23.07.2024
68

Gājienā lepni par sevi un Cēsīm Trijās dienās pilsēta nenogura. Savu ceļu tuvāk zvaigznēm, lai cik augstu kuram tās būtu, ja vien vēlējās, ieraudzīja Cēsu 818. dzimšanas dienas svinību katrs dalībnieks. No vēstures līdz šodienai, no nopietnībai līdz nebēdnīgai jautrībai un spēku pārbaudei sportiskās sacensībās. Un, protams, satikšanās prieks ik uz soļa senajās un aizvien […]

Mērķis zināms – Zaļais kurss

10:58
23.07.2024
35

Festivālā “Rodam Raunā”, kura tēma šovasar bija “Pļava. Ko sēsi, to pļausi”, kā ik gadu notika arī uzņēmēju diskusija. Šoreiz par ikvienam aktuālo Eiropas zaļo kursu. Tajā piedalījās Raunas SIA “Firma “Pasāža”” valdes priekšsēdētāja Dace Neiberga, Zemkopības ministrijas Lauksai­mnie­cības departamenta Lauksai­mniecības ilgtspējīgas attīstības nodaļas vadītāja Kristīne Sirmā, Latvijas Lauku konsultāciju centra Cēsu nodaļas vadītāja Dace […]

Sniega kupenas vasarā. Hortenzijas

00:00
23.07.2024
67

Iebraucot Stalbes pagasta “Ozolkalnos”, pie norādes zīmes zied hortenzijas. “Man patīk visas puķes,” saka Baiba Svīķe un uzreiz atklāj, ka daudziem šķiet, hortenzijas ir vecu māju puķe, bet tā nav, mūsdienās tā ir tik moderna un dažāda. “Ziedi kupli, to krāsa mainās, cēla, liels krūms ar vieglumu,” tā Baiba raksturo hortenziju un uzsver: “Ja tās […]

Mazajam liepēnietim Kārlim īpaša uzmanība

00:00
22.07.2024
53

Vidzemes slimnīcā sagaidīts šī gada 400. bērniņš – puisītis Kārlis, kurš piedzimis liepēniešu ģimenei, informēja Vidzemes slimnīcā. Pasauli satikt Kārlis ieradās 10. jūlijā plkst. 11:52, mazulis dzimšanas brīdī svēra 3020 g un bija 51 cm garš. Tā kā arī abiem vecākiem – Kristiānai un Kristiānam – vārds sākas ar K, arī jaundzimušajam dots vārds, kas […]

Tautas balss

Vai Baltijas ceļš aizmirsts?

12:07
23.07.2024
20
J. raksta:

“Visur dzirdu tikai par svētkiem, par Cēsu, Pārgaujas, Vecpiebalgas un citiem. Cēsīs uz svētkiem nezin kāpēc pat uzaicināts Livonijas ordeņa mestra Pletenberga radinieks. Bet kāda tur radniecība, ja pagājis pus gadu tūkstotis, kopš Pletenbergs sēdēja ordeņa pilī Cēsīs. Un nez vai vietējiem iedzīvotājiem bija no tā kāds labums. Taču šoreiz ne par to. Mani pārsteidz, […]

Lielā politika rada bažas

11:05
23.07.2024
14
Lasītāja K. raksta:

“Kad klausos par Amerikas prezidenta priekšvēlēšanu kampaņu un to, ko žurnālisti stāsta par Donaldu Trampu, sajūtas nav labas. Ja ASV tiešām Ukrainai vairs nepalīdzēs vai mazāk palīdzēs cīņā ar iebrucēju, Krievija jutīsies vēl varenāka. Ja sāksies sarunas par kara apturēšanu uz Ukrainai atņemto teritoriju rēķina, kur garantija, ka Krievija līdzīgu taktiku neturpinās citās kaimiņu valstīs? […]

Skujenes pazīšanās zīme - neasfaltēti ceļi

10:54
23.07.2024
13
Autobraucēja raksta:

“Mūsu pagastu, Skujeni, viegli atrast. Šeit nekādas ceļazīmes nav vajadzīgas. Ja sākas neasfaltēts ceļš (Krustakrogs- Skujene), dodieties tik tālāk un būsit Skujenē. Ceļmalās, kur krūmi, samaziniet ātrumu, aiz tiem sekos līkums. Mierīgi braucot, nepārsniedzot ātrumu, nokļūsiet uz asfaltētiem ceļiem un droši varēsiet turpināt ceļu – Skujene beigusies!” ar ironiju saka autobraucēja ar stāžu.

Laiks pļaut zeltslotiņas

10:54
23.07.2024
12
1
Lasītāja G. raksta:

“Gar ceļu no pašām Cēsīm, caur Dukuriem un pamazām līdz Valmierai izplatās invazīvās Kanādas zeltslotiņas. Tagad tās sāk ziedēt, drīz izplatīs pūkainas sēklas, kas nākamgad jau veidos biežākas audzes. Cēsu novada pašvaldība un Latvijas Valsts ceļi ir informēti par situāciju, bet pagaidām invazīvos augus nepļauj, taču gar ceļu ir arī Eiropa nozīmes aizsargājamie biotopi,” uzsver […]

Prieks par sakārtoto un skaisto ielu

17:29
15.07.2024
31
Cēsniece O. raksta:

“Cēsīs, atjaunotajā Bērzaines ielas posmā, ierīkoti glīti soliņi un atkritumu urnas, apkārtne tīra. Jauki tur piesēst. Bērzaines iedzīvotāji beidzot ir ieguvēji. Labi sakārtota gan Gaujas, gan Bērzaines iela. Par to prieks,” pārdomās dalījās seniore, cēsniece O.

Sludinājumi