Ceturtdiena, 25. jūlijs
Vārda dienas: Jēkabs, Žaklīna

Vīrišķīgās filozofijas pārstāvis

Druva
23:00
31.08.2007
12

Māris Krams, Vecpiebalgas vidusskolas sporta skolotājs un direktores vietnieks audzināšanas darbā, ne tikai labi orientējas izglītības norisēs. Viņš labi iepazinis zemeņu šķirnes savā otrajā darbā.

Šovasar atvaļinājumā viņš atkal devās “atpūtā” uz Zviedriju darbā zemeņu laukā, mēnesi labi pelnīdams, lai pārējā gada laikā varētu strādāt savā profesijā par skolotāju.

Šoruden Vecpiebalgas vidusskola kļuvusi vēl sievišķīgāka, jo skolotāju vīriešu palicis mazāk. Trīs priekšmetus, kuri līdz šim bija vīriešu ziņā – informātiku, zēnu mājturību un fiziku, turpmāk mācīs sievietes. “Tikai tāpēc vēl esmu aizkavējies izglītības sistēmā, ka ar zemeņu lasīšanu spēju ģimenē risināt finansiālus jautājumus,” pamato Māris Krams.

– Latvijā izglītības iestādes kļūst arvien sievišķīgākas, kā tas izpaužas ikdienā?

– Domāju, kādi 85 – 90 procenti pedagogu Latvijā ir sievietes. Man nav pretenziju pret skolotājām, viņu vidū atrodas arī tādas, kas dzīvi tver ar eksaktu skatienu, kāds vairāk raksturīgs vīriešiem.

Sievietes filozofija ir tāda – pedantiskums, sīkumainība, niansēta pieeja, cenšanās skolēniem visu parādīt priekšā, pieprasot visu ielāgot. Jaunieša prāts nav spējīgs to pieņemt. Līdz ar to starp sievišķo un vīrišķo sapratni rodas lielas pretrunas. Puiši, kas mēģina pielāgoties sieviešu prasībām, paši kļūst sievišķīgāki, jo vide veido cilvēku. Vēl dziļākas pretrunas rodas, ja arī ģimenē bērna audzinātāja ir tikai mamma. Jaunietim nav kur gūt piemēru, kas ir vīrišķīgi, jo vīrišķīga rīcība nav tikai kulaka sišana galdā, pasakot – tā būs un šitā nebūs. Vīrišķīgā filozofija ļauj lietu sakarības, procesus skatīt globāli, nepalaižot garām būtiskāko par to, kas ir slikts un kas ir labs. Vīrietim nav raksturīgi pašus procesus sīki iztirzāt, bet sievietes mēģina iedziļināties psiholoģiskās niansēs. Ne vienmēr tas ir vajadzīgs, jo nedod rezultātu. Tā jau rodas demagogi, kuriem vienmēr ir attaisnojums sliktai darbībai, jo, redz, attiecīgā brīdī bijis slikts noskaņojums. Kāds tur sakars ar noskaņojumu? Sliktā lieta ir izdarīta un par to jāuzņemas atbildība – teiktu skolotājs vīrietis.

Par Vecpiebalgas vidusskolā īstenoto jaunsargu mācību, kas patiesi ir vīrišķīga nodarbe, arvien lielāku interesi izrāda meitenes. Pamatojums – arī meitenēm patīk izteikti vīrišķīga vide. Arī sabiedrībā sievietes daudzviet uzņemas vīriešu pienākumus. Jaunsargos uzņemtās meitenes grib iemācīties orientēties, rīkoties ar ieroci, bet ne mazāk svarīgi viņām, šķiet, ir atrasties starp zēniem, vīriešu sabiedrībā. Citur skolā tas gandrīz nav iespējams. Tas netraucē meitenēm saglabāt sievišķīgumu.

– Ar kādām domām skolotāji sagaida jaunu mācību cēlienu?

– Ar to, kā labāk veidot attiecības ar bērniem, lai darbs, kas tiks darīts kopā, būtu produktīvs. Katra nākamā paaudze nāk citāda, tagad tas notiek vēl ātrāk nekā pirms gadiem desmit. Arī sabiedrībā mainās izpratne par vērtībām. Šodien liela jaunatnes daļa ir centrēta tikai uz sevi, savu ego, un audzinātāji meklē ceļus, kā kopdarbā apvienot sabiedriskās intereses ar bērnu individuālām vajadzībām.

Skola nav izolēta no sabiedrības. Skolotājiem jāseko līdzi laika garam, jāvērtē kā pozitīvais, tā negatīvais un jāņem vērā, ka jaunatne notiekošo vērtē ar asākām izjūtām. Ja es atveru “Druvu” un redzu, ka naktī nogāzts piemineklis un notikusi ielaušanās baznīcā, tātad aizskartas svētas jūtas, nepietiek tikai ar to, ka skolotājs šādu rīcību nosodīs. Attiecīgi jāreaģē arī sabiedrībai un tiesu varai. Vainīgajiem jāsaņem sods un sabiedrībai šis sods ir jāzina, bērniem it sevišķi. Jo bīšanās no kaut kā arī ir audzinoša. Viens saka – bīsties no Dieva, otrs – no pērkona, trešais – no skolotāja, jo viņš ir stingrs un nepārprotami pateiks, ka tā nedrīkst darīt.

Arī man ir bijuši labi audzēkņi, kuri atsevišķos gadījumos ārpus skolas slikti uzvedušies. Gudri cilvēki painteresēsies, nevis no kādas skolas viņi nākuši, bet no kādas ģimenes. Ģimene vislielākā mērā veido cilvēka morāli. Taču ir pietiekami daudz ģimeņu, kurās vecāki kapitulējuši bērna prasību priekšā, aiz neprasmes audzināt, padevušies pirkšanai un pārdošanai, kad labais tiek vērtēts tikai ar naudu. Ja jaunieši vecāku tiesības ignorē, skola paliek tā, kas liek šķēršļus visatļautībai. Taču arī skolotāji ne vienmēr šķēršļus prot gudri radīt. Sākas konflikti, iespējama vardarbība.

– Sportošana ir viens no veidiem, ar kuru var cilvēku audzināt.

– Tā ir gan. Taču sportošana kļuvusi dārgāka. Ne tikai pati nodarbošanās, bet apkārtējie apstākļi. Jau sen esmu pārliecinājies, ka nevar prasīt no bērna sportot, ja viņš nav kārtīgi paēdis. Tie bērni, kas sporto, lielus līdzekļus iztērē pārtikai, jo viņiem nepieciešams kārtīgs uzturs. Vecpiebalgas pašvaldība un skola atbalsta katrus sportiskos centienus, rada apstākļus, lai notiktu sportošana, bet tā nevar atrisināt, lai jaunietis augtu paēdis un kļūtu izturīgs. Skola nevar ietekmēt bērnu ierašanos uz treniņiem. Tās ir ģimenes rūpes, bet ne visi var bērnu atvest uz treniņiem un aizvest mājās. Laukos pašvaldības gādājušas par skolēnu atvešanu uz mācībām un aizvešanu mājup, bet izdevumi par interešu izglītību ir vecāku ziņā.

Novirzot puišus uz sportiskām aktivitātēm, viņiem mazāk atliek laiks dumjībām. Pēc noguruma un lielas slodzes neraisīsies izdoma līst pie pieminekļa it kā fotografēties, gala rezultātā to nolaužot. Protams, tie, kas jūtas fiziski stiprāki, savā veidā ir arī bravurīgāki, bet tas izpaužas tikai attīstības sākumā. Kļuvis stiprs, cilvēks vairs nealkst citiem to pierādīt.

– Kas iedvesmo skolotāju priecīgi un laimīgi sākt jaunu darba cēlienu?

– Ja es visu vasaru būtu vārījies izglītības sistēmā un skolas vidē, tad 1. septembris man nesagādātu īpašas emocijas. Intelektuālās slodzes maiņa uz fizisko ir viena no iespējām uz darbu paskatīties no malas. Braucot uz ārzemēm pastrādāt, pedagogi par sevi pasmaida – atkal dodamies „atpūtā” uz savu vasaras zemi. Skolotāji, kuri uz mēnesi aizbrauc peļņā, ir krietni papildinājuši naudas maku un 1. septembrī, ejot uz skolu, neizjūt rūpes, ko varēs atļauties. Vienīgi traģiski ir apzināties, ka, Norvēģijā vai Zviedrijā lasot zemenes, vari saņemt trīs reizes vairāk nekā savā profesijā. Tāda apziņa grauž.

Taču ar aizvainojumu nevar dzīvot, tas kavē cilvēka attīstību. Mums, tāpat kā slīcējiem, veiksme un laime uzsmaida, ja kustamies. Lai ārzemēs strādātu fizisku darbu, ir jābūt labai veselībai. Arī morāli jābūt stipram – no radoša darba pārslēgties uz monotonu darbu nebeidzamu stundu garumā. Taču, tā strādājot, galva paliek brīva domām. Tieši tad man ir radušās labas idejas, ko īstenot skolā. Netraucēts esmu varējis prātā risināt problēmas. – Kas notiks ar skolotāju prestižu?

– Pašlaik jaunus cilvēkus aicināt izvēlēties skolotāju profesiju ir amorāli, zinot, ka viņa darbs netiks pietiekami atalgots un valsts novērtēts. Tāpēc jau izglītoti jaunieši kļūst kaut vai par apdrošināšanas aģentiem, jo tur par darbu saņem divas, trīs reizes vairāk. Vēl nejūtu, ka skolotāju profesijas prestižs varētu celties. – Kādi ir skolotāja gandarījuma brīži, kurus neizjūt citu profesiju pārstāvji?

– Tas, ka esi spējis cilvēku veidot labāku, arī jaunietis gūst gandarījumu par paveikto kopā ar pedagogu. Ja manam audzēknim izdodas uzvarēt olimpiādē vai sacensībās, es priecājos. Lieliski, ja skolotāji prot priecāties arī par kolēģu panākumiem.

– Vai Piebalgā audzis un mācījies jaunietis ar kaut ko atšķirsies no saviem vienaudžiem?

– Es ceru, ka tie audzēkņi, kas mācījušies pie mums, vienmēr apzināsies, ka nākuši no Piebalgas, viņos būs stiprs lokālpatriotisms, viņi būs uzsūkuši Piebalgas netveramo garu. Lauku skolas nepārspēs pilsētas ģimnāzijas mācībās, bet mēs jauniešos varam radīt krampīgumu, nepadošanos. Lielākajai daļai lauku apstākļi norūdījuši raksturu, viņi dzīvē tik viegli nepadosies. Tie, kas spējuši sabalansēt prāta spējas ar vajadzībām, atrod

nodarbošanos un veiksmīgi strādā. Aizvainoti jūtas tie, kuru vēlmes ir krietni augstākas par spējām sevi apliecināt dzīvē. Arī mūsu skolā ir bijuši mācībās spējīgi audzēkņi, kuri dzīvē izrādījušies neuzņēmīgi, nav veiksmīgākie savā biznesā vai jomā.

Priecē, ka mani audzēkņi, sportisti, kas atraduši darbu Rīgā, nesarauj saikni ar Piebalgu. Ik pa laikam viņi atgriežas kaut vai uz pagasta sporta spēlēm, jo jūtas šai vietai piederīgi. Esmu redzējis arī tādu lokālpatriotismu, ka, startējot sacensībās Rīgā, protokolā ieraksta nevis tagadējo dzīvesvietu, bet Vecpiebalgu.

Patriotisms nav tikai karoga vicināšana un Latvijas vēstures zināšana. Patriotisms izpaužas ikdienā. Patriotisms ir smalka lieta, tas ietver arī saudzīgu attieksmi pret vidi. Skolā to cītīgi māca, uzdodot pienākumus rūpēties par savu solu, klasi, skolas apkārtni. Tomēr atrodas virkne cilvēku, kuri patriotismu neizjūt. Atliek tikai paskatīties, cik piemēsloti paliek zālāji un laukumi pēc lielākiem svētkiem un koncertiem.

– Kamēr lasījāt zemenes Zviedrijā, Latvijā risinājās debates, kuru rezultāts var būt tāds, ka skolās izskaudīs klašu došanos ekskursijās un pārgājienos.

– Tas man atgādina par dullo Dauku. Vai liedzot iespēju lauku bērniem izbraukt ārpus sava pagasta, viņi teorētiski nekļūs par mucā audzinātiem? Līdz 18 gadiem kā dullie Daukas, kuri redzējuši tikai horizontu, nezinot, kas aiz tā. Jau tā notiek noslāņošanās starp laukiem un pilsētu, starp lauku un pilsētas bērnu iespējām. Ja vēl šādā veidā ierobežos lauku bērnus, no skolas nevedot pasaulē uz kultūras un sporta pasākumiem, tas būs amorāli.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Saistītie raksti

Vakar Gulbenes novadā divas automašīnu zādzības

09:39
25.07.2024
35

Aizvadītajā diennaktī Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes apkalpojamā teritorijā saņemta informācija par 66 gadījumiem, kad iedzīvotāji vērsušies pēc palīdzības policijā vai konstatēts, ka noticis noziedzīgs nodarījums. Reģistrēti 14 ceļu satiksmes negadījumi, kur divos gadījumos kopumā cietušas divas personas. Ceļu satiksmes jomā pieņemti 116 administratīvā pārkāpuma lēmumi, tajā skaitā 60 par ātruma pārsniegšanu. NODARĪJUMI PRET ĪPAŠUMU […]

Kas mežā, tas tirgū

00:00
25.07.2024
35

Darba dienās Cēsu tirgū rimta dzīvība. Āra teritorijā dārzeņi, ogas, meža veltes. Pāris tirgotāju piedāvā gailenes. Cena no četriem eiro par litra trauciņu, ir arī mellenes, lācenes par astoņiem eiro. Jānis no Pārgaujas mežiem atvedis gailenes un mellenes. “Iegāju mežā un iznesu trīs spaiņus gaileņu,” pasmej Jānis un uzsver, ka īsts sēņotājs atradīs sēnes arī […]

Dzimtas likteņstāsts grāmatā

06:06
24.07.2024
28

Diena mākslai “Vieta, kur pagātnes satiekas ar šodienu” Zosēnu pagasta Skrāģu krogā veltīta divdesmit pieciem gadiem kopš sestajiem Piebalgas kultūras svētkiem Zosēnos un operas “Baņuta” libreta autora Artura Krūmiņa un komponista Alfrēda Kalniņa 145. dzimšanas dienai. Mākslas dienā tika atvērta arī Ilzes Būmanes grāmata “Piebal­dzēns ar pasaules apvārsni” par Artura Krūmiņa dzimtas likteņstāstu. Gan pats […]

Vai dzima tradīcija? Cēsu jubilejai Svētku koris, kurā ap simts dziedātāju

00:00
24.07.2024
78

Latvietim svētki bez dziedāšanas nav svētki. Kur nu vēl cēsniekiem Cēsu 818.dzimšanas dienā. Bija skaidrs, ka bez koriem neiztikt, bet koris var būt daudz plašāks. Un tika aicināts ikviens, kurš grib dziedāt. Diriģente Marika Slotina-Brante kopā ar instrumentālā ansambļa vadītāju Emīlu Zilbertu izraudzījās pazīstamas dziesmas: tautasdziesmas, dziesmas teātra izrādēm un kino, šlāgerus un citu no […]

Cēsu svētki - atskats

12:31
23.07.2024
115

Gājienā lepni par sevi un Cēsīm Trijās dienās pilsēta nenogura. Savu ceļu tuvāk zvaigznēm, lai cik augstu kuram tās būtu, ja vien vēlējās, ieraudzīja Cēsu 818. dzimšanas dienas svinību katrs dalībnieks. No vēstures līdz šodienai, no nopietnībai līdz nebēdnīgai jautrībai un spēku pārbaudei sportiskās sacensībās. Un, protams, satikšanās prieks ik uz soļa senajās un aizvien […]

Mērķis zināms – Zaļais kurss

10:58
23.07.2024
63

Festivālā “Rodam Raunā”, kura tēma šovasar bija “Pļava. Ko sēsi, to pļausi”, kā ik gadu notika arī uzņēmēju diskusija. Šoreiz par ikvienam aktuālo Eiropas zaļo kursu. Tajā piedalījās Raunas SIA “Firma “Pasāža”” valdes priekšsēdētāja Dace Neiberga, Zemkopības ministrijas Lauksai­mnie­cības departamenta Lauksai­mniecības ilgtspējīgas attīstības nodaļas vadītāja Kristīne Sirmā, Latvijas Lauku konsultāciju centra Cēsu nodaļas vadītāja Dace […]

Tautas balss

Varbūt jāalgo ārzemnieki

11:11
25.07.2024
7
Seniors raksta:

“Kad beidzot būs skaidrība par nodokļiem, tos cels vai ne! Darba grupa strādāja divus gadus, visi taču saņēma darba samaksu, vai tiešām nav nekāda saprotama rezultāta? Ja jau paši netiekam galā, tad lai labāk maksā citu valstu ekspertiem,” bija neapmierināts seniors.

Vajadzīgs veloceliņš uz Ninieri

11:10
25.07.2024
11
Riteņbraucēja raksta:

“No Cēsīm uz Līviem uzbūvēts labs veloceliņš. Tāds ir arī uz Priekuļiem. Taču daudzi cēsnieki vasarā ar divriteņiem brauc uz Niniera ezeru. Arī uz turieni vajadzētu veloceliņu, cilvēki to tiešām bieži izmantotu. Ninierī peldas ne tikai vasarās, daudzi to dara visu gadu. Protams, ziemā jau ar velosipēdu nebrauksi, bet pavasarī var sākt diezgan agri, un […]

Tīrumam apkārt ziedošs žogs

11:09
24.07.2024
17
Anda raksta:

“Zemnieki nav apmierināti un uzskata, ka ir muļķīgi apkārt laukiem atstāt neapstrādātu joslu. Viņiem taisnība, ka tā ir nezāļu audzēšanai. Nesen ceļmalā upes krastā redzēju dzeltenu labības lauku, un ap to visapkārt platā joslā zied puķu spriganes. Tās kā dzīvžogs apņēmis tīrumu. Vai tā ir prātīga saimniekošana! Puķu spriganes jau tā izplatās kā neapturama sērga. […]

Vai Baltijas ceļš aizmirsts?

12:07
23.07.2024
29
J. raksta:

“Visur dzirdu tikai par svētkiem, par Cēsu, Pārgaujas, Vecpiebalgas un citiem. Cēsīs uz svētkiem nezin kāpēc pat uzaicināts Livonijas ordeņa mestra Pletenberga radinieks. Bet kāda tur radniecība, ja pagājis pus gadu tūkstotis, kopš Pletenbergs sēdēja ordeņa pilī Cēsīs. Un nez vai vietējiem iedzīvotājiem bija no tā kāds labums. Taču šoreiz ne par to. Mani pārsteidz, […]

Lielā politika rada bažas

11:05
23.07.2024
16
Lasītāja K. raksta:

“Kad klausos par Amerikas prezidenta priekšvēlēšanu kampaņu un to, ko žurnālisti stāsta par Donaldu Trampu, sajūtas nav labas. Ja ASV tiešām Ukrainai vairs nepalīdzēs vai mazāk palīdzēs cīņā ar iebrucēju, Krievija jutīsies vēl varenāka. Ja sāksies sarunas par kara apturēšanu uz Ukrainai atņemto teritoriju rēķina, kur garantija, ka Krievija līdzīgu taktiku neturpinās citās kaimiņu valstīs? […]

Sludinājumi