Ceturtdiena, 25. jūlijs
Vārda dienas: Jēkabs, Žaklīna

Kas slēpjas aiz ugunsgrēkiem

Druva
23:00
07.09.2007
3

Nereti “Druvā” policijas ziņās var lasīt, ka kaut kas nodedzis, kaut kas aizdedzināts, kaut kur izcēlies ugunsgrēks. Lielākoties aizdegšanās notiek, neuzmanīgi rīkojoties ar uguni, tomēr ne vienmēr viss ir tik nevainīgi.

Pagājušajā nedēļā Cēsu rajona Policijas pārvaldes kriminālpolicijas darbinieki par pusgada garumā notikušām dedzināšanām aizturēja divus 1983. un 1990. gadā dzimušus un Cēsīs dzīvojošus puišus. Pusgadu regulāri dedzina

Cēsu rajona Policijas pārvaldes Kārtības policijas priekšnieks Jānis Goba skaidro, ka aizturētie jaunieši atzinušies par desmit pusgada laikā fiksētām dedzināšanām: “Dedzinātas tika neapsaimniekotas mājas, dārza būdiņas pilsētā un tuvākajos pagastos, piemēram, Vaivē un Amatas novadā. Braukājuši apkārt un dedzinājuši…”

Tā kā par dedzināšanas objektiem jaunieši izvēlējās pamestas un neapsaimniekotas ēkas, tad ugunsgrēku rezultātā necieta nevainīgi cilvēki.

Par daudziem no tagad jau atklātajiem ugunsgrēkiem pirms tam izmeklēšanā tika dots slēdziens – neuzmanīga rīcība ar uguni no nenoskaidrotas personas puses. “Pusgadu regulāri notika šādi gadījumi. Sapratām, ka kaut kas nav kārtībā, radās aizdomas, ka, iespējams, darbojas kāda grupa, kas tendēta uz ugunsgrēku izraisīšanu. Iespējams, piromāni,” situāciju izklāsta J.Goba.

Izmeklēšanas procesā inspektori sēdējuši slēpņos, braukuši un izmeklējuši apkārtni. Par atklātajām dedzināšanām sākotnēji pastāvējušas dažādas versijas, tai skaitā iespēja, ka ēkas aizdedzinājuši to īpašnieki.

Tagad ir uzsākts kriminālprocess. Lai gan puiši par vairākām dedzināšanām ir atzinušies, tomēr izmeklēšana turpinās: “Pašlaik jaunieši

atbrīvoti. Vienam noteikta policijas kontrole, otram pēc pirmā izsaukuma būs jāierodas policijas iecirknī un jāsniedz liecības. Vienam no viņiem arī nozīmēta psihiatriskā ekspertīze, lai noteiktu, vai notikušais saistīts ar psihiskiem traucējumiem.”

Tomēr degšanas gadījumi turpinās. J. Goba atzīst, ka vēl ir vairākas nenoskaidrotas un neatklātas ugunsgrēku lietas. Iespējams, ka ne šie puiši vien veic šādus likuma pārkāpumus.

Pēdējā pusgada laikā vēl notikuši vairāki nenoskaidroti, mistiski gadījumi – vispirms nodegusi biotualete Hansa disko nakts laikā, tad Maija parkā, pēc tam tirdzniecības kioski tirgū un tiesneša būda stadionā, bet arī par tiem notiek izmeklēšana un tiek cerēts uz drīzu risinājumu. Tādēļ J.Goba atgādina, ka ļoti svarīga ir cilvēku sniegtā informācija, tā palīdz atklāt noziegumus.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Cēsu brigādes komandieris Pēteris Serovs tomēr norāda, ka kopumā šogad ugunsgrēku skaits rajonā ir samazinājies: “Šogad dzēsti 186 ugunsgrēki, kas ir par 44

procentiem mazāk, salīdzinot ar 2006. gadu, kad šajā periodā reģistrēti bija jau 328 ugunsgrēki. Pērn ugunsgrēkos dzīvību zaudēja pieci cilvēki, šogad neviens.”

P.Serovs skaidro, ka izplatītākais ugunsgrēku izcelšanās iemesls ir neuzmanīga rīcība ar uguni. Tomēr ne vienmēr tas ir tik skaidrs. P.Serovs norāda, ka to, vai dedzināšana bijusi ļaunprātīga, var konstatēt vienīgi izmeklēšanas iestādes – policija. Savukārt ugunsdzēsēji sniedz slēdzienu par izcelšanās iemeslu.

P. Serovs skaidro, ka pēdējā pusgada laikā raksturīgi bijuši vairāki ugunsgrēki vienā naktī, kā arī vairākas dienas pēc kārtas. Piemēram, 5. jūlijā Cēsīs dega dārza māja, 12. jūlijā noliktava dzelzceļa stacijā un tajā pašā naktī – pamesta automašīna. 14. jūlija naktī dega riepu kaudze, 1. augusta naktī celtniecības vagons, bet 2. augustā autostāvvietas sargu būda.

“Ļaunprātīgu dedzināšanu konstatē reti. Tā pagājušajā gadā atklāta trijos ugunsgrēkos, šogad divos, bet, ņemot vērā to, ka ir atklātas divu jauniešu veiktās dedzināšanas, tad statistika būs lielāka,” vērtē P. Serovs.

Slimība vai neapdomība

J. Goba atzīst, ka dedzinātāju motivāciju izprast ir grūti. Ir bijuši gadījumi, kad tie paši cilvēki, kuri aizdedzinājuši kādu objektu, arī izsauc un sagaida ugunsdzēsējus, pat palīdz tiem.

J. Goba arī pieļauj, ka jauniešus un nepilngadīgos ietekmē arī televīzijā redzētais, piemēram, nesen varēja noskatīties raidījumu par piromāniju, tāpat arī filmās bieži vien ir dedzināšanas un ugunsgrēku ainas: “Iespējams, ka ir jaunieši, kas šo pārraižu un filmu iespaidā izmēģina redzēto. Bet reālajā dzīvē situāci-jas tomēr ir citādas, un vainīgajiem būs jāstājas tiesas priekšā. Pants

par mantas tīšu bojāšanu sevišķi

bīstamā veidā ar uguni ir smags, un par šādu rīcību vainīgais var saņemt sodu līdz pat desmit gadiem.”

Valsts SIA „Slimnīca Ģintermuiža”, kur ārstē cilvēkus ar psihiskām novirzēm, valdes priekšsēdētājs, ārsts Uldis Čāčus skaidro, ka ir dedzinātāji, kuriem interesē dedzināšanas process, citiem sekas, tomēr lielākoties raksturīgi, ka dedzinātāji ir cilvēki ar izmaiņām garīgajā sfērā.

Piromānija jeb tieksme dedzināt Latvijā nav ļoti izplatīta: “Tas sekundārs simptoms, bet pamatā ir kādas citas izmaiņas cilvēka psihē, uztverē, “ saka U.Čāčus.

Psihoterapeits Oskars Bundža uzskata, ja cilvēks regulāri, bez pamatota iemesla veic dedzināšanu, tā varētu būt piromānija. O. Bundža skaidro, ka psihiatriskās diagnozes iedalās vairākās grupās, piromānija uzskatāma par pieaugušo personības un uzvedības traucējumu, precīzāk, par paradumu un dziņu traucējumu. Psihoterapeits skaidro, ka cilvēks ar šādiem traucējumiem ikdienas dzīvē ir normāls, taču vienīgā tieksme ir dedzināt: “Traucējumiem raksturīgi atkārtoti mēģinājumi un rīcība, vēlme bez redzama motīva pielaist uguni kādam īpašumam vai citiem objektiem, kā arī pastāvīga nodarbošanās ar dažādiem jautājumiem, kas saistīti ar uguni un dedzināšanu. Šie cilvēki par savām darbībām izjūt pieaugošu sasprindzinājumu un patīkamu, intensīvu satraukuma sajūtu, kad

kaut kas ir aizdedzināts.”

O. Bundža atzīst, ka šādus paradumu un dziņu traucējumus būtībā nevar izārstēt ar medikamentiem, var mēģināt ar psihoterapeitiskām metodēm. O. Bundža skaidro, ka piromāni nav psihiski slimi, viņi ir atbildīgi par savu rīcību, tomēr arī psihiski slimiem cilvēkiem kādu murgu iespaidā var būt vēlme dedzināt.

Vairāk tomēr ir gadījumu, kad cilvēks uguns nelaimi izraisa nejauši, nepadomājot par sekām. P. Serovs atceras arī gadījumu pirms vairākiem gadiem, kad dedzināšana notikusi dusmu un atriebības dēļ, taču dedzinātājus, kuri izraisījuši vairākus ugunsgrēkus pēc kārtas, viņš pat neatminas.

U. Čāčus atzīst, ka ir labi, ja cilvēki var uzzināt par dažādiem noziegumiem un pārkāpumiem raidījumos un presē, bet tai pat laikā jāņem vērā, ka cilvēku uztvere ir dažāda. Ir cilvēki, kuri redzēto mēģina atkārtot.

O. Bundža piekrīt, ka vecākiem savām atvasēm būtu jāskaidro uguns bīstamība, tomēr šādus uzvedības traucējumus ir grūti ietekmēt.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Saistītie raksti

Vakar Gulbenes novadā divas automašīnu zādzības

09:39
25.07.2024
37

Aizvadītajā diennaktī Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes apkalpojamā teritorijā saņemta informācija par 66 gadījumiem, kad iedzīvotāji vērsušies pēc palīdzības policijā vai konstatēts, ka noticis noziedzīgs nodarījums. Reģistrēti 14 ceļu satiksmes negadījumi, kur divos gadījumos kopumā cietušas divas personas. Ceļu satiksmes jomā pieņemti 116 administratīvā pārkāpuma lēmumi, tajā skaitā 60 par ātruma pārsniegšanu. NODARĪJUMI PRET ĪPAŠUMU […]

Kas mežā, tas tirgū

00:00
25.07.2024
35

Darba dienās Cēsu tirgū rimta dzīvība. Āra teritorijā dārzeņi, ogas, meža veltes. Pāris tirgotāju piedāvā gailenes. Cena no četriem eiro par litra trauciņu, ir arī mellenes, lācenes par astoņiem eiro. Jānis no Pārgaujas mežiem atvedis gailenes un mellenes. “Iegāju mežā un iznesu trīs spaiņus gaileņu,” pasmej Jānis un uzsver, ka īsts sēņotājs atradīs sēnes arī […]

Dzimtas likteņstāsts grāmatā

06:06
24.07.2024
28

Diena mākslai “Vieta, kur pagātnes satiekas ar šodienu” Zosēnu pagasta Skrāģu krogā veltīta divdesmit pieciem gadiem kopš sestajiem Piebalgas kultūras svētkiem Zosēnos un operas “Baņuta” libreta autora Artura Krūmiņa un komponista Alfrēda Kalniņa 145. dzimšanas dienai. Mākslas dienā tika atvērta arī Ilzes Būmanes grāmata “Piebal­dzēns ar pasaules apvārsni” par Artura Krūmiņa dzimtas likteņstāstu. Gan pats […]

Vai dzima tradīcija? Cēsu jubilejai Svētku koris, kurā ap simts dziedātāju

00:00
24.07.2024
78

Latvietim svētki bez dziedāšanas nav svētki. Kur nu vēl cēsniekiem Cēsu 818.dzimšanas dienā. Bija skaidrs, ka bez koriem neiztikt, bet koris var būt daudz plašāks. Un tika aicināts ikviens, kurš grib dziedāt. Diriģente Marika Slotina-Brante kopā ar instrumentālā ansambļa vadītāju Emīlu Zilbertu izraudzījās pazīstamas dziesmas: tautasdziesmas, dziesmas teātra izrādēm un kino, šlāgerus un citu no […]

Cēsu svētki - atskats

12:31
23.07.2024
115

Gājienā lepni par sevi un Cēsīm Trijās dienās pilsēta nenogura. Savu ceļu tuvāk zvaigznēm, lai cik augstu kuram tās būtu, ja vien vēlējās, ieraudzīja Cēsu 818. dzimšanas dienas svinību katrs dalībnieks. No vēstures līdz šodienai, no nopietnībai līdz nebēdnīgai jautrībai un spēku pārbaudei sportiskās sacensībās. Un, protams, satikšanās prieks ik uz soļa senajās un aizvien […]

Mērķis zināms – Zaļais kurss

10:58
23.07.2024
63

Festivālā “Rodam Raunā”, kura tēma šovasar bija “Pļava. Ko sēsi, to pļausi”, kā ik gadu notika arī uzņēmēju diskusija. Šoreiz par ikvienam aktuālo Eiropas zaļo kursu. Tajā piedalījās Raunas SIA “Firma “Pasāža”” valdes priekšsēdētāja Dace Neiberga, Zemkopības ministrijas Lauksai­mnie­cības departamenta Lauksai­mniecības ilgtspējīgas attīstības nodaļas vadītāja Kristīne Sirmā, Latvijas Lauku konsultāciju centra Cēsu nodaļas vadītāja Dace […]

Tautas balss

Varbūt jāalgo ārzemnieki

11:11
25.07.2024
7
Seniors raksta:

“Kad beidzot būs skaidrība par nodokļiem, tos cels vai ne! Darba grupa strādāja divus gadus, visi taču saņēma darba samaksu, vai tiešām nav nekāda saprotama rezultāta? Ja jau paši netiekam galā, tad lai labāk maksā citu valstu ekspertiem,” bija neapmierināts seniors.

Vajadzīgs veloceliņš uz Ninieri

11:10
25.07.2024
11
Riteņbraucēja raksta:

“No Cēsīm uz Līviem uzbūvēts labs veloceliņš. Tāds ir arī uz Priekuļiem. Taču daudzi cēsnieki vasarā ar divriteņiem brauc uz Niniera ezeru. Arī uz turieni vajadzētu veloceliņu, cilvēki to tiešām bieži izmantotu. Ninierī peldas ne tikai vasarās, daudzi to dara visu gadu. Protams, ziemā jau ar velosipēdu nebrauksi, bet pavasarī var sākt diezgan agri, un […]

Tīrumam apkārt ziedošs žogs

11:09
24.07.2024
17
Anda raksta:

“Zemnieki nav apmierināti un uzskata, ka ir muļķīgi apkārt laukiem atstāt neapstrādātu joslu. Viņiem taisnība, ka tā ir nezāļu audzēšanai. Nesen ceļmalā upes krastā redzēju dzeltenu labības lauku, un ap to visapkārt platā joslā zied puķu spriganes. Tās kā dzīvžogs apņēmis tīrumu. Vai tā ir prātīga saimniekošana! Puķu spriganes jau tā izplatās kā neapturama sērga. […]

Vai Baltijas ceļš aizmirsts?

12:07
23.07.2024
29
J. raksta:

“Visur dzirdu tikai par svētkiem, par Cēsu, Pārgaujas, Vecpiebalgas un citiem. Cēsīs uz svētkiem nezin kāpēc pat uzaicināts Livonijas ordeņa mestra Pletenberga radinieks. Bet kāda tur radniecība, ja pagājis pus gadu tūkstotis, kopš Pletenbergs sēdēja ordeņa pilī Cēsīs. Un nez vai vietējiem iedzīvotājiem bija no tā kāds labums. Taču šoreiz ne par to. Mani pārsteidz, […]

Lielā politika rada bažas

11:05
23.07.2024
16
Lasītāja K. raksta:

“Kad klausos par Amerikas prezidenta priekšvēlēšanu kampaņu un to, ko žurnālisti stāsta par Donaldu Trampu, sajūtas nav labas. Ja ASV tiešām Ukrainai vairs nepalīdzēs vai mazāk palīdzēs cīņā ar iebrucēju, Krievija jutīsies vēl varenāka. Ja sāksies sarunas par kara apturēšanu uz Ukrainai atņemto teritoriju rēķina, kur garantija, ka Krievija līdzīgu taktiku neturpinās citās kaimiņu valstīs? […]

Sludinājumi