Svētdiena, 28. jūlijs
Vārda dienas: Cecīlija, Cilda

Zobārstniecības poliklīnika privatizācijas priekšā

Druva
00:00
07.03.2008
11

Pirms vairāk nekā nedēļas rajona padomes sēdē izvērtēšanai tika nodots SIA “Cēsu rajona zobārstniecības poliklīnika” privatizācijas projekts. Cēsu domes priekšsēdētājs Gints Šķenders iebilda, ka privatizācijas projekts nepilnīgi izstrādāts, tāpēc viņš un vēl vairākums pagastu vadītāju nobalsoja par rūpīgāku jautājuma izskatīšanu, to atliekot uz nākamo rajona padomes sēdi pēc Lieldienām.

“Druva” jau rakstīja, ka

zobārstniecības poliklīnika līdz šim darbojas Cēsu rajona pašvaldības pārziņā, taču jau šomēnes izsoles ceļā to bija plānots privatizēt.

Pieteikušies divi iespējamie pircēji- līdzšinējā poliklīnikas vadītāja Arisa Priedīte un Marģers Zeitmanis. Pašvaldību vadītājiem tika paskaidrots, ka M.Zeitmanis pārstāv Rīgas veselības centru “Pļavnieki”.

Privatizācija kā lamatas

Tagad zobārstniecības poliklīnikas kolektīvs spriež, ka privatizēties vajadzēja jau vismaz 1999. gadā, kad tika izveidota pašvaldības SIA, bet tolaik pietrūcis drosmes. Licies, ka darbošanās pašvaldības paspārnē dos stabilitāti un sekmēs attīstību. “Neesam sapratuši, kāpēc vienīgie no rajona padomes šo gadu gaitā neesam saņēmuši nekādu finansiālu atbalstu. Slimnīca, poliklīnika tika atbalstīta, bet mēs visu darījām pašu spēkiem, tērējot nopelnīto. Mums dūša apskrējusies uz pašvaldību. Reiz lūdzām līdzekļus vien datora iegādei, bet neiedeva,” tā zobārstniecības poliklīnikas vadītāja Arisa Priedīte. Zobu tehniķi atcerējās, ka reiz lūguši līdzekļus linoleja iegādei. Lai nepakluptu strādājot, grīdas segumu atjaunojuši, sametot naudiņu no savas kabatas.

Pērn pavasarī kolektīvs pieņēmis lēmumu iet privatizācijas ceļu. Bija iecere turpināt darboties pašreizējās telpās Palasta ielā 13.

Tagad privatizācijai ir divi pretendenti, tāpēc notiks izsole. Arisa Priedīte skaidroja, ka no pašvaldības būs jāatpērkas par vismaz 23 tūkstošiem latu. Tāda ir privatizējamā objekta cena. Starta kapitāls, ko pirms 13 gadiem darba uzsākšanai neremontētajās telpās piešķīrusi Cēsu rajona padome, bijis vien pieci tūkstoši latu.

Zobārstniecības poliklīnikas vadītāja Arisa Priedīte atzīst, ka faktiski ir formāla privatizācijas pretendente, jo zobārsti, zobu tehniķi nav gatavi ieguldīt ne santīmu vairāk par noteikto sākumcenu. Rīgas iestādei būs visas iespējas vietējos pārsolīt. Arisai Priedītei nākas atzīt, ka pēc izsoles viņas vadītais kolektīvs var palikt bez darba telpām, jo īres līgums ar ēkas īpašniekiem noslēgts līdz 2011.gadam, un jaunie, iespējamie izsoles uzvarētāji tiks ne tikai pie tehnoloģijām, bet arī pieklājīgi sakārtotām telpām.

“Mēs neesam gatavi maksāt vairāk, jo uzskatām, ka arī šī cena ir augsta. Katrs kvadrātmetrs ir mūsu izremontēts, katrs krēsls mūsu nopirkts, nerunājot par aparatūru. Tā, ko iegādājāmies pirms trīspadsmit gadiem, sen nedarbojas. Viss ir jauns un pēc iespējas labākais, lai pacienti saņemtu kvalitatīvus pakalpojumus, lai zobārsti varētu labi strādāt . Esam draudzīgs kolektīvs, mums ir labi stomatologi, zobu tehniķi. Vai tas nozīmē, ka visu atdodam rīdziniekiem? Tas tiešām to nozīmē, jo esam izvēlējušies telpas citur pilsētā. Ņemsim kredītu, lai nopirktu aparatūru un sakārtotu darba vietas, kādas tās nepieciešamas ārstniecības iestādei. Esam aizsituši telpas Neredzīgo biedrības ēkās un skatīsimies, kas notiks pēc 25. marta, kad paredzama kārtējā rajona padomes sēde. Vēl nav zināms, kad notiks izsole. Šis laiks ir stresa pilns, jo nezinām, kad no telpām būs jāizvācas, kad varēsim iestrādāties jaunajā vidē,” notiekošo vērtēja Arisa Priedīte un piebilda, ka viņu un kolēģus visvairāk satrauc, kur stomatologa pakalpojumus par pieņemamu cenu mūsu pilsētā varēs saņemt iedzīvotāji. Cēsis bija viena no retajām vietām, kur saglabāta iespēja apmeklēt dežūrzobārstu. To dienā izmantoja vismaz 30 cilvēki, ne tikai no pilsētas, arī pagastiem un pat kaimiņrajoniem.

Nemierā strādājošie

Stomatologi neslēpj, ka Rīgas veselības centra “ Pļavnieki” pārstāvji izteikuši piedāvājumu darbu turpināt. Solīta gan laba darba samaksa, gan vēl labāki darba apstākļi. Pēc atkārtotām pārrunām zobārsti tomēr pateikuši striktu- nē.

“Viņus interesē pelnošs, funkcionējošs, labi nostādīts uzņēmums. Tas ir pareizi, tā tam jābūt, bet es nevēlos strādāt pie īpašnieka. Gājām taču šo ceļu, lai vairs nebūtu kāda pakļautībā. Ar telpām un iekārtām vien ir par maz, bet es un kolēģes rīdziniekiem atteicām. Sāksim visu no nulles,” stāstīja zobārste Vēsma Ozoliņa. Līdzīgi domāja arī kolēģe Inga Broka: ”Mums sola labāku algu, bet viss jau būs izpostīts. Rīdzinieki taču ir paredzējuši pelnīt. Mums skaidroja, ka katra īrēsim krēslu pie jaunā īpašnieka un par vietu maksāsim. Uzzinājām iespējamo summu- 80 lati. Domājām, ka mēnesī. Izrādās, ka dienā. Cik tad maksās pakalpojums pacientam? Es nepiekritu šādiem nosacījumiem. Mēs esam pieradušas domāt arī par cilvēkiem. Un es neļaunošos, ja jaunie īpašnieki darbaspēku meklēs citur. Mēs- zobārsti, zobu tehniķi – turēsimies kopā un darbu turpināsim jaunā vietā. ”

Savā ziņā pat savdabīgs speciālistu lietu redzējums, jo dzīvojam materiāli ievirzītā laikā. Un katrs, kuram nācies apmeklēt privāto zobārstu, zinās, ka rindā var nākties gaidīt pat pāris mēnešus. Ja izveidojušās ļoti labas, ilglaicīgas attiecības ar speciālistu, tad akūtas vainas gadījumā iespējams palīdzību saņemt ātrāk, bet diez vai tajā pašā dienā. Un pajautājiet, cik tas maksā? Nesen pati apmeklēju zobārstu, par stundu ārsta darba, protams, arī labiem materiāliem, samaksāju gandrīz 40 latus. Pusi, par laimi, sedz apdrošinātāji.

Bet cik bieži to prieku varu atļauties? Ko darīt mazturīgajiem, pensionāriem, cilvēkiem, kuri palikuši bez darba vai saņem ļoti niecīgu atalgojumu? Zobārsts taču tomēr ir ārsts, nevis ekskluzīvs pakalpojums pašsajūtas vai veidola uzlabošanai.

Zobu tehniķiem mazāk skaidrības

Zobārstniecības poliklīnikas vadītāja Arisa Priedīte uzsvēra, ka stomatologu nākotne tā vai citādi ir skaidra, bet kas notiks ar zobu tehniķiem? Neoficiāli dzirdēts, ka, pat ja šie speciālisti vēlētos darbu turpināt, viņu pakalpojumi jaunajā klīnikā nebūšot nepieciešami. Tas arī pašsaprotami, jo privāti praktizējošie zobārsti stomatoloģisko rekonstrukciju veic paši, bet nopietnākos protezēšanas darbus, sadarbojoties ar Rīgas klīniku speciālistiem. Vai pensionāri staigās bez zobiem? No vienas puses nekorekts, bet šodienas dārdzībai atbilstošs jautājums.

“Visticamāk, arī mēs dosimies līdzi mūsu zobārstiem uz jaunajām telpām. Ja pārpirks, ejam projām. Ko citu mums darīt, jo ir taču jāstrādā. Tāpat iegādāsimies jaunu aparatūru. Daudz līdzekļu vajadzēs, lai iekārtotu darba vietas, jo zobu protēžu izgatavošana ir specifiska. Ja ņemsim kredītus, nevarēsim darbu veikt par līdzšinējo cenu. Jau tagad ir cilvēki, kas atļaujas vien viena žokļa protēzi. Un trūcīgajiem būs jāiztiek bez zobiem,” skaudro patiesību pauda zobu tehniķe Dagnija Birstiņa. Līdzīgi domāja arī citi speciālisti. “Mums jau neviens neaizliedz celt cenas. Izsludini un cel! Bet mēs jau domājam, ko cilvēki var atļauties. Mazpilsētā un laukos nav maksātspējas. Mēs zinām, kādi cilvēki te nāk. Turam cenas demokrātiskā līmenī- mums darbs un viņiem labi. Mums nav peļņas. Varētu taču 150 latus par plati uzlikt, un liela daļa staigātu bez zobiem. Pie zobārsta jau cilvēkam jāiet, jo zobs sāp, bet arī protēze taču ir nepieciešama,” sprieda Smuidra Gaigala. “Pašvaldības galīgi nedomā par saviem iedzīvotājiem. Rajona padome mūsu vajadzības nekad neatbalstīja, tagad aizmirst arī par iedzīvotājiem,” tā zobu tehniķis Jānis Lapsiņš. Un speciālisti piebilda arī pašvaldībai būtisko:” Privatizēs rīdzinieki, kas strādās? Arī rīdzinieki. Kur paliks nodokļi? Tā nauda aizplūst uz galvaspilsētu, Valmieru, Lietuvu.”

Ko saka pacienti?

Trešdienas rītā zobārstniecības poliklīnikā, lai tiktu pie dežurējošā speciālista, stundā bija izņemti jau 16 numuriņi. Rindā gaidīja puišelis ar uzpampušu vaigu, jauns vīrietis ar sāpošu zobu, sieviete, kurai nolūzusi priekšzoba mala, vīrs, kuram nepieciešams zobārsta apliecinājums, ka zobu stāvoklis nekaitēs veselībai. Viņi agrā rītā bija atbraukuši no Līgatnes, Drabešiem, atnākuši pie zobārsta no blakus mājas. Viņi visi kā viens bilda: “Te nākam, jo tiekam klāt. Te nākam, jo jāmaksā mazāk.” Kurp viņi dosies pēc pāris mēnešiem? Ir pagasti, kuros zobārsta pakalpojumi pieejami, ir pagasti, kuri par privatizāciju uztraucas. Nītaurieši, mārsnēnieši, skujenieši par zobārstu sava pagastā var tikai sapņot. Privatizācijas ritenis ir iegriezts, un to vairs nevar apturēt. Pēc pāris nedēļām rajona padomei tiks celts priekšā jaunais privatizācijas projekts un izsoles noteikumi.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Saistītie raksti

Dzied un stāsta par dzīvi un darbu Norvēģijā

00:00
28.07.2024
10

Vispasaules cēsnieku dienās Cēsu pilsētas pansionātā ar stāstu par dzīvi Norvēģijā un darbu viesojās Ina Vīne. Ina ir dzimusi nītauriete, bet desmit gadus pirms došanās uz ārzemēm nodzīvoja Cēsīs. Tagad jau septiņpadsmit gadi aizvadīti Norvēģijā. Tur, ilgojoties pēc latviskā, viņa spēlē ģitāru un dzied latviešiem tuvās dziesmas, arī tautas dziesmas. Ar tām I.Vīne iepriecināja arī […]

Kā sev nenodarīt pāri, ēdot dārza veltes

07:54
27.07.2024
10

Kurš gan vasarā necenšas iespējami vairāk pamieloties ar vietējo dārzu labumiem. Ogas, augļi, svaigi dārzeņi, to vai nu katrs izaudzē pats, vai nopērk tirgū. Šie labumi ir bagāti ar vitamīniem, antioksidantiem un šķiedrvielām, taču ne katrs tos var ēst, cik vēlas. Šīs dabas veltes var radīt kairinājumu kuņģī, izraisot dedzināšanu un citas nepatīkamas sajūtas. Kādos […]

Izrāda senču mantojuma pūra lādes

00:00
27.07.2024
20

Pie Stalbes Tautas nama otro gadu tika rādīts, kas glabājas pagasta dzimtu pūra lādēs. Ikviens bija aicināts neturēt sveci zem pūra un muzikālās noskaņās dalīties ar senču atstāto mantojumu un arī ar paša darināto. Pasākumā bija skatāmi daudzi krāšņi zeķu un cimdu pāri, tamborētas endzetes spilvendrānām, izšūti dekoratīvie spilveni, grīdceliņi un citi rokdarbi. Par katru […]

Turpinās sadarbība Vācu kapu kopšanā

00:00
26.07.2024
29
1

Cēsīs viesojās Bundesvēra Rezervistu apvienības Tīringenas nodaļas Gēras sekcijas pārstāvis atvaļinātais feldfēbelis Marcels Herbsts. Pirms desmit gadiem Latvijas Brāļu kapu komitejas un vācu Karavīru kapu kopšanas apvienības “Volksbund” kopā ar Bundesvēra Rezervistu apvienības Tīringenas nodaļas Gēras sekcijas biedriem rīkoja Latvijas Zemessardzes un vācu karavīru kapu sakopšanas talku Cēsu Vācu kapos, šajos gados par kapu kopšanu […]

Vakar Gulbenes novadā divas automašīnu zādzības

09:39
25.07.2024
269

Aizvadītajā diennaktī Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes apkalpojamā teritorijā saņemta informācija par 66 gadījumiem, kad iedzīvotāji vērsušies pēc palīdzības policijā vai konstatēts, ka noticis noziedzīgs nodarījums. Reģistrēti 14 ceļu satiksmes negadījumi, kur divos gadījumos kopumā cietušas divas personas. Ceļu satiksmes jomā pieņemti 116 administratīvā pārkāpuma lēmumi, tajā skaitā 60 par ātruma pārsniegšanu. NODARĪJUMI PRET ĪPAŠUMU […]

Kas mežā, tas tirgū

00:00
25.07.2024
60

Darba dienās Cēsu tirgū rimta dzīvība. Āra teritorijā dārzeņi, ogas, meža veltes. Pāris tirgotāju piedāvā gailenes. Cena no četriem eiro par litra trauciņu, ir arī mellenes, lācenes par astoņiem eiro. Jānis no Pārgaujas mežiem atvedis gailenes un mellenes. “Iegāju mežā un iznesu trīs spaiņus gaileņu,” pasmej Jānis un uzsver, ka īsts sēņotājs atradīs sēnes arī […]

Tautas balss

Varbūt jāalgo ārzemnieki

11:11
25.07.2024
69
Seniors raksta:

“Kad beidzot būs skaidrība par nodokļiem, tos cels vai ne! Darba grupa strādāja divus gadus, visi taču saņēma darba samaksu, vai tiešām nav nekāda saprotama rezultāta? Ja jau paši netiekam galā, tad lai labāk maksā citu valstu ekspertiem,” bija neapmierināts seniors.

Vajadzīgs veloceliņš uz Ninieri

11:10
25.07.2024
30
Riteņbraucēja raksta:

“No Cēsīm uz Līviem uzbūvēts labs veloceliņš. Tāds ir arī uz Priekuļiem. Taču daudzi cēsnieki vasarā ar divriteņiem brauc uz Niniera ezeru. Arī uz turieni vajadzētu veloceliņu, cilvēki to tiešām bieži izmantotu. Ninierī peldas ne tikai vasarās, daudzi to dara visu gadu. Protams, ziemā jau ar velosipēdu nebrauksi, bet pavasarī var sākt diezgan agri, un […]

Tīrumam apkārt ziedošs žogs

11:09
24.07.2024
21
Anda raksta:

“Zemnieki nav apmierināti un uzskata, ka ir muļķīgi apkārt laukiem atstāt neapstrādātu joslu. Viņiem taisnība, ka tā ir nezāļu audzēšanai. Nesen ceļmalā upes krastā redzēju dzeltenu labības lauku, un ap to visapkārt platā joslā zied puķu spriganes. Tās kā dzīvžogs apņēmis tīrumu. Vai tā ir prātīga saimniekošana! Puķu spriganes jau tā izplatās kā neapturama sērga. […]

Vai Baltijas ceļš aizmirsts?

12:07
23.07.2024
35
1
J. raksta:

“Visur dzirdu tikai par svētkiem, par Cēsu, Pārgaujas, Vecpiebalgas un citiem. Cēsīs uz svētkiem nezin kāpēc pat uzaicināts Livonijas ordeņa mestra Pletenberga radinieks. Bet kāda tur radniecība, ja pagājis pus gadu tūkstotis, kopš Pletenbergs sēdēja ordeņa pilī Cēsīs. Un nez vai vietējiem iedzīvotājiem bija no tā kāds labums. Taču šoreiz ne par to. Mani pārsteidz, […]

Lielā politika rada bažas

11:05
23.07.2024
17
Lasītāja K. raksta:

“Kad klausos par Amerikas prezidenta priekšvēlēšanu kampaņu un to, ko žurnālisti stāsta par Donaldu Trampu, sajūtas nav labas. Ja ASV tiešām Ukrainai vairs nepalīdzēs vai mazāk palīdzēs cīņā ar iebrucēju, Krievija jutīsies vēl varenāka. Ja sāksies sarunas par kara apturēšanu uz Ukrainai atņemto teritoriju rēķina, kur garantija, ka Krievija līdzīgu taktiku neturpinās citās kaimiņu valstīs? […]

Sludinājumi