Trešdiena, 24. jūlijs
Vārda dienas: Magda, Magone, Mērija, Magdalēna

Ienirt olīveļļas pasaulē

Jānis Gabrāns
23:00
16.09.2021
8
Ingus Linee 1

Vienmēr ir kāds notikums, piedāvājums, kas maina mūsu ikdienas paradumus. Var gadīties, ka šos jauninājumus nepieņemam, bet ir situācijas, kad tie stabili ieņem vietu mūsu ikdienā.

Tā manas ģimenes ēšanas paradumus mainīja diena, kad nobaudījām ekstra virgin olīveļļu, tikko atvestu no kāda mazā ražotāja Spānijā. Ar to atšķīrās jauna garšas lappuse, un par šo “atklājumu” paldies jāsaka Ingum Linē, kurš, kā saka pats, kļuvis par labas olīveļļas vēstnesi Latvijā. “Tas ir lauciņš, kas pie mums vēl ļoti maz izprasts. Tas arī saprotami, jo vēsturiski mums kvalitatīva olīveļļa ir pieejama tikai neilgu laiku, vecākā paaudze vairāk atceras nerafinētu saulespuķu eļļu. Kad vectēvam savulaik piedāvāju zaļos salātus ar eļļu, viņš teica, ka tas tak nav ēdams. Un ir arī pretējs piemērs. Kādos kursos runāju ar cilvēku no Turcijas, kurš stāstīja, ka reizi gadā aizbraucot pie sava vectēva, kurš kā lielāko dārgumu uzdāvinot desmit litrus paša spiestas olīveļļas. Lūk, divi dažādi vectēvi ar pilnīgi pretējiem uzskatiem par olīveļļu. Tagad gan arī manējais šādus salātus ar eļļu labprāt ēd. Jo viss jau patiesībā ir tikai galvā,” saka Ingus.

2700 olīveļļas spiestuves

I.Linē uzturētajā mājas lapā oliv­ellas.lv rodama plaša informācija par olīveļļām, arī pats Ingus var daudz stāstīt par derīgajām vielām, kas olīveļļā, teiksim, brīvajām taukskābēm, polifenoliem un daudz ko citu.

Ingus, kurš allaž pievērsis uzmanību produkta kvalitātei un sastāvam, stāsta, ka pirms pieciem gadiem ar ģimeni ceļojuši pa Spāniju un kādā nakšņošanas reizē palikuši saimniecībā, kurā audzē olīvas. Fermeris bija viena kooperatīva, kurā spiež olīveļļu, biedrs. Spānijā esot aptuveni 2700 olīveļļas spiestuvju.

“Pagaršoju viņu spiesto eļļu, parunājām par dažādām olīvu šķirnēm, katrai esot savas garšas īpatnības. Līdzīgi kā mums ierastajiem āboliem, antonovkas sula garšo citādi nekā cukurīšu. Olīveļļa ir olīvu sula, augļus samaļ, izspiež sulu un ar centrifūgu atdala eļļu no ūdens.

Piedāvātā eļļa bija ļoti garšīga, nopirkām no viņa kādus 20 litrus, domājot, ka nu vismaz gadam pietiks. Mājās devām garšot draugiem, paši daudz lietojām, un pēc trim mēnešiem eļļa beidzās,” atceras Ingus.

Sācis saraksti ar kooperatīvu, ka vēlētos iegādāties viņu eļļu. Tā veikts viens pasūtījums, otrs, olīv­eļļas cienītāju pulks audzis, līdz pirms gada Ingus atvēra savu interneta veikalu, kurā var iegādāties minētā kooperatīva olīveļļu.

Viltotā olīveļļa

Ja uz ielas pajautāju cilvēkiem, kuras valsts olīveļļu viņi zina, vairums atbildētu – Itālijas, bet izrādās, ka lielākais ražotājs ir Spānija.

“Ekstra virgin olīveļļu ražo 32 valstis, Spānija viena pati saražo 50 procentus no visa pasaulē saražotā apjoma. Spānija ir milzīgs olīveļļas ražotājs, bet viņi nav spējuši radīt spēcīgu tēlu. Visi zina itāļu olīveļļu, bet statistiski viņi eļļu nespēj nodrošināt pat savam iekšējam tirgum. Taču ir tēls, mārketings, prestižs. Patiesībā itāļi ir lielākie olīveļļas iepircēji no Spānijas, to viņi safasē un pārdod kā Itālijas eļļu. Es gribu teikt, ka reti kura veikalā nopērkamā Itālijas olīveļļa ir spiesta Itālijā,” stāsta Ingus.

Arī pasaules olīveļļas topos, ko veido, apkopojot dažādu konkursu rezultātus, vadošās vietas ieņem tieši Spānijas olīveļļas. Ekstra virgin olīveļļa, ko Ingus pasūta no Spānijas, pēdējos septiņos gados dažādos pasaules reitingos bioloģisko eļļu kategorijā ir labāko trijniekā.

Mūsu sarunā galvenā vieta olīv­eļļu karalienei – ekstra virgin, kas arī ir visdārgākā olīveļļa. Ingus atklāj kādu interesantu faktu, ka Itālijas agromafijai otra ienesīgākā joma aiz atkritumu biznesa esot ekstra virgin olīveļļas viltošana: “Eksperti lēš, ka Itālijā veikalu plauktos apmēram 50 procenti šīs eļļas ir viltojums, kas sastāv no rafinētas saulespuķu eļļas, citām piedevām un aromatizētājiem. Itālijā mēdz teikt, ka šo eļļu lielveikalos labāk nepirkt, un nav zināms, vai un cik šādi viltojumi nonāk pie mums.”

Lielveikalu olīveļļa

Pat pieņemot, ka viltotā eļļa pie mums nenonāk, saruna par veikalos nopērkamo ekstra virgin izvēršas interesanta un pat nedaudz skarba. Ingus norāda, ka veikalos nopērkamā ir samērā tālu no īstas, kvalitatīvas ekstra virgin olīv­eļļas: “Esmu sapratis, ka ekstra virgin olīveļļa nav lielveikalu produkts tāpat kā, teiksim, tikko cepta maize. Ideālā versijā tu maizi pērc mazā maiznīcā, kur pieejams šī rīta cepiens, maize ir svaiga, garšīga, ar kraukšķīgu garoziņu.

Tas pats ar olīveļļu, bet mums liekas, ka tas tāds stabils produkts, kas nebojājas. Patiesībā no garšas viedokļa tā ir ļoti nestabils produkts, augļskābes un citas smalkās lietiņas, kas piešķir to īpašo smaržu un garšu, ļoti ātri noārdās. Lielveikaliem tā jāpērk lielos apjomos, jāglabā ilgstoši, un, pat pieņemot, ka sākotnēji šī eļļa bijusi kvalitatīva, veikala plauktā tā oksidējas, kļūst negaršīga, zaudē visas īpašības.

Kad spāņu fermerim teicu, ka veikalā olīveļļai ir divu gadu termiņš, viņš teica, ka tās ir muļķības. Augstākais – no ražas līdz ražai. Bija pētījums, ka, ekstra virgin olīveļļu glabājot pat ideālos apstākļos, gada laikā E vitamīns zudis par gandrīz 50 procentiem, polifenoli, kas ir ļoti svarīga šīs eļļas sastāvdaļa, par 75 procentiem. Šis produkts dabīgi noārdās, tāpēc eļļā, ko pērkam veikalā, praktiski vairs nav palicis nekas no derīgā.”

Dānijā veikts eksperiments, kurā no veikalu plauktiem ekspertu komisija ņēma olīveļļu ekstra virgin no dažādām valstīm, dažādiem ražotājiem, un atklājās, ka no 20 paraugiem šai ekstra virgin prasībai atbilda tikai divas. Pārējās bija par vienu, ja ne pat divas kategorijas zemākas.
Ingus atgādina, ka ir četru kategoriju eļļas: ekstra virgin, virgin, tad ir vienkārši olīveļļa jeb lampante, un ir izspaidu eļļa, kas ir pati zemākā kategorija.

Garšo vai negaršo

Olīveļļas garšu nosaka olīvu šķirne, Spānijā eļļu spiež no 27 šķirņu olīvām, un garša robežojas no ļoti maigas līdz asai un stiprai. Kad olīvas novāc un izspiež eļļu, to ved uz laboratoriju, kur veic analīzes un pēc noteiktiem ķīmiskiem elementiem nosaka, vai tā atbilst ekstra virgin kategorijai. Pēc tam speciāla degustatoru komisija to garšo, lai noteiktu, vai eļļai nav garšas defektu. Ja viss sakrīt, tikai tad to var saukt par ekstra virgin.

Kāpēc vērts pirkt augstas kvalitātes eļļu, maksājot par to lielāku cenu, I. Linē saka, ka būtībā tas nav pirktspējas, bet attieksmes jautājums: “Ja cilvēks piedomā pie savas ēdienkartes, pārdomas rodas. Man kādreiz jautā, kas ir laba eļļa? Labai eļļai tikai divi kritēriji: vai nu tā garšo vai negaršo. Un patiesībā nemaz nav jāzina par taukskābēm, ražas gadiem un tamlīdzīgām niansēm.”

Pēc sarunas ar I. Linē jāsecina, ka olīveļļas ir vesela neapgūta pasaule, no kuras esmu nobaudījis tikai pavisam niecīgu daļiņu.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Saistītie raksti

Vai dzima tradīcija? Cēsu jubilejai Svētku koris, kurā ap simts dziedātāju

00:00
24.07.2024
4

Latvietim svētki bez dziedāšanas nav svētki. Kur nu vēl cēsniekiem Cēsu 818.dzimšanas dienā. Bija skaidrs, ka bez koriem neiztikt, bet koris var būt daudz plašāks. Un tika aicināts ikviens, kurš grib dziedāt. Diriģente Marika Slotina-Brante kopā ar instrumentālā ansambļa vadītāju Emīlu Zilbertu izraudzījās pazīstamas dziesmas: tautasdziesmas, dziesmas teātra izrādēm un kino, šlāgerus un citu no […]

Cēsu svētki - atskats

12:31
23.07.2024
65

Gājienā lepni par sevi un Cēsīm Trijās dienās pilsēta nenogura. Savu ceļu tuvāk zvaigznēm, lai cik augstu kuram tās būtu, ja vien vēlējās, ieraudzīja Cēsu 818. dzimšanas dienas svinību katrs dalībnieks. No vēstures līdz šodienai, no nopietnībai līdz nebēdnīgai jautrībai un spēku pārbaudei sportiskās sacensībās. Un, protams, satikšanās prieks ik uz soļa senajās un aizvien […]

Mērķis zināms – Zaļais kurss

10:58
23.07.2024
35

Festivālā “Rodam Raunā”, kura tēma šovasar bija “Pļava. Ko sēsi, to pļausi”, kā ik gadu notika arī uzņēmēju diskusija. Šoreiz par ikvienam aktuālo Eiropas zaļo kursu. Tajā piedalījās Raunas SIA “Firma “Pasāža”” valdes priekšsēdētāja Dace Neiberga, Zemkopības ministrijas Lauksai­mnie­cības departamenta Lauksai­mniecības ilgtspējīgas attīstības nodaļas vadītāja Kristīne Sirmā, Latvijas Lauku konsultāciju centra Cēsu nodaļas vadītāja Dace […]

Sniega kupenas vasarā. Hortenzijas

00:00
23.07.2024
54

Iebraucot Stalbes pagasta “Ozolkalnos”, pie norādes zīmes zied hortenzijas. “Man patīk visas puķes,” saka Baiba Svīķe un uzreiz atklāj, ka daudziem šķiet, hortenzijas ir vecu māju puķe, bet tā nav, mūsdienās tā ir tik moderna un dažāda. “Ziedi kupli, to krāsa mainās, cēla, liels krūms ar vieglumu,” tā Baiba raksturo hortenziju un uzsver: “Ja tās […]

Mazajam liepēnietim Kārlim īpaša uzmanība

00:00
22.07.2024
52

Vidzemes slimnīcā sagaidīts šī gada 400. bērniņš – puisītis Kārlis, kurš piedzimis liepēniešu ģimenei, informēja Vidzemes slimnīcā. Pasauli satikt Kārlis ieradās 10. jūlijā plkst. 11:52, mazulis dzimšanas brīdī svēra 3020 g un bija 51 cm garš. Tā kā arī abiem vecākiem – Kristiānai un Kristiānam – vārds sākas ar K, arī jaundzimušajam dots vārds, kas […]

Dienestu posteņiem būs ērtākas telpas

00:00
21.07.2024
48

Lai uzlabotu ēkas energoefektivitāti, aktīvi noris būvdarbi pašvaldības ēkā Brāļu Kaudzīšu ielā 9, Jaunpiebalgā. Ēkā atrodas Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) Jaunpiebalgas postenis. Darbi jau no pirmajām dienām pavasara beigās sokas raiti, vērtē Jaunpiebalgas apvienības pārvaldes vadītāja Dace Bišere-Valdemiere. Ja atklājas kādas problēmas, tām ātri rod risinājumu: “Bet jāteic, […]

Tautas balss

Vai Baltijas ceļš aizmirsts?

12:07
23.07.2024
19
J. raksta:

“Visur dzirdu tikai par svētkiem, par Cēsu, Pārgaujas, Vecpiebalgas un citiem. Cēsīs uz svētkiem nezin kāpēc pat uzaicināts Livonijas ordeņa mestra Pletenberga radinieks. Bet kāda tur radniecība, ja pagājis pus gadu tūkstotis, kopš Pletenbergs sēdēja ordeņa pilī Cēsīs. Un nez vai vietējiem iedzīvotājiem bija no tā kāds labums. Taču šoreiz ne par to. Mani pārsteidz, […]

Lielā politika rada bažas

11:05
23.07.2024
14
Lasītāja K. raksta:

“Kad klausos par Amerikas prezidenta priekšvēlēšanu kampaņu un to, ko žurnālisti stāsta par Donaldu Trampu, sajūtas nav labas. Ja ASV tiešām Ukrainai vairs nepalīdzēs vai mazāk palīdzēs cīņā ar iebrucēju, Krievija jutīsies vēl varenāka. Ja sāksies sarunas par kara apturēšanu uz Ukrainai atņemto teritoriju rēķina, kur garantija, ka Krievija līdzīgu taktiku neturpinās citās kaimiņu valstīs? […]

Skujenes pazīšanās zīme - neasfaltēti ceļi

10:54
23.07.2024
13
Autobraucēja raksta:

“Mūsu pagastu, Skujeni, viegli atrast. Šeit nekādas ceļazīmes nav vajadzīgas. Ja sākas neasfaltēts ceļš (Krustakrogs- Skujene), dodieties tik tālāk un būsit Skujenē. Ceļmalās, kur krūmi, samaziniet ātrumu, aiz tiem sekos līkums. Mierīgi braucot, nepārsniedzot ātrumu, nokļūsiet uz asfaltētiem ceļiem un droši varēsiet turpināt ceļu – Skujene beigusies!” ar ironiju saka autobraucēja ar stāžu.

Laiks pļaut zeltslotiņas

10:54
23.07.2024
12
1
Lasītāja G. raksta:

“Gar ceļu no pašām Cēsīm, caur Dukuriem un pamazām līdz Valmierai izplatās invazīvās Kanādas zeltslotiņas. Tagad tās sāk ziedēt, drīz izplatīs pūkainas sēklas, kas nākamgad jau veidos biežākas audzes. Cēsu novada pašvaldība un Latvijas Valsts ceļi ir informēti par situāciju, bet pagaidām invazīvos augus nepļauj, taču gar ceļu ir arī Eiropa nozīmes aizsargājamie biotopi,” uzsver […]

Prieks par sakārtoto un skaisto ielu

17:29
15.07.2024
31
Cēsniece O. raksta:

“Cēsīs, atjaunotajā Bērzaines ielas posmā, ierīkoti glīti soliņi un atkritumu urnas, apkārtne tīra. Jauki tur piesēst. Bērzaines iedzīvotāji beidzot ir ieguvēji. Labi sakārtota gan Gaujas, gan Bērzaines iela. Par to prieks,” pārdomās dalījās seniore, cēsniece O.

Sludinājumi