Otrdiena, 23. jūlijs
Vārda dienas: Magda, Magone, Mērija, Magdalēna

Ungurmuižā atgriežas tai piederīgais

Sarmīte Feldmane
23:00
24.04.2022
14
Mirmanis Bibele 2 Copy

Ungurmuiža gatavojas 290. gadskārtai, kas apritēs augustā. Ir iecere pamainīt ekspozīciju, paplašināt iespēju iepazīt muižu, tās dzīvi kādreiz, apkārtni.

“Fotogrāfijās daudz fiksēta vide un telpas. Jūtams, kā te cilvēki dzīvojuši. Tādu interjeru, kāds bija, izveidot nevaram, bet ar priekšmetiem, kas atgriežas Ungurmuižā,varam radīt tā laika sajūtu. Ceru, ka kādreiz klētī varēs iekārtot darbarīku ekspozīciju,” saka ekspozīcijas iekārtotāja Ināra Liepa. Ungurmuižas vadītāja Ieva Ņevečorova atgādina, ka bieži vien apmeklētāji uzsver: Ungurmuiža nav muzejs – te jūt muižas dzīvi. “Gribam to gaisotni saglabāt apkārtnē, bez liekas greznības ēkā. Dzīvas lietas, attēli, kas nav aiz stikla, rada gaisotni. Te daudzi dzīvojuši, strādājuši, bijuši dažādi laiki, arī tagad Ungurmuiža turpina dzīvot, atklājoties caur priekšmetiem,“ teic I.Ņevečorova un uzsver: “Ir svarīgi cilvēkiem rādīt autentiskas lietas. Nevis tās turēt krātuvēs, bet ļaut atklāt un izzināt. Ungurmuižā atgriežas tai piederīgais. Mūsu uzdevums ir turpināt Ungurmuižas dzīvi.”

Latviešu amatnieks muižā

Ungurmuižas krājums papildinās ar gadsimtu seniem priekšmetiem. Vairāki ziedojumi nākuši no Mūrmaņu dzimtas. Muižas ratnieka Pētera Mūrmaņa mazdēls Viesturs Mūrmanis Ungur­muižai nodevis daudzas muižas laikam piederīgas lietas. “Ve­­­cumā, kad sāc pārdomāt dzīvi, daudz atklājas, bet tāpat arī paliek daudz nezināmā,” saka V. Mūr­manis.

Pēteris Mūrmanis bijis kārtīgs sava amata meistars, un barons to novērtēja. Pēteris ar sievu Annu dzīvoja pārvaldnieka mājā. Kur bija viņa darbnīca, nav zināms.  “Kad viņš jau bija vecs, barons iedeva zemi, lai būvē māju.  Saņemt dāvinājumā zemi ozolu parkā  pie muižas sētas, kur melnais ceļš, kas ved uz kapliču, – tas ir mūža darba novērtējums.      Vecaistēvs uzcēla “Ratniekus”. Ir fotogrāfija par celtniecību. No Mūrmaņiem “Ratniekos” tā arī  neviens neiegāja, tur dzīvoja tante, viņa māju nodeva brāļa dēlam, kuru iesauca leģionā. Viņš nokļuva Amerikā. Vēlāk jau māju pārņēma kolhozs,” pastāsta Viesturs un uzsver, ka vectēva gatavotās mēbeles kalpo vēl šodien, jo tās darinātas ne tikai prasmīgi, bet arī ar mīlestību.

Ungurmuižai V.Mūrmanis nodevis vairākas mēbeles. “Skapis mājās stāvēja, kā teicām, vidus istabā. Tajā bija grāmatas un goda trauki. Sofa turpat, to atceros no bērnu dienām. Tēva brāļa Jāņa mājā bija divi šādi dīvāni. Mājai mainījās īpašnieki, dīvānu vairs nav. Pie rakstāmgalda strādāja tēvs, pats pie tā skolas laikā mācījos. Uz tā stāvēja mammas bilde.

Tas ir vienkāršs, iespējams, Pē­­­­­­t­e­­ra gatavots,” pastāsta Vies­turs.

Lai parādītu muižas saimniecisko dzīvi, svarīgi ir darbarīki, kurus savulaik izmantoja. V.Mūr­manis daudzus nodevis Ungur­muižai. “Agrāk klētī, šķūnī bija daudz dažādu instrumentu. Ne­viens nedomāja, ka veci krāmi var noderēt. Daudz kas izmests, atdots,” saka Viesturs. Darbarīki, sadzīves priekšmeti nu atradīs vietu ekspozīcijā.

Ar īpašu pietāti I.Liepa priecājas par diviem kažokiem. ”Domā­jams, tie piederēja vecajiem Mūr­m­aņiem. Glabājās klētī. Ziemā, lai ar zirgu brauktu kādam pretī uz Lodes staciju, tie noderēja,” stāsta Viesturs, bet I.Liepa vērtē, ka kažokiem varētu būt krietni vairāk nekā simts gadu. Tie ir neiedomājami smagi. “Un labi saglabājušies. Kodes pabojājušas aitas vilnu, bet to var  restaurēt. Jāpēta, ar kādiem dūrieniem šūts, tas daudz pastāstīs,” teic I.Liepa.

Cilvēcisko attiecību apliecinājums

Viesturs Mūrmanis Ungur­muižai nodeva īpašu vērtību – Bībeli. “Tā stāvēja skapī, kas tagad ir Ungurmuižā.    Mēs    Bībeli necilājām un arī neuzskatījām par ko īpašu. Vecmammai bija sava Bībele un dziesmu grāmata, ko viņa svētdienās lasīja,” stāsta V.Mūrmanis. Ieskatoties Bībeles titullapā,  redzams ieraksts, ka to 1912.gadā Pēterim Mūrmanim    dāvinājusi baronese Kampen­hauzena ar vēlējumu no  Jāņa evaņģēlija: “Lai mēs Viņu mīlējam, jo Viņš mūs papriekš ir mīlējis.”  Vecaistēvs tajā ierakstījis, kad un kur dzimuši dēli, vēlākos gados reģistrēti nākamie dzimtas pārstāvji.

Viestura tēvs Kārlis līdz Lat­vijas brīvvalsts laikam muižā bija dārznieks. Tad iegādājās jaunsaimniecību Jaunraunā.  Ir saglabājušies dārznieka sēklu pasūtījumi, kas lieti noderēs, atjaunojot muižas virtuves dārzu un iekārtojot apstādījumus.

Ungurmuižas krājumā tagad ir baroneses Lilijas fon Kampen­hauzenas no Haidelbergas rakstīta kartīte, kurā viņa apsveic dārznieku ar laulībām. “Mīļais Dār­z­nieks! Ar lielako priek es dabu dzirdet, ko Jūs un Ellin esiet Brūtgan un brūt! .. Tad gan es domāju, ko ta weca pasaule Jums izradas jauna un Jūs iesakums pasha maja arī kā vien priek. Prieks jauna sieva visu rīkot un gaidit – tad ir jauk. Es tikai želo, ko es Jūs tagad neredzes..,” raksta baronese Lilija un kartīti nobeidz ar vārdiem: “Ar Dievu, mīlais Dārz­nieks, es Jums vēlē Laim, kas pastāv.”

“Kartīte ir kārtējais apliecinājums cilvēciskajām attiecībām starp muižas īpašniekiem un muižas ļaudīm,” uzsver I.Liepa, bet V.Mūrmanis atgādina: “Barona ģi­­­mene novērtēja, ka latvieši ir labi amatnieki, prot izmantot koku, arī muižu uzcēla no koka.”

Atklāt Ungurkroga vēsturi

V.Mūrmaņa bērnības atmiņas saistās ar Ungurkrogu. Mammas māsa bija precējusies ar Ungur­kroga saimnieka dēlu Alek­sandru, bija krodziniece. “Biju mazs, pirmsskolas vecumā, kad bija Ungurkroga saimnieces bēres. Mēs viņu saucām par krogus grosmammu.   Tas bija 1945. vai 1946.gadā. Viņu izvadīja no Un­­gur­kroga. Tur bija liels flīģelis. No tās dienas vien atceros, ka man bēres ļoti nepatika,” atmiņās kavējas V.Mūrmanis.

Padomju gados, braucot garām un redzot, kā kroga nams pamazām vien brūk, sāpējusi sirds. Priecājies, kad Cēsu autokombināts ēku atjaunoja un tajā ierīkoja atpūtas bāzi. 90.gados bija vēlēšanās šo vietu atgūt dzimtas īpašumā. Ne jau viegli to bija izdarīt.

“Krogs ir saistīts ar muižu. Gribu savākt materiālus par Ungur­­­krogu, iekārtot ekspozīciju. Vēl jau ir saglabājušies stāsti. Mammas māsas meita Ženija, kura Amerikā piedzīvoja lielu vecumu, stāstīja, ka preilenei muižā telefona nebijis, nākusi uz krogu zvanīt. Bieži vien pastaigājoties atnākusi līdz krogam. Gājēji tāpat vien gar muižu staigāt nedrīkstēja, katram bija savi darbi un iešanas,” pastāsta V.Mūrmanis un atzīst: “Nebūtu postažas laika, muiža un tās apkārtne būtu kā mākslas darbs. Te tāds smalkums. Ungurmuiža ir unikāla vieta, kas jāpēta.”

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Saistītie raksti

Cēsu svētki - atskats

12:31
23.07.2024
42

Gājienā lepni par sevi un Cēsīm Trijās dienās pilsēta nenogura. Savu ceļu tuvāk zvaigznēm, lai cik augstu kuram tās būtu, ja vien vēlējās, ieraudzīja Cēsu 818. dzimšanas dienas svinību katrs dalībnieks. No vēstures līdz šodienai, no nopietnībai līdz nebēdnīgai jautrībai un spēku pārbaudei sportiskās sacensībās. Un, protams, satikšanās prieks ik uz soļa senajās un aizvien […]

Mērķis zināms – Zaļais kurss

10:58
23.07.2024
19

Festivālā “Rodam Raunā”, kura tēma šovasar bija “Pļava. Ko sēsi, to pļausi”, kā ik gadu notika arī uzņēmēju diskusija. Šoreiz par ikvienam aktuālo Eiropas zaļo kursu. Tajā piedalījās Raunas SIA “Firma “Pasāža”” valdes priekšsēdētāja Dace Neiberga, Zemkopības ministrijas Lauksai­mnie­cības departamenta Lauksai­mniecības ilgtspējīgas attīstības nodaļas vadītāja Kristīne Sirmā, Latvijas Lauku konsultāciju centra Cēsu nodaļas vadītāja Dace […]

Sniega kupenas vasarā. Hortenzijas

00:00
23.07.2024
30

Iebraucot Stalbes pagasta “Ozolkalnos”, pie norādes zīmes zied hortenzijas. “Man patīk visas puķes,” saka Baiba Svīķe un uzreiz atklāj, ka daudziem šķiet, hortenzijas ir vecu māju puķe, bet tā nav, mūsdienās tā ir tik moderna un dažāda. “Ziedi kupli, to krāsa mainās, cēla, liels krūms ar vieglumu,” tā Baiba raksturo hortenziju un uzsver: “Ja tās […]

Mazajam liepēnietim Kārlim īpaša uzmanība

00:00
22.07.2024
48

Vidzemes slimnīcā sagaidīts šī gada 400. bērniņš – puisītis Kārlis, kurš piedzimis liepēniešu ģimenei, informēja Vidzemes slimnīcā. Pasauli satikt Kārlis ieradās 10. jūlijā plkst. 11:52, mazulis dzimšanas brīdī svēra 3020 g un bija 51 cm garš. Tā kā arī abiem vecākiem – Kristiānai un Kristiānam – vārds sākas ar K, arī jaundzimušajam dots vārds, kas […]

Dienestu posteņiem būs ērtākas telpas

00:00
21.07.2024
46

Lai uzlabotu ēkas energoefektivitāti, aktīvi noris būvdarbi pašvaldības ēkā Brāļu Kaudzīšu ielā 9, Jaunpiebalgā. Ēkā atrodas Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) Jaunpiebalgas postenis. Darbi jau no pirmajām dienām pavasara beigās sokas raiti, vērtē Jaunpiebalgas apvienības pārvaldes vadītāja Dace Bišere-Valdemiere. Ja atklājas kādas problēmas, tām ātri rod risinājumu: “Bet jāteic, […]

Sirsnīgi un priecīgi nosvin Cēsu pansionāta jubileju

00:00
20.07.2024
74

Ar dziesmām, dejām, pansionāta jeb namiņa, kā iestādi dēvē darbinieki un iemītnieki, atmiņu stāstiem, svētku torti, daudziem sveicieniem, laba vēlējumiem, atzinības rakstiem un pateicībām aizvadīta Cēsu pilsētas pansionāta 30. jubileja. Svinot dienu, kad pirms 30 gadiem pašvaldības pansionāts pārcēlās no Glūdas kalna uz Cīrulīšiem, kopā ar iestādē dzīvojošajiem bija esošie un bijušie darbinieki, kādreizējie lēmumu […]

Tautas balss

Vai Baltijas ceļš aizmirsts?

12:07
23.07.2024
10
J. raksta:

“Visur dzirdu tikai par svētkiem, par Cēsu, Pārgaujas, Vecpiebalgas un citiem. Cēsīs uz svētkiem nezin kāpēc pat uzaicināts Livonijas ordeņa mestra Pletenberga radinieks. Bet kāda tur radniecība, ja pagājis pus gadu tūkstotis, kopš Pletenbergs sēdēja ordeņa pilī Cēsīs. Un nez vai vietējiem iedzīvotājiem bija no tā kāds labums. Taču šoreiz ne par to. Mani pārsteidz, […]

Lielā politika rada bažas

11:05
23.07.2024
9
Lasītāja K. raksta:

“Kad klausos par Amerikas prezidenta priekšvēlēšanu kampaņu un to, ko žurnālisti stāsta par Donaldu Trampu, sajūtas nav labas. Ja ASV tiešām Ukrainai vairs nepalīdzēs vai mazāk palīdzēs cīņā ar iebrucēju, Krievija jutīsies vēl varenāka. Ja sāksies sarunas par kara apturēšanu uz Ukrainai atņemto teritoriju rēķina, kur garantija, ka Krievija līdzīgu taktiku neturpinās citās kaimiņu valstīs? […]

Skujenes pazīšanās zīme - neasfaltēti ceļi

10:54
23.07.2024
9
Autobraucēja raksta:

“Mūsu pagastu, Skujeni, viegli atrast. Šeit nekādas ceļazīmes nav vajadzīgas. Ja sākas neasfaltēts ceļš (Krustakrogs- Skujene), dodieties tik tālāk un būsit Skujenē. Ceļmalās, kur krūmi, samaziniet ātrumu, aiz tiem sekos līkums. Mierīgi braucot, nepārsniedzot ātrumu, nokļūsiet uz asfaltētiem ceļiem un droši varēsiet turpināt ceļu – Skujene beigusies!” ar ironiju saka autobraucēja ar stāžu.

Laiks pļaut zeltslotiņas

10:54
23.07.2024
7
1
Lasītāja G. raksta:

“Gar ceļu no pašām Cēsīm, caur Dukuriem un pamazām līdz Valmierai izplatās invazīvās Kanādas zeltslotiņas. Tagad tās sāk ziedēt, drīz izplatīs pūkainas sēklas, kas nākamgad jau veidos biežākas audzes. Cēsu novada pašvaldība un Latvijas Valsts ceļi ir informēti par situāciju, bet pagaidām invazīvos augus nepļauj, taču gar ceļu ir arī Eiropa nozīmes aizsargājamie biotopi,” uzsver […]

Prieks par sakārtoto un skaisto ielu

17:29
15.07.2024
31
Cēsniece O. raksta:

“Cēsīs, atjaunotajā Bērzaines ielas posmā, ierīkoti glīti soliņi un atkritumu urnas, apkārtne tīra. Jauki tur piesēst. Bērzaines iedzīvotāji beidzot ir ieguvēji. Labi sakārtota gan Gaujas, gan Bērzaines iela. Par to prieks,” pārdomās dalījās seniore, cēsniece O.

Sludinājumi