Otrdiena, 23. jūlijs
Vārda dienas: Magda, Magone, Mērija, Magdalēna

Labdarība – palīdzība krīzē, ne ikdienas risinājums

Iveta Rozentāle
00:00
25.01.2023
11
Biedr Nak 3 1

Labdarības biedrība “Be the light” divas reizes nedēļā ver noliktavas durvis Cēsīs, Raiņa ielā, lai tie, kuriem klājas grūtāk, atrastu sev nepieciešamo – drēbes, apavus, kā arī, ja kāds ziedojis pārtiku, saņemtu to. Palīdzību te sniedz kā vietējiem, tā ukraiņiem, to var saņemt ikviens.

Brīvprātīgie dod un gūst

Parasti dienā, kad labdarības vieta atvērta, atnāk ap 50 cilvēku, bet ir reizes, kad simts, pusotra simta apmeklētāju, no kuriem daudzi pie noliktavas gaida vēl pirms tās atvēršanas. Ir cilvēki, kas palīdzību izmanto reti, pat vienu reizi, bet ir arī regulāri nācēji, turklāt ne tikai meklē sev nepieciešamo, bet arī izmanto iespēju satikt citus, parunāties.

Labdarības noliktava būs atvērta līdz marta beigām, kad šī vieta biedrībai jāatbrīvo, jo telpas, kā ierasts, tiks izmantotas mākslas izstādes ierīkošanai. “Druva”, ieskatoties noliktavas telpās, redzēja, cik rūpīgi un pārskatāmi viss sakārtots, lai būtu ērti atrodams. To nodrošina brīvprātīgie, no kuriem lielākā daļa palīdz regulāri. Brīvprātīgā Ieva Vībante teic, ka tagad,vēsajā laikā, visvairāk palīdzības meklētāji lūkojas pēc ziemas drēbēm, cimdiem, šallēm, zeķēm, kombinzoniem, apaviem, arī segām.

Pensionēta skolotāja Mirdza Siminaite, kas darbojas kā brīvprātīgā, reģistrē palīdzības saņēmējus. Viņa noliktavā ir katru reizi, kad tā atvērta, kaut pašai pavisam nesen bija veselības problēmas, veikta operācija: “Gribu te atnākt, jo mājās vienai nepatīk. Te satieku tik labus cilvēkus! Tā seniore atnāk un uzdāvina man cimdus, bet ukrainiete atnes siltu dzērienu, lai, noliktavā esot, ir siltāk. Un mēs paši, vietējie, jūtamies te tik mīļi un jauki kā ģimenē. Man te ļoti patīk, vēlos palīdzēt, un man gribas darboties. Un tie, kas grib, vienmēr atradīs, ko darīt. Vēl darbojos pensionāru biedrībā, man patīk doties arī garās pastaigās ārā, svaigā gaisā.”

Ukrainiete Margarita Zaitseva pati sākumā bija palīdzības saņēmēja un atzīst, ka darbošanās šeit šķitusi viegla un vienkārša, bet, kad izlēmusi iesaistīties, sapratusi, cik liels darbs jāpieliek, lai citiem būtu iespēja atnākt un paņemt sev vajadzīgo: “Cenšamies, lai te viss ir kārtīgi, lai katrai lietai ir sava vieta un ir viegli atrast. Cenšos noliktavā būt katru reizi, palīdzot citiem, palīdzu arī pati sev, jo varu šeit sakārtot domas, psiholoģiski ir vieglāk, kad redzu, ka esmu daļa no lielāka procesa. Komanda man ļoti daudz nozīmē, šeit ir brīnišķīgi cilvēki.” Ikdienā ukrainiete ir kopā ar bērniem, vienam ir gads, otram pieci gadi. “Būtībā esmu mamma dekrēta atvaļinājumā,” noteic Mar­garita.

Būtība paliek, akcenti mainās

Biedrības valdes priekšsēdētājs Gints Berneckis teic, ka līdztekus darbam noliktavā biedrība rūpējas par siltām pusdienām senioriem. Tāpat tiek pieņemti sveču gali, tukšas metāla kārbas un veidotas ierakuma sveces, kas nonāks Ukrainā. Biedrība ieplānojusi vēl reizi sakomplektēt kravu, ko ar sabiedroto atbalstu nogādāt Ukrainā. “Tad godam būsim savu darbu padarījuši atbalsta sniegšanā Ukrainai un pievērsīsimies citām palīdzības formām tepat uz vietas. Ja kāds vēlēsies turpināt sniegt atbalstu ukraiņiem viņu dzimtenē, mēs varam palīdzēt ar padomu,” atzīmē biedrības vadītājs.

Turpmāk iecerēts vairāk iesaistīties atbalsta sniegšanā zupas virtuvei “Karotes”, kas darbojas Cēsīs un nedēļā izsniedz līdz pat 650 porcijām jeb 260 litrus zupas, jau tagad palīdz sagādāt pārtikas produktus. G.Berneckis teic: “Vēlamies uz to koncentrēt savu uzmanību, aicinot gan cilvēkus ziedot, gan pašiem iesaistoties, jo saskatām, ka silts ēdiens šajā vēsajā laikā ir ļoti būtisks.”

Pamazām “Be the light” pār­orientējas arī uz palīdzības sniegšanu Balvos un Gulbenē, kur arī strādā biedrības brīvprātīgie. G.Berneckis skaidro: “Tā kā Cēsu noliktava būs jāatbrīvo, tad pakāpeniski samazināsim drēbju un mantu izdali. Bet arvien turpināsim sniegt atbalstu krīzē nonākušiem cilvēkiem, tās gan vairāk būs pārtikas pakas. Turklāt svarīgi, ka pirms vēršanās pie mums cilvēks ir vērsies pēc palīdzības sociālajā dienestā, jo arī dienests var ļoti daudz palīdzēt.”

Jāmācās pārvarēt grūtības

G.Berneckis vērtē, ka Cēsīs izdarīts ļoti daudz: “Domāju, vietējie, kam bija nepieciešams, vajadzīgo ir atraduši, daži nāk atkārtoti. Jāteic, ka daļa jau noliktavu uztver kā bezmaksas veikalu. Diemžēl ir arī tādi, kuri atnāk, izvanda sakārtoto, vēl kaut ko pieprasa, ir neapmierināti. Daudzi nenovērtē to darbu, kas šeit tiek darīts. Un tas nav tikai par noliktavu. Bet zināms, ka pateicīga sirds atver vēlmi palīdzēt, bet augstprātīga sirds – aizver pēdējās durvis. Turklāt neviens nav atcēlis likumu – ko sēsi, to pļausi. Nav iespējams visu laiku tikai pļaut, reiz pienāk brīdis pēdējam labības laukam, bet daļa no šiem cilvēkiem nekad nav snieguši atbalstu citiem. Ir cilvēki, kuri vienmēr būs neapmierināti, kuri grib tikai sev. Ja nav viņiem, tad nedrīkst būt arī citiem.”

Gints Berneckis neslēpj, ka nereti saskāries ar negācijām. Viņš atgādina: “Tā kā esam sabiedriskā labuma organizācija, tad saņemam arī mērķziedojumus, ko drīkstam izlietot tikai noteiktam mērķim. Ja saņemam “Maxima” dāvanu kartes ukraiņiem, mēs juridiski tās nedrīkstam izsniegt latviešiem. Bet ne visi to saprot.”

Vaicāts, vai šajā ziemā cilvēkiem palīdzība vairāk nepieciešama nekā iepriekšējā ziemā, G.Berneckis atzīst: “Ja runājam kopumā par to cilvēku skaitu, kuriem nepieciešama palīdzība, jāteic, mūsu biedrība nespēj pat ne tuvu palīdzēt. Bet tas nozīmē, ka cilvēkam jāmēģina palīdzēt pašam sev. Mēs varam sniegt atbalstu vienu reizi krīzes situācijā, bet ne katru dienu. Tādu krīzi, kas sais­tās ar karu, mūsu paaudze nav piedzīvojusi, bet vecākās paaudzes pieredzējušas gan karus, gan ekonomiskās krīzes, un allažiņ cilvēki mēģinājuši pielāgoties. Šī paaudze nav gatava grūtībām, nav tām mācīta, jo vienmēr ir teikts, ka viss būs labi. Grūtības pārvarēt ir jāmācās, un viens no veidiem, kā to izdarīt, – mainīt savus paradumus. Tiem, kas to iemācīsies, būs vieglāk.”

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Saistītie raksti

Mazajam liepēnietim Kārlim īpaša uzmanība

00:00
22.07.2024
28

Vidzemes slimnīcā sagaidīts šī gada 400. bērniņš – puisītis Kārlis, kurš piedzimis liepēniešu ģimenei, informēja Vidzemes slimnīcā. Pasauli satikt Kārlis ieradās 10. jūlijā plkst. 11:52, mazulis dzimšanas brīdī svēra 3020 g un bija 51 cm garš. Tā kā arī abiem vecākiem – Kristiānai un Kristiānam – vārds sākas ar K, arī jaundzimušajam dots vārds, kas […]

Dienestu posteņiem būs ērtākas telpas

00:00
21.07.2024
32

Lai uzlabotu ēkas energoefektivitāti, aktīvi noris būvdarbi pašvaldības ēkā Brāļu Kaudzīšu ielā 9, Jaunpiebalgā. Ēkā atrodas Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) Jaunpiebalgas postenis. Darbi jau no pirmajām dienām pavasara beigās sokas raiti, vērtē Jaunpiebalgas apvienības pārvaldes vadītāja Dace Bišere-Valdemiere. Ja atklājas kādas problēmas, tām ātri rod risinājumu: “Bet jāteic, […]

Sirsnīgi un priecīgi nosvin Cēsu pansionāta jubileju

00:00
20.07.2024
61

Ar dziesmām, dejām, pansionāta jeb namiņa, kā iestādi dēvē darbinieki un iemītnieki, atmiņu stāstiem, svētku torti, daudziem sveicieniem, laba vēlējumiem, atzinības rakstiem un pateicībām aizvadīta Cēsu pilsētas pansionāta 30. jubileja. Svinot dienu, kad pirms 30 gadiem pašvaldības pansionāts pārcēlās no Glūdas kalna uz Cīrulīšiem, kopā ar iestādē dzīvojošajiem bija esošie un bijušie darbinieki, kādreizējie lēmumu […]

Sportiskā ģimenes diena Rīdzenē

00:00
19.07.2024
29

Ģimenes sporta dienā “Pilna laime, kad sporto saime!” Vaives pagasta Rīdzenē biedrība “Kiwanis Cēsis” otro gadu pulcināja vietējā un tuvējo pagastu iedzīvotājus aktīvi izkustēties. Uz pasākumu bija ieradies ap simt cilvēku. Ikviens varēja piedalīties skrējienā, mest šautriņas, spēlēt volejbolu, galda tenisu, kā arī dažādas lielformāta un neierastākas izklaidējošas spēles, būt kopā un noslēgumā ēst uz […]

Raunā Dziesmu svētkos svin Cimzes jubileju

00:00
19.07.2024
40

Raunā pie novadnieka Jāņa Cimzes pieminekļa dienas gaitā sagūla ziedu paklājs, bet brīvdabas estrādē izskanēja viņa 210.jubilejai veltītais koru koncerts “Rotā Dziesma”. Tā raunēnieši un astoņu kolektīvu dziedātāji godināja latviešu kora mūzikas pamatlicēju. Vai nu dienas gaitā mēģinājumos    pāri Raunai izskanējušās dziesmas, vai    vēlēšanās dzirdēt Raunas Dziesmu svētku kori, vai, iespējams, cita iemesla […]

Amatas apvienības svētkos ceļ godā pļaušanu ar izkapti

00:00
18.07.2024
153

Nītaurē tikās pieci pagasti, kas savulaik veidoja Amatas novadu, tagad svinot apvienības svētkus. Bija daudz aizraujošu atrakciju un koncertu, bet zīmīgākais notikums – nītaurieši uzspodrināja senāk laukos neaizstājamās prasmes, proti, rīkoties ar izkapti. “Pļaušanai ar izkapti Nītaurē ir tradīcijas. Nītaurieši gan bijuši labākie Latvijas čempionātā pļaušanā, gan paši bijuši šo sacensību rīkotāji,” stāsta Nītaures kultūras […]

Tautas balss

Prieks par sakārtoto un skaisto ielu

17:29
15.07.2024
29
Cēsniece O. raksta:

“Cēsīs, atjaunotajā Bērzaines ielas posmā, ierīkoti glīti soliņi un atkritumu urnas, apkārtne tīra. Jauki tur piesēst. Bērzaines iedzīvotāji beidzot ir ieguvēji. Labi sakārtota gan Gaujas, gan Bērzaines iela. Par to prieks,” pārdomās dalījās seniore, cēsniece O.

Haoss ar pasažieru pārvadājumiem

17:28
15.07.2024
26
Lasītājs J. raksta:

“Ik pa brīdim parādās ziņas, ka nav skaidrs, kas mūspusē nodrošinās sabiedriskā transporta pakalpojumus. Valsts pasūtījumā ar līgumiem un pārsūdzībām tāds juceklis, ka neviens no malas netiek skaidrībā. Jūnija nogalē pakalpojumu atļāva veikt CATA, bet tikai līdz gada beigām. Taču nav dzirdams, ko atbildīgie dara, lai sajukums neturpinātos. Nesaprotu, kā Satiksmes ministrija pieļauj tādu bardaku,” […]

Nevar sagaidīt

16:55
15.07.2024
18
Piebaldzēns raksta:

“Sola un sola, ka Jaunpiebalgā drīz būs gatavs pansionāts, bet kā nav, tā nav. Gan jau vainojami būvnieki, bet žēl, ka vietējai varai nav nekādu iespēju procesu pasteidzināt. Tur būtu gan darba vietas vietējiem, gan pagastā apgrozītos vairāk cilvēku, proti, pie pansionāta iemītniekiem brauktu ciemos tuvinieki, draugi. Tirgotājiem būtu lielāks apgrozījums,” pārdomās dalījās piebaldzēns.

Botāniskais dārzs pilsētas centrā

16:54
15.07.2024
24
Cēsnieks O. raksta:

“Gāju Cēsīs pa Rīgas ielu, mani uzrunāja tūristi, ārzemnieki. Lūdza padomu, kā aizbraukt uz Līgatni, jautāja par Cēsīm. Un prasīja, kā var iekļūt Rīgas ielas botāniskajā dārzā. Jā, tur īpašums, kura adrese ir Rīgas iela 41, aizaudzis ar kokiem, krūmiem. No ielas to nodala dēļu žogs, gājējus šī vieta netraucē, bet iebraucējiem rada dīvainu iespaidu,” […]

Trūkst inženieru

10:49
09.07.2024
31
J. raksta:

“Ziņās televīzijā stāsta, ka Latvijā trūkst augsti kvalificētu speciālistu mežsaimniecībā un lauksaimniecībā. Jau labi zinām, ka trūkst arī celtniecības inženieru, elektroinženieru un līdzīgu profesiju speciālistu. Te nu esam nonākuši ar savu izglītības sistēmu. Ja bērnam skolā neiemāca rēķināt, ja viņš neapgūst fizikas, ķīmijas pamatus, tad vēlāk, protams, neizvēlas studēt inženierzinātnes, profesijas, kas saistītas ar matemātiku, […]

Sludinājumi