Sestdiena, 20. decembris
Vārda dienas: Arta, Minjona

Variācijas par siera tēmu

Druva
23:00
24.04.2009
52
200904242324004116

Vai svaigais siers (“Rama”, “Philadelphia”, “Dzintars” u.c.) ir siera vai biezpiena paveids, īsti sapratis neesmu. Bet tāpēc jau tas nemazina tā noderību. Izmantošanas iespējas ir visplašākās, var smērēt uz maizes, var izmantot dažādu ēdienu pagatavošanai, sākot ar uzkodām, biezzupām, līdz pat gardiem desertiem un kūkām, tostarp, slaveno tiramisu. Svaigo sieru piedāvājums ir plašs, un katrs var izvēlēties atbilstoši rocībai. Desertiem iesaka “Mascarpone”, kas nav no lētajiem, bet to var aizstāt ar “Philadelphia”, vien jāņem vērā, ka tam, atšķirībā no “Mascarpone”, klāt ir sāls. Desertos itin labi var izmantot pilnpiena biezpienu, to rūpīgi saputojot krēmveida masā.

Lūk, dažas receptes. Karstās tomātmaizes. Ņem četrus tomātus, divus nelielus sīpolus, 200 gramus svaigā siera. Ieslēdz cepeškrāsni uz 180 grādiem, kamēr tā silst, pagatavo maizītes. Sagriež šķēlēs bageti, sīpolus smalki sakapā, tomātus sagriež kubiņos, visu sajauc kopā ar svaigo sieru, pēc vajadzības pieliek sāli un piparus. Gatavo masu uzziež uz bagetes šķēlēm, cep apmēram 15 minūtes. Var dekorēt ar bazilika lapiņām.

Sīpolu rausis. Pagatavot mājās picu ir viegli, atliek nopirkt mīklu vai jau gatavu picas pamatni, salikt virsū sastāvdaļas, un gatavs. Bet var pagatavot arī citādu picu. Ņem picas mīklas sauso maisījumu, divas 200 gramu kārbiņas svaigā siera, lielu sīpolu, 200 gramus žāvēta šķiņķa, svaigus pētersīļus.

Picas mīklu pagatavo, kā norādīts uz iepakojuma. Kamēr tā nedaudz atpūšas, pagatavo masu. Sīpolus sagriež ripiņās, šķiņķi kubiņos, sasmalcina pētersīļus (ja pētersīļi negaršo, var iztikt bez tiem). Svaigo sieru rūpīgi samaisa ar 100 gramiem ūdens un pieliek klāt pārējās sastāvdaļas. No mīklas veido divas picas, liek virsū gatavo masu, tad maliņas nedaudz uzloka, lai kūstošais siers netecētu nost. Cep 175 grādos apmēram 20 – 25 minūtes.

Tomēr šķiet, ka klasiskākais svaigā siera izmantošanas veids ir siera kūkas gatavošana. Receptes ir visdažādākās. Jāsāk ar vienkāršāko, ja iegaršojas, var variēt, eksperimentēt.

Ņem trīs paciņas svaigā siera, 200 gramus sviesta cepumu, divas olas, piecas ēdamkarotes cukura, paciņu sviesta.

Kārtīgi sadrupina cepumus, jo smalkāk, jo labāk, un sajauc ar mīkstu sviestu. Kūkas pamatni liek formā, kas izklāta ar cepamo papīru. Cukuru, olas un sieru samaisa viendabīgā masā. Var pierīvēt citrona miziņu. Gatavo masu liek formā virsū cepumiem un cep 200 grādos 20 – 30 minūtes. Pēc cepeškrāsns izslēgšanas var kūku brīdi paturēt tajā, pasniedz atdzesētu.

Lai labi garšo!

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Jaunpiebalgā zināšanas un prasmes veicina ziedošanu bērniem ar kustību traucējumiem

00:00
20.12.2025
4

Ar erudīcijas spēli “Apslēptās zināšanas” un dāsni nosolītiem amatnieku un mājražotāju darbiem Jaunpiebalgā savākti 2141 eiro bērnu ar kustību traucējumiem atbalstam. Labdarības pasākums – aizraujošas zinību sacensības un vietējo meistaru darbu izsole – pagasta Kultūras centrā notika otro gadu. Idejas iniciatore Kitija Stauvere ir bērnu un jauniešu interešu centra “Tagad” vadītāja. “Tas bija negaidīti! Tā […]

Sēņu festivāls labi “iesakņojas”

00:00
19.12.2025
44

Jau trešo gadu Cēsīs norisinājās īpašs sēņu un mākslas vienotībai veltīts festivāls, kas šogad ieguvis nosaukumu “Mikokultūra”, ik gadu tā programmai – tāpat kā sēnēm labvēlīgos apstākļos – tikai pieaugot un paplašinoties. Aizvadītajā sestdienā dažādās pilsētas vietās apmeklētāji varēja gūt visnotaļ plaša spektra informāciju par sēnēm – no to audzēšanas pieredzes stāstiem, sēņu kulinārijas brīnumu […]

Cēsīs autobusi sāk kursēt no atjaunotā Stacijas laukuma

00:00
18.12.2025
323

15.decembrī gan kājāmgājēji, gan autobraucēji ievēroja, ka Cēsu Stacijas laukumā vairs nav norobežojošo zīmju, kas liegtu kustību. Tā kā pabeigti galvenie rekonstrukcijas darbi, šodien no plkst. 12 AS “CATA” atsāks reisu izpildi un pasažieru apkalpošanu atjaunotajā teritorijā, izmantojot jaunizveidotās iekāpšanas un izkāpšanas platformas. Galvenais, kas iedzīvotājiem jāievēro, – tagad transporta kustība Stacijas laukumā organizēta pa […]

Straupe – maza toreiz un tagad. Pamanāma un zināma

10:05
17.12.2025
108

Straupe bija mazākā pilsēta Hanzas savienībā pirms gadsimtiem un tāda ir arī mūsdienu tīklojumā “Jaunā Hanza”.  “Vēsturiskā atmiņa veido identitāti. Hanzas savienība ir saistīta ar Straupi. Kaut tas bija ļoti tālā pagātnē, pret šo laiku ir pozitīva attieksme. Straupie­šiem sava vēsture ir svarīga,” saka Lielstraupes pils pārvald­niece Rudīte Vasile un pastāsta, ka ik vasaru Pārgaujas […]

Ne tikai kārtības sargi, bet arī iedvesmas avots cits citam

00:00
17.12.2025
533

Gadskārtējā policistu apbalvošanas pasākumā, kas aizvadītajā nedēļā norisinājās Limbažos, arī šoreiz par īpašākiem darba sasniegumiem vai ievērojamu dienestā aizvadīto laiku godināta virkne Vidzemes kārtībsargu, tostarp arī 18 no Dienvidvidzemes iecirkņa, kura pārziņā ir Cēsu un Madonas novads. Atzīmējot Valsts policijas (VP) 107. gadadienu, teju 60 Vidzemes reģiona pārvaldes (VRP) likumsargu 11. decembrī bija aicināti uz […]

Tradīcija - Ziemassvētku tirdziņi. Ne tikai iepirkšanās

00:00
16.12.2025
78

Decembris ir Ziemassvētku tirdziņu laiks. Laukumos un skvēros, ielās, kultūras namos valda svētku noskaņa, skan dziesmas, smaržo piparkūkas, tiek piedāvāts plašs preču klāsts. Dažviet Ziemassvētku egles iedegšana ar dažādiem priekšnesumiem lieliem un maziem pašsaprotami ir arī tirdziņš. Katrā vietā savas tradīcijas. Bet visur rīkotāji uzsver, ka Ziemassvētku tirdziņu nevar salīdzināt ar citiem, jo tajos valda […]

Tautas balss

Egle rada prieku

09:57
17.12.2025
18
Cēsniece L. raksta:

“Priecājos par Cēsu galveno egli Vienības laukumā. Tā izgreznota ļoti jaukām gaismiņām. Prieks skatīties gan autobraucējiem, gan gājējiem. Šajās tumšajās dienās, ieraugot mirdzošās spuldzītes, sejā iezogas smaids,” sacīja cēsniece L.

Klientus necenšas piesaistīt

15:11
13.12.2025
36
Lasītāja I. raksta:

“Cēsīs “Latvijas Pasta” nodaļa tagad atrodas tirdzniecības centrā “Solo”. Ieejot lielajā ēkā, grūti saprast, kur atrodas pasts. Ir gan izlikta plāksne ar norādi, bet to var arī nepamanīt. Informācijas statīvs novietots uz grīdas, savukārt košie un pamanāmie veikalu nosaukumi virs tirdzniecības telpu durvīm neapzināti liek starp tiem meklēt pasta nosaukumu. Cilvēks skatās un nesaprot, kur […]

Latvijas preces - dārgas

15:11
13.12.2025
33
Seniore M. raksta:

“Visur mudina pirkt Latvijas pārtikas preces. Bet, kad veikalā paskatās, cik tās maksā, tomēr jāizvēlas ievestie produkti. Ne­zinu, vai pie vietējās produkcijas augstajām cenām vainojami tirgotāji vai ražotāji, bet kaut kas tur nav kārtībā. Vēl arī jāsaka, ka ne vienmēr vietējā produkta garša ir labāka nekā importētajām precēm. Protams, tas ir gau­mes jautājums, bet man […]

Ko mainīs likuma maiņa

11:58
07.12.2025
50
1
Lasītāja A. raksta:

“Lasu, ka mājdzīvnieks, suns, kaķis vai cits, nedrīkstēs būt īpašums. Bet kāds tad tam būs statuss, un kuram būs jāuzņemas atbildība par dzīvnieka ēdināšanu, uzraudzību, apstākļiem, kādos tas tiek turēts? Ja tas nav mans īpašums, kādu atbildību no manis var prasīt? Šķiet, juridisko formulējumu maiņa radīs daudz neskaidrību, nesapratnes. Kas sunīti, kaķīti vai papagaili mīl, […]

Cik dārgas dāvanas nes Ziemassvētku vecītis

11:57
06.12.2025
49
1
Vecmāmiņa raksta:

“Gatavojamies Zie­mas­svētkiem. Bērni raksta vēstules vecītim, stāstot, ko vēlas saņemt dāvanās, taču viņu vēlmes kļūst aizvien lielākas. Cits prasa jaunāko aifonu, cits ceļojumu uz Amerikas Disnejlendu. Saprotu, ka laiks sarežģīts, skolā, īpaši lauku mācību iestādēs, kopā mācās turīgā zemnieka un trūcīgā rokpeļņa bērns. Viens uz svētkiem saņems slēpošanu Austrijā, otrs varbūt jaunu džemperīti. Kā sadzīvot? […]

Sludinājumi