Pirmdiena, 15. decembris
Vārda dienas: Johanna, Hanna, Jana

Tradīcijas un kvalitāte nodrošina vietu tirgū

Sarmīte Feldmane
23:00
25.09.2020
46
Straupes Biezpiens 1

Izstādē “Riga Food 2020” kategorijā labākais biezpiens ar tauku saturu līdz 0,5% piensaimnieku korporatīvā sabiedrība “Straupe” ieguvusi zelta medaļu.

Daudzajiem “Straupes” piena produktu patērētājiem tas nebija pārsteigums, bet gan apstiprinājums tam, kā viņi vērtē pienotavas produkciju. Arī iepriekšējos gados izstādēs medaļas saņēmis saldkrējuma 82% sviests, jogurts bez piedevām, skābais krējums ar tauku procentu 25%, bet 2013.gadā vājpiena biezpiens “Riga Food” ieguva trešo godalgu.

Zelta vājpiena biezpiens

“Tas ir augsts vērtējums mūsu vājpiena biezpienam. No 13 paraugiem visa žūrija mūsu produktu atzina par labāko,” gandarīts sabiedrības valdes priekšsēdētājs Imants Balodis, uzsverot: “Vērtē­šanai nodevām to pašu biezpienu, kas todien nonāca veikalos. Tas nebija gatavots konkursam.”

Mēnesī “Straupe” saražo ap 20 tonnas vājpiena biezpiena, nedaudz vairāk 9% biezpiena un krietni mazāk 18 % biezpiena. Gadu gaitā palielināti vājpiena biezpiena ražošanas apjomi, un 2019. gadā vājpiena biezpiens saražots 250 tonnas.

“Biezpiens tiek ražots pēc gados gūtās pieredzes un ievērojot senas tradīcijas, tas veido produkta patieso vērtību,” stāsta piena pārstrādes meistare Gunta Tetere, bet ražošanas vadītājs Rolands Jomerts atgādina, ka patērētājs labi zina, ko var sagaidīt no “Straupes” produkcijas – kvalitāti un tradicionālus produktus.

“Pie sava biezpiena esam pieraduši. Ik pa laikam pagaršojam, ko ražo citi, un nevar teikt, ka atšķirība liela. Pircējs novērtē, vienam garšo valgais biezpiens, citam graudaināks. Saprotu, cik grūti bija žūrijai,” saka R.Jomerts un pastāsta, ka vispirms tika noteikta biezpiena mikrobioloģiskā kvalitāte un tikai tad to nodeva tālākai vērtēšanai, kur žūrija vētīja biezpiena izskatu, konsistenci, garšu, smaržu. “Tas bija biezpiens, kas arī nopērkams veikalā, ikdienas ražojums. Pircēji tikai nezināja, ka viņi ēduši zelta biezpienu,” ar smaidu bilst ražošanas vadītājs.

G.Tetere uzsver, ka ražošanā gala produkts atkarīgs no katra darbinieka. Daudzi pienotavā strādā ilgus gadus, jaunie mācās, iegūst pieredzi. “Biezpiena ražošana ir smags darbs. Augstais novērtējums mums uzliek lielu atbildību,” teic G.Tetere un uzteic biezpiena gatavotājus: Arni Rut­kovski, Niku Kuzmani, Juri Temmeru, Jāni Rudaku, Ilzi Fjodorovu, Vizmu Skuju un Janu Rubīnu.

“Izmantojam tradicionālo recepti, kas piemērota ražošanai. Bieži vien gribas meklēt kaut ko modernāku, bet dabīgs produkts ir dabīgs produkts. Kārtīgi strādājot, kaut ko automatizējot, var saražot visgaršīgāko biezpienu. Ir jāredz ar acīm, ka viss notiek. Vannās sildām biezpienu, maisām ar menti. Ar acīm jāredz, kā no piena top biezpiens, tā vislabāk var izkontrolēt, kad biezpiena graudi gatavi, kad var sākt dzesēt,” ražošanas ikdienu atklāj G.Tetere un uzsver, ka ikviena piena produkta kvalitāte vispirms jau ir atkarīga no kvalitatīva piena.

“Straupe” pienu iepērk no apkārtējiem zemniekiem. G.Tetere un R.Jomerts atzīst, ka piena kvalitāte pēdējos gados ir stabilizējusies, agrākos gados gadījās problēmas. Mazo saimniecību paliek mazāk, bet arī tām ir tādas pašas prasības. Tie, kuri strādā, strādā apzinīgi.

“Straupes sviests”- pazīstama zīme

Pamazām vien Latvijas patērētājs aizvien vairāk ikdienā lieto sviestu. Un “Straupes” sviests ir arī konditoru iecienītākais. G.Tetere atgādina, ka arī sviestu ražo tāpat kā pirms gadiem pēc meistaru Gaidas un Arņa Lazdiņu receptes. “Lai kādi bijuši laiki, no tradīcijām neesam atteikušies,” uzsver ražošanas meistare, bet R. Jomerts atgādina, ka ne jau ražotāji izdomāja dažādus piena produktu izstrādājumus, tādus pieprasīja patērētāji. “90.gadu sākumā strauji samazinājās Latvijas ražotāju sviesta noiets, jo ienāca plašs margarīna klāsts. Patērētājs izvēlējās to, jo margarīnu ērtāk, ātrāk var uzsmērēt. Tad jau par emulgatoriem nerunāja. Tas laiks bija jāizdzīvo. Sviestam atkal jāizcīna sava vieta tirgū,” pārdomās dalās R.Jomerts.

“Straupē” top arī kaņepju sviests. Straupieši ir vienīgie, izņemot mājražotājus, kas tirgū piedāvā šo Latvijā tradicionālo produktu. “Kaņepju sviestu novērtē vidējā un vecākā paaudze. Tas nav ikdienas galda produkts. Ja cilvēkiem garšo, ražojam,” uzsver R.Jomerts.

“Straupe” ir viens no sešiem piena pārstrādes uzņēmumiem, kam ir tiesības ražot “Jāņu sieru”. “Protams, tas ir pagodinājums, bet reizē arī liela atbildība. Ir svarīgi saglabāt tradīcijas, un patērētāji tās aizvien vairāk novērtē. Tāpat daudziem ir būtiski, ka mūsu piena produkti ir dabiski, svaigi, tiem netiek pievienotas piedevas,” pastāsta G.Tetere.

Top arī jauni produkti

Veikalos piena produktu plaukts ir garš, un ražotāji piedāvā aizvien ko jaunu. “Cilvēkiem tik liela izvēle! Jaunajam produktam jābūt kam īpašam, lai to varētu ražot lielā daudzumā,” vērtē G.Tetere un atzīst, ka garša vienmēr būs subjektīvs rādītājs. Ja katru dienu ēdīs kādu produktu, tas ar laiku apniks, kaut kvalitāte ir nemainīga. Sviests, biezpiens, krējums, saldie biezpiena krēmi, jogurti, paniņas, siers – plašs ir “Straupes” ražojumu klāsts. Pieprasījums sezonās mainās, piemēram, zemeņu un sēņu laikā vairāk pērk saldo krējumu.

“Ik pa laikam kaut ko pamēģinām, ne katram jaunumam pircēji piekrīt. Pavasarī sākām ražot sāļo jogurtu ar bietēm un sēklām, vai tas nokļūs sortimentā, rādīs laiks. Jaunākais jogurts ir ar burkāniem un cidonijām, paniņas ar burkāniem un cidonijām,” pastāsta R.Jomerts un atgādina, ka “Strau­pes” īpašais ir jogurts ar persiku gabaliņiem. Jogurtam sīrups izstrādāts tieši pēc “Straupes” pasūtījuma. Tajā nav krāsvielu, konservantu vai aromātvielu. Pārē­jiem jogurtiem piedevas tiek pirktas no “Pūres”.

Pircēju gaume, ēšanas tradīcijas mainās, bet visos laikos ir daļa patērētāju, kuriem svarīgi Lat­vijai tradicionāli produkti, kas tapuši pēc tradicionālām receptēm, kuriem ir ir pazīstama un pierasta garša. Piensaimnieku korporatīvā sabiedrība “Straupe” pratusi ražošanā saglabāt tradīcijas, un tās ir vērtības, kas svarīgas arī daudziem patērētājiem. Latvijā pazīstamās pienotavas 13 produktiem ir “Zaļās karotītes” kvalitātes zīme.

”Straupes”saražotā produkcija tiek piegādāta klientiem Rīgā, Cēsīs, Limbažos, Valmierā, Jel­gavā un citviet Latvijā. Gandrīz pusi produktu sabiedrība realizē tiešā tirdzniecībā savos 15 firmas veikaliņos un tirdzniecības vietās.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Ar “Japānas pasakas” palīdzību veicina integrēšanu

00:00
15.12.2025
27

Koncertzālē “Cēsis” izskanējis Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra fonda (LNSO fonds) projekta koncert uzvedums “Japānas pasaka”, uz ko bija aicinātas Cēsu novada un Vidzemes skolu 3. – 12. klases, saņemot ielūgumu par piedalīšanos radošā aktivitātē. Pirms uzveduma notika sociālā darba, izglītības un kultūras profesionāļiem paredzēta ekspertu diskusija “Bērnu ar īpašām vajadzībām integrēšana sabiedrībā, izmantojot kultūras un […]

Vēsturisku ēku siltināšanas meistardarbnīca tiekas Ieriķos

00:00
14.12.2025
61

Nepieredzētu atsaucību piedzīvoja biedrības “Cēsu mantojums” sadarbībā ar Cēsu novada pašvaldību 5. un 6. decembrī rīkotā vēsturisku ēku siltināšanas meistardarbnīca, kas notika “Baložu mājā” Ieriķos jeb vēsturiskajā Ieriķu pasta ēkā. Sestdien Ieriķos sastaptie meistarklases organizatori “Dru­­­­vai” atzina, ka pieteikušies 40 dalībnieki, kas esot tiešām daudz. Meistardarbnīcas mērķis bija sniegt praktiskas zināšanas par vēsturisku ēku siltināšanu […]

Jaunās telpas Rainī apskatījuši pirmie interesenti

00:00
13.12.2025
82

Šajās dienās iespējams pieteikties biroja telpu nomas tiesību izsolei radošas un digitālas komercdarbības veikšanai Cēsīs, Raiņa kvartālā, Raiņa ielā 27. Cēsu novada pašvaldībai piederošajā ēkā, kas ieguvusi pilnīgi jaunas aprises, reizē saglabājot industriālās vides elpu, piedāvātas 11 biroja telpas ēkas pirmajā stāvā – piecas ar skatu uz iekšpagalmu un sešas ar skatu uz Raiņa ielu. […]

Katru gadu aizvien vairāk skaistu sētu

00:00
12.12.2025
153

Dzērbenes pils, tērpta greznā rotā un mirdzot Ziemassvētku ugunīs, jau attāli sveic ikvienu. Vecpiebalgas apvienības pārvaldes konkursa “Sakoptākā sēta”  dalībnieki un kaimiņi, saposušies šīgada laureātu godināšanas reizei, piepilda Tautas nama zāli. Jau astoto gadu vistumšākajā laikā, kad vakari gari un rīti vēli, cilvēki satiekas, lai atcerētos vasaru un domās jau būtu pavasarī, lai kopā priecātos par […]

Cēsīs izskan koncerts “Veltījums Djūkam Elingtonam”

00:00
11.12.2025
52
1

Djūks Elingtons noteikti ir bijis viens no galvenajiem personāžiem, kas veidojis džeza mūziku un lielās džeza mūzikas orķestrācijas. “Viņa darbības laikā arī pamazām izveidojies tāds klasiskais bigbenda sastāvs, kādu to redzam šobrīd, arī šeit uz skatuves,” sestdien, 6.decembrī, uzsākot uzstāšanos koncertzālē “Cēsis”, atzina Latvijas Radio bigbenda vadītājs Kārlis Vanags. Koncertā sestdien izskanēja Latvijas Radio bigbenda […]

Piparkūkas, vaska sveces, egļu smarža un dziesmas

00:00
10.12.2025
147

Skan Ziemassvētku dziesmas, muzicē Aivars Lapšāns. Tā ir sestdiena, kad Cēsu tirgus rosība dzirdama tālu, jo daudzi laiku velta, lai iepirktos. Jau rīta agrumā cēsnieki un iebraucēji no pagastiem ir klāt īpašajā Zie­massvētku tirdziņā. Tirdzi­nie­ki stendos radījuši gaidāmo svētku noskaņu, piedāvā gan saldus, gan ceptus, žāvētus, skābētus un marinētus kārumus, gan kaut ko jauku daiļumam […]

Tautas balss

Klientus necenšas piesaistīt

15:11
13.12.2025
25
Lasītāja I. raksta:

“Cēsīs “Latvijas Pasta” nodaļa tagad atrodas tirdzniecības centrā “Solo”. Ieejot lielajā ēkā, grūti saprast, kur atrodas pasts. Ir gan izlikta plāksne ar norādi, bet to var arī nepamanīt. Informācijas statīvs novietots uz grīdas, savukārt košie un pamanāmie veikalu nosaukumi virs tirdzniecības telpu durvīm neapzināti liek starp tiem meklēt pasta nosaukumu. Cilvēks skatās un nesaprot, kur […]

Latvijas preces - dārgas

15:11
13.12.2025
23
Seniore M. raksta:

“Visur mudina pirkt Latvijas pārtikas preces. Bet, kad veikalā paskatās, cik tās maksā, tomēr jāizvēlas ievestie produkti. Ne­zinu, vai pie vietējās produkcijas augstajām cenām vainojami tirgotāji vai ražotāji, bet kaut kas tur nav kārtībā. Vēl arī jāsaka, ka ne vienmēr vietējā produkta garša ir labāka nekā importētajām precēm. Protams, tas ir gau­mes jautājums, bet man […]

Ko mainīs likuma maiņa

11:58
07.12.2025
39
1
Lasītāja A. raksta:

“Lasu, ka mājdzīvnieks, suns, kaķis vai cits, nedrīkstēs būt īpašums. Bet kāds tad tam būs statuss, un kuram būs jāuzņemas atbildība par dzīvnieka ēdināšanu, uzraudzību, apstākļiem, kādos tas tiek turēts? Ja tas nav mans īpašums, kādu atbildību no manis var prasīt? Šķiet, juridisko formulējumu maiņa radīs daudz neskaidrību, nesapratnes. Kas sunīti, kaķīti vai papagaili mīl, […]

Cik dārgas dāvanas nes Ziemassvētku vecītis

11:57
06.12.2025
41
1
Vecmāmiņa raksta:

“Gatavojamies Zie­mas­svētkiem. Bērni raksta vēstules vecītim, stāstot, ko vēlas saņemt dāvanās, taču viņu vēlmes kļūst aizvien lielākas. Cits prasa jaunāko aifonu, cits ceļojumu uz Amerikas Disnejlendu. Saprotu, ka laiks sarežģīts, skolā, īpaši lauku mācību iestādēs, kopā mācās turīgā zemnieka un trūcīgā rokpeļņa bērns. Viens uz svētkiem saņems slēpošanu Austrijā, otrs varbūt jaunu džemperīti. Kā sadzīvot? […]

Veidenbauma prēmijas tradīcija izgaist

09:49
01.12.2025
39
G.Z. raksta:

“Uz Cēsīm nebraucu, uzskatu, ka Liepā dibinātās prēmijas tradīcija ir mirusi, to apliecina arī tas, ka prēmiju saņēmušie vairs uz pasākumu neierodas (tā bija arī iepriekšējo reizi). Iespējams, mūsdienu organizatori neprot pildīt savu misiju. Protams, laiki mainās, varbūt arī tradīcijām jāmainās, bet ir jāpaskaidro un jāpastāsta tautai, ka tiek radīts kas jauns,” atsaucoties uz “Druvas” […]

Sludinājumi