Šogad Latvijā reģistrēti 24 saslimšanas gadījumi ar trihinelozi, informēja Latvijas Infektoloģijas centrā (LIC) No visiem 24 inficēšanās gadījumiem 14 pacienti inficējušies Daugavpilī un pieci – Daugavpils novadā, norāda LIC Epidemioloģiskās drošības un sabiedrības veselības departamenta Infekciju slimību profilakses un pretepidēmijas pasākumu nodaļas vadītāja Anita Brila. Viņa stāsta, ka visi saslimušie ar trihinelozi inficējušies, lietojot uzturā dažādus ēdienus, kas pagatavoti no cūkgaļas. Septiņi pacienti inficējušies, lietojot uzturā cūkgaļu no privātsaimniecības, bet pārējie saslimušie dažādus cūkgaļas produktus iegādājušies oficiālās tirdzniecības vietās. “Ar trihinelozi var inficēties ikviens, kurš lieto uzturā svaigu vai termiski nepietiekami apstrādātu cūkas vai medījuma gaļu, kas inficēta ar trihinellām. Lai neapdraudētu savu un savu tuvinieku veselību, cilvēkam ir ļoti svarīgi apzināties – kur viņš iegādājas gaļu, vai gaļas izcelsme ir zināma, medījumu gaļa noteikti būtu jāpārbauda veterinārajā laboratorijā,” skaidro Brila. Tāpat pieredze, liecina, ka saslimušie uzturā lietojuši termiski nepietiekami apstrādātu gaļu. Mediķi atgādina, ka pirmie inficēšanās simptomi ir sāpes vēderā, slikta dūša, vemšana, caureja, kas var parādīties divu līdz trīs dienu laikā pēc inficēšanās. Trihinelozei raksturīgie simptomi parasti parādās vēlāk – astoņu līdz 15 dienu laikā pēc inficēšanās, taču šis laiks var svārstīties pat no piecām līdz 45 dienām. Trihinelozes klīniskie simptomi var būt ļoti atšķirīgi – no bezsimptomu formas līdz pat ļoti smagai gaitai ar letālu iznākumu. Slikta dūša, vemšana, caureja, nogurums, sāpes vēderā parasti ir pirmie trihinelozes simptomi, kas var parādīties jau otrajā vai trešajā dienā pēc inficēšanās, kuriem vēlāk, parasti astoņu līdz 15 dienu laikā, pievienojas slimībai raksturīgākie simptomi – sāpes muskuļos, plakstiņu tūska, sējas augšējās daļas pietūkums, konjunktivīts, niezoši alerģiski izsitumi uz ādas, drudzis, sāpes elpojot, kā arī stipra svīšana, vispārējs vājums, sāpes locītavās. Smagos slimības gadījumos iespējami kustību koordinācijas un sirdsdarbības traucējumi. Cilvēkiem, kuriem ir novēroti trihinelozes simptomi, nekavējoties jāvēršas pie ģimenes ārsta. Lai izvairītos no saslimšanas ar trihinelozi, LIC epidemiologi aicina nelietot uzturā nezināmas izcelsmes gaļu, kā arī gaļu, kas nav pārbaudīta veterinārajā laboratorijā un atzīta par veselībai nekaitīgu. Tāpat uzturā aicina lietot tikai termiski pareizi apstrādātu cūkas vai meža dzīvnieku gaļu – svarīgi, lai temperatūra sasniegtu vismaz 71 grādu un apstrādes ilgums būtu aptuveni divas līdz 2,5 stundas. Ēdienus ieteicams gatavot, gaļu sagriežot nelielos gabaliņos, lai arī dziļākajos slāņos tiek sasniegta pietiekami augsta temperatūra. Speciālisti uzsver, ka trihinellas neiet bojā, ne gaļu sālot, ne marinējot, kūpinot vai gatavojot mikroviļņu krāsnī. Lai pasargātu mājas dzīvniekus no saslimšanas, nedrīkst izēdināt cūkām meža dzīvnieku vai kautuves atliekas, tāpat mājsaimniecībās, cūku fermās, kautuvēs, gaļas uzglabāšanas vietās regulāri jāiznīcina grauzēji. LETA
Komentāri