![200805122336441752](https://edruva.lv/wp-content/uploads/2008/05/200805122336441752.jpg)
“Vējiņu” saimnieki Andris un Liene Tālumi līdztekus nobarojamo buļļu audzēšanai siltumnīcās un dārzā audzē arī dārzeņus un garšaugus.
“Izaudzēto vedam uz Rīgu. Gadu gaitā ir jau savi kundes,” stāsta Liene. No agra pavasara siltumnīcās zaļās lapiņas pretī saulei slej dilles, salāti, arī baziliks, spināti un citi zaļumi. Pēdējā laikā iecienīti kļuvuši rukola salāti – desmit centimetrus gari, ar riekstu piegaršu.
“Pirmā raža jau pārdota. Pieprasījums ir lielāks, nekā varam pieaudzēt,” saka saimniece un piebilst, ka par vietējiem dārzeņiem un garšaugiem ir liela interese. Lielākoties jau tāpēc, ka audzēti Latvijā un vietējie zemnieki ar ķīmiju neaizraujas. Diemžēl paplašināt audzēšanu nav iespēju, jo saimniecībai trūkst zemes. Jāatstāj arī ganībām un pļaušanai.
“Divas siltumnīcas uzbūvētas ar Eiropas finansējuma atbalstu. Tās izmantojam ļoti intensīvi, ne brīdi nestāv tukšas,” stāsta Liene un labprāt izrāda savu saimniecību. Patlaban siltumnīcās iestādīti vairāki simti tomātu un gurķu. Saauguši arī stādi, kurus, tāpat kā puķu dēstus, saimniece pārdos.
“Nav jau Rīga tālu, bet, ja jābrauc, diena pagalam,” atzīst saimnieks Andris Tālums. Liene un Andris ir pārliecināti, ja tepat Straupē būtu zaļais tirgus, viņi noteikti piedalītos. Būtu izdevīgi. “Līdz Jāņiem tomātiem un gurķiem jābūt izaugušiem, citādi – ko tirgosim,” smejot piebilst Liene.
Andra saimniekošanā ir 17 liellopi. Viņš gan atzīst, ka darba, audzējot gaļas lopus, nemaz tik daudz nav. “Ja būtu pie mājas vairāk zemes, būtu arī plašas ganības. Sēju vīķauzas, lai kārtīga barība, ik pa trim gadiem pārsēju āboliņu. Lai lopi izaugtu, tie kārtīgi jābaro,” zināmo patiesību atgādina “Vējiņu” saimnieks un piebilst, ka saimniecība ir tik liela, cik divatā var padarīt. Vasarās gan strādnieku vairāk, tad sabrauc bērni, radi.
Komentāri