G.Bebre pastāstīja, ka `Imantas` priekšrocība – augsts lielo bumbuļu īpatsvars. `Imanta` no līdz šim Priekuļos selekcionētām šķirnēm atšķiras ar to, ka bumbuļi ir raibi – dzeltenu mizu un sārtām acīm. Audzējama vidēji smagās augsnēs.
`Imanta` selekcionēta kā alternatīva Priekuļu šķirnei `Brasla`, kas līdz šim bija vienīgā selekcijas stacijā radītā cietes ražošanai piemērotā šķirne, paskaidroja G.Bebre. Jaunā šķirne ir par nedēļu vēlāka nekā `Brasla`.
Lai pierādītu šķirnes stabilitāti, viendabību un atšķirību no citām šķirnēm, Polijā, sertificētā laboratorijā, tiek veikts starptautiskais AVS tests. Šāda prasība jaunajām šķirnēm ir kopš 1997.gada, kad Latvija saskaņoja likumdošanu ar Eiropas Savienību. Izturība pret kartupeļu vēzi un nematodi pārbaudīta Čehijā. Rezultāti apliecinājuši, ka `Imanta` ir izturīga pret šiem karantīnas objektiem.
Ar šo gadu `Imanta` nodota izmēģināšanai valsts šķirņu salīdzināšanas iecirkņos. Pēc diviem, trim gadiem, kad tā būs izturējusi pārbaudi, šķirni iekļaus Latvijas šķirņu katalogā un `Imanta` būs pieejama kartupeļu ražotājiem. Jau uzsākta šķirnes atveseļošana un sēklaudzēšana.
Reizē ar iekļaušanu mūsu valsts katalogā, `Imanta` tiks iekļauta arī Eiropas Savienības atbilstošajā dokumentā, līdz ar to šķirne kļūs zināma visiem ES valstu kartupeļu audzētājiem.
Šķirnes veidošana ir daudzu gadu darbs. `Imanta` tapusi samērā īsā laikā, pagājuši tikai desmit gadi, kopš selekcionāre veica krustošanu un lika pamatus jauniem hibrīdiem.
-Krustojot nekad nav iespējams precīzi paredzēt, kāds būs iznākums. Gēni bieži vien izpaužas citādi, nekā cerēts. Tādēļ ne no katra krustojuma var atlasīt šķirni. Galda un augsta cietes satura pārstrādes kartupeļu šķirnes krustojums, kurš ir pamatā `Imantai`, bija veiksmīgs. Izveidojās perspektīva kombinācija. Atlasīti vēl vairāki hibrīdi, no kuriem nākotnē varētu izveidot šķirnes,- pastāstīja zinātniece.
G.Bebre atzīst, ka, lai taptu jauna kartupeļu šķirne, nepietiek tikai ar speciālajām zināšanām. Vajadzīga arī veiksme, bet īpaša nozīme ir pieredzei.
Komentāri