![200902192318521485](https://edruva.lv/wp-content/uploads/2009/02/200902192318521485.jpg)
Pavasara gaidīšana nav viegla, jo allaž liekas, ka ziema ieilgusi, bet saulīte un siltums kavējas. Organisms novājinās, veselība pasliktinās, garastāvoklis nokrīt zem nulles. Kāds to cenšas uzlabot, dzerot vitamīnus, bet, lai cik tie labi, noderīgi šajā laikā ēst arī augļus. Un nav jābaidās apēst par daudz, jo augļi nesatur taukvielas, tādēļ tiem, kuri skaita kalorijas, nav jābaidās, ka apēdīs par daudz. Nemaz nav slikti iesākt rītu ar augli, vai vēl labāk, spēcinošiem augļu salātiem.
Tos pagatavot vienkārši – ņem apelsīnu, banānu, bumbieri vai ābolu (var arī abus), vīnogas. Visus sagriež, pievieno nepilnu ēdamkaroti medus un puscitrona sulu. Vakarā šādus salātus var papildināt ar saldo biezpiena krēmu vai putukrējumu.
Svarīgi, lai augļu salātos būtu apelsīni, jo šo citrusaugli uzskata par vērtīgu C vitamīna avotu, turklāt vitamīna vairāk ir mizā, ne mīkstumā. Dietoloģijas speciālisti stāsta, ka apelsīni labvēlīgi ietekmē gremošanu, šo augļu šķiedrvielas un pektīnvielas veicina holesterīna un kaitīgu vielmaiņas pārpalikumu izdalīšanos no organisma. Apelsīnos ir fitoncīdi, kas iznīcina vai vājina kaitīgu mikrobu darbību organismā.
Pastāv uzskats, ka visvairāk C vitamīnu esot citronos, bet uztura speciālisti norāda, ka tā nebūt nav, ka daudz vairāk tā ir vietējās upenēs un citās ogās. Bet medus un citrona dzēriens no rīta ir labs enerģijas lādiņš dienas sākumam.
Ņemot vērā brīdinājumus par gripas tuvošanos, der ielāgot arī groka recepti, bet jāatceras, ka tas jālieto, sajūtot pirmos vismazākos saaukstēšanās simptomus. Pagatavo upeņu tēju, karstai pieliek ēdamkaroti medus, piespiež sulu no pus citrona un pielej 50 gramus konjaka. Tādu karstu iedzer un zem segas. Visbiežāk tas palīdz.
Ja veselība turas, var sevi un citus iepriecināt ar desertu. Piemēram – vēsais apelsīns. Ņem lielus apelsīnus, krējuma saldējumu un valriekstus. Apelsīnus pārgriež uz pusēm, izņem mīkstumu, attīra no sēklām, sasmalcina, samaisa ar krējuma saldējumu un saberztiem valriekstiem un pilda apelsīnu pusītēs. Ātri un garšīgi.
Jau minēju augļu salātu noderību, bet ja vairāk laika, tos var pagatavot bagātīgākus, es pat teiktu – karaliskākus. Viens variants: ņem nedaudz melones, greipfrūta, kivi, apelsīna, arbūza, zemeņu, dažas svaigas piparmētras lapiņas, 100 g saldā krējuma, 70 g cukura, 70 g ūdens, ½ vaniļas pāksts vai vaniļas cukuru, 120 ml tonika. Ieber katliņā cukuru, ieliek vaniļas pāksti vai vaniļas cukuru, ielej ūdeni, uzvāra sīrupu. Ļauj atdzist, tad pielej toniku. Saputo saldo krējumu un pēc garšas pievieno sagrieztas piparmētras lapiņas. Sagriež gabaliņos augļus, pārlej ar sīrupu un dekorē ar putukrējumu un piparmētrām.
Ja gribas desertu vietējo virtuves gaumē, var pagatavot siltos ābolu – brūkleņu salātus ar saldējumu. Ņem ēdamkaroti saldkrējuma
sviesta, divas ēdamkarotes cukura, lielu ābolu, 150 ml brūkleņu, pusi tējkarotes timiāna, vaniļas saldējumu. Ābolus sagriež gabaliņos. Cukuru izkausē uz pannas, pievieno ābola gabaliņus, brūklenes un timiānu. Cep, līdz āboli kļūst mīksti un ābolu sula nedaudz sabiezē. Pasniedz ar saldējumu.
Lai labi garšo!
Komentāri