Trešdiena, 24. decembris
Vārda dienas: Viktorija, Balva

Kāpostu skābēšana rit pilnā sparā

Druva
10:12
13.11.2012
119
Mg 1739

Kāpostu skābēšanai rudenī pievēršas gan lielāki, gan mazāki ražotāji. Vaives pagasta zemnieku saimniecība “Brīvnieki” galvenokārt nodarbojas ar dārzeņu audzēšanu un pārstrādi. Saimnieks Jānis Basēvičs teic, ka šoruden jau paguvis ieskābēt vairāk nekā trīs tonnas kāpostu.

“Brīvniekos” kāpostu skābēšana uzsākta jau septembrī.

Saimniecībā to dara jau 20 gadu pēc tradicionālas, gadu gaitā pārbaudītas receptes. “Kāpostus skābēju pats, neiešu jau atklāt firmas noslēpumu,” pajoko “Brīvnieku” saimnieks, piebilstot, ka galvenais skābēšanai izmantot tieši šim mērķim paredzētās kāpostu šķirnes. “Ir jāzina, ko skābēt un kad. Daudzi nopērk veikalā kāpostgalvu un brīnās, ka tie skābētie sanāk rūgti vai sausi,” viņš saka.

Pērn “Brīvniekos” kāposti audzēti pusotra hektāra platībā, taču noiets nav bijis gaidītais, daudz palicis pāri. “Ražošanas izmaksas ir augstas, tāpēc jārēķina līdzi, ko un cik var audzēt. Galvenais, lai visu būtu iespējams realizēt,” teic Basēvičs un piebilst, ka šogad kāposti stādīti aptuveni trešdaļā hektāra, no tiem daļu izaudzētā skābē saimnieks pats, daļu kāpostu nopērk zināmi klienti.

J.Basēvičs norāda – ja būtu zinājis, ka daudziem šogad kāposti nepadosies, būtu tos audzējis vairāk. “Raža šogad mani izglāba. Lai gan platības nebija lielas, kāposti padevās labi,” tā J.Basēvičs. Agrāk saimnieks kāpostus ēvelējis ar rokas ēveli, nu jau sešus gadus šo darbu aizstāj elektriskā, ar kuru trīs, četrās stundās var sasmalcināt 200 līdz 300

kilogramus kāpostu.

Parasti divās nedēļās produkcija ir gatava tirgošanai. “Brīvnieki” skābētos kāpostus realizē Cēsu tirgū. Pērn produkcija piedāvāta arī vietējiem veikaliem, bet šogad tik vien būšot, kā saražoto iztirgot līdz janvārim. “Divas tonnas skābētu kāpostu jau pārdots. Skābēju periodiski, pēc pieprasījuma. Līdz Jaunajam gadam izdodas visu iztirgot. Noiets manāmi palielinās decembrī, kad svaigo dārzeņu piedāvājums sarūk. Ja salīdzina, kā bija agrāk, jāsaka -tirgū iepērkas arvien mazāk cilvēku. Lielveikali izkonkurē, turklāt samazinās arī pirktspēja,” domās dalās J.Basēvičs.

Skābētus kāpostus vēsturiskajā Cēsu rajonā gatavo vēl citi ražotāji. SIA “Līgatnes ābele” skābēt kāpostus sāka šomēnes. Valdes priekšsēdētājs Leonīds Likums stāsta, ka apjomi ir nelieli.

„Skābējam pēc pieprasījuma, mēnesī pāris reižu. Produkciju lielākoties realizējam ēdināšanas uzņēmumiem skolās, bērnudārzos, slimnīcā. Uzpircēji ir gan Rīgā, gan Cēsu pusē,” saka L.Likums un piebilst, ka skābēšanā galvenokārt nonāk nestandarta kāpostu galviņas, kas nav piemērotas realizēšanai citā veidā. “Tā varam visu izaudzēto maksimāli realizēt. Kāpostu skābēšana mums ir izdevīga, jo visu izaudzējam paši, jāiepērk tikai sāls,” saka L.Likums.

Stāstot par kāpostu skābēšanas grafiku, L.Likums atzīst, ka, šo produktu gatavojot, uzņēmumā ņem vērā arī Mēness fāzes. „Cenšos neskābēt kāpostus dienā, kad mainās fāzes. Vecā mēnesī skābēti kāposti būs mīksti, tie der tikai ātrai apēšanai. Arī pavisam jaunā mēnesī nav ieteicams skābēt, tad kāposti paliek cieti arī vārot,” stāsta L.Likums.

Tam piekrīt arī Nītaures pagasta zemnieku saimniecības “Lušēni” īpašniece, bioloģisko saimniecību kooperatīvās sabiedrības “Zaļais grozs” dalībniece Gaida Krūmiņa, kura ar kāpostu skābēšanu pārdošanai nodarbojas jau sešus, septiņus gadu.

“Mums visi kāposti jau saskābēti. Šogad ieskābēts vairāk nekā pērn, ap tonnu. Tagad problēmas sagādā uzglabāšana, nav piemērotu telpu,” norāda G.Krūmiņa sakot, ka gatavā produkcija nonāk vairākos Rīgas veikalos, tostarp dažos lielveikalos. “Rīgā ir labāks noiets. Cēsīs nav pieprasījuma. Turklāt bioloģiskā produkcija ir dārgāka. Daudziem cilvēkiem pašiem viss izaug dārzā. Kas nav slinks, tas skābē arī kāpostus.”

Kāpostu skābēšana pašlaik rit

arī Amatas novada uzņēmumā SIA „Āraišu siltumnīcas”. „Katru gadu strādājam pie ražošanas apjomu palielināšanas,” norāda „Āraišu siltumnīcas” valdes priekšsēdētājs Džordžs Veldre. Viņš saka, ka pieprasījums pēc skābētiem kāpostiem ir labs. “Sadarbojamies ar klientiem Cēsīs, Rīgā un citviet, ” saka Dž. Veldre un vērtē, ka šogad kāpostu raža ir krietni padevusies.

Ilze Fedotova

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Bauda kompāniju un jauku noskaņu

00:00
24.12.2025
5

Cēsu Invalīdu biedrība aizvadījusi Ziemassvētku pasākumu, gan pārrunājot biedrības turpmāko darbību, gan ar Saeimas deputāti risinot biedriem aktuālos jautājumus, gan klausoties dalībnieces Daigas iespaidos par Sicīliju. Iedvesmojošu koncertu sniedza cēsnieks mūziķis Rihards Saule. Un arī pēc koncerta sanākušie nesteidza prom, bet pie svētku galda turpinājās sarunas, joki un smiekli. Biedrības valdes priekšsēdētājs Indulis Balodis atzina, […]

Nozagtas 20 ceļazīmes, kas ierobežo kravas transporta kustību

00:00
23.12.2025
17

Cēsu novadā no valsts reģionālā autoceļa Rauna (Vidzemes šoseja)–Drusti–Jaunpiebalga (P29) nozagtas kopumā 20 masas ierobežojuma ceļa zīmes, kas aizliedz pa ceļu vai tā posmu pārvietoties transportlīdzeklim, kura masa pārsniedz 10 tonnas, ziņo “Latvijas Valsts ceļi” (VAS). Ceļazīmes uzstādītas, jo mitros laikapstākļos ceļš zaudē nestspēju un iestājies šķīdonis. VSIA “Latvijas Valsts ceļi” vērsīsies policijā par zādzības faktu.  […]

Gripas un arī citu sezonas vīrusu infekciju uzrāviens

00:00
22.12.2025
124

Šķiet, ka gripas vilnis pie mums atceļojis nedaudz agrāk, kā ierasts, un dažos bērnudārzos grupiņās tikai pāris bērnu, taču visas novada izglītības iestādes strādā, saslimstība nav tika liela, lai būtu jāievieš kādi īpaši nosacījumi. Cēsu klīnikas sabiedrisko attiecību speciāliste Madara Ozoliņa “Druvai” apliecināja, ka veselības aprūpes iestādē, protams, gripas vilni sajūtot visātrāk – saslimušie ir […]

Būt tuvāk viens otram un savām vērtībām

00:00
21.12.2025
192

Cēsu klīnikas ­­­­dar­binieki tikās gada izskaņas svinīgā pasākumā “Tuvumā”, lai atskatītos uz paveikto, novērtētu sasniegto un pateiktu paldies. Pasākuma vadmotīvs šogad bija tuvums – viens otram, savām vērtībām un svētku priekam. Cēsu klīnikas valdes priekšsēdētāja daktere Inga Ažiņa “Druvai” pauda: “Aizvadītais gada izskaņas pasākums mums visiem bija īpašs – ne tikai tāpēc, ka varējām satikties […]

Jaunpiebalgā zināšanas un prasmes veicina ziedošanu bērniem ar kustību traucējumiem

00:00
20.12.2025
72

Ar erudīcijas spēli “Apslēptās zināšanas” un dāsni nosolītiem amatnieku un mājražotāju darbiem Jaunpiebalgā savākti 2141 eiro bērnu ar kustību traucējumiem atbalstam. Labdarības pasākums – aizraujošas zinību sacensības un vietējo meistaru darbu izsole – pagasta Kultūras centrā notika otro gadu. Idejas iniciatore Kitija Stauvere ir bērnu un jauniešu interešu centra “Tagad” vadītāja. “Tas bija negaidīti! Tā […]

Sēņu festivāls labi “iesakņojas”

00:00
19.12.2025
72

Jau trešo gadu Cēsīs norisinājās īpašs sēņu un mākslas vienotībai veltīts festivāls, kas šogad ieguvis nosaukumu “Mikokultūra”, ik gadu tā programmai – tāpat kā sēnēm labvēlīgos apstākļos – tikai pieaugot un paplašinoties. Aizvadītajā sestdienā dažādās pilsētas vietās apmeklētāji varēja gūt visnotaļ plaša spektra informāciju par sēnēm – no to audzēšanas pieredzes stāstiem, sēņu kulinārijas brīnumu […]

Tautas balss

Egle rada prieku

09:57
17.12.2025
20
Cēsniece L. raksta:

“Priecājos par Cēsu galveno egli Vienības laukumā. Tā izgreznota ļoti jaukām gaismiņām. Prieks skatīties gan autobraucējiem, gan gājējiem. Šajās tumšajās dienās, ieraugot mirdzošās spuldzītes, sejā iezogas smaids,” sacīja cēsniece L.

Klientus necenšas piesaistīt

15:11
13.12.2025
37
Lasītāja I. raksta:

“Cēsīs “Latvijas Pasta” nodaļa tagad atrodas tirdzniecības centrā “Solo”. Ieejot lielajā ēkā, grūti saprast, kur atrodas pasts. Ir gan izlikta plāksne ar norādi, bet to var arī nepamanīt. Informācijas statīvs novietots uz grīdas, savukārt košie un pamanāmie veikalu nosaukumi virs tirdzniecības telpu durvīm neapzināti liek starp tiem meklēt pasta nosaukumu. Cilvēks skatās un nesaprot, kur […]

Latvijas preces - dārgas

15:11
13.12.2025
35
Seniore M. raksta:

“Visur mudina pirkt Latvijas pārtikas preces. Bet, kad veikalā paskatās, cik tās maksā, tomēr jāizvēlas ievestie produkti. Ne­zinu, vai pie vietējās produkcijas augstajām cenām vainojami tirgotāji vai ražotāji, bet kaut kas tur nav kārtībā. Vēl arī jāsaka, ka ne vienmēr vietējā produkta garša ir labāka nekā importētajām precēm. Protams, tas ir gau­mes jautājums, bet man […]

Ko mainīs likuma maiņa

11:58
07.12.2025
53
1
Lasītāja A. raksta:

“Lasu, ka mājdzīvnieks, suns, kaķis vai cits, nedrīkstēs būt īpašums. Bet kāds tad tam būs statuss, un kuram būs jāuzņemas atbildība par dzīvnieka ēdināšanu, uzraudzību, apstākļiem, kādos tas tiek turēts? Ja tas nav mans īpašums, kādu atbildību no manis var prasīt? Šķiet, juridisko formulējumu maiņa radīs daudz neskaidrību, nesapratnes. Kas sunīti, kaķīti vai papagaili mīl, […]

Cik dārgas dāvanas nes Ziemassvētku vecītis

11:57
06.12.2025
51
2
Vecmāmiņa raksta:

“Gatavojamies Zie­mas­svētkiem. Bērni raksta vēstules vecītim, stāstot, ko vēlas saņemt dāvanās, taču viņu vēlmes kļūst aizvien lielākas. Cits prasa jaunāko aifonu, cits ceļojumu uz Amerikas Disnejlendu. Saprotu, ka laiks sarežģīts, skolā, īpaši lauku mācību iestādēs, kopā mācās turīgā zemnieka un trūcīgā rokpeļņa bērns. Viens uz svētkiem saņems slēpošanu Austrijā, otrs varbūt jaunu džemperīti. Kā sadzīvot? […]

Sludinājumi