Trešdiena, 17. decembris
Vārda dienas: Hilda, Teiksma

Jūrnieks par gaļas izcirtēju

Druva
00:00
11.01.2006
28

Pēc tam trīs gadus nostrādāju Dalbē par mežsargu. Mana apgaita bija Tīreļpurvs. Tad par mežizstrādes meistaru, arī gaterī esmu strādājis. Celtniecībā gan ne, jo tā profesija mani īpaši neaizrauj. Uzskatu, ka ikvienu darbu var iemācīties,” pārliecināts gaļas apstrādātājs. Viņš stāsta, ka dzimis Kuivižos, bet, kad iepazinies ar sievu Lieni, kurai Veselavā ir mājas, atnācis dzīvot uz Cēsu pusi.

Runājot par gaļas sagatavotāja amatu, var just, ka Aldis to dara ar prieku un ir sava darba entuziasts. Mūsu sarunas laikā vairākkārt veras gaļas apstrādes telpas durvis un atskan pārdevēju komandas: „Aldi, šķiņķi! Aldi, man karbonādi!” Aldis tūlīt dodas pie ledusskapja un iznes gaļas gabalu, kas tiek zāģēts un griezts, līdz izveidots prasītais gabals. Viņš uzskata, ka šai profesijā jābūt ļoti vērīgam, jo pārdodamās gaļas produkcijas reklāma ir atkarīga no izcirtēja prasmes. Aldis atzīst, ka gaļas kombinātā strādāt ir vieglāk, nekā sagatavot privāti audzēta dzīvnieka gaļu. Te jāzina, kā katrs gabals jāapstrādā, lai gaļas audzētājs nebūtu zaudētājs. “Gaļas kombinātā viss notiek ātri, samaļ un kārtībā,” saka A. Balodis. Runājot par izcirtēja darba mākslas smalkumiem, viņš stāsta: „Ja gaļa nebūs glīti sagatavota, pircējs to neņems. Ir arī lopi, kuru gaļa pati par sevi īpaši labi neizskatās. Arī teļa gaļai ir atšķirība. Var redzēt, kas ir dabūjuši dzert pienu, un kas nav. Mans uzdevums gaļas gabalu izveidot tā, lai izskatītos, ka teļš ir labi barots. Pircējs ņem tikai to produkciju, kas ir glīti apstrādāta. Šai darbā savi knifi ir,” noslēpumaini nosaka izcirtējs, gatavojot šķiņķa gabalu. Atgādinu, ka kādreiz pie veikalu sienas bija plakāti, kur parādīts, kā kautķermenis tiek sadalīts. „Pēc šiem paraugiem vairs sen gaļu neizcērt. Padomju laikos bija tā. Kaut kādu gaļas kluci nolika, bet to vienalga pirka. Tagad jāvēro, ko cilvēki vairāk grib. Agrāk gatavoja karbonādi ar speķi un kaulu. Tagad pircējs grib, lai speķi un kaulu noņem. Klienti kļuvuši ļoti izvēlīgi, viņi atnāk un vēlas tieši tādu gaļas šķēli, ar vai bez kaula. Ja pircējs man paprasa, es jau uzreiz zinu, ko un kā sagatavot. Pa šiem gadiem klientu vēlmes esmu apguvis,” saka Aldis. Runājot par gaļas kvalitāti, viņš uzsver, ka tagad modē audzēt bezspeķa cūkas. “Tām sadzen iekšā kombinēto barību, lai ātri aug. Uzskatu, ja cūkgaļa jācep eļļā, tad tā nav cūkgaļa.”

Stāstot, kā kautķermeni labāk sadalīt, A. Balodis atzīst, ka nekad nelieto cirvi, jo tad gaļā nokļūst kaulu šķembas. Vislabāk izmantot speciālu šim nolūkam paredzētu zāģi. „Ir arī elektriskie gaļas zāģi, bet ar rokas zāģīti sanāk smukāk,” novērojis gaļas apstrādātājs. Gaļas sadalītāja amatu A. Balodis iemācījies, pētot un salīdzinot, mācoties no savām kļūdām, un atzīst, ka veikalā par gaļas sagatavotāju strādāt nevarētu, jo viņam būtiski ir redzēt klientu, kuram produkciju gatavo. “Gaļas izcirtējs, kurš tirgū strādāja pirms manis, aizgāja darbā uz „Mego”, bet uzskatu, ka veikalā nav tas, bet tirgū var strādāt ar prieku. Pirms ikvieniem svētkiem darbs ir bez apstājas, strādāju ar atlocītām piedurknēm un slapju muguru. Tagad iestājies neliels klusums,” vērtē Aldis. Vai nācies sadalīt veselu govi? „Tirgū veselu govi neņemam. To apstrādāt varētu, bet, līdzko liellops nedaudz pastāv vitrīnā, gaļa paliek patumša, un pircēji neņem. Uz tirgu cilvēki vienmēr nāk pēc svaigas gaļas. Pie tam liellopu gaļa ir ļoti taukaina, ja taukus apgriež, tos var pārdot tikai par santīmiem. Maltai gaļai arī taukus nemalšu klāt. Cilvēks vienreiz tādu gaļu nopirks un vairāk uz tirgu nenāks. Aitas gaļa tirgū nopērkama reti.” Aldis atzīst, ka tās gan tiek audzētas, bet pamaz, līdz ar to gaļa ir dārga. “Aitas gaļu arī ir grūti iztirgot. Ja to nedēļas laikā neizpērk, arī šī gaļa paliek tumša, pircējiem šķiet, ka tā nav svaiga, bet, savukārt, tumša aitas gaļa ir daudz labāka nekā gaiša, jo tā ir nogatavojusies, bet gaiša gaļa vēl skaitās dzīva. Reiz tirgū paņēmām četras aitas, bet tikai divas ar mokām iztirgojām. Tagad vairs neņemam. To nevaram arī atļauties, jo šeit gaļu nesaldējam, bet tikai turam vēsumā,” stāsta Aldis.

Viņam patīk vērot pircējus un, lai visi būtu apmierināti, izdomāt dažādus paņēmienus, kā produkciju padarīt arvien labāku. Aldis stāsta, ka šai profesijā, tāpat kā sportā, vienmēr jābūt formā, jo katru dienu iznāk pārcilāt daudz kilogramu. „Esmu uztrenējies kautķermeņus cilāt pa labi, pa kreisi, un smagumu nejūtu. Citi muskuļus trenē ar hantelēm, bet man tās nevajag. Otrdienās uz tirgu ved lopus. Svētdien un pirmdien nestrādāju. Šī atslodze par labu nenāk. Parasti brīvdienās daru kaut ko fizisku, lai saglabātu muskuļu tonusu, piemēram, skaldu malku. Ja bijušas kādas svinības, tad arī darbs nevedas, puscūku knapi ceļu uz bluķa, bet šis darbs prasa visu laiku būt formā,” viņš saka, lepojoties ar to, ko dara. Aldis mājās gan nekādus lopus iztikai neaudzē un atzīst, ka gaļa ēdienkartē viņu nevilina, jo jūtas to atēdies ar acīm. Darbs gan ziemā, gan vasarā paiet vēsās telpās. Viņš no ledusskapja gaļu nes kailām rokām un piekrīt, ka tās no aukstuma cieš, bet strādāt cimdos Aldis neprot, jo tad nevarot izjust darba garšu. Vai jūra nevilina? „Vēl pirms pieciem gadiem vilināja, jo gandrīz visi mani radi ir jūrnieki, bet, kad paklausos, ko stāsta par valsts attiecībām ar jūrniecību, tad jūtu, ka tā vairs nav tā jūra, par ko kādreiz sapņoju,” secinājis Aldis Balodis.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Ne tikai kārtības sargi, bet arī iedvesmas avots cits citam

00:00
17.12.2025
21

Gadskārtējā policistu apbalvošanas pasākumā, kas aizvadītajā nedēļā norisinājās Limbažos, arī šoreiz par īpašākiem darba sasniegumiem vai ievērojamu dienestā aizvadīto laiku godināta virkne Vidzemes kārtībsargu, tostarp arī 18 no Dienvidvidzemes iecirkņa, kura pārziņā ir Cēsu un Madonas novads. Atzīmējot Valsts policijas (VP) 107. gadadienu, teju 60 Vidzemes reģiona pārvaldes (VRP) likumsargu 11. decembrī bija aicināti uz […]

Tradīcija - Ziemassvētku tirdziņi. Ne tikai iepirkšanās

00:00
16.12.2025
54

Decembris ir Ziemassvētku tirdziņu laiks. Laukumos un skvēros, ielās, kultūras namos valda svētku noskaņa, skan dziesmas, smaržo piparkūkas, tiek piedāvāts plašs preču klāsts. Dažviet Ziemassvētku egles iedegšana ar dažādiem priekšnesumiem lieliem un maziem pašsaprotami ir arī tirdziņš. Katrā vietā savas tradīcijas. Bet visur rīkotāji uzsver, ka Ziemassvētku tirdziņu nevar salīdzināt ar citiem, jo tajos valda […]

Ar “Japānas pasakas” palīdzību veicina integrēšanu

00:00
15.12.2025
41

Koncertzālē “Cēsis” izskanējis Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra fonda (LNSO fonds) projekta koncert uzvedums “Japānas pasaka”, uz ko bija aicinātas Cēsu novada un Vidzemes skolu 3. – 12. klases, saņemot ielūgumu par piedalīšanos radošā aktivitātē. Pirms uzveduma notika sociālā darba, izglītības un kultūras profesionāļiem paredzēta ekspertu diskusija “Bērnu ar īpašām vajadzībām integrēšana sabiedrībā, izmantojot kultūras un […]

Vēsturisku ēku siltināšanas meistardarbnīca tiekas Ieriķos

00:00
14.12.2025
119

Nepieredzētu atsaucību piedzīvoja biedrības “Cēsu mantojums” sadarbībā ar Cēsu novada pašvaldību 5. un 6. decembrī rīkotā vēsturisku ēku siltināšanas meistardarbnīca, kas notika “Baložu mājā” Ieriķos jeb vēsturiskajā Ieriķu pasta ēkā. Sestdien Ieriķos sastaptie meistarklases organizatori “Dru­­­­vai” atzina, ka pieteikušies 40 dalībnieki, kas esot tiešām daudz. Meistardarbnīcas mērķis bija sniegt praktiskas zināšanas par vēsturisku ēku siltināšanu […]

Jaunās telpas Rainī apskatījuši pirmie interesenti

00:00
13.12.2025
104

Šajās dienās iespējams pieteikties biroja telpu nomas tiesību izsolei radošas un digitālas komercdarbības veikšanai Cēsīs, Raiņa kvartālā, Raiņa ielā 27. Cēsu novada pašvaldībai piederošajā ēkā, kas ieguvusi pilnīgi jaunas aprises, reizē saglabājot industriālās vides elpu, piedāvātas 11 biroja telpas ēkas pirmajā stāvā – piecas ar skatu uz iekšpagalmu un sešas ar skatu uz Raiņa ielu. […]

Katru gadu aizvien vairāk skaistu sētu

00:00
12.12.2025
171

Dzērbenes pils, tērpta greznā rotā un mirdzot Ziemassvētku ugunīs, jau attāli sveic ikvienu. Vecpiebalgas apvienības pārvaldes konkursa “Sakoptākā sēta”  dalībnieki un kaimiņi, saposušies šīgada laureātu godināšanas reizei, piepilda Tautas nama zāli. Jau astoto gadu vistumšākajā laikā, kad vakari gari un rīti vēli, cilvēki satiekas, lai atcerētos vasaru un domās jau būtu pavasarī, lai kopā priecātos par […]

Tautas balss

Klientus necenšas piesaistīt

15:11
13.12.2025
31
Lasītāja I. raksta:

“Cēsīs “Latvijas Pasta” nodaļa tagad atrodas tirdzniecības centrā “Solo”. Ieejot lielajā ēkā, grūti saprast, kur atrodas pasts. Ir gan izlikta plāksne ar norādi, bet to var arī nepamanīt. Informācijas statīvs novietots uz grīdas, savukārt košie un pamanāmie veikalu nosaukumi virs tirdzniecības telpu durvīm neapzināti liek starp tiem meklēt pasta nosaukumu. Cilvēks skatās un nesaprot, kur […]

Latvijas preces - dārgas

15:11
13.12.2025
29
Seniore M. raksta:

“Visur mudina pirkt Latvijas pārtikas preces. Bet, kad veikalā paskatās, cik tās maksā, tomēr jāizvēlas ievestie produkti. Ne­zinu, vai pie vietējās produkcijas augstajām cenām vainojami tirgotāji vai ražotāji, bet kaut kas tur nav kārtībā. Vēl arī jāsaka, ka ne vienmēr vietējā produkta garša ir labāka nekā importētajām precēm. Protams, tas ir gau­mes jautājums, bet man […]

Ko mainīs likuma maiņa

11:58
07.12.2025
42
1
Lasītāja A. raksta:

“Lasu, ka mājdzīvnieks, suns, kaķis vai cits, nedrīkstēs būt īpašums. Bet kāds tad tam būs statuss, un kuram būs jāuzņemas atbildība par dzīvnieka ēdināšanu, uzraudzību, apstākļiem, kādos tas tiek turēts? Ja tas nav mans īpašums, kādu atbildību no manis var prasīt? Šķiet, juridisko formulējumu maiņa radīs daudz neskaidrību, nesapratnes. Kas sunīti, kaķīti vai papagaili mīl, […]

Cik dārgas dāvanas nes Ziemassvētku vecītis

11:57
06.12.2025
44
1
Vecmāmiņa raksta:

“Gatavojamies Zie­mas­svētkiem. Bērni raksta vēstules vecītim, stāstot, ko vēlas saņemt dāvanās, taču viņu vēlmes kļūst aizvien lielākas. Cits prasa jaunāko aifonu, cits ceļojumu uz Amerikas Disnejlendu. Saprotu, ka laiks sarežģīts, skolā, īpaši lauku mācību iestādēs, kopā mācās turīgā zemnieka un trūcīgā rokpeļņa bērns. Viens uz svētkiem saņems slēpošanu Austrijā, otrs varbūt jaunu džemperīti. Kā sadzīvot? […]

Veidenbauma prēmijas tradīcija izgaist

09:49
01.12.2025
42
G.Z. raksta:

“Uz Cēsīm nebraucu, uzskatu, ka Liepā dibinātās prēmijas tradīcija ir mirusi, to apliecina arī tas, ka prēmiju saņēmušie vairs uz pasākumu neierodas (tā bija arī iepriekšējo reizi). Iespējams, mūsdienu organizatori neprot pildīt savu misiju. Protams, laiki mainās, varbūt arī tradīcijām jāmainās, bet ir jāpaskaidro un jāpastāsta tautai, ka tiek radīts kas jauns,” atsaucoties uz “Druvas” […]

Sludinājumi