Patlaban Latvijā ir vērojams straujš piena produktu ražošanas kritums, kas varētu apstāties tikai pēc jaunās piena rūpnīcas darbības sākšanas šī gada vasarā, biznesa portālam “Nozare.lv” atzina Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra (LTVC) vadītāja Ingūna Gulbe. Kā liecina LTVC dati, pagājušā gada deviņos mēnešos jūtami samazinājušies visu piena produktu ražošanas apjomi. Vājpiena pulvera ražošana samazinājusies par 43%, jogurta – par 38%, skābā krējuma – par 31%, skābpiena dzērienu – par 24%, siera – par 23%, piena – par 19%, sūkalu pulvera – par 19%, biezpiena – par 12%, bet saldā krējuma – par 1%. “Samazinājums skaidrojams ar diviem faktoriem. Pirmkārt, lielu daļu piena joprojām izved uz Lietuvu, kur ir labāka samaksa, otrkārt, samazinās tirgus jeb ēdāju skaits. Piena pārstrādes kritums beigsies tikai tad, kad darbu sāks jaunā rūpnīca Jelgavā, kura uz vietas spēs pārstrādāt Latvijā saražoto pienu,” sacīja Gulbe. Kā ziņots, 10,4 miljonus latu vērto piena rūpnīcu Jelgavā attīsta SIA “Latvijas Piens”, ko veido piena kooperatīvi “Trikāta KS”, “Dzēse” un “Piena partneri KS”. Kooperatīva biedru līdzfinansējums ir viens miljons latu, kredīts – aptuveni 6,5 miljoni latu, bet Eiropas Savienības fondu finansējums – aptuveni trīs miljoni latu, savukārt valsts garantētais atbalsts būs pieci miljoni latu. Piena pieņemšanas un pasterizācijas jauda būs 250 tonnas vienā maiņā, sieru ražošanas jauda būs 500 līdz 600 tonnas mēnesī. Plānots, ka rūpnīca varētu sākt darboties 2012.gada vasarā. NOZARE.LV
Komentāri