Otrdiena, 16. decembris
Vārda dienas: Alvīne

Enerģijas, šķiedrvielu un vitamīnu avots

Druva
23:00
05.07.2007
22

Kartupelis – ikdienišķs pārtikas produkts. Šķiet, ko gan jaunu par to var pateikt. Bet Priekuļu laukaugu selekcijas institūta pētniece Ilze Skrabule, kopā ar kolēģiem veicot tirgus orientētu pētījumu “Re­ko­men­­dāciju izstrāde kartupeļu šķirņu realizācijai veikalos un patēriņam ēdināšanas uzņēmumos”, apkopojusi datus par tupeņa izcili vērtīgajām īpašībām, par to, ko kartupelis spēj dot un kā to nezaudēt ēdiena gatavošanas laikā. Pētījums apgāž mītu par kartupeli kā kalorijām bagātu pārtikas produktu.

Garšīgs, vērtīgs un lēts

“Kartupelis apvieno divas labas īpa­šības – tas ir gan lēts, gan augst­vērtīgs pārtikas produkts, tajā ir lieliski sabalansēti uztura elementi,” saka I.Skrabule.

Bumbuļa galvenā sastāvdaļa ir ūdens, tas veido apmēram 80 procentus kartupeļa. Vidējs, simts gramus smags bumbulis gan satur 22 gramus ogļhidrātu – cieti un cukurus, bet savas uzbūves dēļ kartupeļu ogļhidrāti neuzkrājas organismā tauku veidā. Organisms paņem tik, cik tam vajag, nepūloties sašķelt visu līdz galam. Tādēļ nav iemesls kartupeļus izslēgt no ēdienkartes arī tiem, kas ievēro novājēšanas diētas, tikai nevajadzētu kartupeļus lietot kopā ar treknām piedevām. Jāat­ceras arī, ka ogļhidrāti ir galvenais enerģijas avots muskuļiem un smadzenēm.

Vidējs kartupelis satur divus, trīs gramus tik nozīmīgo šķiedrvielu. Tās atrodas galvenokārt bumbuļu mizā, tālab vajadzētu aizmirst aiz­spriedumus, ka ar mizu vārītu vai ceptu kartupeļu mizu nedrīkst ēst.

Šķiedrvielu nozīmi uzturā, šķiet, pat nav jāpaskaidro, tomēr der atgādināt, ka tās līdzdarbojas orga­nisma attīrīšanā, zarnu darbības re­gulēšanā, veicina liekā svara sama­zināšanos. Šķiedrvielām ir svarīga loma holesterīna līmeņa sama­zināšanā. Un te klāt iederas vēl viena svarīga ziņa par kartupeli – tas nesatur holesterīnu un gandrīz nemaz nav arī tauku, simts gramos tikai 0,1 grams! Turklāt tās ir nepiesātinātās taukskābes, kas neveicina aptau­ko­šanos.

Kartupelis ir arī bagātīgs vitamīnu avots – simts grami satur 20 miligramus C vitamīna, kas ir 45 procenti no pieaugušam cilvēkam dienā nepieciešamās devas. Diemžēl gla­bā­šanas un gatavošanas laikā šī vērtīgā vitamīna daudzums samazinās.

Tupenī netrūkst nozīmīgo B grupas vitamīnu, kas uzlabo asins sas­tāvu un uztur smadzeņu darbību. Tas sa­tur B1, B2, B6 vitamī nus. Kar­tupelī ir arī īsts minerālvielu kokteilis. Sastāvā ir kalcijs, magnijs, cinks, dzelzs, varš un citi elementi, kas piedalās dzīvībai sva­rī­gās fun­k­cijās.

Pareizais tupenis pareizajam ēdienam

Kuram gan negaršo cepti vai eļļā vārīti kartupeļi? Ne mazums dzir­dēti stāsti par maziem bērniem, kas kategoriski atsakās no citiem ēdieniem, uzstājīgi pieprasot tikai un vienīgi frī kartupeļus. Bet eļļā vārīts un taukos cepts kartupelis ir īsta kaloriju bumba! Tas derētu mūžam izsalkušajiem studentiem ar ierobežotu budžetu, bet ne bērniem.

Kā pagatavot kartupeļus tā, lai tie būtu veselīgi? Pētījums ” Reko­men­dāciju izstrāde kartupeļu šķirņu realizācijai veikalos un patēriņam ēdi­nāšanas uzņēmumos” dod atbil­des, kā mainās kartupeļu uzturvē­r­tība atkarībā no izraudzītā gata­vošanas veida.

Visizplatītākais tupeņu gata­voša­nas veids ir mizotu bumbuļu vārī­ša­na. Diemžēl tieši vārot kartupeļi zau­dē daudz daļu savas vērtības. Pirm­apstrādes – mizošanas – laikā samazi­nās šķiedrvielas, jo to visvairāk ir tie­ši mizā. Vāroties par apmēram tre­šo daļu samazinās C vitamīns. Iz­skalojas arī minerālvielas. Tomēr mizoti vārīti kartupeļi saglabā arī pietiekami daudz vērtīgo vielu, lai neat­teiktos ar tiem papildināt ma­ltīti.

Cepot kartupeļus taukos uz pannas, tupenī samazinās ūdens dau­dzu­ms, produkts kļūst koncentrē­tāks. Cepšanas laikā C vitamīns sa­ma­zinās par 20 līdz 45 procentiem. Kartupeļi arī uzsūc taukus, pat diezgan daudz. Tā kā uz pannas cepti kartupeļi labākais ēdiens ir tiem, kurai fiziski strādā, sporto.

Gatavojot kartupeļu čipsus, ūdens iztvaiko gandrīz pavisam. Apmē­ram uz pusi samazinās C vitamīns. Bet visbīstamākā ziņa tiem, kas skai­ta kalorijas, ir fakts, ka brīvo starpšūnu telpu aizņem tauki, tie var veidot pat septiņus procentus produkta.

Gan uz pannas ceptos kartupeļos, gan čipsos ir maz šķiedrvielu, jo tās ir nomizotas. Iesaka cept krāsnī

Ilze Skrabule secinājusi, ka vis­veselīgākie kartupeļu gatavošanas paņēmieni ir divi – nemizotu bumbuļu tvaicēšana un cepšana krāsnī. Ar mizu tvaicētā kartupelī saglabājas gandrīz visas sastāvdaļas, tikai C vitamīns var samazināties par apmēram 15 procentiem. Arī krāsnī cepts, nemizots kartupelis nezaudē ne­vienu savu vērtīgo sastāvdaļu, tikai apmēram 20 procentus C vitamīna. Turklāt šādi cepts kartupelis ir ļoti garšīgs. Ne velti popu­lā­rajā “Lido” centrā Rīgā, Krasta ielā, porcija šāda kartupeļa (viens liels bu­mbulis vai divi vidēji) maksā vai­rāk par latu.

Jāatceras, lai saņemtu visu, ko tupenis var dot, gan krāsnī cepti, gan tvaicēti kartupeļi jāēd ar visu mizu!

Kartupeļus izmanto ļoti plaša ēdie­nu klāsta gatavošanai, ne tikai cep­šanai un vārīšanai. No tupeņiem gatavo biezeņus, biezeņzupas, izmanto kā sastāvdaļu zupām, salā­tiem, cep pankūkas, sacepumus un vēl citus garšīgus kārumus. Četri tupeņu tipi

Lai no kartupeļiem gatavota maltīte būtu izskatīga un garšīga, katram ēdienam jāizvēlas piemērotākā šķir­ne. Ilze Skrabule pastāstīja, ka, lai atvieglotu ieteicamākās kartupeļu šķirnes izvēli, Eiropas kartupeļu pētniecības asociācija ir iz­strā­dājusi metodiku šķirņu iedalī­ju­mam kartupeļu gatavošanas tipos, kas uz­rādīti kartupeļu šķirņu aprakstos.

Kartupeļi tiek iedalīti četros tipos. A tips – tupeņi, kas piemēroti salātu, zupu gatavošanai, bumbuļi pēc vā­rī­šanas neizjūk, to struktūra ir vas­kaina. B tipam pieder nedaudz miltaini bumbuļi, kas izmantojami pa­sniegšanai vārītā veidā, var izmantot salātos, frī gatavošanai. C tipam atbilst miltaini kartupeļi, kas der cep­šanai krāsnī, biezenim. D tips – kartupeļi ļoti miltaini. No tiem var pagatavot lielisku biezeni, bie­zeņ­zupu.

Par katru kartupeļu tipu, tam atbilstošām šķirnēm un piemērotību ēdie­nu gatavošanai stāstīsim turp­māk.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Tradīcija - Ziemassvētku tirdziņi. Ne tikai iepirkšanās

00:00
16.12.2025
10

Decembris ir Ziemassvētku tirdziņu laiks. Laukumos un skvēros, ielās, kultūras namos valda svētku noskaņa, skan dziesmas, smaržo piparkūkas, tiek piedāvāts plašs preču klāsts. Dažviet Ziemassvētku egles iedegšana ar dažādiem priekšnesumiem lieliem un maziem pašsaprotami ir arī tirdziņš. Katrā vietā savas tradīcijas. Bet visur rīkotāji uzsver, ka Ziemassvētku tirdziņu nevar salīdzināt ar citiem, jo tajos valda […]

Ar “Japānas pasakas” palīdzību veicina integrēšanu

00:00
15.12.2025
35

Koncertzālē “Cēsis” izskanējis Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra fonda (LNSO fonds) projekta koncert uzvedums “Japānas pasaka”, uz ko bija aicinātas Cēsu novada un Vidzemes skolu 3. – 12. klases, saņemot ielūgumu par piedalīšanos radošā aktivitātē. Pirms uzveduma notika sociālā darba, izglītības un kultūras profesionāļiem paredzēta ekspertu diskusija “Bērnu ar īpašām vajadzībām integrēšana sabiedrībā, izmantojot kultūras un […]

Vēsturisku ēku siltināšanas meistardarbnīca tiekas Ieriķos

00:00
14.12.2025
85

Nepieredzētu atsaucību piedzīvoja biedrības “Cēsu mantojums” sadarbībā ar Cēsu novada pašvaldību 5. un 6. decembrī rīkotā vēsturisku ēku siltināšanas meistardarbnīca, kas notika “Baložu mājā” Ieriķos jeb vēsturiskajā Ieriķu pasta ēkā. Sestdien Ieriķos sastaptie meistarklases organizatori “Dru­­­­vai” atzina, ka pieteikušies 40 dalībnieki, kas esot tiešām daudz. Meistardarbnīcas mērķis bija sniegt praktiskas zināšanas par vēsturisku ēku siltināšanu […]

Jaunās telpas Rainī apskatījuši pirmie interesenti

00:00
13.12.2025
90

Šajās dienās iespējams pieteikties biroja telpu nomas tiesību izsolei radošas un digitālas komercdarbības veikšanai Cēsīs, Raiņa kvartālā, Raiņa ielā 27. Cēsu novada pašvaldībai piederošajā ēkā, kas ieguvusi pilnīgi jaunas aprises, reizē saglabājot industriālās vides elpu, piedāvātas 11 biroja telpas ēkas pirmajā stāvā – piecas ar skatu uz iekšpagalmu un sešas ar skatu uz Raiņa ielu. […]

Katru gadu aizvien vairāk skaistu sētu

00:00
12.12.2025
159

Dzērbenes pils, tērpta greznā rotā un mirdzot Ziemassvētku ugunīs, jau attāli sveic ikvienu. Vecpiebalgas apvienības pārvaldes konkursa “Sakoptākā sēta”  dalībnieki un kaimiņi, saposušies šīgada laureātu godināšanas reizei, piepilda Tautas nama zāli. Jau astoto gadu vistumšākajā laikā, kad vakari gari un rīti vēli, cilvēki satiekas, lai atcerētos vasaru un domās jau būtu pavasarī, lai kopā priecātos par […]

Cēsīs izskan koncerts “Veltījums Djūkam Elingtonam”

00:00
11.12.2025
53
1

Djūks Elingtons noteikti ir bijis viens no galvenajiem personāžiem, kas veidojis džeza mūziku un lielās džeza mūzikas orķestrācijas. “Viņa darbības laikā arī pamazām izveidojies tāds klasiskais bigbenda sastāvs, kādu to redzam šobrīd, arī šeit uz skatuves,” sestdien, 6.decembrī, uzsākot uzstāšanos koncertzālē “Cēsis”, atzina Latvijas Radio bigbenda vadītājs Kārlis Vanags. Koncertā sestdien izskanēja Latvijas Radio bigbenda […]

Tautas balss

Klientus necenšas piesaistīt

15:11
13.12.2025
28
Lasītāja I. raksta:

“Cēsīs “Latvijas Pasta” nodaļa tagad atrodas tirdzniecības centrā “Solo”. Ieejot lielajā ēkā, grūti saprast, kur atrodas pasts. Ir gan izlikta plāksne ar norādi, bet to var arī nepamanīt. Informācijas statīvs novietots uz grīdas, savukārt košie un pamanāmie veikalu nosaukumi virs tirdzniecības telpu durvīm neapzināti liek starp tiem meklēt pasta nosaukumu. Cilvēks skatās un nesaprot, kur […]

Latvijas preces - dārgas

15:11
13.12.2025
25
Seniore M. raksta:

“Visur mudina pirkt Latvijas pārtikas preces. Bet, kad veikalā paskatās, cik tās maksā, tomēr jāizvēlas ievestie produkti. Ne­zinu, vai pie vietējās produkcijas augstajām cenām vainojami tirgotāji vai ražotāji, bet kaut kas tur nav kārtībā. Vēl arī jāsaka, ka ne vienmēr vietējā produkta garša ir labāka nekā importētajām precēm. Protams, tas ir gau­mes jautājums, bet man […]

Ko mainīs likuma maiņa

11:58
07.12.2025
40
1
Lasītāja A. raksta:

“Lasu, ka mājdzīvnieks, suns, kaķis vai cits, nedrīkstēs būt īpašums. Bet kāds tad tam būs statuss, un kuram būs jāuzņemas atbildība par dzīvnieka ēdināšanu, uzraudzību, apstākļiem, kādos tas tiek turēts? Ja tas nav mans īpašums, kādu atbildību no manis var prasīt? Šķiet, juridisko formulējumu maiņa radīs daudz neskaidrību, nesapratnes. Kas sunīti, kaķīti vai papagaili mīl, […]

Cik dārgas dāvanas nes Ziemassvētku vecītis

11:57
06.12.2025
42
1
Vecmāmiņa raksta:

“Gatavojamies Zie­mas­svētkiem. Bērni raksta vēstules vecītim, stāstot, ko vēlas saņemt dāvanās, taču viņu vēlmes kļūst aizvien lielākas. Cits prasa jaunāko aifonu, cits ceļojumu uz Amerikas Disnejlendu. Saprotu, ka laiks sarežģīts, skolā, īpaši lauku mācību iestādēs, kopā mācās turīgā zemnieka un trūcīgā rokpeļņa bērns. Viens uz svētkiem saņems slēpošanu Austrijā, otrs varbūt jaunu džemperīti. Kā sadzīvot? […]

Veidenbauma prēmijas tradīcija izgaist

09:49
01.12.2025
41
G.Z. raksta:

“Uz Cēsīm nebraucu, uzskatu, ka Liepā dibinātās prēmijas tradīcija ir mirusi, to apliecina arī tas, ka prēmiju saņēmušie vairs uz pasākumu neierodas (tā bija arī iepriekšējo reizi). Iespējams, mūsdienu organizatori neprot pildīt savu misiju. Protams, laiki mainās, varbūt arī tradīcijām jāmainās, bet ir jāpaskaidro un jāpastāsta tautai, ka tiek radīts kas jauns,” atsaucoties uz “Druvas” […]

Sludinājumi