Tējas naudas došanā vai nedošanā un tās lielumā visā pasaulē ir dažādi noteikumi un paradumi. Ja Ķīnā vai Japānā dzeramnaudu var uztvert pat kā apvainojumu un necieņas izrādīšanu,
tad
daudzviet pasaulē tas ir pat obligāts pasākums.
Vēl pirms pāris nedēļām, brokastojot Parīzes Dievmātes katedrāles restorānā, ar draudzenēm apspriedām dzeramnaudas svarīgo lomu. Nav noslēpums, ka ievērojamas dzeramnaudas ir pieņemts pasniegt ne tikai Šveicē, ASV, bet arī tūristu iemīļotajā Francijā.
Un tā, ēdot brokastu omleti par 20 eiro un saņemot nepārspīlēti labvēlīgu attieksmi no oficianta, bija pavisam skaidrs, ka dzeramnauda būs jāatstāj. Taču šo faktu neievēroja pie blakus galdiņa sēdošie angļi, kuri pabrokastojot viesmīlim uz galda atstāja vien konkrēto brokastu summu. Nevar vārdiem izteikt to sašutumu un neizpratni, kāda bija ierakstīta viesmīļa sejā, redzot, ka par viņa dūdošanu, komplimentu izteikšanu un laipno apkalpošanu nav atstāts neviens lieks eiro. Seja oficiantam uz mirkli sastinga, neizpratnē viņš nopurināja galvu, taču ātri vien atkal ķērās pie pārējo
apkalpošanas.
Protams, dzeramnauda ir kā papildus samaksa par sniegto pakalpojumu un jāatzīst, ka daudzviet Eiropā tā ir patiešām ļoti augstā līmenī. Arī šajā konkrētajā gadījumā brokastošana jaukajā Parīzes restorāniņā izvērtās par piedzīvojumu. Apkalpošana bija pārsteidzoši sirsnīga un ieinteresēta. Franču šarms pārņēma teju ikvienu restorāna klientu un bija neiespējami neatstāt dzeramnaudu par jauko apkalpošanu. * Dzeramnaudu biežāk dod kafejnīcu un restorānu apkalpojošam personālam, retāk tā tiek dota taksistiem, viesmīļiem vai gidiem. * Nav pieklājīgi dzeramnaudai atstāt dažas sīknaudas monētas, taču arī pārāk liela dzeramnauda neliecina par labu stilu. * Rietumeiropā vidusmēra dzeramnaudas apjoms ir 10 līdz 15 procenti no oficiālās samaksas summas, Austrumeiropā – 5 līdz 10 procenti. * Dzeramnaudas summu, protams, ietekmē arī tas, kā klients novērtē viņam sniegto pakalpojumu. * Ja par pakalpojumu restorānā norēķinās ar bankas karti, dzeramnaudu der pievienot skaidrā naudā. * Dažkārt restorānu rēķinā ir jau ietverta samaksa par apkalpošanu, kas parasti ir desmit procenti. Šādā gadījumā dzeramnaudu var nepasniegt vai rēķina summu var noapaļot uz augšu.
Komentāri