Trešdiena, 17. decembris
Vārda dienas: Hilda, Teiksma

Šefpavāra paraugdemonstrējumi skolā

Druva
14:20
22.11.2012
21
Mg 3311

Rimi veselīgas ēšanas kustības Aikāgaršo šefpavārs Normunds Baranovskis šonedēļ viesojās Raiskuma speciālajā internātpamatskolā – rehabilitācijas centrā un Cēsu 2.pamatskolā, lai jauniešiem iemācītu ēst gatavošanas prasmes, kā arī informētu par veselīga uztura priekšrocībām. „Druva” devās uz Raiskumu, lai noskaidrotu, kā bērniem patika šefpavāra paraugdemonstrējumi un kas tika gatavots. Skolas virtuvē tapa jauka maltīte – mājās gatavoti makaroni ar puķkāpostiem, brokoļiem, vistas gaļu, sieru un saldā krējuma mērci. Šādi produkti izvēlēti, lai parādītu skolēniem, ka veselīgs ēdiens ir ne tikai vienkāršs, bet arī garšīgs. Šefpavārs Normunds Baranovskis uzsver, ka svarīgi ir spēt atšķirt veselīgus produktus no kopējā pārtikas piedāvājuma, iemācīties gatavot veselīgi, kā arī ar ēdienu spēt uzlabot pašsajūtu. Tieši to šefpavārs vēlas iemācīt bērniem. „Katrā skolā, protams, ir dažādas vēlmes un savdabīgi knifiņi , ko un kā gatavot, taču es cenšos izvēlēties veselīgāko variantu. Piemēram, Cēsu 2.pamatskolā bērni vēlējās taisīt picu, tad nu izvēlējos tādu pagatavošanas veidu, kas atšķiras no tradicionālā. Gatavojām picu no kukurūzas un pilngraudu miežu miltiem, jaucām kopā visu iespējamo, lai izveidotu neparastu picas plātni,” stāsta pavārs. Raiskuma speciālās internātpamatskolas – rehabilitācijas centra vakara internātskolotāja Inese Auziņa atzīst, ka bērniem laiku pa laikam tiek stāstīts par veselīgu uzturu, taču ne vienmēr veselīgas ēšanas principi tiek ievēroti. „Par spīti tam, ka viņi jau zina, kas ir veselīgi, tas netraucē skolēniem laiku pa laikam nopirkt čipsus un ēst neveselīgu pārtiku. Domāju, no tā vajag izvairīties, piedāvājot bērniem alternatīvas, taču daži saprot tikai tad, ja strikti pasaka, ka jāēd veselīga pārtika,” par bērnu ēšanas paradumiem stāsta skolotāja. N.Baranovskis gatavošanas procesā sevi uzskata tikai par asistentu, kurš pastāsta, kā pareizi sagriezt produktus un kā nepieciešams gatavot, taču vārīja , cepa un sautēja paši skolēni. Šefpavāra uzdevumus labprāt veica 8.klases skolnieks Marģers Upenieks, kurš bija apmierināts ar šīs dienas nodarbošanos. „Man ļoti patīk šodienas ēst gatavošanas nodarbība. Visvairāk patīk tas, ka var nogaršot ko jaunu, kā arī gribētu zināt, kā mājas apstākļos var uztaisīt makaronus ar caurumu vidū,” stāsta Marģers. Viņš arī piemin, ka vienmēr jau veselīgi ēst nesanāk, nereti gadās, ka veikalā roka stiepjas pēc čipsiem un kolas, taču arī pret veselīgu ēšanu skolnieks neiebilst. Aikāgaršo ir veikalu tīkla Rimi iniciatīva, kas aicina ikvienu mainīt ēšanas paradumus, priekšroku dodot veselīgam uzturam. Programmas uzdevums ir panākt, lai turpmākajos gados Latvijas iedzīvotāji maina savus ēšanas paradumus, ēdienkartē iekļaujot veselīgus un garšīgus ēdienus un izvēloties daudzveidīgu un pilnvērtīgu uzturu. Aikāgaršo bezmaksas pavārkursiem pieteikušies vairāki desmiti skolu no Bauskas, Rīgas, Cēsīm, Iecavas, Jelgavas, Kuldīgas, Liepājas, Valmieras un Jūrmalas.

Zane Ieviņa

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Uz “Mākslas šķūni” pēc dāvanām

06:28
17.12.2025
10

Šķūnis Pētera Rozenberga Cēsu pilsētas Mākslas skolas    pagalmā nedēļas nogalē bija izgaismots, skanēja mūzika un piesaistīja ikviena garāmgājēja uzmanību. “Mums ir šķūnis, kuru var pārvērst par “Mākslas šķūni”,” saka pedagoģe, Ziemassvētku tirdziņa projekta vadītāja Ilma Strazdiņa. Te skolas audzēkņi agrāko gadu tieši tirdziņam    radītie darbi salikti kā izstādē, izgaismoti. Gleznas, zīmējumi, grafikas, keramika, […]

Jauniešu mājas popularizēšanai rada video

05:16
11.12.2025
92

Cēsīs daudzus gadus darbojas Jauniešu māja, kur jaunajiem cilvēkiem ir iespēja kopā saturīgi pavadīt brīvo laiku, kā arī izaicināt sevi, organizējot dažādus jauniešiem interesantus pasākumus. Jauniešu mājā darbojas arī 12. klases skolniece Annija Līce. Viņa bija aizdomājusies, kāpēc šo vietu neapmeklē vairāk jauniešu, kas tam varētu būt par iemeslu. Un, tā kā viņas vien­audžiem ikdienas […]

Pirmais Vidzemes reģiona konkurss pūšaminstrumentu spēlē

05:11
10.12.2025
127

Alfrēda Kalniņa Cēsu Mūzikas vidusskolā (AKCMV) norisinājās pirmais Vidzemes reģiona mūzikas skolu audzēkņu konkurss pūšaminstrumentu spēlē “Wenden Wind”. Tajā piedalījās 43 dalībnieki no Vidzemes, tajā skaitā pieci no AKCMV un četri no Jaunpiebal­gas Mūzikas un mākslas skolas. Konkursa nosaukumā simboliski apvienots senais Cēsu pilsētas vārds “Wenden” un pū­šaminstrumentu starptautiskā skanējuma vārds “Wind”, akcentējot gan vietējo […]

Izmest ēdienu, kaitēt videi un radīt zaudējumus sev

05:55
04.12.2025
54

Todien Priekuļu pamatskolā valdīja liela rosība – notika diskusijas, sarunas, meistarklases – , un  viss tikai par pārtiku. Gan to, ko ēdam un neapēdam, bet izmetam atkritumos, gan kā to izmantot ilgāk. Priekuļu pamatskolai ir ekoskolas statuss. Audzēkņi arī ikdienā izzina un cenšas ievērot videi draudzīgas dzīves pamatus. “Skolā ir nopietna pieeja videi un ilgtspējīgiem […]

"Draudzīgie" – skola, kur mācās skolēni un skolotāji

05:51
02.12.2025
193

“Druva” ar Draudzīgā Aicinājuma Cēsu Valsts ģimnāzijas (DACVĢ) direktoru Oskaru Kaulēnu un direktora vietnieci izglītības jomā Līgu Piksi-Zvirbuli tiekas, lai runātu par skolas 35. jubileju, bet tieši šajās dienās skolas vadība saņēmusi vairākus apbalvojumus par veiksmīgu darbu. Skolas direktoram piešķirta Cēsu novada pašvaldības “Gada balva izglītībā” kategorijā “Vadītājs-līderis”, bet pēc sarunas uzzinām, ka L. Pikse-Zvirbule […]

Plāceņi un ievārījums no miziņām

05:04
30.10.2025
140

Vidzemes Tehnoloģiju un dizaina tehnikuma (VTDT) audzēkņi līdzdarbojas Cēsu novada pašvaldības iniciatīvai “Dalies ar pārtiku Cēsu novadā”. Lai Cēsu novadniekos iedzīvinātu apzinātu un arī apzinīgāku attieksmi pret pārtikas atkritumiem, nupat tautā laisto tālruņu lietotni “Whatsapp” un sociālā medija “Facebook” kontu produktu bezmaksas apmaiņai iecerēts papildināt arī ar studentu pārbaudītām ēdienu receptēm, kur sastāvdaļās ir visiem […]

Tautas balss

Klientus necenšas piesaistīt

15:11
13.12.2025
31
Lasītāja I. raksta:

“Cēsīs “Latvijas Pasta” nodaļa tagad atrodas tirdzniecības centrā “Solo”. Ieejot lielajā ēkā, grūti saprast, kur atrodas pasts. Ir gan izlikta plāksne ar norādi, bet to var arī nepamanīt. Informācijas statīvs novietots uz grīdas, savukārt košie un pamanāmie veikalu nosaukumi virs tirdzniecības telpu durvīm neapzināti liek starp tiem meklēt pasta nosaukumu. Cilvēks skatās un nesaprot, kur […]

Latvijas preces - dārgas

15:11
13.12.2025
29
Seniore M. raksta:

“Visur mudina pirkt Latvijas pārtikas preces. Bet, kad veikalā paskatās, cik tās maksā, tomēr jāizvēlas ievestie produkti. Ne­zinu, vai pie vietējās produkcijas augstajām cenām vainojami tirgotāji vai ražotāji, bet kaut kas tur nav kārtībā. Vēl arī jāsaka, ka ne vienmēr vietējā produkta garša ir labāka nekā importētajām precēm. Protams, tas ir gau­mes jautājums, bet man […]

Ko mainīs likuma maiņa

11:58
07.12.2025
42
1
Lasītāja A. raksta:

“Lasu, ka mājdzīvnieks, suns, kaķis vai cits, nedrīkstēs būt īpašums. Bet kāds tad tam būs statuss, un kuram būs jāuzņemas atbildība par dzīvnieka ēdināšanu, uzraudzību, apstākļiem, kādos tas tiek turēts? Ja tas nav mans īpašums, kādu atbildību no manis var prasīt? Šķiet, juridisko formulējumu maiņa radīs daudz neskaidrību, nesapratnes. Kas sunīti, kaķīti vai papagaili mīl, […]

Cik dārgas dāvanas nes Ziemassvētku vecītis

11:57
06.12.2025
44
1
Vecmāmiņa raksta:

“Gatavojamies Zie­mas­svētkiem. Bērni raksta vēstules vecītim, stāstot, ko vēlas saņemt dāvanās, taču viņu vēlmes kļūst aizvien lielākas. Cits prasa jaunāko aifonu, cits ceļojumu uz Amerikas Disnejlendu. Saprotu, ka laiks sarežģīts, skolā, īpaši lauku mācību iestādēs, kopā mācās turīgā zemnieka un trūcīgā rokpeļņa bērns. Viens uz svētkiem saņems slēpošanu Austrijā, otrs varbūt jaunu džemperīti. Kā sadzīvot? […]

Veidenbauma prēmijas tradīcija izgaist

09:49
01.12.2025
42
G.Z. raksta:

“Uz Cēsīm nebraucu, uzskatu, ka Liepā dibinātās prēmijas tradīcija ir mirusi, to apliecina arī tas, ka prēmiju saņēmušie vairs uz pasākumu neierodas (tā bija arī iepriekšējo reizi). Iespējams, mūsdienu organizatori neprot pildīt savu misiju. Protams, laiki mainās, varbūt arī tradīcijām jāmainās, bet ir jāpaskaidro un jāpastāsta tautai, ka tiek radīts kas jauns,” atsaucoties uz “Druvas” […]

Sludinājumi