Otrdiena, 21. janvāris
Vārda dienas: Agnese, Agnija, Agne

Pagatavot gardu un veselīgu maltīti no vietējām izejvielām

Anna Kola
06:32
14.12.2024
122
1
Konkurss Ediens

Iespēja izzināt vietējo zemnieku un mājražotāju produkciju un nogaršot ko jaunu. Cēsu Jaunās skolas un Priekuļu vidusskolas skolēni viesojās Pavāru mājā Līgatnē. FOTO: no albuma

“Ko celsim galdā skolas pusdienās?” Ar tādu jautājumu pie Cēsu novada vispārizglītojošo skolu audzēkņiem vērsās Vidzemes plānošanas reģions sadarbībā ar Cēsu novada pašvaldību. Konkursā skolēnus aicināja iesūtīt receptes ēdieniem, kādus vēlētos ēst skolā pusdienās un kuru gatavošanai izmanto Vidzemē audzētus un ražotus produktus.

“Mērķis bija veicināt veselīgas ēšanas paradumus skolās un tajā līdzdarboties arī pašiem skolēniem,” stāsta novada pašvaldības Vides un klimata neitralitātes nodaļas Vides attīstības projektu vadītāja Zane Pīpkalēja. “Konkurss arī bija kā aicinājums veidot bioreģiona nākotni kopā ar bērniem un jauniešiem. Balvā veiksmīgajiem bija ciemošanās un pusdienas Pavāru mājā Līgatnē un bioreģionā ražotu veselīgo uzkodu komplekts.”

Vieni no uzvarētājiem konkursā bija Cēsu Jaunās skolas audzēkņi. “Konkursā piedalījās 4., 5., 6.klašu skolēni. Veiksmīgi startēja visas klases. Konkursa nolikums paredzēja, ka klase iesniedz pusdienu ēdiena recepti, kuras pamatā izmantoti Latvijā, īpaši bioreģionā, audzēti un ražoti pārtikas produkti. Skolēniem ļoti patīk gatavot ēst, tāpēc kādā novembra nedēļā skola smaržoja katru dienu. Konkursa ietvaros mūsu skolas virtuvē skolēnu rokām tapa karamelizēti sīpoli ābolu sīrupā, krāsnī ceptu dārzeņu mērce, pupiņu tako un klasika – biešu zupa. Ēdienus gatavoja, recepti pierakstīja, ēda un novērtēja paši skolēni, un tālāk jau es sūtīju pieteikumus konkursam,” pastāsta Cēsu Jaunās skolas dizaina un tehnoloģiju skolotāja Šarlote Baškevica. Viņa atzīst, ka iegādāties vietējos, ekoloģiskos produktus no mājražotājiem un zemniekiem Cēsu apkārtnē nemaz nav tik viegls uzdevums, sevišķi, ja cilvēks nav ieradis to darīt un nezina, kur vispār meklēt pieejamos avotus.

“Tā kā pati esmu aktīva “Tiešās pirkšanas pulciņa” dalībniece, man ir jau daudz pazīstamu, ar kuriem varējām sarunāt produktu piegādi.”

Skolotāja pastāsta, ka 4. un 5.klašu skolēniem receptes ieteikusi viņa, domājot, lai katrs būtu iesaistījies procesā. “6.klases skolēni paši nāca klajā ar priekšlikumu ēdienam, un mani priecīgi pārsteidza ierosinājums gatavot biešu zupu,” atzīst skolotāja. “Ir prieks par katru reizi, kad varam sagādāt bērniem kādu jaunu, nepieredzētu pieredzi, vai tas būtu kvalitatīva koncerta apmeklējums, ceļotāja dalīšanās ar pārgājiena stāstu, vai kā šī konkursa rezultātā – pusdienas “Michelin” novērtētā restorānā skaistajā Līgatnē, Pavāru mājā. Katra iziešana ārpus skolas sienām bagātina bērnu skatījumu uz pasauli un atklāj iespējas, kur kāds no viņiem var saredzēt sevi nākotnē.”

Viesojoties Pavāru mājā, bērniem bija iespēja uzzināt par restorāna un ēkas vēsturi, dārzu, kopienas siltumnīcām, Latvijas dzelteno kāli un skābo ķirsi, kā arī izrakt nepazīstamo, bet kraukšķīgo topinambūru.
“Vēlāk restorānā bērni nodevās sarunām par ēdieniem un dzērieniem, gaidāmo klases vakaru, putnu zīmējumiem pie sienas. Visus priecēja sirsnīgā apkalpošana un atmosfēra un gards un veselīgs ēdiens,” tā Š.Baškevica. “Lai arī daudziem šī bija pirmā īstā restorānu pieredze, bērni jutās un uzvedās lieliski, uzklausīja šefpavāra Ērika Dreibanta ieteikumu nekad neēst to, kas negaršo, bet vienmēr pagaršot jaunas un neiepazītas garšas, tā pamazām pierodot pie ēdienu dažādības.”

Konkurss organizēts, piedaloties “Interreg” projektā “We Make Transition”. Pavasarī rīkotajās koprades darbnīcās par bioloģiskās pārtikas patēriņa veicināšanu šī ideja par skolu ēdināšanu guva lielāko atbalstu.

Komentāri

  • Adel saka:

    Sasmejos.par teicienu nevajag est to kas negarso..un biezi vien skoleni pierodot pie saldumiem.bulcinam cipsiem….kurus starpbrizos noperk kafejnicas vai veikalos..biezi atsakas no veseligam darzenu zupam.un sauteejumiem….kuri paluek neskarti uz pusdiengalda. labi ir lai macas pasi izvarit biesu zupu ..sataisit darzenu salatus..varbut iegarsosies..no latvijaa audzetiem produktiem..

  • Atbildēt

    Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

    Saistītie raksti

    Mākslīgais intelekts skolu vadības darbā

    06:43
    15.01.2025
    106

    Lai gan mūsdienās vairāk runā par to, ka skolēni izmanto mākslīgo intelektu, lai atvieglotu savu ikdienu, Neatkarīgā izglītības biedrība rīkoja semināru Vidzemes pirmsskolu, vispārējo un profesionālo izglītības iestāžu vadītājiem, lai iepazīstinātu, kā mākslīgais intelekts un modernās tehnoloģijas var palīdzēt vadīt izglītības iestādi. Un mācību iestāžu vadītāji arī tika iepazīstināti ar Kuldīgā izveidotā direktoru kluba pieredzi, […]

    Līgatnes jaunie līderi Portugālē – piedzīvojumā, kas maina dzīvi

    06:09
    11.01.2025
    32

    Jauno Līderu vidusskolas vienpadsmit skolēni un divi pedagogi aizvadītā gada nogalē devās neaizmirstamā ceļojumā uz Portugāles dienvidu pilsētu Faro. Līgatnieši piedalās “Erasmus+” akreditācijas projektā “Būsim gudri!”, lai praksē pieredzētu “Erasmus” devīzi “Bagātini pieredzi, domā plašāk!”. Skolotājs Mārtiņš Šteins atzīst, ka šis piedzīvojums kļuva par patiesu kultūru, zināšanu un emociju bagātināšanas pieredzi, ko tā dalībnieki atcerēsies […]

    Skolēnu uzņēmumi gūst pieredzi “Citā Bazārā”

    06:08
    08.01.2025
    43

    Skolēnu mācību uzņēmumu tirdziņā “Cits Bazārs”, kurā Rīgā ik decembri satiekas veiksmīgākie jauniešu veidotie uzņēmumi, kas piedāvā pašu radīto produkciju, balvu pamatskolu grupā saņēma Jaunpiebalgas vidusskolas meiteņu komanda “BathMiracle”. Taču pašu galveno – pieredzi – ieguva visi dalībnieki. Jaunpiebalgas vidusskolu pārstāvēja divi skolēnu mācību uzņēmumi: “EDUARDA SKAIDAS”, kur komandu veidoja skolēni Eduards Ješkins, Armands Samohvalovs, […]

    Kaķīša dzirnaviņu vēsts arvien bērnu sirdīs

    06:43
    19.12.2024
    70
    1

    Sākumskolas klašu sadarbības grupas pedagogi Amatas pamatskolā allaž pratuši ieinteresēt un aizraut skolēnus, lai mācītos. Šoreiz skolas starppriekšmetu mācīšanās notika, izvēloties dzejnieka un prozaiķa Kārļa Skalbes literāro pasaku “Kaķīša dzirnavas”, tā arī pieminot klasiķa 145.jubileju un realizējot izglītības iestādes gada uzdevumus – tekstpratību un sadarbību. Sā­kumskolas klasēs lasīšanas starpbrīži ir neatņemama brīvā laika pavadīšanas tradīcija: […]

    Skolēni mācās organizēt un uzstāties

    06:30
    13.12.2024
    59

    Lai mudinātu skolēnus atvērties, prast plānot un organizēt notikumus, trenēt uzstāšanās prasmes un attīstīt esošos un vienlaikus arī atklāt jaunus talantus, Drabešu Jaunajā pamatskolā aizsākta jauna tradīcija – rīkot skolas talantu šovu “Mans talants”. “Ideja par tādu notikumu skolā radās skolēnu pašpārvaldei. Jaunieši, 5., 6., 7.klašu skolēni, sa­ņēma uzdevumu organizēt kādu pasākumu. Viņi apdomājās un […]

    Konkursā slīpē mēbeļu galdnieka prasmes

    06:39
    04.12.2024
    88
    1

    Vidzemes Tehnoloģiju un dizaina tehnikumā (VTDT) otro gadu aizvadīts starptautisks profesionālās meistarības konkurss “Mēbeļu galdnieks 2024”. Tajā piedalījās desmit topošie meistari no dažādām Latvijas profesionālās izglītības skolām un arī Lietuvas. No katras izglītības iestādes konkursā varēja piedalīties viens audzēknis. Konkursantiem sešu stundu laikā atbilstoši rasējumiem bija jāizgatavo pārtikas produktu griežamais dēlītis. Vērtējot rezultātu, tika ņemta […]

    Tautas balss

    Kāpēc jāmaksā par receptes apkalpošanu

    19:06
    19.01.2025
    17
    Cēsniece raksta:

    “Tagad, ja jāpērk vairākas recepšu zāles, nākas piemaksāt daudz. Turklāt maksā ne tikai medikamentu pircējs, bet piemaksā arī valsts. Un tā taču arī ir sabiedrības, iedzīvotāju samaksātā nauda, tikai aptiekās nonāk caur nodokļiem. Saka, būšot lētākas zāles, bet pagaidām to nevar just. Tad kāpēc medikamentu tirgotāji saņem piemaksu par katru recepti 1,5 eiro?” neizpratni pauda […]

    Kur meklēt taksometru

    19:06
    19.01.2025
    40
    Seniore raksta:

    “Iebraucu Cēsīs ar sabiedrisko transportu, tālāk bija jānokļūst uz Bērzaines pusi, kur gatavojos ciemoties. Iegāju vecajā universālveikalā, lai nopirktu vajadzīgo ciemakukulim, jāteic tur gan to neatradu. Taču šoreiz runa ne par to. Man bija līdzi nesamais, tāpēc gribēju līdz Bērzainei braukt ar taksometru. Agrāk taksometru stāvvieta bija netālu no autoostas, tagad tās vairs nav. Tā […]

    Atļautais ātrums nav jāpārsniedz

    19:05
    19.01.2025
    15
    6
    Lasītājs N. raksta:

    “Nepiekrītu otrdienas “Dru­vas” numurā izteiktajam viedoklim, ka smagajiem kravas auto nevajadzēja atļauto braukšanas ātrumu palielināt līdz 90 km/h, bet atstāt iepriekšējo – 80 km/h. Domāju, tieši tagad atļautais ātrums ļauj nodrošināt vienmērīgu satiksmes plūsmu. Ja kravas mašīna brauc ar 90 kilometriem stundā, tā nevienam nebūtu jāapdzen, jo arī citiem transporta līdzekļiem uz divvirzienu ceļiem nav […]

    Ar kādu ātrumu brauc kravas mašīnas

    11:35
    15.01.2025
    75
    1
    J. raksta:

    “Lasu par traģisko avāriju uz Ventspils šosejas, kurā bojā gāja skolotāja un mirusi arī viena skolniece, bet vēl dažām meitenēm nopietni jāārstējas slimnīcā. Laikam jau vainīgais būs mikroautobusa šoferis, kurš veda dziedātājas, jo, kā stāsta mediji, busiņš bijis braukšanai pretējā joslā un satriecies ar kravas mašīnu. Bet gribu gan teikt vienu lietu, vai bija pareizi […]

    Jālabo pārbrauktuve

    11:35
    15.01.2025
    29
    Lasītāja raksta:

    “Tā arī mēs, liepēneši, nevaram sagaidīt, kad “Latvijas Dzelzceļš” salabos pārbrauktuvi. No un uz būvmateriālu rūpnīcu sezonas laikā brauc daudz kravas mašīnu, pa Cēsu-Valmieras ceļu bieži pārvietojas kokvedēji, pārbrauktuves segums kļūst aizvien sliktāks,” pau­da lasītāja.

    Sludinājumi