Gatavojot jaunu ēdienu, īpaši sekojam līdzi izejvielu daudzumam. Lai ēdiens izdotos labs, svarīgi, lai sastāvdaļas ir pareizajās proporcijās un daudzumā. Veikala “Trauki” pārdevēja Guntra Jumare stāsta, ka tirgotavā ir plašs dažādu mērierīču klāsts, sākot no termometriem, kuri aktuāli konservēšanas laikā, beidzot ar dažādiem svariņiem, mērkarotēm, mērkrūzēm un daudz ko citu. “Kādreiz bija ierasts pirkt prastos termometrus, kurus izmantoja, konservējot dārzeņus. Tagad piedāvājumā ir termometri, kuri ievietoti speciālā apvalciņā. Tas drošībai. Ja gadījumā termometrs pārplīst lielajā karstumā, tas nesabirst katlā,” stāsta G.Jumare. Veikalā arī nopērkami gan mehāniskie, gan elektroniskie saimniecības svariņi, kuros var nosvērt, sākot no pieciem līdz desmit un vairāk kilogramiem.
“Ir plaša mērkrūžu izvēle. Viena ir ļoti interesanta, jo tajā ir atzīmētas mērvienības dažādiem produktiem -cukuram, miltiem, putraimiem un citiem, kuru tilpuma un svara attiecība ir atšķirīga. Šķiet, saimniecībā ļoti noderīgas ir mērkarotītes. Tās ir no plastmasas un metāla. Taču, kā teicis kāds pavārs, labāk pat esot izmantot plastmasas mērkarotes, jo metāla karotītes saskarsmē ar dažādiem pārtikas produktiem radot nevēlamu piegaršu,” stāsta pārdevēja un rāda interesantu mērierīci, proti, cepešu termometru. “Kad cepeškrāsnī cep cepeti, šo termometru iesprauž gaļā. Tajā ir atsevišķas sadaļas, kuras parāda, kad vistas, cūkas, jēra, liellopa gaļa ir gatava. Ievērojot cepšanas laiku pēc šī termometra, gaļa nebūs sausa, jo precīzi zinās laiku, kad to ņemt laukā no cepeškrāsns,” saka G. Jumare un teic, ka sevišķi iesācējiem virtuvē ir svarīgi izmantot mērierīces, lai pēc receptes varētu pagatavot ēdienu pareizi un garšīgi. Liene Lote Grizāne
Komentāri