Sestdiena, 12. aprīlis
Vārda dienas: Jūlijs, Ainis
weather-icon
+6° C, vējš 2.86 m/s, R vēja virziens

Iepazīst Cēsu novada garšas

Iveta Rozentāle
00:00
19.09.2024
210
Tirgus (5)

Meistarklase tirgū. Pirmajā Cēsu novada garšu festivālā varēja ne tikai degustēt dažādas novada garšas, bet te notika arī meistarklases un konkursi. FOTO: Iveta Rozentāle

Pirmajā Cēsu novada garšu festivālā, kas notika Cēsu tirgū, varēja skatīt, degustēt un iegādāties zināmu un arī pavisam jaunu garšu produktus. Bija arī meistarklases un konkursi.

Festivālā rosība kūsāt kūsāja, apmeklētāji atzina, ka tirgus tagad patiesi izskatās un izklausās pēc tirgus. Cēsniece Agita uz tirgu nāk sestdienās, ja ir laiks, pērk mājražotāju ceptu maizi un sietu sieru: “To veikalā negribas iegādāties. Redzu, ka šodien tirdziņš ir plašāks un arī cilvēku vairāk nekā parasti.” Domājot par novada garšu, Agita vērtē, ka Cēsīm ir tāda senatnīguma un mājīguma aura, kurai piestāv tieši mājās gatavots ēdiens. Saiva Drozdovska ar bērniem un draugu ģimeni bija atbrauksi no Bauskas: “Bēgām no lietus, izlēmām atbraukt uz Cēsīm, kad uzzinājām par garšas festivālu, atnācām arī uz tirdziņu. Pati gan ar garšām reti eksperimentēju, mums ģimenē garšo kartupeļi, tos varam vārīt, cept, taisīt frī, arī pankūkās.”

Cēsu tirgus pagaidu valdes locekle Oksana Zariņa -Jarohoviča, stāstot par festivālu, teic: “Vēlamies ieviest šādu tradīciju sezonāli – četras reizes gadā, lai cilvēki uzzinātu gan par lielākiem, gan mazākiem tirgotājiem, viņu produkciju, varētu degustēt, iepazīt jaunas garšas. Tāpat mums svarīgi, ka arī tirgotāji ir ieinteresēti braukt uz šejieni. Tā garšu festivālā ir Ruckas muižas picu cepēji, tas ir viņu pirmais izbraukuma pasākums. Piedalās arī pazīstamais fitoterapeits Artūrs Tereško ar savām tējām.”

Agroresursu un ekonomikas institūta (AREI) Priekuļu pētniecības centra zinātnieces meistarklasē “Kartupeļi ar stāstu” piedāvāja iepazīt un nogaršot Cēsu novadā veidotas jaunas, vietējiem apstākļiem piemērotas kartupeļu šķirnes, kā pirmo aicinot degustēt jaunāko  kartupeļu šķirni ‘Rigonda’. Tai dots nosaukums par godu šokolādei, kas ir garda, norādot, ka arī kartupeļi ir garšīgi. ‘Rigonda’ ir agra šķirne, raksturīgi daudzi lielie bumbuļi, tā ir mazmiltaina. Meistarklasē apmeklētāji varēja satikt arī šķirnes autori pētnieci Ilzi Skrabuli.

“Piebalgas kūpinātavas ” produkciju – karsti kūpinātas vistas un dažādus gaļas konservus – tirgū piedāvāja Alma Bērziņa, kas uzņēmumu vada no jūlija. Do­mājot par Cēsu novadam raksturīgo, jo pati ir zemgaliete, A.Bēr­ziņa vērtē, ka te īpaša ir atmosfēra: “Jūtams, ka vietējie atbalsta savējo produkciju, to prieks novērot. Piebalgas skaistā daba un jaukie cilvēki rosina domas par pārcelšanos uz šejieni.”

Ilze Mauriņa no Veselavas pagasta Bērzkroga gatavo un tirgo augu enzīmu koncentrātus, viņa regulāri ir Brāļu tirgū Rīgā un Straupes tirdziņā, tagad gūta pieredze arī Cēsīs. Viņa atzīst: “Rīgā par augu enzīmu koncentrātu zina vairāk, bet arī Cēsīs ir liela interese. Enzīmu koncentrāts “Džīva” ir gatavots no savvaļas un dārza augiem, tos nekarsējot, lai saglabātu visas vērtīgās vielas. Dzēriens ir veselīgs, palīdz gremošanai, sakārto organismu. Koncentrātu var lietot arī ārīgi. Pēc kovida cilvēki visvairāk meklē līdzekli, kas palīdz plaušām, sirdij. Tāpat sliktā holesterīna dēļ cilvēki vēlas uzlabot aknu veselību, kur ļoti labi palīdz mūsu pašu pīlādzis.” I.Mau­riņa enzīmu dzērieniem, ja vajadzīgs, pievieno arī sarkano mušmiri: “Bet tikai sarkano un svaigu, jo citas tik labi nepazīstu. Dzē­rienos pievienoju trīs līdz četrus augus, lai organisms viegli atpazīst un var pilnvērtīgi izmantot.”

Ilga Cābule ar māsu ir mājražotājas, piedāvā daudzveidīgus ievārījumus un citus konservējumus. Visiecienītākie ir fizāļi un to ogu ievārījums: “Fizāļi ir mūsu vizītkarte. Tam ir Latvijai neraksturīgi maiga garša, oga ir salda, tāpēc arī ievārījums ir tāds. Tas lieliski sader ar sieru un biezpienu, kas ir latviešu iecienīti produkti.” Imants Dauksts tirgo medu, cidonijas, sveces, kā arī ogu un medu maisījumus. “Mežro­zītes medū ir ļoti iecienītas. Neesmu dzirdējis, ka Latvijā vēl kāds cits gatavo tādu maisījumu,” pastāsta I.Dauksts un piebilst, ka arī dažādu ziedu medus, kas vākts Cēsu novadā, atšķiras no citos reģionos vāktā. “Te zied citi augi, garšas buķete ir bagātīgāka, medus vēl veselīgāks.”

Aivars Zaķis no zemnieku saimniecības “Ķingas” tirgo mājas krāsnī ceptu maizi. Viņš vērtē, ka nav vienas visvairāk pirktās, katram maizes veidam ir savi cienītāji. A.Zaķis pastāsta, ka pircēji iecienījuši “Zaķos” gatavoto putraimdesu, bet to sāk tirgot līdz ar vēsāka laika iestāšanos.

Ģimenes dārzniecībā “Liel­oga”, Priekuļos, audzē dārzeņus un zaļumus. Saimniece Ruanda Dembovska stāsta: “Pavasaris sākas ar sparģeļiem, tie ir mūsu firmas zīme. Vasaras izskaņā pircēji meklē mūsu arbūzus un melones, četrus gadus audzējot, esam atraduši mūsu visgaršīgākās šķirnes. Novadniekiem ļoti garšo arī Briseles kāposti, kāposti savā sulā.”

Ar “Dabas produktu” piedāvājumu iepazīstināja Sanita Capare. Viņa atzina, ka Cēsu tirgū iecienīts ir grauzdētu sēkliņu maisījums, ķiploku pulveris, grauzdēti sīpoli. No garšvielām pircēji vienmēr prasa apelsīnu piparus, kā arī garšvielu kafijai.

Vita Petrova no Straupes pagasta bioloģiskās saimniecības “Upītes” Cēsu tirgū piektdienās, sestdienās ir jau kopš 2012.gada, piedāvājot produkciju no bioloģiskā piena: “Vispopulārākā ir biezpienmaize ar rozīnēm, no sieriem – siers ar ķimenēm. Rudens vispār ir garšu pārbagātības gadalaiks, ir gan dārza veltes, gan arī gotiņām pieniņš daudz bagātīgāks. Tāpēc arī tirgus ir bagātāks. Mājražotāji izdomā arvien jaunu produktu receptes, ko piedāvāt tirdziņā, tādēļ katrs var piemeklēt savu garšu. Tik jānāk un jādegustē.”

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Sievietes no Cēsīm aicinātas pieteikties bezmaksas programmā MI rīku apgūšanai

00:53
12.04.2025
39

Sievietes no Cēsu pilsētas un novada aicinātas pieteikties mācību programmā “Google AI Essentials”, kurā iespējams iegūt pamatzināšanas par mākslīgā intelekta (MI) darbību, tā pielietojumu un potenciālu dažādās nozarēs. Mācības organizē biedrība “Riga TechGirls” ar “Google.org” atbalstu. Bezmaksas programmas ietvaros dalībnieki varēs iepazīties ar MI pamatiem, tā pielietošanu ikdienā, kā arī mācīsies analizēt un risināt problēmas, […]

Pievelc pasauli tuvāk! VARAM aicina Cēsu novada iedzīvotājus pieteikties bezmaksas digitālo prasmju mācībām

00:51
12.04.2025
21

Viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) sadarbībā ar vairāk nekā 30 Latvijas pašvaldībām aicina iedzīvotājus pieteikties bezmaksas mācībām, lai attīstītu savas digitālās pašapkalpošanās prasmes un apgūtu dažādus e-pakalpojumus patstāvīgai lietošanai. Lai pieteiktos mācībām, ir jāaizpilda pašnovērtējuma zināšanu tests, kas palīdzēs noteikt visatbilstošāko mācību līmeni, un jāpiesakās vēlamajam mācību līmenim konkrētā mācību vietā. To var […]

Kaķīša atvestās balvas jāredz

00:00
12.04.2025
30

Vēl šodien (11.04.) koncertzālē “Cēsis” ikviens var apskatīt animācijas filmas “Straume” iegūtās trīs prestižākās godalgas: Eiropas Kinoakadēmijas balvu, Holivudas ārzemju preses piešķirto “Zelta globusu” un Amerikas Kinoakadēmijas balvu “Oskars”. Otrdien pie kinozāles durvīm veidojās neliela rinda. Interesenti nesteidzīgi kāpa lejup pa kāpnēm, lai apskatītu Latvijas lepnumus, kā zelta statuetes nosauca vairāki apmeklētāji. “Tādu brīnumu redzēt. […]

Rīgas ielā Cēsīs ar atklātu liesmu dega divstāvu ēka

10:24
11.04.2025
5107

Šonakt plkst. 2.56 VUGD saņēma izsaukumu uz Rīgas ielu Cēsīs, kur ar atklātu liesmu dega divstāvu neapdzīvota ķieģeļu ēka 300 m2 platībā, kas piebūvēta trīsstāvu dzīvojamai mājai. Pirms VUGD ierašanās no trīsstāvu dzīvojamās ēkas evakuējās pieci cilvēki, bet vēl vienu evakuēja ugunsdzēsēji glābēji. Plkst. 5.52 ugunsgrēks ierobežots un šobrīd turpinās dzēšanas darbi.

Uz laiku daļēji aptur "Straupes" ar rokām iepakoto produktu fasēšanas līniju darbiniekiem atklātās E.coli infekcijas dēļ

10:02
11.04.2025
86

Uz laiku daļēji apturēta piensaimnieku kooperatīvās sabiedrības “Straupe” darbība, vairākiem uzņēmuma darbiniekiem konstatējot E. coli infekciju, šodien preses konferencē informēja Pārtikas veterinārā dienesta (PVD) ģenerāldirektors Māris Balodis. Apturēta uzņēmuma fasēšanas līnija, kurā produkti manuāli tika pildīti atkārtoti izmantojamos traukos. PVD pieņēmis lēmumu uz laiku apturēt šo produktu līniju un iesaka to nelietot uzturā. Tie varētu […]

Nostāties kora priekšā, pacelt rokas. Un skan dziesma

00:00
11.04.2025
110

Alfrēda Kalniņa Cēsu Mūzikas vidusskolas 4.kursa diriģēšanas programmas audzēknis Ulvis Krieviņš kļuvis par Imanta Kokara 5.Starptautiskā jauno kordiriģentu konkursa laureātu un  3.starptautiskajā Jono Aleksona jauno kordiriģentu konkursā Viļņā novērtēts kā trešais labākais.  Viņš arī ieguva speciālo balvu par vislabāk interpretēto lietuviešu dziesmu korim. Jaunajam diriģentam un pedagoģei Ivetai Lapiņai ceļš uz konkursu bijis nopietna darba rezultāts. […]

Tautas balss

Kur koks, kur plastmasa

08:05
12.04.2025
10
Lasītāja K. raksta:

“Cēsīs, Rožu lakumā, uzcelta mājiņa, kurā runās par vides problēmām. Bet namiņam izmantota arī plastmasa. Vai tas pareizi, ka vieta, kur runā par vidi, nav pilnībā būvēt no dabīgajiem materiāliem,” pārdomās dalījās lasītāja K.

Priecē dejotāji

09:20
07.04.2025
15
Lasītāja J. raksta:

“Ar prieku skatījos aizraujošo deju ansambļa “Raitais solis” jubilejas koncertu!  Tas bija izcils, gan mākslinieciski izstrādāts, gan emocionāli saistošs. Cik burvīgi, ka dejošanas tradīcija Cēsīs gadu desmitos uzturēta tik augstu,” pauda lasītāja J.

Vietējie jāatbalsta

09:19
07.04.2025
36
1
Seniore no Cēsīm raksta:

“Uzzināju par streiku Cēsu tirgū. Tas nav normāli, ka vietējiem tirgotājiem, ražotājiem tā jārīkojas. Tieši viņiem tirgū būtu jārada paši labākie apstākļi. Tirgus nav lielveikals, kur katram, kas kaut ko pārdod, prasa lielu nomu. Mūsu uzņēmēji taču jāatbalsta,” sacīja seniore no Cēsīm.

Vecs koks nav jāpārstāda

14:41
02.04.2025
39
G. raksta:

“Izlasīju, ka vienu veco koku no Cēsu stacijas laukuma pārstādīs citur, lai tas neiet bojā. Tas nu gan man liekas par traku! Vai tiešām nav naudu, kur likt! Labāk iestādīt jaunu kociņu, lai paliek nākamajām paaudzēm. Iedomājieties, kāda izskatītos pilsēta, ja arī pirms simts gadiem visi būtu lēmuši kokus saglabāt un jaunus nestādīt,” bija neapmierināta […]

Smiltis pieputina visu apkārtni

14:00
27.03.2025
31
6
Garāmgājēja raksta:

“Skatījos, kā pagājušajā nedēļā Cēsīs, Bērzaines ielā, liela automašīna ar rotējošu slotu no ielas malas tīrīja ziemā sakrājušās smiltis. Putekļi cēlās gaisā lielā mākonī. Droši vien apkaimes mājas un dārzi pieputēja ne pa jokam, nemaz nerunājot par cilvēkiem, kas tobrīd bija mašīnas tuvumā. Agrāk pavasarī smiltis no brauktuves Cēsīs tīrīja mitrā laikā, kad tās neput, […]

Sludinājumi