Trešdiena, 15. janvāris
Vārda dienas: Fēlikss, Felicita

Svaigas garšas nozīme II

Druva
23:00
04.04.2008
20
200804042356522696

Turpināsim ielūkoties plašajā un bagātīgajā garšaugu pasaulē, kurā ceļot mums palīdz “Santa Maria”, un, kas zina, varbūt nedēļas nogale ir īstais laiks, lai pagatavotu kaut ko īpašu.

Baziliks jau guvis atzinību arī pie mums, un šis garšaugs tiešām vislabāk lietojams svaigā veidā. Tā vienreizējais aromāts vislabāk jūtams svaigās, tikko no dobes nākušās lapiņās. Klasiska vērtība – saulē nogatavojies tomāts ar mocarellas siera šķēlītēm, nedaudz olīveļļas, sāls, svaigi maltiem pipariem un sakapātu baziliku. Te vietā Mārtiņa Rītiņa klasiskā frāze – kas var būt labāks par šo. Ja svaigs baziliks nav pieejams, var izmantot kaltētu, to sajaucot ar olīveļļu, sāli un pipariem. Interesantu garšas niansi no bazilika iegūs arī griķu putra.

Pētersīļi ir viens no universālākajiem garšaugiem, jo labi sader gandrīz ar visiem ēdieniem. Ikdienā lietojams garšaugs, kas kaltēšanas procesā kļūst maigāks un iegūst izteiktāku raksturīgo garšu. Pētersīļus pievieno mērcēm, buljoniem, biezzupām un krēmzupām, pastas sacepumiem, salātiem un sautējumiem.

Raudenes jeb oregano viegli piparotā garša piestāv itāļu un grieķu virtuves ēdieniem. Raudeni izmanto ēdienos, kuru pamatā ir tomāti, piemēram, tomātu zupās un mērcēs, arī picu mērcēs. Šis garšaugs perfekti papildinās arī risoto, zivju un pastas ēdienus, piestāv baklažāniem, kabačiem, sieriem, īpaši – kazas sieram.

Rozmarīna smarža nedaudz atgādina skuju aromātu. Tas piemērots jēra gaļas ēdieniem, medījumam, sātīgiem sautējumiem. Taču to var izmantot arī krietni vienkāršākam piedāvājumam, piemēram, pievienot vārītiem un apceptiem kartupeļiem, bet kopā ar citronu rozmarīns veido lielisku garšas kombināciju krāsnī ceptai vistai. Ļoti labi rozmarīns sader ar sieriem, putotu sviestu, gaļas un dārzeņu marinādēm. Tikpat labi to var pievienot arī ievārījumiem, marmelādēm un atspirdzinošiem dzērieniem.

Pikantā, viegli rūgtenā salvijas garša labi sader ar cūkgaļas ēdieniem. Kaltētu salviju ēdienam pievieno jau gatavošanas sākumā, jo tieši karsējot tā pilnībā attīsta garšu un aromātu. Taču jāuzmanās – kaltēta salvija ir daudz spēcīgāka par svaigu, tāpēc tā ēdienam jāpievieno uzmanīgi. Salviju izmanto, piemēram, truša, jēra, teļa, medījuma, arī maltās gaļas ēdienos. Lai piešķirtu ēdienam Vidusjūras reģionam raksturīgas nianses, salviju pasautē olīveļļā vai sviestā.

Timiāna pikanti saldenā garša vislabāk attīstās tieši karsēšanas procesā. Timiāns sader ar trekniem, taukvielām bagātiem ēdieniem, jo palīdzot tos labāk sagremot. Kad nākamreiz vārīsiet zirņu vai pupiņu zupu, pievienojiet tai nedaudz kaltēta timiāna. Jo allaž esmu teicis, virtuvē pats galvenais ir eksperimentēšana ar garšām, garšvielām un sastāvdaļām. Timiānu pievieno zupām, marinādēm, cepešiem, truša gaļai, tomātu, paprikas un baklažānu ēdieniem. Tas labi sader ar rozmarīnu, lauru lapām, muskatriekstu un salviju, toties nevajadzētu kopā lietot timiānu un majorānu.

Lai nebūtu tikai teorija, piedāvāšu arī divas vienkāršas receptes par bazilika izmantošanu.

Bazilika un tomātu sviests. Ņemam 100 gramus mīksta sviesta, sāli, Santa Maria maltos melnos piparus, ¼ tējkarotes citronu sulas, nedaudz medus, piecas ēdamkarotes tomātu pastas, vienu saspiestu ķiploka daiviņu, šķipsniņu Santa Maria Kajennas piparu, divas tējkarotes Santa Maria bazilika.

Visas sastāvdaļas kārtīgi saputojam, no iegūtās masas izveidojam rullīti, ietinam pergamenta papīrā vai pārtikas plēvē un liekam ledusskapī kārtīgi atdzist. Bazilika – tomātu sviestu var pasniegt gan pie grilētas gaļas, gan vienkārši kopā ar svaigu, apgrauzdētu maizi. Ja nedēļas nogale būs saulaina un dosieties ārā cept gaļu, varat pārsteigt savus draugus ar jauno piedāvājumu.

Makaroni ar siera un bazilika mērci. Ņemam 250 gramus makaronu, vienu sīpolu, vienu iepakojumu kausētā siera, 150 ml saldā krējuma, sāli, Santa Maria maltos melnos piparus, Santa Maria baziliku.

Novārām makaronus, pa to laiku sakapājam sīpolu un apcepam eļļā. Pievienojam saldo krējumu un uzvārām. Pēc tam iemaisām kausēto sieru un maisot izkausējam uz nelielas liesmas. Mērcei dāsni pievienojam kaltēto baziliku, vienu, divas tējkarotes – pēc garšas, ļaujam nedaudz novārīties, pēc garšas pievienojam sāli un piparus.

Makaronus nokāšam, pārlejam ar mērci un izmaisām. Pasniedzot dekorējam ar sakapātām svaigām bazilika lapiņām.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Jaunpiebalgas Kultūras centrā rosība ik vakaru

00:00
15.01.2025
21

“Lai gan varētu domāt, ka amatiermākslas kolektīvi pēc daudzajiem gadu mijas pasākumiem tagad kaut nedaudz atvelk elpu, tā nav. Katram savi mērķi, kurus grib sasniegt,” saka Jaunpiebalgas Kultūras centra vadītāja Egita Zariņa un uzsver, ka katru vakaru centrā kādam kolektīvam ir mēģinājums, tikšanās, lai apspriestu gaidāmos kultūras notikumus pagastā, novadā, Latvijā. Pagasta jauktais koris “Jaunpiebalga” […]

Skatītāji plūst uz “Straumi”

00:00
14.01.2025
66

Režisora Ginta Zilbaloža veidotās animācijas filmas “Straume” galvenais varonis kaķis vientuļnieks paceltu asti soļo pa pasaules nozīmīgāko kino festivālu sarkanajiem paklājiem un priecē ar aizvien jauniem panākumiem, balvām un atzinību Francijā, Kanādā, Meksikā, Austrālijā, Ķīnā, Polijā. “Straume” saņēmusi arī prestižo Ņujorkas kinokritiķu apvienības balvu kā gada labākā animācijas filma, un nu jau tās producents Matīss […]

Apciemo pagasta vientuļos seniorus

00:00
13.01.2025
48

Jau vairākus gadus Taurenes bērnudārza “Asniņš” bērni un vecāki    sadarbojas ar pagasta senioru klubu “Randiņš”. Jaunākā paaudze gatavo dāvanu pakas pagasta vientuļajiem senioriem, bet kluba biedri tās nogādā adresātiem. “Dāvanu kastē ir gan marinējumi, dažādi salāti no mājas krājumiem, gan pašu darinātas praktiskas lietas, veselīgi saldumi. Arī mēs vēl ko pieliekam klāt. Gandrīz katrā […]

“Rainis un Aspazija”, “Poruks” jau frontē, drīz sūtīs “Cēsis”

00:00
12.01.2025
74

Uzņēmuma “CATA” foajē izklāts paklājs, garāmgājēji noskatās, novērtē. Ne katrs saprot, ka tas ir 6×10 metru aizsargtīkls Ukrainas armijai. To sējušas cēsnieces. Todien, kad “Druva” apmeklēja aizsargtīklu darbnīcu, te strādāja septiņas sievietes. “Cik laika vajag, lai tādu sapītu, atkarīgs no brīvprātīgo skaita. Bija steidzams pasūtījums, tīklu vajadzēja pēc desmit dienām, mēs paguvām septiņās, nākamais tapa […]

Apbalvojumi liecina par paveikto

00:00
11.01.2025
88

Cēsu novadā drošību un sabiedrisko kārtību uzrauga Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes Dienvidvidzemes iecirknis, tā pārziņā ir arī Madonas un Varakļānu novads. Aizvadītajā decembrī, atzīmējot Valsts policijas gadadienu, iecirkņa darbinieki saņēma apbalvojumus. Virsleitnantam Kal­vim Retko par priekšzī­mīgu dienesta pienākumu izpildi un sasniegtajiem augstajiem darba rezultātiem pirms termiņa piešķirta nākamā dienesta pakāpe “Kap­teinis”, Dienvidvidzemes iecirkņa priekšniece pulkvežleitnante Inga […]

Desmit gadi pilni brīnumiem

00:00
10.01.2025
81

Sabiedriskā labuma organizācija “Brīnummāja” Cēsu Izstāžu namā svinēja jubilejas pasākumu “Mums jau viens desmits”, sakot paldies ikkatram, kurš palīdzējis – uzņēmējiem, sadarbības partneriem no valsts un pašvaldības iestādēm, nevalstiskā sektora, ziedotājiem, brīvprātīgajiem un speciālistiem. “Brīnummājas” vadītāja Liena Graudule sacīja: “Jūs katrs esat daļa no brīnuma – daļa no bērna smaida par izdošanos, daļa no vecāku […]

Tautas balss

Ar kādu ātrumu brauc kravas mašīnas

11:35
15.01.2025
8
J. raksta:

“Lasu par traģisko avāriju uz Ventspils šosejas, kurā bojā gāja skolotāja un mirusi arī viena skolniece, bet vēl dažām meitenēm nopietni jāārstējas slimnīcā. Laikam jau vainīgais būs mikroautobusa šoferis, kurš veda dziedātājas, jo, kā stāsta mediji, busiņš bijis braukšanai pretējā joslā un satriecies ar kravas mašīnu. Bet gribu gan teikt vienu lietu, vai bija pareizi […]

Jālabo pārbrauktuve

11:35
15.01.2025
7
Lasītāja raksta:

“Tā arī mēs, liepēneši, nevaram sagaidīt, kad “Latvijas Dzelzceļš” salabos pārbrauktuvi. No un uz būvmateriālu rūpnīcu sezonas laikā brauc daudz kravas mašīnu, pa Cēsu-Valmieras ceļu bieži pārvietojas kokvedēji, pārbrauktuves segums kļūst aizvien sliktāks,” pau­da lasītāja.

Bedres tikai dažas, bet nepatīkamas

11:34
15.01.2025
6
Cēsnieks raksta:

“Cēsīs Birzes iela tiešām ir labi sakārtota, izdevīgi to izmantot, ja jāapbrauc pilsētas centrs. Tikai nelielajā vecā asfalta daļā laikā, kad kūst sniegs un līst, padziļinās bedres. Tās nav lielas, bet diezgan dziļas, automašīnai var pārsist riepu, īpaši braucot tumsā un lietū,” sacīja cēsnieks, aicinot ielas apsaimniekotājus bedres aizbērt.

Pirts – ikdienai, ne atpūtai

10:44
13.01.2025
28
Lasītāja V. raksta:

“Līgatnē nav skaidrības par pirti. Tā iedota nomā uzņēmējam, bet vai viņš nepaaugstinās maksu par pēršanos? Tā nu ir, ka mazajā pilsētiņā ir daudz mājokļu, kuros nav vannas istabas, pirts ir ikdie­nas nepieciešamība, ne atpū­-tas procedūra. Saprotams, ka viss kļūst dārgāks, taču mazgāšanās ir ikdienas nepieciešamība, tāpēc pašvaldībai ir jāpadomā, lai tā ir pieejama arī […]

Vajag arī rīta pusē

10:43
13.01.2025
26
I. no Raunas. raksta:

“Raunā pasta nodaļa tagad atrodas pagasta centrā. Ir ērti ieiet, nav jākāpj pa kāpnēm, kā bija pasta mājā.Taču pasta darba laiks gan ir neizprotams – darba dienās no plkst. 13.30 līdz 16.30. Laucinieki taču uz pagasta cen­tru brauc no rīta, ne pēcpus­dienā. Arī centrā dzī­vojošie seniori lietas kārto rī­ta pusē. Bet, ja cilvēks strādā, kad […]

Sludinājumi