Svētdiena, 28. jūlijs
Vārda dienas: Cecīlija, Cilda

Sevi parādīt, citus apskatīt, klientus atrast

Druva
23:00
14.04.2008
4

Kā ik pavasari, aprīļa beigās ražotāji un pakalpojumu sniedzēji tiksies izstādē “Cēsu uzņēmējs”. Šogad jau 14. reizi.

Par izstādes mērķiem, saglabāto tradīciju un ieguvumiem saruna ar vienu no tās ilggadējiem rīkotājiem, rajona padomes izpilddirektora vietnieku Lotāru Dravantu, ilggadēju dalībnieku – piensaimnieku kooperatīvās sabiedrības “Straupe” valdes priekšsēdētāju Imantu Balodi, Jaunpiebalgas pagasta padomes priekšsēdētāju, rajona padomes priekšsēdētāja vietnieku un izstādes “Izvēlies Piebalgu” iniciatoru Laimi Šāvēju, SIA “Vidzemes mēbeles” vadītāju Jāni Gailīti, kurš izstādē piedalīsies pirmoreiz.

– Izstādes rīkotājs ir pašvaldība. Ieguvēji – dalībnieki un apmeklētāji. Kāds ieguvums rajona padomei?

Lotārs Dravants: – Tagad jau var teikt, ka izstāde – tā ir tradīcija jau 14 gadus. Ko tā dod? Iepazīstam uzņēmējus, veidojas sadarbība. Šis ir atbalsts uzņēmējiem, viņiem kaut vai finansiāli piedalīties ir izdevīgi, jo, salīdzinot ar cenām Rīgā, Cēsīs ir krietni lētāk. Pašvaldībai izstāde nav biznesa pasākums, tas ir atbalsts uzņēmējiem. Ir ilggadēji dalībnieki, kuri “Cēsu uzņēmēju” nesauc par izstādi, bet svētkiem. Daži pat teikuši – tādi svētki par tik mazu naudu, nedrīkst laist garām. Iedzīvotājiem savukārt ir iespēja redzēt tos, kas ražo preces, kuras viņi lieto. Ieejas maksa simboliska, šogad 30 santīmu.

Laimis Šāvējs: – Gan “Cēsu uzņēmējā”, gan “Izvēlies Piebalgu” piedalās mazie uzņēmēji, kuri lielās izstādēs starptautisko firmu vidū paliek neievēroti. Arī cenas tur citas. Te viņš dabū pazīstamību.

Lotārs Dravants: – Tie, kuri biznesu sāka pirms desmit gadiem kā mazie uzņēmēji, ir izauguši, daudzi vairs nepiedalās, citi nāk pierādīt, ka ir dzīvi, ka strādā, ražo. “Cēsu uzņēmējs” nav vienas nozares izstāde. Te ir pārtika, traktori un tepiķi, pakalpojumu piedāvājums. Katru gadu ir vismaz divdesmit jaunu dalībnieku. Katru gadu ir citas vietas, ejot gar stūri, nezini, kas būs. Savukārt ir firmas, kuras grib būt vienā un tajā pašā vietā, ir apmeklētāji, kuriem tas ļoti patīk, viņi orientējas. Seši tūkstoši apmeklētāju katru gadu, tas nav maz.

Imants Balodis: – “Straupei” šogad 15 gadu jubileja. Ar gada pārtraukumu visu laiku esam piedalījušies. Mums arī tas nav biznesa pasākums. Dalības maksa nav liela, bet cilvēkiem jāstrādā, reklāma jāsagatavo. Un mums, pārtikas ražotājiem, jāgādā, lai apmeklētājiem ir kas vēderam.

Piedalīšanos izstādē uzskatām par pienākumu. Tagad esam vienīgie piena pārstrādātāji rajonā, agrāk bijām vairāki. Jāpierāda, ka nozarē kaut kas notiek. Kāds labums? Nav jau tā, ka uzreiz vairāk pieprasa produkciju. Apmeklētāji nāk uz izstādēm ne jau klientus meklēt, bet redzēt, kas rajonā notiek. Pircēju interese vienmēr bijusi liela, un tikpat biežs jautājums, kur produktus nopirkt. Redzētais mudinājis meklēt veikalā un prasīt veikalniekam, lai plauktā būtu. Pircējam vienu un to pašu nepiedāvāsi, vajag kaut ko jaunu. Izstāde mudina radīt

jaunus produktus. Tā ir stimuls. Arī šajā izstādē būs jaunumi.

Šajā izstādē vienīgais mīnuss – ar katru gadu mazāk ir pārtikas ražotāju.

Kādreiz varēja alu nogaršot, dažādus sierus, maizi.

Lotārs Dravants: – Bija izstādes, kurās pārtikas ražotāji aizņēma divas zāles, tagad grūti vienu piepildīt. Arī šogad “Straupe” būs vienīgais piena pārstrādes uzņēmums, tāpat kā pa vienam būs gaļas, zivju pārstrādātāji. Nebūs bitenieku.

Laimis Šāvējs:

Žāvētas zivis, gaļa, siers – tie ir pieprasīti produkti. Pirms izstādes “Izvēlies Piebalgu” zvanīja un jautāja, vai jums būs lauku žāvējumi, ja būs, tad iešu.

Imants Balodis: – Izstāde piemērota maziem ražotājiem. Mēs varam parādīt nišas produktus, tādus, kādu nav lielveikalos. Protams, katrai izstādei līdzi nāk reklāma, televīzija rāda. Tas ieguvums. Gribam parādīt, ka mēs ražojam bez ķīmijas, eļļām – to, kas veselībai vislabāk der. Tas arī pircējus interesē. Bieži vien cilvēki prasa, kā ražots, nevis, cik maksā.

Izstāde arī ir iespēja satikt cilvēkus, kurus ikdienā nesatiec. Arī uzzini, kā kuram klājas.

– Kā radās iecere un nepieciešamība rīkot izstādi “Izvēlies Piebalgu”?

Laimis Šāvējs: – Ideja radās, apmeklējot izstādes citur, tāds bija arī jaunpiebaldzēnu ierosinājums. Tā ir izstāde – gadatirgus. Mēģinājām savienot pozitīvo, kas ir izstādē, domājot par lauku iedzīvotājiem, gribam, lai vietējie ražotāji un pakalpojumu sniedzēji atbrauc pie viņiem.

Prieks, ka pie pakalpojumu sniedzējiem stāvēja rinda. Gadatirgus piedāvā daudzveidīgu produkciju. Lauku veikalos to nenopirkt. “Izvēlies Piebalgu” piedalās mājražotāji, amatnieki un kaimiņu pagasti

parāda, kas interesants notiek pie viņiem.

Vēl ir arī kultūras, izklaides norises. Tiek domāts, lai Jaunpiebalgā varētu pavadīt skaistu un pilnvērtīgu dienu. “Izvēlies Piebalgu” ir plašs skanējums, jo labprāt piedalās lielās firmas. Grūti ieinteresēt iedzīvotājus, lai viņi brauktu no plašas apkārtnes. Ar laiku tā būs. Tāpēc arī tiek sarūpēta plaša kultūras programma un notiek semināri, kas interesē zemniekus. Liela piekrišana iepriekšējos gados bija mākslas skolas bērnu darbiem – gleznām, interjera priekšmetiem. Izstāde – gadatirgus popularizē Jaunpiebalgas vārdu.

Kā tradīcijai tai jāpaliek. Jau nopietni strādājam, 16.augustā aicinām uz “Izvēlies Piebalgu”. Būs arī Jura Karlsona autorkoncerts baznīcā un vakarā mūzikas festivāls. Bet “Cēsu uzņēmējā” redzamā vietā būs reklāmas stends, pērn tas ieinteresēja, Tie, kuri atbrauca, solās būt atkal.

Bet atcerēsimies, kāds “Cēsu uzņēmējā” bija piedāvājums pirms desmit gadiem. No grābeklīša sākot. Bet tagad? Esam izauguši.

– Vai mājražotāji, amatnieki ir aktīvi izstāžu dalībnieki?

Lotārs Dravants: – Viņu izstādē būs daudz – rotaslietas, pinumi, tepiķu audēji, cepuru gatavotāji… Interese ir liela, ir tādi, kuri piedalās vairākus gadus. Viņi vienmēr laikus piesakās, un ir sajūta, ka ,nopērkot gada jauno kalendāru, aprīļa nogalē tiek ierakstīts – jābūt izstādē Cēsīs.

– “Vidzemes mēbeles” izstādē piedalās pirmoreiz. Kāpēc šāds lēmums?

Jānis Gailītis: – Esmu cēsnieks. Dzīvoju blakus “CATA”, un maziņš gāju izstādi skatīties. Kad mācījos arodskolā, bija iespēja stāvēt stendā un stāstīt par skolu. Tā ka zinu, kas ir “Cēsu uzņēmējs”. Tagad izvēlējos to pašu vietu, kurā prezentēju skolu. Veiksmīga vieta.

Mērķi – veicināt pazīstamību Vidzemē, atrast sadarbības partnerus. Esam jauns uzņēmums. Gribu parādīt, ka galdniecība nav gateris, kur taisa tikai dēļus, bet ļoti daudzveidīgu produkciju – logus, durvis, mēbeles no dažādiem materiāliem. Kaut galdniecība strādā Valkas rajonā, ļoti daudz cēsnieku pasūta mēbeles, lai gan Cēsīs piedāvājums ir plašs. Izstādei veidojam daudzveidīgu ekspozīciju.

Biju domājis jau agrāk piedalīties, bet nesanāca. Ja te veiksies, nākamgad piedalīšos Rīgā.

Lotārs – Izstādē ir firmas, kuras specializējušās konkrētas produkcijas ražošanā – logi, durvis, bet “Vidzemes mēbeles” ir pilna cikla galdniecība.

– Kad uzņēmējs var sākt vērtēt, vai bijis vērts piedalīties izstādē?

Lotārs Dravants: – Reti kurš nav bijis apmierināts, ka piedalījies. Katram izstādē ir savs mērķis. Cits rēķina – izstāde izmaksāja piecus latus un septiņus nenopelnīju, cits savukārt domā, ka iztērējis desmit, nākotnē iegūs divdesmit. Tas atkarīgs no darbības specifikas. Mājražotāji brauc pārdot, bet lielražotāji atstāj informāciju par sevi. Uzņēmējiem interese ir, šogad vēl nebijām sākuši strādāt pie “Cēsu uzņēmēja” rīkošanas, kad jau bija pirmie pieteikumi. Šobrīd visas vietas ir pārdotas. Iespējas izsmeltas. Vairāk par 120 uzņemt nevaram. Laimis Šāvējs:

Pēc pirmās izstādes “Izvēlies Piebalgu” kāds uzņēmējs atzina, ka bijis neapmierināts, visi tikai skatījušies, neviens neko nepircis. Nākamajā nedēļā braukuši un prasījuši to, ko bija redzējuši izstādē.

– Citos rajonos arī rīkoja izstādes, tagad vairs ne.

Lotārs Dravants: – Tajās pašvaldība nebija rīkotājs, tikai partneris. “Cēsu uzņēmēju” organizē rajona padome kopā ar Latvijas tirdzniecības un rūpniecības kameru un firmu “CATA”.

Imants Balodis: – Vairākus gadus esam piedalījušies izstādē Valmierā, bet Valmiera nevar ar Cēsīm konkurēt.

Laimis Šāvējs: – Katra izstāde ir citāda. Ja Cēsīs izstāde tiek rīkota pa nullēm, tad mums, lai būtu kvalitatīvs pasākums, jāmeklē atbalstītāji, esam iesnieguši vairākus projektus. Tā kā “Izvēlies Piebalgu” ir brīvdabas izstāde – gadatirgus, ietekmē arī laika apstākļi.

– Kādreiz “Cēsu uzņēmēja” laikā notika arī semināri, konferences.

Lotārs Dravants: – Centāmies tās rīkot, bet interese bija maza. Tagad dalībnieki izteikuši vēlmi rīkot seminārus, un būs arī šajā reizē.

– Kādu vēlētos redzēt šo izstādi?

Jānis Gailītis: – Lai apmeklētājiem būtu interesanti. Būs iespēja redzēt, kā citi iekārtojuši stendus, ko ražo.

Imants Balodis: – Tā kā “Straupe” būs vienīgais piena pārstrādātājs, būs skumīgi. Bet izstādē ir iespēja satikt uzņēmējus, kurus nesatiec ikdienā, ir laiks nesteidzīgi parunāties, uzzināt, kā kuram klājas.

Lotārs Dravants: – Lai ieguvēji ir gan dalībnieki, gan apmeklētāji! No 25. līdz 27.aprīlim “CATA” būs interesanti.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Saistītie raksti

Diskutē, kā uzlabot bērnu zobu veselību

07:10
28.07.2024
6

Kamēr citviet Eiropā ir pašsaprotami, ka bērniem un pieaugušajiem ir veseli zobi, Latvijā ir pašsaprotami, ka zobus mazākā vai lielākā mērā ir skāris kariess. Lai diskutētu par situāciju zobu veselībā un zobārstniecībā, Vispasaules cēsnieku dienās Cēsīs notika paneļdiskusija “Zobārstniecības aprūpes izaicinājumi Latvijā – Vai Cēsis būs pārmaiņu sākums?”. Cēsniece, Rīgas Stradiņa univer­sitātes (RSU) Zobārstnie­cī­bas fakultātes […]

Dzied un stāsta par dzīvi un darbu Norvēģijā

00:00
28.07.2024
25

Vispasaules cēsnieku dienās Cēsu pilsētas pansionātā ar stāstu par dzīvi Norvēģijā un darbu viesojās Ina Vīne. Ina ir dzimusi nītauriete, bet desmit gadus pirms došanās uz ārzemēm nodzīvoja Cēsīs. Tagad jau septiņpadsmit gadi aizvadīti Norvēģijā. Tur, ilgojoties pēc latviskā, viņa spēlē ģitāru un dzied latviešiem tuvās dziesmas, arī tautas dziesmas. Ar tām I.Vīne iepriecināja arī […]

Kā sev nenodarīt pāri, ēdot dārza veltes

07:54
27.07.2024
11

Kurš gan vasarā necenšas iespējami vairāk pamieloties ar vietējo dārzu labumiem. Ogas, augļi, svaigi dārzeņi, to vai nu katrs izaudzē pats, vai nopērk tirgū. Šie labumi ir bagāti ar vitamīniem, antioksidantiem un šķiedrvielām, taču ne katrs tos var ēst, cik vēlas. Šīs dabas veltes var radīt kairinājumu kuņģī, izraisot dedzināšanu un citas nepatīkamas sajūtas. Kādos […]

Izrāda senču mantojuma pūra lādes

00:00
27.07.2024
21

Pie Stalbes Tautas nama otro gadu tika rādīts, kas glabājas pagasta dzimtu pūra lādēs. Ikviens bija aicināts neturēt sveci zem pūra un muzikālās noskaņās dalīties ar senču atstāto mantojumu un arī ar paša darināto. Pasākumā bija skatāmi daudzi krāšņi zeķu un cimdu pāri, tamborētas endzetes spilvendrānām, izšūti dekoratīvie spilveni, grīdceliņi un citi rokdarbi. Par katru […]

Turpinās sadarbība Vācu kapu kopšanā

00:00
26.07.2024
32
1

Cēsīs viesojās Bundesvēra Rezervistu apvienības Tīringenas nodaļas Gēras sekcijas pārstāvis atvaļinātais feldfēbelis Marcels Herbsts. Pirms desmit gadiem Latvijas Brāļu kapu komitejas un vācu Karavīru kapu kopšanas apvienības “Volksbund” kopā ar Bundesvēra Rezervistu apvienības Tīringenas nodaļas Gēras sekcijas biedriem rīkoja Latvijas Zemessardzes un vācu karavīru kapu sakopšanas talku Cēsu Vācu kapos, šajos gados par kapu kopšanu […]

Vakar Gulbenes novadā divas automašīnu zādzības

09:39
25.07.2024
287

Aizvadītajā diennaktī Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes apkalpojamā teritorijā saņemta informācija par 66 gadījumiem, kad iedzīvotāji vērsušies pēc palīdzības policijā vai konstatēts, ka noticis noziedzīgs nodarījums. Reģistrēti 14 ceļu satiksmes negadījumi, kur divos gadījumos kopumā cietušas divas personas. Ceļu satiksmes jomā pieņemti 116 administratīvā pārkāpuma lēmumi, tajā skaitā 60 par ātruma pārsniegšanu. NODARĪJUMI PRET ĪPAŠUMU […]

Tautas balss

Zālēm jābūt lētākām

12:07
28.07.2024
10
Seniore raksta:

“Man izklausās jocīgi, ka pensionāru organizācija ir pret zāļu cenu samazināšanu. Tieši vecākajai paaudzei jālieto dažādi medikamenti, lai justos labāk, lai nebūtu jāiet ārstēties slimnīcā, kas gan pašam, gan valstij izmaksā vairāk. Varbūt Veselības ministrija sabiedrībai pārāk maz skaidrojusi, kā notiks pārmaiņas, kā nodrošinās, ka strādā mazās lauku aptiekas,” pauda seniore no Cēsīm.

Varbūt jāalgo ārzemnieki

11:11
25.07.2024
70
Seniors raksta:

“Kad beidzot būs skaidrība par nodokļiem, tos cels vai ne! Darba grupa strādāja divus gadus, visi taču saņēma darba samaksu, vai tiešām nav nekāda saprotama rezultāta? Ja jau paši netiekam galā, tad lai labāk maksā citu valstu ekspertiem,” bija neapmierināts seniors.

Vajadzīgs veloceliņš uz Ninieri

11:10
25.07.2024
31
Riteņbraucēja raksta:

“No Cēsīm uz Līviem uzbūvēts labs veloceliņš. Tāds ir arī uz Priekuļiem. Taču daudzi cēsnieki vasarā ar divriteņiem brauc uz Niniera ezeru. Arī uz turieni vajadzētu veloceliņu, cilvēki to tiešām bieži izmantotu. Ninierī peldas ne tikai vasarās, daudzi to dara visu gadu. Protams, ziemā jau ar velosipēdu nebrauksi, bet pavasarī var sākt diezgan agri, un […]

Tīrumam apkārt ziedošs žogs

11:09
24.07.2024
21
Anda raksta:

“Zemnieki nav apmierināti un uzskata, ka ir muļķīgi apkārt laukiem atstāt neapstrādātu joslu. Viņiem taisnība, ka tā ir nezāļu audzēšanai. Nesen ceļmalā upes krastā redzēju dzeltenu labības lauku, un ap to visapkārt platā joslā zied puķu spriganes. Tās kā dzīvžogs apņēmis tīrumu. Vai tā ir prātīga saimniekošana! Puķu spriganes jau tā izplatās kā neapturama sērga. […]

Vai Baltijas ceļš aizmirsts?

12:07
23.07.2024
37
1
J. raksta:

“Visur dzirdu tikai par svētkiem, par Cēsu, Pārgaujas, Vecpiebalgas un citiem. Cēsīs uz svētkiem nezin kāpēc pat uzaicināts Livonijas ordeņa mestra Pletenberga radinieks. Bet kāda tur radniecība, ja pagājis pus gadu tūkstotis, kopš Pletenbergs sēdēja ordeņa pilī Cēsīs. Un nez vai vietējiem iedzīvotājiem bija no tā kāds labums. Taču šoreiz ne par to. Mani pārsteidz, […]

Sludinājumi