Svētdiena, 28. jūlijs
Vārda dienas: Cecīlija, Cilda

Jābūt gataviem cīņai ar narkotikām

Druva
23:00
17.04.2008
1

Pagājušajā nedēļā Cēsīs vizītē ieradās iekšlietu ministrs Mareks Segliņš. “Druva” ministru iztaujāja par iekšlietu struktūru darbu un problēmām.

– Kā vērtējat policijas darbu valstī?

– Policijas dabu vērtējot pēc diviem rādītājiem. Pirmām kārtām, pēc noziedzības absolūtos skaitļos. Policijas darbs ir ne tikai ķert noziedzniekus, bet arī veikt preventīvo darbu, uzraudzīt riska grupas. Taču, ja noziegums notiek, tad tas jāatklāj. Atklāto noziegumu skaits ir otrs rādītājs.

Vērtējot policijas darbu kopumā, jāsaka, ka tā kvalitāte pēdējos gados kritusies, ja pirms pieciem gadiem valstī atklāto noziegumu bija 40 – 50 procenti, tad pirms diviem gadiem vidēji tikai 16. Tie ir satraucoši dati. Pērn tomēr atklāto noziegumu skaits bija palielinājies

līdz 30 procentiem.

Šis ir jautājums, ar ko es kā sabiedrības pārstāvis, kuram šobrīd ir tiesības pārraudzīt iekšlietu dienestu darbu, nevaru būt apmierināts. Ja uzturam policiju par daudziem desmitiem miljonu latu, sabiedrība ir tiesīga prasīt, lai tā spētu atrast un sodīt mašīnas zagli.

Šogad pēc pēdējā algu pielikuma, kas bija vidēji 90 latu, vidējā alga policistiem ir 500 – 600 latu pēc nodokļu nomaksas. Vadošajiem kriminālpolicijas darbiniekiem un priekšniekiem algas ir vēl lielākas, tā ka situācija nebūt vairs nav tik slikta. Mana mamma strādā dzemdību nodaļā par vecmāti, kas arī nav psiholoģiski viegls darbs, viņa saņem 200 latus mēnesī. Ko tad viņai darīt – pateikt, ka par maz maksā

un tādēļ viņa darbu nedarīs? Tā nevar – ja esi uzņēmies pienākumu, tas jāpilda.

– Algas policistiem ir palielinātas, tomēr kadru maiņa ir ievērojama. Kur ir problēma un kā to risināt?

– Jā, kadru mainība ir par lielu. Tomēr esmu pārliecināts, ka izvēle strādāt iekšlietu sistēmā nav tā sliktākā. Daudzi par to nepadomā, bet šajās struktūrās strādājošajiem ir

sociālas privilēģijas. Policistiem valsts nodrošina izdienas pensiju, medicīniskās garantijas, turklāt, palielinoties izdienai, garāki kļūst arī atvaļinājumi.

Protams, policista darbs ir psiholoģiski grūts un nepatīkams. Ikdienā policistu klientūra nav likumpaklausīgi pilsoņi. Tie lielākoties ir dzērāji, likumu pārkāpēji, bieži vien agresīvi cilvēki.

Kā risināt problēmu, ka cilvēki aiziet no darba policijā? Ja nebūs, kas strādā, būs jāceļ algas. Manuprāt, ir trīs faktori, kas nosaka lēmumu strādāt kādā konkrētā profesijā. Pirmkārt, vai tā patīk, vai ne. Otrkārt, kādus darba apstākļus piedāvā darba devējs, treškārt, kāds ir atalgojums.

– Problēma ir arī zemais policijas prestižs.

– Tas ir viens iemesls, kādēļ nevaru būt pilnībā apmierināts ar valsts policijas darbu. Socioloģisko aptauju rezultāti rāda, ka Latvijā policijai uzticas tikai 25 procenti iedzīvotāju. Tātad 75 procenti neuzticas. Taču pirms pieciem gadiem policijai uzticējās 50 procenti.

Aicinu katru policistu padomāt, kādēļ tik maz cilvēku uzticas policijai. Esmu lūdzis Valsts policijas vadītāju Aldi Lieljuksi sagatavot priekšlikumus, kā rīkoties. Arī ministrija grasās pasūtīt plašāku aptauju, lai saprastu iemeslus, kādēļ uzticības nav – vai policisti ņēmuši kukuļus, nav laikus atbraukuši palīdzēt, vai ir kādas citas problēmas.

– Varbūt policija nav savlaicīgi atbraukusi palīgā, jo trūkst ekipāžu?

– Valstī radies mīts, ka ir par maz policistu, tomēr tik daudz policistu, cik Latvijā uz desmit tūkstošiem iedzīvotāju, ir tikai vēl divās Eiropas valstīs – Lietuvā un Spānijā. Tātad problēma nav policistu skaitā, bet gan vadības spējā organizēt darbu. Arī mašīnu netrūkst, piemēram, pērn nopirktas 500 jaunas automašīnas.

Cita lieta, ka Cēsu rajonā, ceturtajā lielākajā rajonā Latvijā, ir lieli attālumi, sarežģīts ceļu tīkls, tādēļ, iespējams, nepieciešama papildus ekipāža jau esošajām.

– Narkotiku problēma valstī kļūst aizvien aktuālāka. Kādi ir risinājumi?

– Narkotiku apkarošanu esmu noteicis kā vienu no prioritātēm, taču ne tikai tādēļ, ka narkotiku lietošana ļaunumu cilvēka organismam, bet arī tādēļ, ka no narkotikām izriet virkne problēmu. Daudz noziegumu izdara narkotiku iespaidā, tiek veiktas zādzības un laupīšanas, lai iegūtu naudu kārtējai devai. Cilvēks, kurš lieto narkotikas, potenciāli jau ir noziedznieks.

Izveidots narkotiku apkarošanas birojs. Tas pagaidām darbu sācis tikai Rīgā, bet nākamajā gadā birojam filiāles būs visā Latvijā.

Nevienam nevajadzētu lolot ilūzijas, ka narkotikas pāries pašas no sevis vai ka to nav. Tās ir pilnīgi visur un daudz, turklāt tās ienāk aizvien vairāk, tādēļ policijai jābūt šim darbam gatavai.

– Pēc robežkontroles atcelšanas rajonos ievērojami palielināts darbinieku skaits imigrācijas nodaļās. Vai tas patiešām nepieciešams?

– Šis ir pirmais gads, kad esam pievienojušies Šengenas zonai, un tikai ceturto mēnesi dzīvojam bez robežkontroles. Tās atcelšana dod brīvību, bet līdzi nes arī problēmas, tādēļ nepieciešams kompensējošais mehānisms.

Dienvideiropā, ar kuru kontrolētas robežas mums vairs nav, katru dienu cilvēki ieceļo nelegāli. Domāju, mums ar to jārēķinās. Vēl nevaram precīzi zināt, kāda izveidosies situācija, tādēļ Valsts robežsardzes vadība nesasteidza ar robežsargu skaita krasu samazināšanu. Robežsargiem tagad uzdots veikt kontroli iekšzemē, vai nenotiek nelegālā nodarbinātība, vai cilvēki Latvijā neuzturas nelegāli. Jau tagad konstatēts, ka valstī strauji palielinās iebraucēju skaits, kas ieceļo bez ceļošanai derīgiem dokumentiem.

Ar robežsargu skaita samazināšanu, protams, varētu ietaupīt, bet vai pēc gadiem četriem, pieciem tā nebūtu jāatjauno, nezinām. Protams, pēc gada, diviem būs jāvērtē un racionāli jāanalizē robežsardzes darbinieku skaita lietderība, bet pašlaik par to runāt ir pāragri.

– Kā vērtējat situāciju Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā?

– VUGD iekšlietu sistēmā visus 15 gadus palicis pabērna lomā. Ugunsdzēsības tehnika ir ļoti dārga. Salīdzinot – nopirkt vienu policijas mašīnu ir nieks. Lai risinātu problēmas VUGD, nepieciešami miljoni, tādēļ valsts līdz šim nav pievērsusies ugunsdzēsības jautājumiem. Taču, lai gan tas ir dārgi, ar šīm problēmām būs jānodarbojas.

Pozitīvi, ka šogad VUGD iepērkam 50 jaunas ugunsdzēsības mašīnas. Viena nokļūs arī Cēsu rajonā. Turklāt, ja Cēsīs nākamgad uzcelsim depo, tas būs pirmais, kas uzcelts no jauna. Taču valstī daudzi ugunsdzēsības depo ir dramatiskā stāvoklī.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Saistītie raksti

Diskutē, kā uzlabot bērnu zobu veselību

07:10
28.07.2024
6

Kamēr citviet Eiropā ir pašsaprotami, ka bērniem un pieaugušajiem ir veseli zobi, Latvijā ir pašsaprotami, ka zobus mazākā vai lielākā mērā ir skāris kariess. Lai diskutētu par situāciju zobu veselībā un zobārstniecībā, Vispasaules cēsnieku dienās Cēsīs notika paneļdiskusija “Zobārstniecības aprūpes izaicinājumi Latvijā – Vai Cēsis būs pārmaiņu sākums?”. Cēsniece, Rīgas Stradiņa univer­sitātes (RSU) Zobārstnie­cī­bas fakultātes […]

Dzied un stāsta par dzīvi un darbu Norvēģijā

00:00
28.07.2024
25

Vispasaules cēsnieku dienās Cēsu pilsētas pansionātā ar stāstu par dzīvi Norvēģijā un darbu viesojās Ina Vīne. Ina ir dzimusi nītauriete, bet desmit gadus pirms došanās uz ārzemēm nodzīvoja Cēsīs. Tagad jau septiņpadsmit gadi aizvadīti Norvēģijā. Tur, ilgojoties pēc latviskā, viņa spēlē ģitāru un dzied latviešiem tuvās dziesmas, arī tautas dziesmas. Ar tām I.Vīne iepriecināja arī […]

Kā sev nenodarīt pāri, ēdot dārza veltes

07:54
27.07.2024
11

Kurš gan vasarā necenšas iespējami vairāk pamieloties ar vietējo dārzu labumiem. Ogas, augļi, svaigi dārzeņi, to vai nu katrs izaudzē pats, vai nopērk tirgū. Šie labumi ir bagāti ar vitamīniem, antioksidantiem un šķiedrvielām, taču ne katrs tos var ēst, cik vēlas. Šīs dabas veltes var radīt kairinājumu kuņģī, izraisot dedzināšanu un citas nepatīkamas sajūtas. Kādos […]

Izrāda senču mantojuma pūra lādes

00:00
27.07.2024
21

Pie Stalbes Tautas nama otro gadu tika rādīts, kas glabājas pagasta dzimtu pūra lādēs. Ikviens bija aicināts neturēt sveci zem pūra un muzikālās noskaņās dalīties ar senču atstāto mantojumu un arī ar paša darināto. Pasākumā bija skatāmi daudzi krāšņi zeķu un cimdu pāri, tamborētas endzetes spilvendrānām, izšūti dekoratīvie spilveni, grīdceliņi un citi rokdarbi. Par katru […]

Turpinās sadarbība Vācu kapu kopšanā

00:00
26.07.2024
32
1

Cēsīs viesojās Bundesvēra Rezervistu apvienības Tīringenas nodaļas Gēras sekcijas pārstāvis atvaļinātais feldfēbelis Marcels Herbsts. Pirms desmit gadiem Latvijas Brāļu kapu komitejas un vācu Karavīru kapu kopšanas apvienības “Volksbund” kopā ar Bundesvēra Rezervistu apvienības Tīringenas nodaļas Gēras sekcijas biedriem rīkoja Latvijas Zemessardzes un vācu karavīru kapu sakopšanas talku Cēsu Vācu kapos, šajos gados par kapu kopšanu […]

Vakar Gulbenes novadā divas automašīnu zādzības

09:39
25.07.2024
287

Aizvadītajā diennaktī Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes apkalpojamā teritorijā saņemta informācija par 66 gadījumiem, kad iedzīvotāji vērsušies pēc palīdzības policijā vai konstatēts, ka noticis noziedzīgs nodarījums. Reģistrēti 14 ceļu satiksmes negadījumi, kur divos gadījumos kopumā cietušas divas personas. Ceļu satiksmes jomā pieņemti 116 administratīvā pārkāpuma lēmumi, tajā skaitā 60 par ātruma pārsniegšanu. NODARĪJUMI PRET ĪPAŠUMU […]

Tautas balss

Zālēm jābūt lētākām

12:07
28.07.2024
10
Seniore raksta:

“Man izklausās jocīgi, ka pensionāru organizācija ir pret zāļu cenu samazināšanu. Tieši vecākajai paaudzei jālieto dažādi medikamenti, lai justos labāk, lai nebūtu jāiet ārstēties slimnīcā, kas gan pašam, gan valstij izmaksā vairāk. Varbūt Veselības ministrija sabiedrībai pārāk maz skaidrojusi, kā notiks pārmaiņas, kā nodrošinās, ka strādā mazās lauku aptiekas,” pauda seniore no Cēsīm.

Varbūt jāalgo ārzemnieki

11:11
25.07.2024
70
Seniors raksta:

“Kad beidzot būs skaidrība par nodokļiem, tos cels vai ne! Darba grupa strādāja divus gadus, visi taču saņēma darba samaksu, vai tiešām nav nekāda saprotama rezultāta? Ja jau paši netiekam galā, tad lai labāk maksā citu valstu ekspertiem,” bija neapmierināts seniors.

Vajadzīgs veloceliņš uz Ninieri

11:10
25.07.2024
31
Riteņbraucēja raksta:

“No Cēsīm uz Līviem uzbūvēts labs veloceliņš. Tāds ir arī uz Priekuļiem. Taču daudzi cēsnieki vasarā ar divriteņiem brauc uz Niniera ezeru. Arī uz turieni vajadzētu veloceliņu, cilvēki to tiešām bieži izmantotu. Ninierī peldas ne tikai vasarās, daudzi to dara visu gadu. Protams, ziemā jau ar velosipēdu nebrauksi, bet pavasarī var sākt diezgan agri, un […]

Tīrumam apkārt ziedošs žogs

11:09
24.07.2024
21
Anda raksta:

“Zemnieki nav apmierināti un uzskata, ka ir muļķīgi apkārt laukiem atstāt neapstrādātu joslu. Viņiem taisnība, ka tā ir nezāļu audzēšanai. Nesen ceļmalā upes krastā redzēju dzeltenu labības lauku, un ap to visapkārt platā joslā zied puķu spriganes. Tās kā dzīvžogs apņēmis tīrumu. Vai tā ir prātīga saimniekošana! Puķu spriganes jau tā izplatās kā neapturama sērga. […]

Vai Baltijas ceļš aizmirsts?

12:07
23.07.2024
37
1
J. raksta:

“Visur dzirdu tikai par svētkiem, par Cēsu, Pārgaujas, Vecpiebalgas un citiem. Cēsīs uz svētkiem nezin kāpēc pat uzaicināts Livonijas ordeņa mestra Pletenberga radinieks. Bet kāda tur radniecība, ja pagājis pus gadu tūkstotis, kopš Pletenbergs sēdēja ordeņa pilī Cēsīs. Un nez vai vietējiem iedzīvotājiem bija no tā kāds labums. Taču šoreiz ne par to. Mani pārsteidz, […]

Sludinājumi