Trešdiena, 24. jūlijs
Vārda dienas: Kristīne, Kristīna, Krista, Kristiāna, Kristiāns

Vietējais produkts var aizstāt ievesto

Sarmīte Feldmane
00:00
10.12.2020
103
Straupes Ciiruliishi 1

“Vecākiem ir zeme, tā jēgpilni jāizmanto. Varam taču paši darīt un darīt labi,” saka straupiete Laura Cīrule – Vorkale.

Savulaik “Cīrulīšos” audzēja burkānus, bietes, kartupeļus, labi auga sīpoli, tika stādīti arī ķiploki. Vecāki saimniekoja, Laura izaudzēto brīvdienās veda uz Rīgas tirgu.

“Tur sava pasaule, cenu politika un tirdzniecības vietas. Brīvdienu tirgotājus neviens negaida. Diemžēl pārliecinājos, ka ir tādi, kuri nopērk ievesto preci nakts tirgū un pārdod kā vietējo. Pa­tērētājs nesaņem Latvijas produktus. Zinu, cik kas maksā, cik darba ieguldīts. Sapratu, lai iekarotu tirgu, tur jābūt katru dienu un tad jāaudzē lielā apjomā. Pirms sešiem gadiem laukos dabūt kādu palīgu ravēšanā nevarēja, tagad tomēr ir vairāk cilvēku, kuri ir gatavi strādāt,” pārdomās dalās Laura. Kopā ar vecākiem tika meklēta kāda laukiem piemērota nodarbošanās.

“Pļavā” – vasara krūzītē

Lai gan zāļu tēju piedāvājums ir ļoti plašs, arī straupieši sāka audzēt, vākt, gatavot un fasēt tējas. Kādreizējā kūts tika pārbūvēta par ražotni. “Ar tējām vien izdzīvot nevar, jo tēju dzer tikai ziemā, vasarā strādā, ieguldi, lai ziemā pārdotu. Šoziem karstajiem dzērieniem ļoti mazs pieprasījums. Nevienu tēju jau nedzer katru dienu,” stāsta Laura. Straupē vāktās tējas SIA “Wenden green” ar zīmolu “Pļavā” tiek pārdotas vairumtirdzniecībā. Tās ir dažādas tējas, to maisījumi. “Lielākoties piedāvājam veselas lapiņas, lai klients savā krūzītē saņem visu lapiņu, ziediņu, nevis sasmalcinātu pulveri kopā ar lapām un kātiem,” bilst Laura.

Šovasar savāktas gan pašu audzētās tējas, gan augi Straupes pļavās un mežos. Laura pastāsta, ka bijuši arī palīgi ravēšanā, tēju vākšanā. Taču tikai līdz ogu laikam, jo tad viņi lasa meža veltes pārdošanai.

Laurai ir 20 gadu pieredze tirdz­niecībā. Tas palīdz ieraudzīt citu kļūdas, saprast, kā darīt. “Pa­skatoties veikalu plauktos, redzam, ko tikai Latvijā neieved, bet mēs taču paši varam izaudzēt, ar saviem produktiem aizstāt importu un netērēt resursus. Ir tikai jautājums, kāpēc Latvijā ražotais ir tik dārgs, ko darām nepareizi,” pārliecināta Laura un uzsver, ka biznesā ir jāspēj stāvēt uz vairākām kājām.

Saldēti, tad žāvēti – pagaidām jaunums

Lauras tētis Raitis no sublimācijas iekārtas izņem paplātes ar āboliem. “Tas vēl ir eksperiments. Mēģinām jaunus produktus,” paskaidro Laura. Sublimējot augi un dārzeņi vispirms strauji tiek sasaldēti, tad žāvēti. Tie saglabā gan krāsu, gan formu.

Saimniece rāda ziedus – rozes, atraitnītes, tās izskatās kā kāda meistara gatavotas, nevis dabiskas. Tāpat zemenes, apelsīnu šķēlītes, vēl arī burkānu čipsi. Tik trausli, ka mutē kūst . “Piepra­sījums pēc svaigiem ēdamajiem ziediem ir mazs, jo to mūžs ir ļoti īss. Taču dekorēšanai aizvien vairāk izmanto žāvētus ziedus. Ja tos tikai kaltē, tie sažūst, ja pirms tam sasaldē, saglabā formu un krāsu,” stāsta straupiete un uzsver, ka sublimēti augļi, ogas, dārzeņi kļūst aizvien iecienītāki. Tie ir veselīgi, jo apstrādes procesā maz zaudējuši uzturvērtību, kā arī tiem ir ilgs derīguma termiņš.

Produkts ir dārgs, jo ražošana prasa lielu elektrības patēriņu, bet, piemēram, no desmit kilogramiem burkānu gatavais produkts ir ap kilogramu. Arī sublimācijas iekārta ir dārga. Laura ar lepnumu stāsta, ka tā ražota Latvijā. Ķīnā varbūt var nopirkt lētāku, taču, ja ekspluatācijā būs problēmas, tās atrisināt nebūs viegli.

“Mācāmies, eksperimentējam. Ne visu var sublimēt. Mēģinājām dzērvenes, mellenes. Mellenes tikai izžāvēt vien nevar, toties, ja sasaldē, izžāvē, ir skaistas, sausas ogas,” stāsta Laura un uzsver, ka arī Latvijā pamazām vien iepazīst sublimētus augus, augļus, dārzeņus. Kāds zemeņu audzētājs, ja vasarā nevar pārdot svaigas ogas, tās saldē un žāvē. “Pieprasījums ir pēc ziediem dekorēšanai. Tos ieved no Lietuvas, Polijas, Ķīnas. Gan jau pēc pāris gadiem situācija mainīsies un palielināsies pieprasījums arī pēc ogām, augļiem,” pārliecināta Laura.

Mazajā “Wenden green”ražotnē top aizvien jauni produkti. Lai iekārtas nestāvētu dīkā laikā, kad nav ziedu, ogu, tiek gatavots galda biešu pulveris, ko tālāk izmanto dārzeņu miltu ražošanai, kas ir iecienīti vegānu virtuvē. Savukārt burkānu pulveris tiks burkānkūkas sausajā maisījumā. Subli­mētas apelsīnu šķēles ir garda piedeva karstajiem dzērieniem. “Plašas iespējas paver internets,” atgādina Laura un uzsver, ka produktam jābūt ne tikai garšīgam, arī pievilcīgam un tie arī ir ieguldījumi. Viņa pārliecinājusies, ka var ieinteresēt pircējus citās zemēs. Pasūtījumi ir.

Jāmācās, tad ir arī iespējas

“Protams, Latvijas tirgus ir mazs. Izaudzēt, saražot mākam, neprotam pārdot, bet iespējas ir, taču trūkst zināšanu,” atgādina Laura un dalās pārdomās: “Daudzi mājražotāji savus produktus paši ved veikaliņiem. Tad jāseko, lai katrs samaksātu. Protams, tirdziņi ir iespēja, bet cik tur var pārdot un cik tas prasa laika un papildu ieguldījumu, kaut vai degvielai. Ik solis prasa laiku, kuru varētu veltīt audzēšanai vai ražošanai. Sadarbojoties ar vairumtirgotājiem, veikalu tīkliem, viss ir vienkāršāk, taču tie nav ieinteresēti slēgt līgumus par nelieliem apjomiem. Mēs paši nesadarbojamies, un tas kavē attīstību. Pats visu izdarīt nevar, katrā nozarē ir vajadzīgas savas zināšanas. Katram jāsadara savs – vai nu audzē, vai ražo, vai tirgo. Mums citam citu ir jāatbalsta, lai mazāk dažādu produktu būtu jāiepērk ārzemēs . Kopā varam izdarīt daudz.”

Laura atzīst, ka viņai ļoti palīdz pieredze tirdzniecībā, jo labi zina, kā veidojas sadarbība un kļūdas, kuras pieļauj mājražotāji. Ikdienā viņa strādā SIA “Gemoss” par tirdzniecības vadītāju, viņas atbildībā ir tirdzniecība, iepirkumi un mārketings.

“Šajā laikā daudzi pavāri ir bez darba, izmēģina jaunus produktus. Mājražotāji eksperimentē, strādā. Top pārtikas produkti – veselīgi, garšīgi. Viņi tos gribētu pārdot, bet nezina formalitātes, kas jāievēro, jāizdara, lai to varētu darīt. Nezina it kā pašsaprotamas lietas – cik lieliem jābūt burtiem uz etiķetes. Nav šo zināšanu. Bet, ja sāc ko jaunu, saprotams, ka nezini,” stāsta pieredzējusī tirdzniecības speciāliste.

Mājražošana aizvien attīstās, daudz kas top virtuvēs. Ja nopietni domā par ražošanu, ir vajadzīgas telpas, bet īres maksas nav mazas. Laura spriež, ka te noderētu pašvaldību atbalsts. Citu nozaru mazajiem uzņēmējiem tiek piedāvātas kopstrādes mājas, tādas būtu atbalsts arī mazajiem pārtikas ražotājiem. Un vēl – zinoša speciālista padoms. Bieži vien par visvienkāršākajiem jautājumiem.
Par to, ka ideju netrūkst, Laura pārliecinās ikdienā. “Lai atbalstītu vietējos ražotājus, aizstātu ievestos pārtikas produktus, “Ge­moss” izsludinājis grantu konkursu. Palīdzēsim idejas īstenošanā, pārdošanā,” pastāsta Laura un uzsver, ka tā ir vēl viena iespēja darīt.

Arī viņa pati izmanto katru iespēju, lai gan piesaistītu finansējumu, gan mācītos. Gūts atbalsts ražošanas iekārtu iegādei projektu konkursos gan “Leader” programmā, gan pašvaldības grantu konkursā. Uzņēmēja uzsver, ka bieži vien daudzi, ja pieejams finansējums, iegādā dārgas, jaudīgas iekārtas, kuras nespēj izmantot. Ikvienam projektam jābūt reālam, ieguldītajam jāatmaksājas. Patlaban Laura mācās Valmieras biznesa inkubatorā. “Gribu tālāk attīstīt ideju par sublimētu ziedu un augu ražošanu dekoriem, kā to, ko dod daba, ko varam izaudzēt, pārstrādāt un pārdot,” atklāj Laura un piebilst, ka jaunībā gribējies dzīvot un strādāt pilsētā, ar gadiem vērtības mainās.

“Rīgā vari iegūt zināšanas, attīstīt karjeru, bet pienāk laiks, kad gribas kaut ko mierīgāku. Mana nākotnes vīzija – dzīvoju un strādāju vecāku mājās,” saka straupiete Laura Cīrule – Vorkale.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Saistītie raksti

Dzimtas likteņstāsts grāmatā

06:06
24.07.2024
12

Diena mākslai “Vieta, kur pagātnes satiekas ar šodienu” Zosēnu pagasta Skrāģu krogā veltīta divdesmit pieciem gadiem kopš sestajiem Piebalgas kultūras svētkiem Zosēnos un operas “Baņuta” libreta autora Artura Krūmiņa un komponista Alfrēda Kalniņa 145. dzimšanas dienai. Mākslas dienā tika atvērta arī Ilzes Būmanes grāmata “Piebal­dzēns ar pasaules apvārsni” par Artura Krūmiņa dzimtas likteņstāstu. Gan pats […]

Vai dzima tradīcija? Cēsu jubilejai Svētku koris, kurā ap simts dziedātāju

00:00
24.07.2024
25

Latvietim svētki bez dziedāšanas nav svētki. Kur nu vēl cēsniekiem Cēsu 818.dzimšanas dienā. Bija skaidrs, ka bez koriem neiztikt, bet koris var būt daudz plašāks. Un tika aicināts ikviens, kurš grib dziedāt. Diriģente Marika Slotina-Brante kopā ar instrumentālā ansambļa vadītāju Emīlu Zilbertu izraudzījās pazīstamas dziesmas: tautasdziesmas, dziesmas teātra izrādēm un kino, šlāgerus un citu no […]

Cēsu svētki - atskats

12:31
23.07.2024
80

Gājienā lepni par sevi un Cēsīm Trijās dienās pilsēta nenogura. Savu ceļu tuvāk zvaigznēm, lai cik augstu kuram tās būtu, ja vien vēlējās, ieraudzīja Cēsu 818. dzimšanas dienas svinību katrs dalībnieks. No vēstures līdz šodienai, no nopietnībai līdz nebēdnīgai jautrībai un spēku pārbaudei sportiskās sacensībās. Un, protams, satikšanās prieks ik uz soļa senajās un aizvien […]

Mērķis zināms – Zaļais kurss

10:58
23.07.2024
46

Festivālā “Rodam Raunā”, kura tēma šovasar bija “Pļava. Ko sēsi, to pļausi”, kā ik gadu notika arī uzņēmēju diskusija. Šoreiz par ikvienam aktuālo Eiropas zaļo kursu. Tajā piedalījās Raunas SIA “Firma “Pasāža”” valdes priekšsēdētāja Dace Neiberga, Zemkopības ministrijas Lauksai­mnie­cības departamenta Lauksai­mniecības ilgtspējīgas attīstības nodaļas vadītāja Kristīne Sirmā, Latvijas Lauku konsultāciju centra Cēsu nodaļas vadītāja Dace […]

Sniega kupenas vasarā. Hortenzijas

00:00
23.07.2024
92

Iebraucot Stalbes pagasta “Ozolkalnos”, pie norādes zīmes zied hortenzijas. “Man patīk visas puķes,” saka Baiba Svīķe un uzreiz atklāj, ka daudziem šķiet, hortenzijas ir vecu māju puķe, bet tā nav, mūsdienās tā ir tik moderna un dažāda. “Ziedi kupli, to krāsa mainās, cēla, liels krūms ar vieglumu,” tā Baiba raksturo hortenziju un uzsver: “Ja tās […]

Mazajam liepēnietim Kārlim īpaša uzmanība

00:00
22.07.2024
55

Vidzemes slimnīcā sagaidīts šī gada 400. bērniņš – puisītis Kārlis, kurš piedzimis liepēniešu ģimenei, informēja Vidzemes slimnīcā. Pasauli satikt Kārlis ieradās 10. jūlijā plkst. 11:52, mazulis dzimšanas brīdī svēra 3020 g un bija 51 cm garš. Tā kā arī abiem vecākiem – Kristiānai un Kristiānam – vārds sākas ar K, arī jaundzimušajam dots vārds, kas […]

Tautas balss

Tīrumam apkārt ziedošs žogs

11:09
24.07.2024
7
Anda raksta:

“Zemnieki nav apmierināti un uzskata, ka ir muļķīgi apkārt laukiem atstāt neapstrādātu joslu. Viņiem taisnība, ka tā ir nezāļu audzēšanai. Nesen ceļmalā upes krastā redzēju dzeltenu labības lauku, un ap to visapkārt platā joslā zied puķu spriganes. Tās kā dzīvžogs apņēmis tīrumu. Vai tā ir prātīga saimniekošana! Puķu spriganes jau tā izplatās kā neapturama sērga. […]

Vai Baltijas ceļš aizmirsts?

12:07
23.07.2024
26
J. raksta:

“Visur dzirdu tikai par svētkiem, par Cēsu, Pārgaujas, Vecpiebalgas un citiem. Cēsīs uz svētkiem nezin kāpēc pat uzaicināts Livonijas ordeņa mestra Pletenberga radinieks. Bet kāda tur radniecība, ja pagājis pus gadu tūkstotis, kopš Pletenbergs sēdēja ordeņa pilī Cēsīs. Un nez vai vietējiem iedzīvotājiem bija no tā kāds labums. Taču šoreiz ne par to. Mani pārsteidz, […]

Lielā politika rada bažas

11:05
23.07.2024
15
Lasītāja K. raksta:

“Kad klausos par Amerikas prezidenta priekšvēlēšanu kampaņu un to, ko žurnālisti stāsta par Donaldu Trampu, sajūtas nav labas. Ja ASV tiešām Ukrainai vairs nepalīdzēs vai mazāk palīdzēs cīņā ar iebrucēju, Krievija jutīsies vēl varenāka. Ja sāksies sarunas par kara apturēšanu uz Ukrainai atņemto teritoriju rēķina, kur garantija, ka Krievija līdzīgu taktiku neturpinās citās kaimiņu valstīs? […]

Skujenes pazīšanās zīme - neasfaltēti ceļi

10:54
23.07.2024
14
Autobraucēja raksta:

“Mūsu pagastu, Skujeni, viegli atrast. Šeit nekādas ceļazīmes nav vajadzīgas. Ja sākas neasfaltēts ceļš (Krustakrogs- Skujene), dodieties tik tālāk un būsit Skujenē. Ceļmalās, kur krūmi, samaziniet ātrumu, aiz tiem sekos līkums. Mierīgi braucot, nepārsniedzot ātrumu, nokļūsiet uz asfaltētiem ceļiem un droši varēsiet turpināt ceļu – Skujene beigusies!” ar ironiju saka autobraucēja ar stāžu.

Laiks pļaut zeltslotiņas

10:54
23.07.2024
13
1
Lasītāja G. raksta:

“Gar ceļu no pašām Cēsīm, caur Dukuriem un pamazām līdz Valmierai izplatās invazīvās Kanādas zeltslotiņas. Tagad tās sāk ziedēt, drīz izplatīs pūkainas sēklas, kas nākamgad jau veidos biežākas audzes. Cēsu novada pašvaldība un Latvijas Valsts ceļi ir informēti par situāciju, bet pagaidām invazīvos augus nepļauj, taču gar ceļu ir arī Eiropa nozīmes aizsargājamie biotopi,” uzsver […]

Sludinājumi