Piektdiena, 26. aprīlis
Vārda dienas: Alīna, Sandris, Rūsiņš

Sajust svētku garšu

Madara Ozoliņa
14:02
23.12.2018
23
Zeem Ozolaa 1

Lai iedvesmotos, ko likt uz Ziemassvētku galda, devāmies uz kafejnīcu “Zem ozola”, kas darbojas Pārgaujas novada Straupes pagastā.

Inta Ekerte ir uzņēmuma “Real Bread” vadītaja. Viņas pārraudzībā ir “Rožkalnu” mājas maizes cepšana un konditorejas izstrādājumu ražošana, vieējo preču veikals un konditorejas cehs “Senā Hanza”, nu arī kafejnīcas “Zem ozola” darbība. Soli pa solim, virzoties uz priekšu, Inta ar uzņēmību un mīlestību pret darbu ik dienu iepriecina arvien vairāk klientu – cilvēkus, kuri novērtē vietējo ražotāju dabīgo produkciju. “Attīstību sākām pirms desmit gadiem – ar dažām miltu pakām un mājas virtuves elektrisko plītiņu. Esam auguši, pateicoties mūsu klientiem un tam, ka protam uzklausīt viņu vēlmes. Ražojam un piedāvājam to, ko pieprasa klienti,” par uzņēmējdarbības uzsākšanu stāsta I. Ekerte.

Iesākumā maize cepta mājās, bet vēlāk izveidota neliela maizes ceptuve. “Cilvēkiem bija interese, bet daudzi maizītei pakaļ negribēja braukt garo gabalu pa zemes ceļu, kas ved pie mums. Tad radās iespēja atvērt veikalu. Tajā galvenokārt tirgojam vietējo ražotāju produkciju, tostarp arī mūsu maizi un ļoti plašu mūsu gatavoto konditorejas izstrādājumu klāstu.”

Tādi paši akcenti likti kafejnīcas darbības pamatos. “Zem ozola” atklāšanas svētki tika svinēti nesen – septembrī. “Klienti reizi pa reizei jautāja, vai pie mums ir iespējams baudīt uz vietas gatavotus siltos ēdienus. Mums vienmēr bijusi vēlme atvērt savu kafejnīcu, tieši uzticamie klienti bija pamudinājums beidzot ķerties pie šīs idejas īstenošanas. Kafejnīcas durvis vērām aktīvās tūrisma sezonas noslēgumā, bet uztveram šo laiku līdz pavasarim kā mācīšanās un pilnveidošanās posmu, kas dots, lai attīstītos,” norāda I. Ekerte.

Klientus “Zem ozola” darbinieki iepriecina ar mājas virtuvi, ēdienu gatavošanā lielākoties tiek izmantoti vietējo ražotāju produkti. Kafejnīcas vadītāja norāda, ka viņas lielākais atbalsts ir ģimene un uzticamie darbinieki.

Inta stāsta par savām Ziemassvētku sajūtām: “Kādreiz man Ziemassvētki saistījās ar dažādiem gardumiem. Mājās cepām piparkūkas, mandeļu cepumus, gaļas pīrādziņus un smalkmaizītes, vēlām ruma bumbiņas, to smarža piepildīja māju, kas bija neatņemama svētku sastāvdaļa. Tagad tas viss ir ikdiena, ar to iepriecinām pircējus, ceram viņiem radīt šo svētku sajūtu. Ziemassvētki mūsu mājās ir neiedomājami bez pelēkajiem zirņiem, kūpinātās gaļas, sinepju un saldās krējuma mērcītes, kārtīga cepeša un sautētajiem kāpostiem, kādus prot pagatavot tikai kārtīgas latviešu saimnieces. Ziemassvētki ir ģimenes svētki – tas ir brīdis, kad tiek noliktas malā ikdienas rūpes un steiga, visa ģimene ir kopā, eglītē deg svecītes, ir tik mājīgi un silti.”

Ir tādi ēdieni bez kuriem latvieši Ziemassvētku galdu nespēj iedomāties. Skābi kāposti, zirņi, cūkas šņukurs un vēl citi seši ēdieni, jo kopā uz galda jābūt vismaz deviņiem. Kafejnīcas vecākais pavārs Atis Gailītis savā profesijā strādā sešus gadus. “Man patīk eksperimentēt, izmēģināt jaunas garšas. Tomēr ir klasiski ēdieni, kuri gadu no gada tiek likti arī mūsu ģimenes Ziemassvētku galdā. Tie ir skābēti kāposti, zirņi ar speķi un marinēti ķirbji. Manas vecmāmiņas marinētie ķirbji ir izcili gardi, un tos novērtē visi mūsu radinieki,” stāsta Atis, pieminot, ka Ziemassvētkos viņš labprāt galdā ceļ arī no paša gatavotas mīklas ceptas piparkūkas.

Kafejnīcas “Zem ozola” pavārs Atis Gailītis ar “Druvas” lasītājiem dalās receptēs, kas var noderēt, gatavojot maltīti Ziemassvētkiem

Cepta Braslas forele ar ķirbju – kartupeļu biezeni

un lazdu riekstu sviesta mērci

Pagatavošanas ilgums – 30 minūtes

Nepieciešams:

  • Braslas forele (400 g)
  • kartupeļi (200 g)
  • ķirbis (100 g)
  • svaigas salātlapas (100 g)
  • četri redīsi
  • burkāni (250 g)
  • lazdu rieksti (40 g)
  • sviests (50 g)
  • viens sīpols
  • ķiploki (2 daivas)
  • citrons (50 g)
  • zaļumi (15 g)

Pagatavošana:

Foreli pilda ar sviestu un garšaugiem: ķiploku, rozmarīnu, sīpoliem. Liek cepties cepeškrāsnī 200 grādu temperatūrā aptuveni 15 minūtes. Tikmēr no kartupeļiem un ķirbja pagatavo biezeni. Salātu pagatavošanai izmanto salātlapas, burkānus un iepriekš bietēs iemarinētus redīsus. Sviestā apcep ķiplokus un riekstus, pievieno zaļumus. Visu kārto uz šķīvja, forelei pāri lej riekstu – sviesta mērci.

Mērces pagatavošana: sviestā apcep ķiplokus un sasmalcinātus lazdu riekstus, pievieno zaļumus.

Dekorēšanai – citrona daiviņas.

Krāsnī cepta cūkas fileja, marinēta balzamiko mērcē, ar ceptiem kāļu

un burkānu salmiņiem un ceptām, marinētām bietēm

Pagatavošanas ilgums – 30 minūtes

Nepieciešams:

  • cūkas fileja (200 g)
  • balzamiko mērce (30 g)
  • bietes (30 g)
  • trīs redīsi
  • burkāni (250 g)
  • kāļi (100 g)
  • sīpoli (50 g)
  • skābais krējums (100 g)
  • pētersīļi (10 g)
  • dilles (5 g)
  • ķiploks (3 daivas)
  • garšvielas (melnie pipari u.c. pēc vēlēšanās)
  • puse citrona

Pagatavošana:

Gaļu iemarinē iepriekšējā vakarā – balzamiko mērces un citronu sulas marinādē. Ceptas bietes iepriekšējā vakarā iemarinē garšaugu marinādē.

Sāk gatavošanu ar dārzeņiem.Kāli un burkānus sagriež salmiņos, liek uz cepešpannas, pārlej eļļu un pārber garšvielas. Liek cepties cepeškrāsnī 180 grādu temperatūrā. Pēc aptuveni septiņām minūtēm pievieno marinēto fileju. Pēc tam 180 grādu temperatūrā cep vēl aptuveni astoņas minūtes.

Kamēr gaļa cepas, sagriež pētersīļus, dilles, iemaisa skābajā krējumā, ja vēlas, pievieno sāli un citas garšvielas. Mērci gaļai un dārzeņiem pārlej pirms pasniegšanas.

Ziemassvētku kūka ar piparkūkām un mandarīniem

Pagatavošanas ilgums – 1 stunda

Nepieciešams:

  • piparkūkas (200 g)
  • medus (3 ēd. k.)
  • olas (3 gb.)
  • milti (400 g)
  • cukurs (400 g)
  • mandarīni (5 gb.)
  • skābais krējums (600 g)
  • soda (1 tēj.k.)
  • brūklenes dekorēšanai
  • šokolādes mērce dekorēšanai

Pagatavošana:

Biskvīta pagatavošana: medum pievieno sodu un bļodu liek karstā ūdens peldē (tik ilgi, kamēr masa paliek gaiša un kļūst aptuveni desmit reizes lielāka) – masa karamelizējas un soda neitralizējas.

Atsevišķā trauka izkausē sviestu. Vēl citā traukā – saputo olas ar cukuru.

Ņem lielāku bļodu – tajā ielej medus masu, pievieno izkausēto sviestu un samaisa. Tad klāt pievieno saputoto olu un visu samaisa viendabīgā masā. Pievieno miltus un visu kopā samīca. Ar cepamo papīru izklātā veidnē cep četras biskvīta kārtas. Cep cepeškrāsnī 180 grādu temperatūrā aptuveni 10 – 15 minūtes. Pēc tam biskvīta kārtas atdzesē.

Kārtās liek – biskvītu, mandarīnus un saputotu skābo krējumu ar cukuru, kurā tiek iecilātas mūsu pašu ceptās – sadrupinātas piparkūkas. Virsū kārto mandarīnu šķēlītes, piparkūkas, dzērvenes un pāri pārlej šokolādes mērci.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Patīk darbi, kurus darot nav jāsteidzas

06:02
25.04.2024
32

Jānis Vagulis dienas piepilda ar darbu, rodot arī laiku paslinkošanai, nekā nedarīšanai. “Laukos vienmēr ir, ko darīt, vienmēr kādam vajag piepalīdzēšanu,” viņš saka un piebilst, ka māk visus laukos ikdienā nepieciešamos darbus. Savulaik strādājis dažādās zāģētavās, to sen vairs nav gluži tāpat kā daudzos citos mazos pagastos. Jānis Kaivē dzīvo jau 25 gadus. Pats ir […]

Bērnības vietai atdota sirds

05:45
24.04.2024
103

Daces Kārkliņas dzimtas saknes ir Kaivē. Pati dzīvo Cēsīs, strādā Rīgā, bet par savu vietu sauc Kaivi. Kad vien brīvs laiks, viņa mēro ceļu, lai būtu pie krustdēla, draugiem. “Man bērnība saistās tikai ar Kaivi. Vasaras pavadīju pie krustmātes. Te vienmēr bija, ko darīt un ik dienu notika kas interesants. Bija, protams, jāravē, jāvāc siens, […]

Iedzīvoties un būt savējai

05:34
23.04.2024
118

Evita Petrova ar ģimeni Kaivē nokļuva nejauši.  “Vasarā, braucot pa Piebalgu, ieraudzījām aizaugušu viensētu. Tā iepatikās, izdevās vienoties ar saimniekiem, un nopirkām “Lapsas”,” stāsta Evita. “Tas bija pirms 12 gadiem. Gadus trīs ģimene šurp brauca vien brīvdienās, tad pārcēlās pavisam. Tā rīdzinieki kļuva par kaivēniešiem. Evita piebilst, ka mājas ir tikai nepilnus divus kilometrus no pagasta centra. […]

Atrast burtus baltās rūtīs

15:25
22.04.2024
376

Krustvārdu mīklu risināšana ne vienam vien ir gan laika īsināšana un prāta asināšana, gan atmiņas trenēšana un savu zināšanu pārbaude. Cēsniece Vizma Kronīte rūtotajiem laukumiem pareizos burtu izvēlas, ne tikai meklējot atbildes, bet arī uzdodot jautājumus – sastādot krustvārdu mīklas. Ar viņu saruna par krustvārdu mīklām, seniora ikdienu un  ne tikai. -Kāpēc tik daudzi risina […]

Vai suns ir “tikai suns”

05:14
19.04.2024
115

Viņa pati par sevi teic, ka vēl cēsiskāka nemaz nevarētu būt, jo bērnība pagājusi pašā Cēsu sirdī, iepretim Sv.Jāņa baznīcai – Torņa ielā 1. Viņa teic, ka “sapņa par Ameriku” viņai nav bijis nekad. Kur cilvēks piedzimis, tur viņam arī jādzīvo, dzīvē nejaušības nenotiek. Pēc profesijas friziere, brīvajā laikā aizraujas ar sportošanu kopā ar suņiem. […]

Abstrakciju rada dvēseles harmonija

05:37
18.04.2024
22

Pārdomas par laiku, kurā dzīvojam, un notikumiem, lietām, kas ietekmē to, kā jūtamies, ko domājam, kā uz to visu reaģējam, tāds ir pamatvēstījums gleznotāja Kaspara Zariņa izstādei “Laika sajūtas”, ko sestdien (13.04.) atklāja Cēsu koncertzālē. “Laika sajūtas” ir piedāvājums iepazīties ar vienu no K.Zariņa radošajām šķautnēm – abstraktajām kompozīcijām, kas līdztekus figurālajai glezniecībai šobrīd saista […]

Tautas balss

Ģimnāzijas remonts ievelkas

09:23
23.04.2024
31
Druva raksta:

“Ļoti ievilcies Cēsu Valsts ģimnāzijas ēkas remonts. Esmu pensionēta skolotāja, mani interesē, vai jaunajā mācību gadā ģimnāzisti varēs atgriezties savā skolā vai mācības būs jāturpina pielāgotajās telpās Raunas ielā. Saprotu, ka tur nav slikti, taču ģimnāzijas tēla veidošanai gan tas par labu nenāk,” pārdomās dalījās seniore.

Dīvainie valodas nepratēji

13:26
16.04.2024
39
5
Druva raksta:

“Pagājušajā nedēļā klausījos televīzijas “Rīta Panorāmu”, kur “Stabilitātes” līderis Rosļikovs stāstīja, ka nav taču jāprasa pusmūža cilvēkiem ar Krievijas pilsonību latviešu valoda. Jaunajiem jā, bet vecāka gadagājuma nē. Sabiedrība Latvijā esot ļoti iekļaujoša, visi tiekot galā. Te nu jāatgādina, ka tiem, kam 75 un vairāk gadu, latviešu valodas eksāmens nav vajadzīgs, var palikt Latvijā arī, […]

Zinām tikai par vienu

12:23
14.04.2024
20
Druva raksta:

“Tagad, kad uzzinām, ka valsts augstās amatpersonas lidojumiem izvēlas arī individuālus pakalpojumus, gribētos zināt, kā rīkojušies premjeri, kas strādāja pirms Kariņa, un arī Valsts prezidenti. Ar kādiem reisiem, publiskiem vai individuāliem, viņi ar savu komandu lidoja? To žurnālisti varētu pastāstīt, varbūt vēl kādam atklātos pārkāpumi,” sprieda seniore.

Rudenī uzbūvē, pavasarī uzrok

12:22
13.04.2024
39
Druva raksta:

“Brīnījos, ka šopavasar Cēsīs, Bērzaines un Satekles ielas krustojumā, atkal raka. Pērn tur izveidoja drošības saliņu, nu visu jauca laukā un pārbūvēja. Jācer, ka tas nesadārdzinās ielas remontu, kas jau tāpat izmaksā daudz. Tādi gadījumi vienmēr raisa izbrīnu. Vai tiešām grūti saplānot, kas kurā vietā jādara, lai nenāktos atkārtoti tērēt naudu,” pārdomās dalījās apkaimes iedzīvotāja.

Neiecietīgais šoferis

12:20
12.04.2024
38
Druva raksta:

“Izlasīju “Hallo, “Druva”” par laipno autobusa šoferi un nodomāju, cik jauki, ja tādi būtu visi. Diemžēl esmu novērojusi, ka ir arī ļoti nelaipni autobusu vadītāji. Tā vienudien autobusā kāpa sieviete ar atbalsta nūjām, ko viņai bija grūti noturēt rokās, tās krita, šoferis tās vairākkārt pacēla, līdz neizturēja un teica – vai visu dienu tā būs […]

Sludinājumi