Svētdiena, 19. maijs
Vārda dienas: Inese, Inesis, Ēriks

Irānas virtuve – saprotama, garšīga

Jānis Gabrāns
18:27
24.01.2018
18

Apceļojot pasauli, labprāt nobaudām arī kaut ko no nacionālās virtuves, tāpēc šogad nedaudz ielūkosimies ceļotāju atziņās par kādas valsts virtuvi. Sāksim ar Irānu, šo valsti tikko apmeklēja cēsnieks Renārs Sproģis.

Irānas virtuve, kas tiek dēvēta arī par persiešu virtuvi, radusies ciešā mijiedarbībā ar kaimiņu reģionu virtuvi, tai skaitā ar kaukāziešu, turku , grieķu un Vidusāzijas virtuvi.

R. Sproģis stāsta, ka gidam prasījuši, lai ved uz autentiskām ēstuvēm, nevis uz tām, kurp ved tūristus. Tas ļāvis izbaudīt gan šīs valsts ēdienu, gan vairāk satikt vietējos. Irānā daudz gatavo gaļu – pārsvarā vistas un jēra, mazāk liellopu, ko vietējie saucot vienā vārdā – kebabs.

“Kad teica, ka pasniegs kebabu, domāju, ka būs, kā te esam pieraduši redzēt un baudīt, taču nē. Viņu gatavotais kebabs mūsu izpratnē ir šašliks. Pārsvarā gājām, kur ielas malā cep šo kebabu, tur varējām izbaudīt vietējo atmosfēru – pasēdēt dūmos, “papļāpāt” ar vīriem, kas bija ļoti interesants piedzīvojums. Viņi orientēti uz komunicēšanu, problēma, ka runā tikai savā valodā. Taču tas netraucē runāt, tad nu viņi kaut ko jautā savā valodā, mēs savā atbildam. Bet kaut kā tas dialogs notiek, kaut ko no visa nojaušam vai saprotam un rezultātā gūstam vietējo sajūtu.”

Gaļai piedevās rīsi, milzīgas porcijas. Uz trijiem ņēmuši vienu, arī tad vēl nevarējuši pieveikt. Nedaudz pārsteidzis, ka piedevās maz zaļumu, pārsvarā sālīti, marinēti dārzeņi. Piemēram, sālīti gurķi, marinēti patisoni un tamlīdzīgi. Varbūt zaļumiem nav sezona.

Gaļu gatavojot, virsū spiež citrusu augļu sulu, daudz izmanto granātābolus, pārsvarā sīrupu vai arī granātābolu mizu, kas saberzta pulverī. To izmanto visos gaļas ēdienos.
“No dzērieniem iecienīts kaut kas kefīrveidīgs. To nepamēģināju, jo Āzijas valstīs ar piena izstrādājumiem palieku uz jūs, ir bažas par vēdera drošību. Viens no ceļabiedriem pamēģināja, viss bija labi, bet mani tas neiedrošināja,” atzīst Renārs.

Arī maize nav tāda, kā to saprotam, tā ir līdzīga lavašam, tikai stingrākā un dažāda lieluma. R. Sproģis to raksturo – vienveidīgi daudzveidīga. Tādas pamatīgas plātnes, ko cep uz karstiem akmeņiem.
“Pasniegšanas veids savdabīgs,” atceras ceļotājs. “Latvietim varbūt tā liktos necieņa pret maizi. Cepējs šo gatavo plāksni izņem no krāsns un lidina dažus metrus pa gaisu uz tādām kā redelēm, tieši pie pircēja. Pa tām slīdot, nobirst daļa no akmentiņiem, kas pielipuši krāsnī. Klients nopurina atlikušos, pasit maizi padusē, jo tā nelokās, un iet mājās.”

Stāstot par saldumiem, viņš norāda, ka piedāvājums milzīgs, tie atgādina zināmos austrumu saldumus – ļoti saldi un ar ļoti daudz riekstiem.

Kā jau austrumos, plašs garš­vielu piedāvājums un arī pielietojums, tomēr tās nav pārāk uzbāzīgas. Renārs secina, ka garšas atmiņā palikusi tāda īpašā Irānas garša, bet kura garšviela to devusi, tā arī nesapratis.

Ar garšvielām un saldumiem vislabāk varējuši iepazīties tirgū, kas bijis ļoti patīkams, tīrs, smaržīgs, tirgotāji nav uzbāzīgi. Tur varējuši garšot saldumus, cik tīk, pat pārsteidzis tirgotāju dāsnums. Viena no tradicionālajām un visplašāk izplatītajām Irānas garš­vielām ir safrāns, ko vietējie liek dažādos ēdienos – pie rīsiem, pie tējas, saldumos, veido īpašas cukura sūkājamās konfektes.

“Atmiņas par Irānas virtuvi ļoti pozitīvas. Nekas tāds, ko mēs nevarētu saprast. Vienīgais nesaprotamais ir ēdienkarte, jo viss tikai vietējā valodā. Bet var izvēlēties ēstuvi, kur piedāvātajiem ēdieniem klāt attēli, vai paskatīties, ko ēd pie blakus galdiņa, un prasīt ko tādu.

Ēdiens daudzveidīgs, garšīgs un, kas nav mazsvarīgi, par ļoti adekvātām cenām. Kebabs ar pie­devām apmēram trīs eiro, tiesa, viņu naudā tie ir apmēram 150 000 reālu, un šī milzīgā kursa atšķirība bija pārbaudījums ceļotājiem,” piebilst R. Sproģis.

 

Recepte no Irānas virtuves

Persiešu omlete

Nepieciešams:
pa buntītei koriandra lapu, pētersīļu un dilles
2 ķiploku daiviņas
60 g valriekstu kodolu, grauzdēti un rupji sasmalcināti, daži veseli rotāšanai
4-5  olas
3 tējkarotes sāls
tējkarote svaigi maltu melno piparu
tējkarote kurkuma
55 g žāvētas granātābolu sēklas, dažas arī pārkaisīšanai
citrons
lavašs vai kas līdzīgs

Garšaugus nomazgā, noslauka, smalki sagriež un samaisa bļodā kopā ar sasmalcinātajiem valriekstiem. Pievieno četras olas un ar dakšiņu samaisa, lai maisījumā būtu gaiss. Ja nepieciešams, pievieno atlikušo olu (1 ola uz 120 g garšaugu). Pievieno sāli, piparus, kurkumu, granātābola sēklas, ķiplokus un visu vēlreiz rūpīgi samaisa.

Uzkarsē lielu pannu, ielej eļļu, lai pārklātu pannas pamatni. Ielej omletes maisījumu un gatavo apmēram piecas minūtes, pēc tam uzliek vāku un samazina siltumu līdz vidējai temperatūrai. Kad olas sāk sarecēt, virsū uzliek nesasmalcinātus valriekstus. Gatavo vēl 6-8 minūtes, vai līdz pamatne izcepusies. Tad uzliek šķīvi, apgriež pannu otrādi, lai omlete paliek uz šķīvja, un tad no šķīvja ieslidina omleti pannā, lai apceptos arī virspuse.

Pirms pasniegšanas pārkaisa ar granātābolu sēklām, pasniedz ar lavašu vai ko līdzīgu un citrona šķēli. Omletes gabaliņu ieliek lavašā, uzspiež citronu sulu un bauda.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Strādāt no mājām un baudīt dabu

05:11
17.05.2024
78

Sanita Kalniņa Priekuļos ir ienācēja, bet te dzīvo jau desmit gadu. Pirmais, ar ko Sanitai saistās Priekuļi, ir zaļums: “Izej ārā un dodies uz jebkuru pusi, visur zaļš – tepat Kazu grava, biatlona trase, veloceliņš, kur var gan staigāt, gan skrituļot, braukt ar velosipēdu. Ar meitu bieži tur pastaigājamies.” Sanita ir audēja, strādā no mājām. […]

Dzīvesprieks cauri gadiem

21:39
16.05.2024
57

Velta Jēkabjāne dzīvoklī Ģikšos sagaida smaidīga, dzīvesprieka pilna. Viņas dzīves gudrību un optimismu ikdienā apbrīno meita, mazbērni un saņem mazmazbērni. Par allaž priecīgo prātu Velta atsmej: “Es tāda esmu!” Un piebilst, ka tāpat jau savu reizi paraud, kad atceras aizgājušos gadus. 90 gados atmiņu sakrājies daudz. Uz skolu kājām pa dubļiem, sniegu Veltas dzimtā vieta […]

Kā atbrīvoties no muskuļu sāpēm?

19:53
13.05.2024
444

Vai tevi moka muskuļu sāpes? Lasi un uzzini piecas metodes, kas palīdzēs izvairīties un atbrīvoties no tām! Sāpes muskuļos, kas pazīstamas arī kā mialģija, ir bieži sastopama problēma, ko izjūt dažāda vecuma cilvēki. Tās var rasties dažādu iemeslu dēļ, piemēram, no fiziskajām aktivitātēm, nepareizas stājas vai kādas traumas. No atslodzes līdz masāžas palīglīdzekļiem, kā https://www.notino.lv/fitnesa-piedrumi/maszas-palgldzeki/. […]

“Esmu teātrī, lai dotu cilvēkiem prieku”

05:08
13.05.2024
54

Dzimusi Rīgā, šobrīd valmieriete un nu redzama arī uz Cēsu Mazā teātra skatuves izrādē “Garā nedēļas nogale”. “Aktrise Māra Mennika ir brīnums, gan tāpēc, ka tik nemanāmi mērķtiecīgi viņa tomēr sasniegusi savu sapni un jūtas laimīga tajā, gan tāpēc, ka tik fantastiski brīvi spēj redzēt pasauli un pieņemt ārēji it kā nepopulārus brīnumus, kas viņas […]

Mammas padoms dzīvei

00:00
12.05.2024
182

Irēna Bindemane – līgatniete, māksliniece, misijas “Pakāpieni”, jauno māmiņu aprūpes centra, bijusī vadītāja, kustības “Ģimenes šūpulis” viena no dibinātājām un vienkārši mamma. Maijā, kad atzīmējam Mātes un Ģimenes dienu, Vasarsvētkus, saruna par vērtībām, dzīves skolu, sapņiem. -Kad jau vairāk skaties atpakaļ, ne tik daudz uz priekšu, daudz ko izvērtē. Nāk prātā, ko esi darījis pāri […]

Kā izvēlēties piemērotu iebūvējamo ledusskapi

22:18
10.05.2024
41

Iebūvējamie ledusskapji ir kļuvuši par populāru izvēli daudzās mājsaimniecībās, piedāvājot gan lielisku funkcionalitāti, gan vienmēr iekļaujoties virtuves stilā. Labākie iebūvējamie ledusskapji – https://220.lv/lv/g/labakie-iebuvejamie-ledusskapji Integrācija virtuvē Iebūvējamais ledusskapis ir sadzīves tehnika, kas tiek ievietota virtuves mēbelēs, radot vienotu un harmonisku dizainu. Tas palīdz saglabāt telpas estētisko vienotību un stilu. Izmantojot šo ledusskapjka tipu, ir iespēja izveidot […]

Tautas balss

Runā pilnīgus melus

21:00
16.05.2024
19
Seniore raksta:

“Kad klausies, ko saka dažu prokrievisko partiju politiķi, ir ne tikai dusmas, bet arī ļoti bēdīgi. Cilvēki bauda visus labumus, ko dod Latvijas valsts un sabiedrība un tajā pašā reizē tā nomelno notiekošo. Kā var teikt, ka skolēniem skolā nedod ēst, ja līdz ceturtajai klasei visiem bērniem pusdienas apmaksā valsts! Tad kā tu vari vispār […]

Jābūt modriem

10:21
13.05.2024
24
"Druva" lasītājs raksta:

“Raksta, ka “Balticom” ka­nālos Maskavas 9.maija parādi varēja redzēt kiberuzbrukuma rezultātā. Es gan domāju, ka vajag kārtīgi pārbaudīt arī pašu televīzijas pakalpojumu sniedzēju, cilvēkus, kas tajā brīdī bija atbildīgi. Lai nu ko kurš saka, aizdomu ēna tomēr paliek, ka viss var nebūt tik vienkārši,” pārdomās dalījās lasītājs.

Svinēsim svētkus kopā

10:21
13.05.2024
21
Seniore Z. raksta:

“Priecājos par 4.maija svētkiem Cēsīs. Bija ļoti sirsnīgs un patriotisks pasākums. Protams, palīdzēja arī tas, ka bija skaists laiks. Ir jauki, ka svētkos varam sanākt kopā, kopā priecāties un svinēt. Tādus pasākumus vajadzētu rīkot biežāk. Piemēram, arī Jāņu vakarā pilsētniekiem varētu būt skaista kopā sanākšana. Nav jau visiem lauku, kur aizbraukt. Tad Zāļu vakarā varētu […]

Krūmi aizsedz krustojumus

12:21
05.05.2024
47
Druva raksta:

“Viss sazaļojis, saplaukuši arī krūmi. Tāpēc gribētos lūgt dažos Cēsu ielu krustojumos tos pavērtēt, vai nevajag apcirpt, lai netraucē autovadītājiem pārskatīt ceļu. Nezinu, kuram dienestam vajadzētu apsekot pilsētu, bet gan jau tāds ir. Īpaši jau bažas par to, ka no krustojuma pa ietvi var izbraukt velosipēdists vai skrejriteņa vadītājs. Tie pārvietojas ātrāk nekā gājēji, un […]

Lielisks pakalpojums

12:20
05.05.2024
36
Druva raksta:

“Izlasīju avīzē par Cēsu Veselības istabu. Arī es gribu teikt paldies, ka ir vieta , kur var uzzināt to, ko par savu veselību nesaproti, jo nereti ģimenes ārstam tādas it kā vienkāršas lietas neērti prasīt. Māsiņa pastāsta, izskaidro, pasaka, kad tiešām jāmeklē dakteris, kad pietiek ar to, ko pats ikdienā vari uzlabot,” sacīja seniore.

Sludinājumi